Därför är kyrkovalet viktigt

Måndag 2 september klockan 15.10
15 september är det dags för kyrkovalet.
De flesta suckar tungt. De flesta bryr sig inte.
Att inte bry sig är att lämna fältet öppet för en osund politik.
Vid förra kyrkovalet låg valdeltagandet på endast cirka 11 procent. Valdeltagandet speglar människor i allmänhets allt svalare intresset för kyrkan. Många väljare har också svårt att få ihop kopplingen kyrka och partipolitik.
”Riksdagspartierna har inget i kyrkan att göra. Vik nu därför en gång för alla hädan och ge plats åt de partipolitiskt obundna grupperingarna”, skriver Susanna Birgersson i DN.
Birgersson skriver vidare:
”Bara Moderaterna har gjort det enda raka och struntar nu helt i kyrkopolitiken.”
Nja. Är verkligen det enda raka att strunta i kyrkopolitiken? Är det inte bättre med ett sunt engagemang från de etablerade partierna?
Valet handlar nämligen om så mycket mer än Svenska Kyrkan. Det handlar om demokrati för kyrkans medlemmar och i förlängningen demokratin i hela samhället. Valet handlar om att nyttja sin demokratiska rätt att säkerställa att en sund politik råder, oavsett om det är i kyrkan eller i samhället i stort.
Att inte bry sig är nämligen att lämna fältet öppet för en politik som inte är sund.
”Tyvärr har högerextrema Sverigedemokraterna utnyttjat det låga valdeltagandet och mobiliserat sina trupper. Att engagera sig i kyrkopolitiken har varit en del av SD:s normaliseringsstrategi, dvs en del i deras strävan att försöka bli rumsrena i svensk politik”, skriver chefredaktören Helle Klein i en ledare i Dagens Arbete.
Den som ännu inte är övertygad om varför man bör rösta i kyrkovalet bör läsa Helle Kleins ledare. Jag har inte läst någon annan som har kunnat förklara vikten av kyrkovalet lika väl som hon gör.
”Årets kyrkoval är viktigt för det pågår en kulturkamp där Sverigedemokraterna vill ta patent på svenskheten och utnyttja Svenska kyrkan för sina syften. Att rasister tillåts få inflytande i en så stor och viktig kulturinstitution och samhällsaktör som Svenska kyrkan är mycket illavarslande och får konsekvenser för samhällsdebatten i stort”, skriver Klein.
Helle Kleins ord säger allt om varför kyrkovalet 15 september inte bör bli ännu ett bortglömt val.

 

Publicerat av

3 reaktioner till “Därför är kyrkovalet viktigt”

  1. Om staten verkligen tar sin skilsmässa från kyrkan på allvar och skrotar partipolitiken i kyrkan så gäller ju det även SD. Men det är ju så, kyrkan har för mycket pengar och makt för att politikerna ska kunna hålla sig borta.

    Gäller det bara utveklingen av kyrkan så finns det redan idag parti-fria alternativ att rösta på, så S mfl kan lugnt dra sig ur valet för kyrkan kommer att styras ändå av de grupperingar som får majoritet.

  2. Helle Klein är en vänsterextremist som hittat ännu en bra födkrok i Kyrkan. Den försöker hon nu ihärdigt vrida till vänster. Gå inte på det !

  3. Man ska inte alls ha några val vad gäller kyrkan, förutom internt! Kyrkan ska vara en ideell sammanslutning, och de ska sköta sig själva. Religiöst trams är inget som angår en vettig människa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *