Nej till triumferande jaktbilder

Onsdag 21 augusti klockan 16.35
I dag inleddes björnjakten i Gästrikland.
Arbetarbladet kommer att bevaka den och naturligtvis även jakt och jaktfrågor i övrigt.
Däremot kommer du inte att få se bilder i Arbetarbladet på jägare som poserar med sina fällda byten.
I dag berättar Arbetarbladet om Åke Eriksson som sköt den första björnen i Gästrikland under jaktens inledningsdag. Björnen, som vägde 240 kilo, sköts i Norrbo utanför Ockelbo i morse.
Det är inte ovanligt att liknande artiklar illustreras med en bild på den stolte jägaren som poserar vid det fällda bytet. Jag anser att dessa bilder i många fall är makabra. Mitt intryck är att de fällda djuren mer eller mindre förnedras på dessa bilder.
Jag förstår utan tvekan jaktens tjusning. Jag förstår det stora intresset. Däremot har jag betydligt svårare att förstå just de triumferande jaktbilderna. Jag tycker inte att de skildrar varken jakten eller naturen på ett värdigt sätt.
Därför har jag nu fattat ett beslut om att vi från och med nu inte längre publicerar det jag kallar triumferande jaktbilder i Arbetarbladets publiceringskanaler.

Beslutet innebär inte att det är ett förbud mot bilder på dödade djur i Arbetarbladet. När vi skildrar jakten i text, bilder och tv-inslag kommer det därför garanterat förekomma bilder på döda djur. Så ser verkligheten ut och verkligheten ska skildras. Förbudet gäller arrangerade triumferande jaktbilder.
Förbudet gäller inte heller fiskebilder och det kan nog somliga tolka som dubbelmoral. Jag vet att flera forskare och experter slagit fast att även fiskar kan känna smärta, men jag tycker ändå inte att jakt och fiske kan jämföras fullt ut. Till exempel släpper många sportfiskare tillbaka sitt byte.
Därför är beslutet på Arbetarbladet begränsat till att gälla triumferande jaktbilder.
Åtminstone tills vidare.

 

Publicerat av

27 reaktioner till “Nej till triumferande jaktbilder”

 1. Alla bilder på fällt vilt eller fångad fisk är ”triumferande”, fiskaren/jägaren är glad och stolt. Upplevelsen är fantastisk, jägaren/fiskaren är lycklig på riktigt. Jag tycker inte att ”triumferandet” är problemet. Snarare hur bilden tagits, vad den visar. Man kan fota en jägare med en fälld troféälg så att bilden blir stämningsfull och smakfull. Precis som man kan ta ett smakfullt foto av en troféfisk.

  Men fotot på ex fisken och fiskaren känns inte trevligt om han/hon håller upp den döda fisken upphängd genom gälarna på långfingret. Det är bara en död fisk. Det känns så dåtid och troféfisken spelar inte huvudrollen som den borde. Man ska ha respekt för bytet. Samma gäller jaktbilder. Om det är snyggt och respektfullt gjort så tycker jag det är löjligt och direkt fel att förbjuda!

  Ang fisk och smärta: det finns lika mycket vetenskapligt underlag som visar att fisk INTE känner smärta som vi däggdjur gör. Vi (mänskligheten) vet alltså inte vad fisken känner eller inte känner. Väldigt lätt research att ta reda på det 😉

  1. Kolla upp djurens rätts fiskrapport så förstår du mer. Fiskar känner smärta och är mycket intelligenta, har god inlärningsförmåga och sociala relationer.
   Och vad är det som är gör att jägaren blir ”lycklig på riktigt” av att döda en kännande varelse? Kan du förklara för mig varför en skulle bli lycklig av det ifall man inte är psykopat, för jag har mycket svårt att förstå.

   1. Så du tycker att veganernas slakt av grönsaker är bättre ? Det är vetenskapligt testat att även växter känner smärta !

   2. ”Kolla upp” det vetenskapliga underlag som finns du, så kanske du lär dig något. Du får tro att fisk känner smärta. Det är okej. Det finns lika mycket belägg för det som för motsatsen. Men vill man verkligen läsa på innan man väljer sida bör man läsa mer än vad Djurens Rätt väljer att propagera. Det har jag gjort, noggrant. Jag väljer den sida som passar mig av egoistiska skäl 🙂

    Jag förstår att du inte förstår jakt eller fiske, du lever inte i samma verklighet som dina mor- och farföräldrar gjorde. Du lever i ett modernt välfärdssamhälle där kött och fisk är snyggt styckat och förpackat. Varken du eller jag behöver jaga eller fiska. Men jag tycker om båda, mycket. Du gör det inte. Det är också okej. Jag förutsätter att du inte äter animalisk föda. Det är också okej, man kan leva så i vårt välmående land där alternativen finns tillhands. Trots det ”plågar” du lika mycket djur som jag gör bara genom att existera. Du nöter miljön som alla andra. På något sätt. Som jag. Jag äter i stort sett bara vilt.

    Det är däremot inte okej att påstå att alla som jagar/fiskar är psykopater (slå upp ordet förresten och fundera på vem av oss som är psykopat). Du förlorar diskussionen så fort dina fingrar når tangentbordet.

    Kan också tillägga att seriösa sportfiskare gärna organiserar sig för att värna miljön i allmänhet och akvatiska arter och biotoper i synnerhet. Och vi är effektiva, se ex Älvräddarna och Sportfiskarnas Samorganisation. Ett engagemang som föds ur intresset och kärleken till naturen och bytet. Levande vatten som du och dina barn kan njuta av. Varsågod.

  2. Hur kan en bild på ett dödat djur någonsin vara ”smakfull”? Det är nog bara 3 % av befolkningen som tycker så och du vet vilka!

   1. Hmm !?! Tror nog snarare att det är 3% som INTE vill se såna bilder som det är frågan om ! Förmodligen är 99% av dom 3% religiösa dessutom förutom att vara sk djurvänner . Jag ser hellre en död trof’ebild på en björn än ser dessa bilder på sportfiskare som plågar fiskar ibland i timmar innan dom får upp dom . Sen dessutom släpper ner dom i vattnet så någon annan kan plåga dom igen ?

    1. Vadå sportfiskare som ”plågar fisk i timmar”? Herrejösses du är verkligen 100% befriad från kunskap. Skaffa dig åtminstone liiiite insikt och kunskap innan du uttalar dig människa!

 2. Jättebra att ni inte sätter in dessa bilder. Det är verkligen inte smakfullt. Visst kanske jägaren blir glad av att ha dödat ett djur men det är inte lika roligt för djuret. Att döda levande varelser är något som inte hör hemma i vårt samhälle.

 3. Reta upp en massa jägare i Gästrikland, riktigt smart. Sensmoralen är att jakt är grymt och inte ska visas upp. En i raden av försök av media att försöka uppfostra människor. Det här glädjer bara stollar som Cecilia. Men det är väl sådana som henne som ska betala din lön i framtiden är det tänk. Lycka till.

  När ska ni förresten börja ta betalt på nätet? Skulle väl ske i höst? Så jag vet när jag inte längre behöver gå in här.

 4. Detta är på riktigt ett hot mot demokratin. Jakt är ett legalt och motiverat intresse med brett stöd i samhället som flera hundra tusen människor ägnar sig år varje år. Det är inte en tidnings uppgift att censurera vad som faktiskt händer och sker bara för att chefen själv inte sympatiserar med detta. Jag vet vad du skriver – men jag har läst din förklaring. Den håller inte och jag är fullständigt övertygad att du bara är emot jakt. Det är enda anledningen till detta larviga beslut.
  Vad är nästa sak el bosso tänker förbjuda i tidningen utan godtagbar anledning: bandy, ridning, cross eller varför inte gott journalistiskt hantverk där alla får komma till tals och visa vad de tycker är roligt i livet?

  1. Enligt de som läser tidningen och röstat här på sidan så är det demokratiskt. En stor majoritet uppskattar inte makabra trofebilder, så nu är du ute och cyklar!!!!

 5. beklämmande att se vissa jämföra bandy,ridning mm med att jägaren visar upp hur duktig han varit att skjuta sin björn – farlig utveckling i samhället. det är inte björnjakten som stoppas utan nåt helt annat. bra beslut av Arbetarbladet.

 6. Beslutet är ett steg i rätt riktning. Ett frosseri i glädje över ett dött djur tycker många är osmakligt. Den böjelsen kan jägarna få hålla sig till i utbudet av jakttidningar.

 7. Förresten,vad skönt det måste kännas att känna makten att bestämma vilka bilder som är ”triumferande”,eller hur?

 8. Att triumfera mördande eller förtryck kan aldrig vara rätt. Oavsett om det handlar om nyinfångande slavar på 1700 talet eller skjutna vargar på 2000 talet.

 9. Arbetarbladet beslutar vad som är verklighet!

  Överväger att säga upp tidningen efter sådant här vänsterintrovert sandlådeintellektuellt beslut, som i stor mån motsäger sig självt.
  Förutom fiskar etc, är väl även poserande trofébilder av björnar, älgar mm en del av verkligheten?
  Varför inte låta läsare själva ta ställning till vad man tycker om den typen av bilder? En saklig artikeltext till bilderna får den effekten.
  Ska Arbetarbladet bestämma vilken verklighetsbild som prenumeranterna ska få? Vänsterextremister och högerextremister har alltid haft minst en sak gemensamt: censur! Hur mycket mer censurerar Arbetarbladet med okända beslut? Hur ska man kunna lita på att Arbetarbladet rapporterar verkligheten, och inte en tillrättalagd bild för egna att styra mot egna syften mot bakgrund av dolda agendor? Om det inte funnits ”triumferande bilder” på fångade och dödade slavar, dödade hotade djurarter mm, vad hade vi tyckt om detta i så fall idag? Hade vi haft en allmän åsikt om det?
  Daniel Nordström! Du skulle nog kunna få mycket bättre betalt som tidningschef i Kina eller Nordkorea etc!
  Zeth Larsson

  1. Det tycker jag du ska göra. Varför ska du sponsra journalisters översittarfasoner. AB hade kunnat göra det här utan att säga något. Men då hade de inte kunnat visa upp sin självutnämnda överlägsenhet. Det finns väl ett flertal jakttidningar med triumferande jaktbilder. De kommer också att finnas kvar långt efter att AB försvunnit. Vill du läsa lokalnyheter kan du snylta på hemsidan eller ta ett av de många erbjudanden som lokaltidningarna slänger ut varje vecka.

 10. Jag som naturvän, jägare och vän av ekologisk och sund mat känner mig skändad av Daniel Nordström. Jag ber min tidning att inte publicera bilder på den skändande personen.

 11. Ett mycket bra beslut. Jag tycker helt enkelt inte att det är värdigt med dessa stolt poserande fångstmän med sina bytesdjur – oavsett om det är björnar, fiskar eller fåglar. Djuren befinner sig alltid i ett underläge i förhållandet till moderna jaktvapen, och det är knappast en sportslig prestation att döda med en sådan utrustning. Jag hoppas att Arbetarbladets hållning sprider sig till övriga tidningar så att jag slipper se dessa makabra bilder vid frukostbordet!

 12. Äntligen ett efterlängtat beslut som jag tycker visar på mycket gott omdöme av chefredaktören! Det finns inget nyhetsvärde i denna tragiska jakt av så få björnar och vargar! Förhindra småviltsjakt så dessa rovdjur får tillgång till sina naturliga byten! Vi kan äta nöt och tamboskap om så behövs! Inför jaktfria zoner i landet där djuren kan få vara helt fredade från jägare! I andra länder klarar man av att leva med stor population av björn i samhällena ex USA utan att detta skrämmer någon enda människa!

 13. Förresten var finns alla dessa åsikter och kampviljan för vilt och fisk när det verkligen behövs?

  Yrkesfisket överfiskar haven, energibolagen utrotar fiskpopulationer med vattenkraftsdammar som följer ålderdomlig lagstiftning, skriv till dem vettja. Skriv till Sveriges fiskeriminister, till Eon, Fortum, Jämtkraft och Vattenfall för sjutton.

 14. Jag håller med, du måste sluta uppmuntra detta. Men det verkar för mig att de människor som gör det inte bryr sig mycket om vår åsikt)))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *