Även nöjesjournalistik driver opinion

Måndag 4 november klockan 09.55
I lördags lockade Ladies night många besökare till Läkerol Arena i Gävle.
Arbetarbladet beslutade att inte bevaka arrangemanget.
Beslutet har väckt stor uppmärksamhet, många lovord och också starka reaktioner.
I torsdags skrev Arbetarbladets nöjesredaktör Sofia Juvel (bilden) ett blogginlägg. I det anger hon tolv skäl till varför Arbetarbladet valde att inte bevaka Ladies night i Gävle. Ett av de skäl som Juvel anger är att Ladies night är ett koncept som befäster stereotypa könsroller.
Blogginlägget har under helgen fått stor uppmärksamhet och spridning i sociala medier. I dag på morgonen har Sofia Juvel gett en intervju i P4 Morgon Gävleborg. Expressen, Aftonbladet, Medievärlden, Journalisten och Resumé tillhör de övriga medier som har uppmärksammat beslutet.
Beslutet har också lett fram till många mejl och kommentarer till Arbetarbladets redaktion.
”Fantastiskt bra. Äntligen någon som vågar säga ifrån”, säger en person.
”Löjligt ställningstagande. Ett media ska inte uppfostra läsarna”, säger en annan.

Bland dem som är positiva till Arbetarbladets beslut är en klar majoritet kvinnor, det vill säga just den publik som Ladies night riktar sig till.
Bland dem som är negativa är en lika klar majoritet män.
Av kritikerna har jag framför allt fått två frågor.
1. Står jag som utgivare bakom Sofia Juvel och hennes beslut?
2. Ska en journalist verkligen lägga personliga värderingar och åsikter i vad tidningen ska rapportera om?

När det gäller den första frågan är svaret ett självklart ja.
Sofia Juvel är nöjesredaktör och ansvarig för det vi skriver om på våra nöjessidor. I hennes uppdrag ingår att fatta självständiga beslut om vår nöjesredaktions bevakning och att driva opinion, debatt och diskussion. Jag är glad över att hon gör allt detta.
I en nöjesredaktörs jobb ingår ständiga prioriteringar om vilka evenemang, konserter, skivor, filmer med mera som vi ska skriva om och inte.
När Sofia Juvel nu fattat ett beslut, som kan upplevas som kontroversiellt, har hon tydligt motiverat anledningen till beslutet.

Svaret på den andra frågan är att en reporter ska vara neutral och inte lägga sina egna värderingar i den sedvanliga nyhetsbevakningen. Det är en självklarhet. När det gäller recensioner, analyser och krönikor, som är tydligt vinjetterade, är det däremot förstås helt nödvändigt med personliga åsikter.
En redaktör har dessutom en annan roll än en reporter. I Sofia Juvels fall är hon, som nämnts, ansvarig för Arbetarbladets nöjesbevakning. I vanliga nöjesartiklar lägger hon inga personliga värderingar i artiklarna, men den största delen av hennes uppdrag och arbetsuppgifter är just att ha personliga värderingar i form av krönikor och recensioner.

Sofia Juvel har fattat ett modigt beslut och bevisat att även nöjesjournalistik kan vara opinionsdrivande.
Det är jag mycket stolt över.
Jag står fullt ut bakom det beslut hon fattade.

Publicerat av

4 reaktioner till “Även nöjesjournalistik driver opinion”

 1. En fråga, står du även bakom att de knappt skrivs om lokal musik på nöjessidorna? Jag tycker att ni borde prioritera lokalmusik mer än ni gör istället för att alltid skriva om de som jag redan kan läsa i Expressen och Aftonbladet. Varför prioriteras den lokala musiken så lågt och varför verkar ni inte bry er när ni få in skickat material från lokala musiker? Känns konstigt med en lokal tidning som inte ens bemödar sig med att ens svara när de får lokal musik inskickat. Jag vet inte om de är mer prioriterat att skriva om bojkotter av nationella arrangemang, och redan etablerade artister? Vad tycker du?

  1. @Mattias: Våra läsare vill läsa om både lokal musik och om de stora artisterna. Därför skriver vår nöjesredaktion om båda delarna.
   Jag håller inte med dig om att den lokala musiken prioriteras lågt. Den lokala musiken är naturligtvis viktig och Arbetarbladet lyfter dessutom fram den lokala musiken extra mycket i den årliga galan Local Heroes.
   Nöjesredaktionen får in mycket material. Tyvärr är det svårt att hinna besvara varje enskild avsändare.

   1. Håller med dig om localheroes galan som är fantastiskt bra, men om du kollar igenom nöjessidorna en vanlig vecka så skrivs det nästan inget om lokalamusiken varken hos er eller gd och jag undra varför? I min omgivning så är det väldigt många som börjar tröttnat på att inte få läsa om den lokala musiken utan hela tiden om artister som inte har någon anknytning till Gävle för fem öre. jag tror absolut att era läsare vill läsa om både stora artister och lokala, men de borde var högre prio att skriva om det lokala för en lokal tidning tycker jag. Hoppas du tar till dig detta och åtminstone funderar över detta. Med vänlig hälsning, Mattias

    1. @Mattias: Tack för dina synpunkter. Värdefullt att höra vad du tycker. Jag tar dina åsikter till mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *