Vänsterextremismen är lika allvarlig

Tisdag 27 augusti klockan 17.35
Ofta hör vi talas om högerextremister och hat.
Men våldet och hatet kommer inte enbart från höger.
Det är naturligtvis lika allvarligt när det kommer från vänsterextremister.
Under natten mot tisdag utsattes två medlemmar i Svenskarnas Parti i Tierp för olaga hot och skadegörelse. Du kan läsa om den händelsen här i Arbetarbladet.
Händelsen hade av allt att döma politiska motiv. Våld användes i syfte att tysta meningsmotståndare. Det är oerhört allvarligt.
När vi talar om extrema politiska grupperingar går tankarna ofta till de högerextrema grupperingarna. Hatet och våldet kommer dock även från vänster. Det får vi inte glömma bort.

En vänsterextrem grupp har till exempel sedan i vintras genomfört omkring 30 attacker mot meningsmotståndare i Mälardalen. Bland annat har gruppen attackerat bostäder, samhällsfunktioner och gjort sig skyldig till mordförsök. Enligt polisen ligger organisationen Revolutionära fronten bakom de dåden.
– Vi har varit naiva och sett på de här attentaten som separata händelser. När vi började titta på det här i slutet av april märkte vi väldigt snabbt att de hänger ihop, säger en polis i Södermanland som leder utredningen till Svenska Dagbladet.

När det gäller attackerna i Mälardalen gjorde Säkerhetspolisen, enligt TT, bedömningen att de inte utgjorde något reellt hot mot demokratin i Sverige. Det politiska våldet bedöms inte vara lika allvarligt som det var i slutet av 1990-talet.
Den bedömningen gör förstås Säkerhetspolisen så mycket bättre än vad jag gör.
Jag konstaterar ändå att det är allvarligt.
Attacker likt den i Tierp är sker i syfte att tysta. Attackerna är ett hot mot yttrandefriheten och i förlängningen ett hot mot demokratin.
Jag hoppas – och förutsätter – att polisen inte längre är naiv och tar dessa händelser på fullt allvar och sätter in resurser för att gripa de skyldiga. Annars är risken stor att det politiska våldet trappas upp.

2009 skrev tidigare ministern Nyamko Sabuni (FP) en debattartikel på Newsmill. Där påpekade hon att politiker måste sluta romantisera det vänsterextrema våldet.
Jag citerar:
”Fler och fler verkar förlorat insikten om det egna ansvaret i en rättsstat. Politiker, media och opinionsbildare har alla ett ansvar att stå upp för demokratiska värden och inte ursäkta eller romantisera grupper som använder våld istället för demokratiska metoder. Ibland påstås det att vänsterextremisterna är de enda som på allvar tar kampen mot rasisterna. Kampen för demokratin och alla människors lika värde vinner man dock inte med hjälp av våld.”
Så sant. Våld och hot mot meningsmotståndare är aldrig rätt väg.
Oavsett om en person har höger- eller vänsterextrema åsikter – och oavsett om man hatar dessa åsikter – måste denne person ha rätt att uttrycka dem.
Sverige har en lång tradition av tryck- och yttrandefrihet. Tryckfrihetsordningen i Sverige infördes 1766 och var då den första i sitt slag i världen.
Den stolta traditionen bör vi alla värna. Oavsett politiskt ståndpunkt.

 

Publicerat av

5 reaktioner till “Vänsterextremismen är lika allvarlig”

 1. ”våldet och hatet kommer inte enbart från höger.”

  Pinsamt dum och okunnigt. 90-95% av det politiska våldet kommer från vänsterextremister enligt polisens utredare!

 2. Hur kan du som skribent på ARBETARbladet skriva att detta är lika allvarligt? Det är väl en jävla stor skillnad mellan att förespråka folkmord på de med annan ras, nationalitet eller religion osv än att förespråka arbetarägande av produktionsmedlen?
  Om dessa fascister till arbetarförrädare går in offensivt för att splittra arbetarklassen och försöka få oss att slåss mot varandra på grund av att vi har olika hudfärg eller nationalitet så tycker jag det är helt rätt att någon sätter stopp för detta!

  Att vara pacifist när det kommer till antifascism är att ta ett priviligerat perspektiv där du som vit man aldrig kommer att drabbas av deras våld om inte de identifierar dina åsikter och aktivt eftersöker dig. De med annan hudfärg, sexualitet eller religion kan bli attackerad av dessa enbart på grund av medfödda egenskaper.

  Precis som George Orwell sa ”Pacifiscm is objectively pro-fascist. It is elementary common sense!”……

  1. Stalin, Pol Pot och Mao hade ihjäl fler personer än nazisterna. Bedrövligt och förskkräckligt det också men sant. Det börjar komma mer och mer litteratur om detta, så läs på.

 3. det är lika allvarligt vem som än utför våldsbrott mot andra människor och deras hem bla. Detta måste upphöra NU!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *