Föräldrarna har det stora ansvaret

Fredag 25 oktober klockan 10.05
När den 14-årige pojken fick sin skoldator förvandlades han till en skolkande spelmissbrukare.
Föräldrarna lägger skulden på skolan, som nu anmäls.
Frågan är om föräldrarna har tänkt över sitt eget stora ansvar?
Det faktum att många elever numera erbjuds en personlig skoldator är enormt bra. I vår digitaliserade värld är en dator ofta en förutsättning för att kunna utföra ett gott skolarbete och för att skaffa värdefulla kunskaper inför framtiden. Många föräldrar skulle rasa ifall skolan förutsatte att alla elever hade en egen dator, som bekostades av föräldrarna.
I Sandviken förekommer inte någon spärr av olämpliga webbsidor eller program. Det är också bra.
– Det är vår policy. Annars skulle det bli ohanterbart för eleverna när de letar efter saker som är bra att använda i skolarbetet, säger Erik Holmqvist, IT-strateg på kunskapskontoret i en artikel i Arbetarbladet.
Han har naturligtvis helt rätt.
Precis som den aktuella skolan gör i Sandviken är det också viktigt att informera eleverna om att det finns faror på nätet. Erik Holmqvist uttrycker det krasst och klokt:
– Filtret ska sitta mellan öronen på eleverna i stället för i datorn, säger Erik Holmqvist.

När det gäller den aktuelle 14-åringen har han dragit på sig 41 frånvaroanmälningar sedan han fick sin skoldator. Istället för att gå i skolan spelar han, enligt föräldrarna, helt enkelt spel på datorn istället. Föräldrarna säger att problemen har gått så långt att familjen håller på att splittras på grund av skoldatorn.
– Ger man ett omoget barn en dator för fri användning måste skolan också ta ansvar när det uppstår ett spelberoende, menar de i Arbetarbladets artikel.
Frågan som uppstår är förstås hur långt skolans ansvar sträcker sig?
Är det rimligt att lägga skulden på skolan i detta fall? Nej, det är det inte.
Skolan har ett stort ansvar, men huvudansvaret ligger alltid hos föräldrarna. Det glömmer somliga föräldrar tyvärr bort.
Problemen sitter inte i skoldatorn. Problemen måste lösas på annat sätt. Att inte ta sitt ansvar och istället skylla på andra löser inte dessa problem.

 

Publicerat av

Daniel Nordström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *