Bra journalistik gynnar demokratin

Journalisten Erik Andersson kritiserar journalistiken i en insändare i Arbetarbladet i dag.

Tisdag 22 oktober klockan 16.45
Dagstidningar har svikit och monterat ner den lokala demokratin.
Det hävdar journalisten Erik Andersson i en insändare i Arbetarbladet dag.
Det är positivt att Andersson väcker debatt.
Desto svårare är det att förstå vad han egentligen menar.
Erik Andersson, som tidigare arbetat som journalist på Arbetarbladet, är kritisk mot nutidens journalistik. Han hävdar att kommuninvånarna numera inte vet vilka förslag som diskuteras bland politikerna. Den nedmontering av demokratin som han menar att dagstidningarna sysslar med ska enligt honom ha gått obemärkt förbi under lång tid, detta utan varken offentlig uppmärksamhet eller debatt.
Ungefär så håller Andersson på i sin insändare.
Han framför grumlig kritik mot dagens journalistik utan att lyckas precisera vad hans kritik egentligen grundar sig på.
Han anser i vilket fall att det var bättre förr.

Enligt Andersson fanns det förr i tiden ett icke uttalat, men fungerande, samspel mellan politiker, lokaltidningar och allmänhet. Detta samspel menar Andersson gjorde att kommunmedborgarna var betydligt mer upplysta än vad de är med nutidens journalistik.
”Det är numera journalistiken som styr mediernas bild av kommunerna”, skriver Andersson och jag riktigt hör hur han suckar genom insändarens rader.

Det positiva är att Erik Andersson väcker en debatt kring journalistiken. Journalistiken ska diskuteras och granskas.
Om man väcker debatt är det också bra om han har något relevant att tillföra. Det har tyvärr inte Andersson mer än antydningar om att det var bättre förr.
När jag läser Erik Anderssons insändare känner jag främst en tacksamhet över att journalistiken har utvecklats.
Tack och lov handlar inte längre journalistiken om ett ”samspel mellan politiker och lokaltidningar” och tack  och lov är det numera ”journalistiken som styr mediernas bild av kommunerna”.
Menar Andersson verkligen på fullt allvar att det är bättre för demokratin och medborgarna om det är politikerna – och inte journalistiken – som styr mediernas bild av kommunerna? Nej, det är knappast god journalistik.

Andersson avslutar sin insändare med att skriva att han inte längre tycker att tidningen är viktig och att han får allt svårare att försvara det statliga presstödet. Han avslutar det hela med en fråga kring vad journalisterna själva tycker om ”nedmonteringen av den lokala demokratin”.
Så här svarar jag på dessa avslutande frågor:
1. En stark lokalpress är synnerligen viktig för demokratin och även för valdeltagandet. Det finns det många undersökningar som visar. Jag uppmanar Erik Andersson att läsa dessa.
2. Presstödets syfte är att stärka mångfalden inom dagspressen. Eftersom en stark lokalpress är viktig för demokratin är alltså presstödet viktigt för demokratin.
3. Vad jag tycker om ”nedmonteringen av den lokala demokratin”? Mitt svar där är att jag anser att det är helt befängt att påstå att dagstidningarna sviker och monterar ner den lokala demokratin. Det finns ingen sanning det påståendet.

Förr fanns det briljant journalistik och usel journalistik.
Nu finns det briljant journalistik och usel journalistik.
Bra journalistik var viktig förr och den är förmodligen ännu viktigare i dagens samhälle.
Bra journalistik gynnar demokratin.

Publicerat av

Daniel Nordström

3 reaktioner till “Bra journalistik gynnar demokratin”

 1. Visst sviker pressen. Är det överhuvudtaget någon som kommer ihåg eller i dag vet att tidningarna en gång kallades den tredje statsmakten. Nu har ni tagit efter Tass och Pravda – husbondens röst. Titta på uppdrag granskning. De tar upp det ena fallet efter det andra där politiker, privatkapitalet etc etc antingen missköter Sverige eller skor sig på skattebetalarnas bekostnad. Ni gnuggar era sömndruckna ögon av häpnad men går inte vidare i grävandet.Vad gör ni för att befria invandrakvinnorna från tusenårigt förtryck från islams mörkmän. Listan kunde göras hur lång som helst på att ni inte gör det som en gång var kopplat till den tredje statsmakten.
  Jag är inte säker på att konkurrens alltid leder till bästa resultat. Men när det gäller tidningarna tror jag man skulle dra in allt stöd till dessa. Då skulle de tvingas gräva och även sluta med sin politiska korrekthet. Då hade de inget att förlora på att våga gräva och säga sanningen.

 2. Daniel Nordström har valt att inte förstå någonting av vad jag skrev. Han valde ett bloggsvar i stället för att besvara artikeln direkt i tidningen och han skriver att det är jag som har skrivit det jag tog som citat från en utredning.
  Konkret: Tidningarna skriver klart mindre om vilka frågor som kommer att tas upp till behandling i kommunernas facknämnder och i kommunstyrelsen. Läsarna får inte information om vad som är på gång i deras kommuner och har därmed inte samma möjligheter som tidigare att läsa, reagera och agera. Detta har stöd i den utredning jag hänvisade till.
  Detta är svårt för Daniel Nordströmatt förstå. Och det är ganska avslöjande att han inte förstår.
  Ja, det fanns ett fungerande samspel tidigare, vilket på intet sätt betydde att politikerna styrde journalistiken. Vi journalister grävde fram idéer och förslag – ibland i stark motvind från politiker – och presenterade det material som hade allmänt intresse för läsarna. En form av grävande journalistik alltså.
  Till slut: Ja, jag tycker att det var bättre förr!

 3. Det ligger någonting i kritiken Nordström, dagspressen tappar läsare och jag själv är inte speciellt imponerad av erat grävande…
  Under ww2 så gick Arbetarbladets chefredaktör till hård attack emot nazismen gång på gång, så till vida han fick klagomål uppifrån regeringen.

  Vad strider ni för egentligen idag? Samtidigt som bankerna och de mycket extremt rika begår brottsliga handlingar hela tiden… När granskar ni det?

  Jag vill ställa en fråga. Vet du hur pengar skapas?
  Om inte jag har läst på några tusen timmar och grävt ordentligt, vill du veta…

  Med vänlig hälsning
  VD Andreas Obenius

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *