Välkommen till din nya tidning

Onsdag 2 oktober klockan 09.55
Genom åren har jag hört mina släktingar återberätta historien åtskilliga gånger. Händelsen inträffade för många år sedan i min kära farmors hus. Jag var liten. Hon var gammal. Vi satt och pratade en kväll och min farmor beklagade sig över att hon kände sig så gammal och skrynklig.
Då lär jag ha svarat: ”Men, farmor. För mig är du inte gammal. För mig är du ny.” Att jag formulerade mig just så minns jag inte. Däremot förstår jag hur jag kände. Jag var ny i världen. För mig var allting nytt, även min gamla och skrynkliga farmor.
Att koppla min farmor till en omgörning av Arbetarbladet kan tyckas långsökt. Jag har i vilket fall tänkt på den här episoden ett flertal gånger under vårt arbete med att göra om Arbetarbladet, för även det som är gammalt kan upplevas som nytt.
Arbetarbladet är en tidning med en stolt tradition, men den är också gammal. 111 år vid det här laget. Trots det är Arbetarbladet ny varje morgon. I dag är vi extra nya. I dag är det premiär för nya Arbetarbladet. Den tidning du håller i dina händer innehåller vår nya typografi, vår nya design och vår nya logotyp. Det är en förändrad tidning, men Arbetarbladets stolta tradition och själ är intakt.

Omgörningen av Arbetarbladet är en del av ett stort projekt inom den tidningskoncern vi tillhör, MittMedia. I den koncernen ingår även Gefle Dagblad och därför byter även GD form i dag. Precis som övriga tidningar inom MittMedia har vi arbetat tillsammans med kände och skicklige tidningsdesignern Ole Munk och jag är mycket nöjd med resultatet, som i många stycken är genialt.
Tidningarna inom MittMedia är numera uppbyggda på liknande sätt. Det geniala sitter i att vi trots den gemensamma grundformen numera skiljer oss mer ifrån varandra. Det kommer du att notera om du jämför Arbetarbladet och Gefle Dagblad i dag.
Vi gör inga radikala förändringar. Det finns ingen anledning till det. Arbetarbladet är redan en bra tidning. Därför är det främst en del justeringar som har gjorts och jag tror och hoppas att du som läsare kommer att tycka att omgörningen är till det bättre.

Dessutom kan vi bjuda på en hel del nyheter. Från och med i dag kommer Arbetarbladet att erbjuda sina läsare ett korsord varje dag i veckan. Vi gör också en ändring på seriesidan. Serien Elvis försvinner och ersätts av Carpe Diem, tecknad av Niklas Eriksson.
Tidigt i dag på morgonen kommer jag och andra medarbetare från Arbetarbladet att befinna oss i centrala Gävle för att dela ut tidningen och prata om den nya designen. I afton bjuder vi också in läsare till vår redaktion i Sandviken. Vi kommer även att ha en chatt på arbetarbladet.se.

Jag är mycket nyfiken på att höra vad ni tycker om Arbetarbladet i sin nya form. Om ni inte har möjlighet att komma och träffa oss i Gävle eller Sandviken är ni välkomna att ringa eller mejla till mig. Parallellt med omgörningen av Arbetarbladet blickar vi framåt mot nya spännande digitala satsningar. Det kommande året kommer att bli oerhört intressant på många sätt. Välkommen att följa med oss på den resan och välkommen med dina synpunkter. De är oerhört viktiga för oss.

Apropå förändringar säger jag som amerikanske konstnären Andy Warhol (1928-1987):
”Det sägs att tiden förändrar saker, men man måste faktiskt förändra dem själv.”

Publicerat av

Daniel Nordström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *