Jaktbilder är ett ämne som berör

Fredag 30 augusti klockan 18.30
Varje dag fattas åtskilliga publiceringsbeslut på en redaktion. Inget annat beslut som jag fattat genom åren har berört så mycket som beslutet om triumferande jaktbilder.
Efter att jag förra veckan gick ut med mitt beslut om att Arbetarbladet inte längre kommer att publicera så kallade triumferande jaktbilder har reaktionerna varit många, från flera olika delar av landet. Alla som har hört av sig är antingen starkt för eller starkt emot. Ingen är neutral.
Efter att beslutet fattades har jag bland annat deltagit i en debatt i P4 Gävleborg. SVT Kulturnyheterna skrev om beslutet och det snappades även upp av TT, vilket gjorde att nyheten spreds i många tidningar och nyhetssajter runt om i landet. Att nyheten spridits märks inte minst på de mejl jag har fått som, förutom från spridningsområdet, kommer från så vitt skilda orter som Piteå och Öland.
Många är tacksamma. Många är också upprörda. De som är allra mest arga tolkar beslutet som om jag är jaktmotståndare. Det stämmer inte. Jag har ingenting emot varken jakt eller jägare. Arbetarbladet kommer också fortsättningsvis att publicera jaktbilder. Förbudet gäller enbart så kallade triumferande jaktbilder, det vill säga bilder när jägaren poserar vid sitt fällda byte.

Arbetarbladet.se har vi just nu en omröstning angående beslutet att inte publicera triumferande jaktbilder. Knappt 700 personer har svarat i skrivande stund. 60 procent av de som svarat anser att det är ett bra beslut. 40 procent tycker att det är dåligt. Den statistiken motsvarar också de synpunkter jag har fått i mejlform och i kommentarer på min blogg.

Här är ett axplock av de synpunkter som jag har fått:
”Tack för att du har beslutat att avstå från bilderna med flinande jägare som visar upp sina fällda djur.” Rune.
”Detta är på riktigt ett hot mot demokratin. Det är inte en tidnings uppgift att censurera vad som faktiskt händer.” Sören.
”Äntligen ett efterlängtat beslut som visar på mycket gott omdöme av chefredaktören.” Djurvän.
”Reta upp en massa jägare i Gästrikland. Riktigt smart. Sensmoralen är att jakt är grymt och inte ska visas upp.” Johan
”Heder åt dig som beslutat att inte publicera trofébilder.” Siv
”Jag som naturvän, jägare och vän av ekologisk och sund mat känner mig skändad av Daniel Nordström. Jag ber min tidning att inte publicera bilder på den skändande personen.” S Säriksson
”Jättebra att ni inte sätter in dessa bilder.” Kristofer
”Jag tycker att bilden på hr Nordström är makaber. Den borde inte ha publicerats.” Anders Bockgård.
”Ett mycket bra beslut. Jag hoppas att Arbetarbladets hållning sprider sig till övriga tidningar.” Gunnar Holmlund.

Ungefär så låter det och debatten lär fortsätta. Det är bra. Det som förvånar mig är att inte fler utgivare redan fattat samma beslut. Jakt är ett stort intresse. Medierna bör fortsätta skriva om jakt, men den skildras bäst utan osmakliga och arrangerade triumferande jaktbilder. Beslutet handlar inte om att reta jägare. Det handlar om pressetik.

Jag säger som amerikanske författaren och filosofen Elbert Hubbard (1856-1915):
”Om du vill undvika kritik: Säg ingenting, gör ingenting, var ingenting.”

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *