Den svenska demokratin är hotad

Tisdag 5 november klockan 19.05
En politiker blir misshandlad i sitt hem. Mot två andra politiskt aktiva utförs bombattentat. Jimmie Åkesson utsätts för en tårtattack.
Samtidigt utsätts journalister för hat, hot och trakasserier.
Vi lever i en demokrati i trygga Sverige. Vi lever i ett land där demokratin är hotad.
För en vecka sedan misshandlades Nordmalingspolitikern Liza Jonsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i sitt hem, vilket Folkbladet Västerbotten skriver om här.
I nyhetsrapporteringen i dag har vi läst att två SD-politiker utsatts för hot och skadegörelse. Bland annat har två mindre sprängladdningar detonerat på bilar, vilket Dagens Nyheter skriver om här.
Nu i afton utsattes SD-ledaren Jimmie Åkesson för en tårtattack i samband med en boksignering, vilket Aftonbladet skriver om här.
För några dagar sedan skrev Dagens Nyheter att var sjätte politiker varje år utsätts för trakasserier, hot eller våld.

Samtidigt ökar också hoten mot journalister, konstaterar branschorganisationen Utgivarna i Medievärlden och i P4 Sjuhärad.
Östgöta Correspondenten hotades två gånger under september månad.
– Det var ett förtäckt hot men ganska tydligt mellan raderna. Man sa: Ta bort det här. Gör det omedelbart, annars kommer vi tillbaka inom en halvtimme, säger Correns chefredaktör Charlotta Friborg till P4 Sjuhärad.
Även andra medier som Eskilstuna-Kuriren, Värmlands Folkblad och Expressen har utsatts för hot på senare tid, enligt inslaget i P4 Sjuhärad.
Situationen känns igen på de flesta nyhetsredaktioner. Även om Arbetarbladet inte blivit utsatt för något reellt hot är det uppenbart att tonen i de mejl och kommentarer som strömmar in har blivit allt grövre under senare tid.
Även lärare och andra yrkeskategorier upplever samma sak. Den negativa utvecklingen sker i hela samhället.

Hoten mot medier och politiker handlar om att skrämma till tystnad och det finns risk att det ger effekt.  I värsta fall låter politiker bli att uttala sig i känsliga ämnen och journalister väljer att inte skriva om saker som riskerar att väcka reaktioner. I förlängningen riskerar allt fler viktiga röster att tystna.
Det är ett allvarligt hot mot demokratin.
Polisen är skyldig att agera. Trots det gör den inte tillräckligt anser branschorganisationen Utgivarna, som består av Sveriges Television, Sveriges Radio, Utbildningsradion, Sveriges Tidskrifter, Tidningsutgivarna och TV4-gruppen.
– Det är allvarligt att Säpo inte tar hoten på allvar och särskilt uppseendeväckande att en myndighet som Säpo därigenom bryter mot författningsskyddet. Medierna har en central roll i demokratin och har därför rätt till särskilt skydd, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för Utgivarna till Medievärlden.

I mars skrev Expressens politiska reporter Niklas Svensson en lika utmärkt som skrämmande krönika om hoten mot politiker. Åtta månader senare är den tyvärr lika aktuell.
Den utveckling vi ser är oerhört skrämmande.
Den stolta svenska demokratin är hotad.
Låt oss inte bli tysta. Låt oss agera.

 

Publicerat av

12 reaktioner till “Den svenska demokratin är hotad”

 1. Hej Daniel,

  Den här texten är ju jätteotydlig, menar du på allvar att en tårtning av Jimmy Åkesson är att likställa med hot och trakasserier emot journalister? I så fall jämför du verkligen äpplen och päron.

  Tårtning är på samma hyssnivå som att panga rutor på porrbutiker, visa stjärten för kungen, tokskrika ifrån åhörarläktaren i riksdagshuset eller att Eddie Meduza skriver femtio nidvisor om en offentlig person. Oproduktivt och barnsligt, men sånt händer i en demokrati och det går inte att kapa bort utan att även ge sig på den mer städade och produktiva aktivismen. Som du vet är det inte första gången detta händer, flera socialdemokrater och självaste kungen har blivit tårtade. Förövarna fick dagsböter, SÄPO hade några workshops och sedan var saken ur världen.

  Tårtningen av Jimmy Åkesson idag har inget med samhällsdebattens brutalisering att göra alls.

  1. Det är just precis det, att det verkligen har med samhällsdebatten att göra. Hur många var det som precis som du flinade och ansåg att det var ok att kasta tårta på Åkesson när han på offentlig plats signerade sin bok. Detta är kanske för dig ett brott som kan hänvisas till samma som att ”visa stjärten för Kungen”. Men eftersom Åkesson är en offentlig person och partiledare gör det extra allvarligt och ett extremt hot mot vår demokratin. I din värld är det tydligen betydligt allvarligare att hota journalister än en partiledare vars parti sitter i Riksdagen och styr landet Sverige. Jag skulle vända på ditt resonemang och likställa angreppet på Åkesson som mordet på Anna Lind. Båda är fruktansvärda avskyvärda brott som samhället på allvar måste skydda sig mot annars har vi anarki i Sverige. Att en och annan journalist blir hotade via mail eller SMS ser jag inte som likvärdiga angrepp, det är betydligt allvarligare att via kroppskontakt bli angripen. Tack Daniel för din text!

   1. Kungen är också en offentlig person. Sedan är det ingen som flinar åt tårtningen utan poängen är att demokratin faktiskt måste tåla att medborgare häcklar de som företräder makten. Att du likställer det med mordet på Anna Lindh tycker jag diskvalificerar rätt rejält från att tas seriöst framöver. Som du vet är antalet dödade av tårtor rätt begränsat.

 2. @Jonas Ryberg: Hej, Jonas!
  Jag har ingen aning om hur Jimmie Åkesson upplevde tårtattacken. Jag tror i vilket fall inte att han upplevde situationen som trevlig.
  En tårtattack, eller vad man nu ska kalla det, kan visserligen upplevas som harmlös. Med tanke på det eskalerande hatet och våldet tror jag dock inte att den upplevs som harmlös för den som drabbas.
  Även om det bara är en tårta leder ändå tankarna till vad som kan hända nästa gång en person kommer så nära att detta kunde ske.
  Situationen blir därför hotfull.

  1. Petter Larsson skriver idag bra på Aftonbladet Kultur om att i en demokrati så måste de härskande tåla att bli häcklade. I detta fall med ”clownens medel”.

   Sen tycker jag väldigt illa om ditt resonemang om att personer inte ska få komma för nära. Vi kan inte ha ett samhälle som utgår från att politiker ska bli knivade på allmän plats. I så fall kan vi lika gärna ge SÄPO carte blanche att skjuta varenda medborgare som rör sig med raska steg mot en politiker, det kunde ju ha varit en kniv i tårtan/handväskan/fickan.

   http://www.aftonbladet.se/kultur/article17801726.ab

 3. Ditt speciella hatobjekt Avpixlat har tagit upp detta flera gånger. Skönt att se att du nu ansluter dig till deras ståndpunkt. Hur försvarar du i sammanhanget ert eget tilltag att hänga ut en Sandvik-anställd som donerat en liten summa pengar till just Avpixlat ?

 4. @Ove P: Vad Avpixlat har för ståndpunkt intresserar mig inte.
  När det gäller den Sandvikanställde har jag, som bekant, besvarat denna fråga tidigare. Som jag sagt tidigare anser jag att det var relevant journalistik och – som jag också sagt tidigare – anser jag att personen i fråga inte går att identifiera genom vår artikel.

 5. Det är pinsamt att jämföra Åkessons tårta i ansiktet med det som den socialdemokratiska politikern upplevde i sitt sovrum. Att det kunde varit vapen istället för en tårta är förvisso en åsikt men nu var det bara grädde som mötte en rasist ansikte. Vad är mediadrevet när en lokalpolitiker blir misshandlad i sitt hem? Jag tycker du ofta har kloka insikter men att dra till med att en tårta är ett hot mot demokratin är knasigt på gränsen till horribelt.

  1. @Magnus Andersson: Jag menar inte att en tårta är ett hot mot demokratin. Det jag vill belysa är den samlade bilden av det hat och de hot som ökar.
   Även om det bara är en tårta kan situationen upplevas som hotfull.

 6. ”I värsta fall låter politiker bli att uttala sig i känsliga ämnen och journalister väljer att inte skriva om saker som riskerar att väcka reaktioner. I förlängningen riskerar allt fler viktiga röster att tystna.
  Det är ett allvarligt hot mot demokratin.”

  Politiker har sedan en väldigt lång slutat säga något överhuvudtaget. Pratar gör dem, men får inget sagt. Ordbajsar är vad dem gör, oavsett vilket parti eller ideologi vederbörande förespråkar.

  Men att du påstår att journalister inte vågar skriva om saker som kan väcka reaktioner kan väl inte stämma? Visst kanske det finns enstaka fall, och visst är det olyckligt, men som sagt… att påstå att de tystade journalisterna skulle vara så utbrett att det är ett hot mot vår ”demokrati” måste väl ändå vara en uppenbar överdrift?

  Min personliga uppfattning är ju att det är precis tvärtom, skriver journalisterna något som inte väcker reaktion är det ingen som köper. Visserligen kanske inte det är ett problem för er på Arbetarbladet, ni fick väl närmare 20 miljoner i bidrag för 2012? Så ni är ju inte precis beroende av köpare. Hoppas siffrorna stämmer, senast jag kollade tror jag ni fick drygt 17 miljoner i distributionsstöd och typ 2 miljoner i tryckstöd eller vad det nu heter.

 7. Det är hög tid att stärka och utveckla Demokratin.

  Den misshandel som skett mot en politiker i Nordmaling är givet- vis helt oförsvarlig och det måste gälla generellt. Även om utövaren är missnöjd med de beslut politikerna avser att fatta är våld oacceptabelt

  Men… Därmed inte sagt att dagens politiker kan svära sig fri om denna typ av våld accelererar och risken är stor att så sker.

  Den gör det i så fall därför att politikerna själva skapat dessa risker genom att inskränka demokratin.

  Sverige har sedan demokratins införande haft vad man kallar en representativ demokrati. Detta innebär att vi väljer ombud för att företräda väljarna i riksdagen. Här kommer det viktiga och det man i stor utsträckning bryter mot i dag. Det representativa systemet skall och får inte tolkas så att vi efter valet lämnar över makten in blanko (villkorslöst) till riksdag och fullmäktigeförsamlingar. Detta var aldrig meningen då Sverige demokratiserades. Tvärtom, politikerna var fram till för ca 20 år sedan mycket noga med att förankra viktiga beslut i valen. Väljarna fick en mycket detaljerad information av vad man tänkte föra för politik och vilka viktiga beslut man avsåg att fatta i eventuell regeringsställning. Ja man tom senarelade viktiga beslut till kommande val. Så sker inte längre.

  I stället tar politikerna – i riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige, för folket viktiga beslut under pågående mandatperiod, som inte förankrats i val. Regeringen som bara är ett verkställande organ har mer och mer tagit över beslut i frågor som egentligen tillhör riksdagen. Här har en maktförskjutning ägt rum.

  Mandatperioderna har också förlängts så att det nu tar längre tid innan politikerna hör väljarna.

  Den allvarligaste förändringen – som kan vara en tickande bomb – är emellertid politikernas förakt för demokratin som innebär att man mellan valen tar en mängd beslut, som väljarna aldrig fått uttala sig om. Denna inskränkning av demokratin skapar självklart en väldig frustration hos medborgarna och som riskerar att ta sig sådana utlopp som i Nordmaling även om flertalet medborgare är emot detta.

  Man kan säga att i dag tar politikerna mängder av för medborgarna livs- och samhällsviktiga beslut som de inte har fått något mandat av medborgarna att driva eller besluta i.

  Den längre mandattiden (nuvarande 4 år) försvarar politikerna med att det blir ökad stabilitet och större möjlighet att framtidsplanera. Detta kan vara riktigt i viss mån. Men då måste de under mandatperioden förankra de viktiga beslut som inte togs upp i föregående val. Men för demokratins skull borde kanske mandattiderna förkortas.

  Det system som nu tillämpas är inget annat än ett uttryck för att politikerna inte fullt ut tror på demokratin och medborgarnas möjlighet att ta de rätta besluten. Att låta det hela bli en fråga om vem, politikerna eller medborgarna som är bäst skickade att fatta rätt beslut hör inte hemma i en demokrati. Även om politikerna oftare skulle fatta bättre beslut än medborgarna – vilket de sannolikt inte gör – är det till syvende och sist medborgaran som får ta konsekvenserna och då är det också det naturliga att deras vilja blir det slutliga beslutet. Politikerna måste med andra ord åter inse att i en demokrati är det medborgarnas vilja som skall prägla besluten och samhällsutvecklingen.

  Faktum är och detta borde vara en varningssignal för politikerna, att i utvecklade demokratier är våldet betydligt mindre än i stater utan demokrati.

  Schweiz är ett bra exempel på en stabil nation där medborgarna getts långtgående rättigheter vad gäller inflytande på politik och samhällsutveckling. Folkomröstningsinstitutet är långt utvecklat och det behövs endast femtiotusen röster för att få en riksövergripande fråga prövad. I de flesta fall är också folkomröstningsresultatet tvingande.

  Talet om att Sverige är en väl utvecklad demokrati håller inte längre.

  Exempel på tickande bomber där medborgarna i stort stängts ute helt från inflytande är t ex:

  – Massinvandringen.

  – Vinster i vård, skola och omsorg.

  – Privatiseringar inom samma områden.

  – avveckling av viktiga samhällsfunktioner på landsbygden ,

  som skolor, sjukhus, ambulansväsen, brandskydd, poliser etc

  etc.

  – Satsningar på arenor av olika slag som riskerar att förstöra

  kommunernas ekonomi etc.

  Den självgodhet som politikerna ger uttryck för vad gäller demokrat kan snart förbytas förvandlas till allvarliga samhällskriser. Den vise bör inse att en stöld av all makt

  och inflytande från folket förr eller senare leder till en motreaktion från de senare

  Olle Ljungbeck, Hanåsvägen 110, 80591 Gävle

 8. Jag kommer fortfarande ihåg 68-vågen! Då ville Maoisterna och övriga kommunister ha ett Sovjet eller Kina styrt samhälle och demonstrerade och slogs i demonstrationer mot polis. Det är väl lika illa som att sympatisera med nazisterna idag. Mao, Stalin och Hitler var väl lika stora dårar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *