Den rätta benämningen är hatsajt

Torsdag 24 oktober klockan 16.45
Är det relevant att skriva en artikel om att en ekonom på Sandvik ger ekonomiskt stöd till sajten Avpixlat? Ja, naturligtvis.
Är det relevant att jämföra artiklarna med kartläggningen av romer? Nej, naturligtvis inte. Det är enbart osmakligt.
När man läser kommentarsfältet till Arbetarbladets artikel om den Sandvikanställde ekonomen som ger ekonomiskt stöd till Avpixlats verksamhet känner man igen den slentrianmässiga och enkelriktade retoriken från människor med högerextrema sympatier.
Arbetarbladet och Aftonbladet, som var först med den lista som uppgifterna kommer ifrån, kallas slaskmedia som försöker smutskasta människor med de åsikter som Avpixlat står för. Som vanligt går dessa personer in i offerrollen. De anser sig ständigt vara utsatta av etablerade medier. De upprepar mantrat att etablerad media ljuger och att Avpixlat för fram sanningen. Retoriken ser alltid likadan ut och den är exakt lika tröttsam varje gång.

I artikeln kallar Arbetarbladet Avpixlat för en hatsajt. Det är just den benämning som beskriver Avpixlat bäst. Etablerade medier har ansvariga utgivare. Avpixlat har ingen ansvarig utgivare och står för ett utgivarskap som är helt utan ansvar. Sajten sprider en främlingsfientlig och hårt vinklad bild av verkligheten där kommentarsfälten i regel svämmar över av rasistiska kommentarer, detta utan utgivaransvar eller kontroll.
Vilka personer ligger bakom finansieringen av denna hatsajt?
Det ligger i allmänhetens intresse att veta vilka de är och det tillhör också allmänintresset att veta att dessa personer i många fall har stort inflytande i samhället. Aftonbladet publicerade därför en lista. På den förekommer företagare, forskare, läkare och styrelseproffs. Det finns också en ekonom från Sandvik på listan, vilket gör det hela extra intressant för en lokaltidning som Arbetarbladet. Vårt intresse för Aftonbladets lista grundar sig i just att det är relevant information till våra läsare.
Liknande artiklar brukar ofta ge kommentarer från människor från extremhögern som känner sig trampade på tårna.
Bland alla kommentarer till Arbetarbladets artikel läser jag bland annat en kommentar där skribenten i fråga jämför denna typ av journalistik med åsiktsregistrering. En annan jämför det hela med den kartläggning av romer som polisen gjorde och som Dagens Nyheter avslöjade.
Att jämföra Aftonbladets och Arbetarbladets artiklar med kartläggningen av romer är ingenting annat än osmakligt. Mer än så behöver det påståendet egentligen inte kommenteras.
När det gäller det andra påståendet har journalistik som berättar att toppar i samhället finansierar en främlingsfientlig sajt naturligtvis ingenting med åsiktsregistrering att göra. Istället handlar det om relevant journalistik med stort allmänintresse.
Att det ligger till så inser majoriteten av alla läsare.
Avpixlats anhängare kommer aldrig att vilja inse det. Det har redan sin världsbild klar, främst på grund av att de inhämtar sin information från den snedvridna bild av omvärlden som Avpixlat ger.

Publicerat av

Daniel Nordström

60 reaktioner till “Den rätta benämningen är hatsajt”

 1. Av vilken anledning är personens kön, exakta ålder, var han bor och vilken befattning han har allmänintresse? Hade det inte räckt med ”högt uppsatt person på Sandvik”?

  När någon begår ett verkligt brott som våldtäkt, misshandel eller rån så anser ni inte att det finns något allmänintresse i att få veta vilken etnicitet förövaren har. I andra länder har media inga problem att göra det.

  Är det så svårt att se problemet i att man undanhåller konsekvenserna av den framröstade politiken?

 2. @Daniel: Möjligtvis hade det räckt att skriva ”högt uppsatt person på Sandvik”. Min bedömning i detta fall är dock att en sådan beskrivning hade förvirrat och ökat spekulationerna. Därför anser jag att det är relevant att skriva vilken position denne person har och jag tycker också att det finns ett allmänintresse i att berätta det.
  När det handlar om brott som våldtäkt, misshandel, rån och andra publiceringar förhåller vi oss till de pressetiska reglerna. I dessa står det så här: ”Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.”
  Ibland är det, med andra ord, relevant att publicera etnicitet. Oftast är det inte det.
  Ibland är det inte relevant att skriva ut vilket yrke det handlar om. Oftast inte. När det gäller ekonomen på Sandvik anser jag att det är relevant.
  Här kan du läsa mer om de pressetiska reglerna som medier med ansvarig utgivare förhåller sig till. http://www.po.se/regler/pressetiska-regler

  1. Tack för svaret.

   Hur noga har ni kontrollerat att uppgifterna stämmer innan ni publicerade den här artikeln och ”hänger ut” en människa som att det skulle handla om en brottsling av värsta slag?

   Har ni kritiskt granskat Aftonbladets källor?

 3. @Daniel: Jag håller inte med dig i beskrivningen om att vi ”hängt ut” denne person. Vi har angivit ålder, yrke och arbetsplats. Sandvik är en stor arbetsplats och därför är personen anonymiserad för våra läsare.
  Källkritik är alltid viktig. Vi har inte funnit någon anledning att tvivla på Aftonbladets uppgifter.

  1. En 49-årig man från Gästrikland som jobbar som ekonom på Sandvik. Även om ni inte har namngivit honom så tycker jag att det var onödigt detaljerat. Vi får bara hoppas att hans arbetsgivare och arbetskamrater bildar sig en egen uppfattning om Avpixlat innan de dömer honom.

 4. Tror ni mest är rädda. För snart kommer ni konkurrera på samma villkor, dvs när papperstidningen är helt borta. Förstår att ni tycker det är jobbigt att läsare säger upp prenumerationen hos er för att hellre donera pengarna till en bloggsida. Just det Avpixlat är en bloggsida!

  Ni gick ut i våras om att ni skulle börja ta betalt på webben nu i höst, vad hände med det? Vågar ni inte, eller? Ingen som vill köpa er usla produkt längre?

  Varför finns ingen med utländsk bakgrund som jobbar på er redaktion/tidning? Man skulle tro att ni hatar och diskriminerar invandrare. Ni är ju inte ett dugg bättre.

 5. @nisse. Nej. Vi är inte rädda. Medieutvecklingen är positiv. Arbetarbladets pappersupplaga är ännu förhållandevis stark, även om det är ett faktum att upplagan går ner, precis som den gör i hela västvärlden. Därför tänker vi hela tiden framåt och utvecklar vår affärsmodell, våra strategier och våra digitala kanaler.
  Mod har vi gott om. När det gäller vår digitala betalstrategi fortsätter vi att snickra på den och kommer att lansera den nästa år. Den ursprungliga tanken var att dra igång detta tidigare, men vi behöver mer tid för att göra den lösning vi tror på.
  När det gäller medarbetare med utländsk bakgrund håller jag med dig om att det är en brist att vi inte har det på vår redaktion. Mångfald berikar alltid en nyhetsredaktion. Vi har helt enkelt hittills haft få sökande med utländsk bakgrund. Jag hoppas att det kommer betydligt fler i framtiden. Vi har skickliga medarbetare på vår redaktion, men eftersträvar ständigt att ha så många personer som möjligt med olika bakgrunder.

 6. Hävdar bestämt att en site som Avpixlat finns på grund av medias tillkortakommande när det gäller rapporteringen kring problem kopplat till flyktingar och invandrare. Även många seriösa läsare kollar upp en nyhet där efter att en rapportering i vanlig media lämnat efter sig en känsla av mörkning och vinkling. Helt nyligen skrevs en ärlig artikel om detta men artikelförfattaren fick förstås då utstå mycket spott och spe. Det är många människor som läser Avpixlat, inte bara en liten grupp onda arga män. Siten är därför befogad och spelar en inte obetydlig roll i debatten. Därför är det inte förvånande att politiska meningsmotståndare försöker motverka den. Dessa sanktioner mot siten, liksom hetsen med lagförslaget kring anonyma donationer till partierna handlar när det kommer till kritan främst om antal röster i det kommande valet. Frustrerade åtgärder som när det gäller uthängandet av donatorer gått över gränsen.

 7. Är det inte ett sätt för er att gå runt valhemligheten egentligen? De som jobbar på sandviks ekonomiavdelning lär inte ha några problem att lista ut vem det rör sig om i varje fall.

 8. @oskar: Sandvik är ett företag som har cirka 10 000 anställda bara i Sverige. I Sandviken finns cirka 5 500 anställda i företaget.

   1. @Bosse: Om du anser att vår publicering strider mot pressetiken kan du anmäla den hos Pressombudsmannen. Då får en neutral part göra bedömningen.
    Hur du går till väga för att göra en anmälan kan du läsa på http://www.po.se

    1. Tittar man på ett aktuellt fall hos PO så finner man följande om en artikel publicerad tidigare i år: ”Uppgifterna gjorde henne identifierbar för en viss krets och medförde en oförsvarlig publicitetsskada. Pressens Opinionsnämnd klandrar Gefle Dagblad för att ha åsidosatt god publicistisk sed.” Hur tror du PO kommer att bedöma er artikel, Nordström ?

   1. @Anders: Nej, det påstår jag inte och det har jag inte skrivit heller. Eller hur?
    Det jag skriver är att Sandvik är en stor arbetsplats. En stor arbetsplats har också en betydligt större ekonomiavdelning än många andra företag. Därmed hävdar jag att personen inte är lika lätt att identifiera som somliga i detta kommentarsfält påstår.

    1. Varför kontaktade ni Sandviks ledning om detta ? Svaret ni fick är ju rätt givet: det är inget som dom har att göra med. Är syftet att ställa till med problem för donatorn genom att han med hjälp av era uppgifter lätt kan identifieras av personalavd och arbetskamrater ? Vill ni med detta skrämma andra från att stötta Avpixlat ?

     1. @Ove P: Vi kontaktade Sandviks ledning för att höra vad den anser om att en person i den befattningen är med och finansierar Avpixlat.
      Vi skriver inte artiklar för att skrämma människor till tystnad. Sådant sysslar inte seriösa medier med.

 9. Tänk om någon hade donerat pengar och angett namnet Daniel Nordström och e-postadressen [email protected]?

  Hur hade Aftonbladet och ni hanterat en sådan situation?

  Eftersom man utan problem kan vara helt anonym eller ange ett fingerat namn och e-postadress när man donerar till Avpixlat så kan jag tänka mig att det fanns x antal Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin, folks ovänner, grannar osv. på den listan.

  Hur vet ni att det inte var en arbetskamrat eller en granne som angett denna sandvikekonoms namn och/eller e-postadress?

  Det finns säkert någon tapper person som vågar skylta med sina åsikter, men eftersom folk förstår hur stämplade de skulle bli om det kom fram att de donerar, så skulle lika gärna en majoritet av namnen vara påhittade eller ”lånade”.

  Aftonbladet har inte haft möjlighet att spåra IP-adresser eller få ut uppgifter om personer bakom bankkonton. Allt man har haft är namn och e-postadresser (som man med största sannolikhet kommit över på olaglig väg).

  Hur ställer du dig till detta?

  1. @Daniel: Det är sant att det är lätt att fejka namn. Fingerade namn är också vanliga, inte minst i kommentarsfält som dessa.
   Om det du skriver skulle drabba Arbetarbladet har vi beredskap för att hantera detta.
   Att uppgifterna kommer fram till medierna via olaglig väg är en typisk anklagelse som anhängare till Avpixlat och liknande hatiska sajter ofta tar fram. Det tillhör den tröttsamma retorik jag skriver om.

 10. Att kalla Avpixlat för en hat site är en klart subjektiv benämning som enbart får stå för dig. Jag har full förståelse för att ni journalister på de etablerade Sverigefientliga tidningarna är oroliga och ytterst skrämda över avpixlats framgångar och genomslag i media Sverige. Det som verkar lite verklighetsfrånvänt över ert agerande gentemot oss läsare av Avpixlat är att det är fel väg att finna läsare till era tidningar. Felet med er tidnings kräftgång beror på er styvnackade inställning till synen på oss läsares krav på trovärdig och reell information om vad som sker i vårt samhälle. Ett tips. Läs Åke Ortmarks senaste bok om dagens journalisters avsaknad av journalistiskt stringens och negativa inställning till läsarnas behov av information.

  1. @Kalle: Ja. Orden i min blogg står naturligtvis för mig.
   Att kalla tidningar för Sverigefientliga är exakt den tröttsamma retorik jag skriver om i inlägget.
   Däremot har du rätt i att journalister då och då har en styvnackad inställning. Vi journalister har all anledning att vara självkritiska över just det. Dessutom är det viktigt att även journalistiken granskas – journalister är långt ifrån perfekta och journalistiken är inte alltid bra – och att vi lyssnar på våra läsare och svarar på frågor, synpunkter och kritik.
   Trovärdig och reell information om vad som sker i samhället ska vi ge våra läsare. Det där också viktigt med utgivare som tar ansvar, god pressetik och just trovärdig information. Allt detta saknar hatsajter som Avpixlat.

   1. Att själv kalla en mediakonkurrent för ”främlingsfientlig, rasistisk hatsajt” (man riktigt känner hatet som ligger bakom dessa starka skällsord) och sen använda detta som grund för att hänga ut en ekonom på Sandvik (som du definierar som en topp i samhället !?) som kopplad till dessa invektiv, är det verkligen god pressetik ?

 11. Avpixlat hatsajt vad blir då arbetarbladet som saknar all etnisk mångfald bland deras ansatta …… arbetarbladet.se =hattidning?

  1. @fredrik: Etnisk mångfald är bra på en arbetsplats och på en redaktion. Jag tycker att det är en brist att vi inte har det på Arbetarbladet. Men det gör oss inte hatiska. Din kommentar är bara fånig.

   1. AB är däremot helt klart strukturellt rasistiska. Ni har ju inga anställda med invandrarbakgrund ens på annonsavdelningen !

 12. Varför kommenterar inte ni på eran eminenta tidning, hur Aftonbladet fått sina uppgifter.
  Ni kanske sprider uppgifter som de på Aftonbladet har ordnat på illegal väg.
  Var gör det er till? Hälare?
  /Ilpo Heinola.

  1. @Ilpo Heinola: Jag har svarat på en liknande kommentar högre upp i tråden. Kommentarer som denna tillhör den retorik som många anhängare från Avpixlat sysslar med och jag är innerligt trött på den.

 13. Det var ju en gång en tidning i Sverige som blev förbjuden gång på gång. Men de lyckades hitta kryphål varje gång den las ner för att starta upp igen.

  Den tidningen är dömd för hets mot folkgrupp. De har haft våldtäktmän och pedofiler som ”anställda” De har betalat ynglingar för att poserat utanför kändisar dörrar med vapen.

  För att tjäna pengar har de haft annonser för porr samt högerextrem musik .

  De använder även internet för att sprida lögner som de har blivit fällda för.

  Är det enligt er defination en hattidning ?

  1. Eftersom du inte vågar skriva ett svar på detta inlägg så kan jag tala om att den tidning jag skriver om är Aftonbladet.

   1. @Håkan: Att du syftade på Aftonbladet förstod jag, eftersom jag mycket väl känner igen de låga argument du kommer med.
    Aftonbladet är den ledande tidningen i landet. Mitt omdöme är att den är alldeles utmärkt.
    Ingen tidning är felfri och därför är det bra att vi har ett väl fungerande pressetiskt system.

    1. Låga argument ? Det är exakt samma argument du kommer med när du anklagar avpixlat för att vara en hatsida.

     Hoppas att du lever som du lär.

 14. Sedan en till fråga.

  Det är relevant att i stort sett att peka ut personen. Det finns inte så många 49 ekonomer på Sandvik. Samt att hen har inte begått ett brott.

  Så då förväntar jag mig Daniel att hädanefter så ska det stå ålder yrke samt var de jobbar på alla som ni skriver om som begår ett brott.. Tex. 27 årig svetsare på ”långtbortistans svets hb” misshandade person x i Gävle.

  Annars faller eran trovärdighet som media väldigt mycket.,

  1. @Håkan: Ett trovärdigt media har en ansvarig utgivare och väger varje enskilt fall utifrån de pressetiska riktlinjer som mediet har.
   Det kommer vi att fortsätta att göra.
   Det ger trovärdighet.
   Sajter utan utgivarskap och etiska regler saknar däremot all trovärdighet.

   1. Att avpixlat inte har utgivarskap och saknar etiska regler har väl inget med att arbetarbladet pekar ut en person så grovt fast han inte har begått ett brott samt kollar med arbetsgivare vad de tycker ? Även fast ni har en ansvarig utgivare så beter ni i detta fall mycket värre än avpixlat gjort..

    Men jag förväntar mig att det blir standard på era artiklar om nån som har gjort nå kriminellt att det är ålder yrke samt vilket företag hen jobbar på..

    1. @Håkan: Vi har uppenbarligen rätt skilda åsikter om vad pressetik handlar om.
     Jag tycker att vi har gjort rätt, men låter gärna en oberoende part bedöma om vi gått över gränsen eller inte och uppmanar dig att anmäla vår artikel till Pressombudsmannen om du tycker att vi har gjort fel.
     En standard på artiklar kan du inte förvänta dig. Så fungerar inte seriös journalistik.

 15. Ja, vad kan man säga. Nordström sitter i sin bubbla av självförträfflighet och tycker alla utanför är hatiska och inskränkta. Orkar inte gå in på alla exempel på hur fel du har. Men att hänvisa till PO är väl ganska meningslöst. PO är en journalist. Är det inte lite som att anmälningar om polisvåld skulle dömas av en polis. Men journalister är ju goda eller hur, inte som polisen som är onda.

  Det här blir för övrigt min sista kommentar någonsin på AB. Nordström har med tydlighet visat hur AB ser på anonymitet och åsiktregistrering. Har du fel åsikt eller stöder någon med fel åsikt så får du räkna med att bli uthängd i tidningen. Och eftersom kommentarerna var enda anledningen att gå in på AB, är inte intresserad av dödsannonser och familjenytt, så finns det inte heller någon anledning att vara här. Så det är bara att säga hej då önska lycka till i framtiden.

  1. @Henrik: Vi har olika åsikter. Du anser att jag har fel. Det respekterar jag.
   Åsiktsfrihet, yttrandefrihet och tryckfrihet står jag upp för varje dag. Det är hörnstenar i en väl fungerande demokrati.
   Jag noterar att du härmed, enligt egen utsago, gjort din sista kommentar någonsin på Arbetarbladet. Därför tackar jag för diskussionen.

 16. Den rätta benämningen är hatsajt säger du….

  Men varför då står det då som titel Sandvikanställd
  stöder rasistsajt på din egen tidning.

  Dvs ni hintar pdå att personen är också rasist

  1. @Fredrik: Avpixlat är en rasistisk hatsajt.
   Om den Sandvikanställde själv är rasist har jag naturligtvis ingen aning om. Däremot är det ett faktum att han stöder en rasistsajt, det vill säga precis det vi skriver.

   1. Senast jag såg rasism och hat blir regrerad av svensk lag…. men blandar du verkligen hat och rasism som det samma sak ?

     1. Och därför tar du dig rätten att misstänkliggöra en vanlig medborgare ? Enligt min mening ser du ut som en typisk medlem i ett MC-gäng med din rakade skalle och flätade skägg och därigenom stöttar du MC-stilen. Har jag då rätt att anklaga dig för att vara anhängare av grov brottslighet och ringa din arbetsgivare med anklagande frågor kring detta ?

 17. Inte någonstans i artikeln står det ”hatsajt”. Det står främlingsfientlig och rasist, dvs två andra skällsord. Har du egentligen läst den korta artikeln ? Att benämna en person ”49-årig ekonom på Sandvik bosatt i Gästrikland” är att nästintill namnge honom/henne. Hur svårt tror du att det är för Sandviks personalavdelning att identifiera denne ? Syftet verkar vara att sprida fruktan för att använda sin demokratiska rätt i samhället. När då väldigt många reagerar på detta flagranta övertramp, då avfärdar du det med den kända härskartekniken ”dubbel bestraffning” dvs först mobbar du, sen kallar du den mobbade ”gnällig” när han reagerar. Nu när du slagit fast att det är relevant att nästintill identifiera en person enbart utifrån dennes intresse för en Sverigevänlig sajt så förutsätter jag att ni fortsättningen gör detsamma med alla de som begår verkliga lagbrott i vårt område. Det har ju relevans för oss som bor här !

  1. @Ove P: Som jag har skrivit tidigare har seriösa medier ansvariga utgivare som följer de pressetiska reglerna.
   Därför bedöms varje fall enskilt utifrån till exempel händelsen, de berördas familjesituation, risken för publicitetsskada för tredje part och så vidare.
   Syftet med artikeln är att ge relevant information av allmänintresse till våra läsare.

   1. Det upplevs av väldigt många läsare som ytterst relevant att få full information om brott och brottslingar. Kommer ni nu i enlighet med er artikel där ni gör en person identifierbar bara för att han stöttar en för er misshaglig websajt, i fortsättningen att skriva ut fullständigt signalement på misstänkta brottslingar och uppgifter om etnicitet, yrke, ålder och bostadsort på folk som stöttar t.ex. vänsterextrema Expo ?

     1. Sex män rånar en ensam 14-åring: inget signalement i AB, det saknar tydligen allmänintresse enligt er. En man skänker en hundring till Avpixlat: klart o tydligt anger ni ålder, yrke, bostadsort och arbetsgivare. Hur kan du försvara detta !?

 18. ”Nu när du slagit fast att det är relevant att nästintill identifiera en person enbart utifrån dennes intresse för en Sverigevänlig sajt så förutsätter jag att ni fortsättningen gör detsamma med alla de som begår verkliga lagbrott i vårt område. Det har ju relevans för oss som bor här !”

  Det är en MYCKET berättigad fråga. Du kommer aldrig att få ett rakt svar på den frågan från Nordström. Han har sin egen agenda som är fylld av obehagligt mycket hat mot personer som har annorlunda åsikter än han själv.

  De laglydiga med fel åsikter är skurkarna och kan behandlas med godtycke och nonchalans. Personer som begår brott skall skyddas och hanteras med stor varsamhet bara de har rätt åsikter.

  Skrämmande.

  1. @sy.ste: Ok. Det enda jag kan svara på det är att jag, till skillnad från dig, vågar skriva ut mitt namn.
   Varför gör inte du det?

 19. Det verkar som om då negativa saker kommer fram som Daniel får svårt att svara på.
  Då tystnar musiken och svaren det blir ju som etniska mångfaldet i hela arbetarbadets journalister mångfald och svar non-existanr

     1. @fredrik: Som jag har skrivit i andra kommentarer här ovan är det en brist att vi inte har etnisk mångfald på Arbetarbladets redaktion.
      Att vi inte har det beror inte på att vi inte vill ha det, utan på grund av att vi hittills inte lyckats finna personer med annan etnisk bakgrund än övriga medarbetare på redaktionen har.
      I vilket fall både gillar och eftersträvar vi mångfald.

 20. Jag upprepar samma fråga:

  ”Nu när du slagit fast att det är relevant att nästintill identifiera en person enbart utifrån dennes intresse för en Sverigevänlig sajt så förutsätter jag att ni fortsättningen gör detsamma med alla de som begår verkliga lagbrott i vårt område. Det har ju relevans för oss som bor här !”

  Dina synpunkter Daniel?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *