Idrotten smiter ifrån ansvaret

Inför höjdhoppsfinalen bytte Emma Green Tregaro färg på sina omtalade naglar. FOTO: SCANPIX

Tisdag 12 november klockan 11.25
Fotbollsklubben i division I, Kristianstad FF, har arbetat fram en ny värdegrund där den ska jobba mot diskriminering.
Trots det låter klubben sig sponsras av Sverigedemokraterna. Ordföranden säger att det inte är klubbens ansvar att särskilja det ena partiet från det andra.
Tyvärr är det typiskt idrotten. Att inte ta ställning är också en politisk handling.
Jag minns när ishockey-VM avgjordes i Stockholm och Helsingfors. Vitryssland, kallat Europas sista diktatur, var ett av de deltagande lagen. Vitryssland ligger i absoluta botten när det gäller press- och yttrandefrihet och nationen fick indirekt stöd av Svenska ishockeyförbundet. Förbundet förbjöd nämligen att den belarusiska flaggan, vilken är oppositionens symbol i kampen mot diktatorn Lukasjenka, visades.
Den som visade flaggan togs om hand av vakterna. Den strypta vitryska yttrandefriheten fick därmed stöd av Sverige.
– Jag tror inte att idrotten ska blanda in politik i sitt sätt att driva idrotten, sade Svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund i en debatt i Sveriges Radio.
Men det var just det han gjorde. Han blandade in politik i idrotten – och det blev fel.
Tre Kronor åkte naturligtvis också gladeligen till just Vitryssland året därefter när VM arrangerades där. Det handlade ju om idrott, inte politik.

Sedan har vi höjdhoparen Emma Green Tegaros omtalade regnbågsnaglar under friidrotts-VM i homofientliga Moskva.
Green Tregaro målade sina naglar i regnbågsfärger, som stöd för de homosexuella. Inför höjdhoppsfinalen fick Svenska friidrottsförbundet emellertid Green Tregaro att byta färg på naglarna. I finalen var de röda istället.
– Vi hade samtal med representater från IAAF (internationella friidrottsförbundet) som var tydliga med att det inte fick förekomma politiska inslag under ett VM och att det vårt ansvar att hantera, sade Friidrottsförbundets ordförande Tomas Riste till P4 Extra.
Under OS i Sotji nästa är politiska manifestationer, likt den Green Tregaro gjorde, oacceptabla, enligt SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.
– Det är uteslutet, har han sagt i en intervju med Dagens Nyheter.
Ja. Jag vet att detta är en komplicerad fråga. Det finns regelverk att hålla sig till, vilket komplicerar det hela.
Men ändå.
Allt för ofta gömmer sig den svenska idrotten bakom just dessa märkliga regelverk. Även om förbunden förhoppningsvis egentligen tycker att den vitryska diktaturen och den ryska homofientligheten är avskyvärda sker inga protester, på grund av just regelverken.
Istället för en högljudd protest blir det bara tyst och tystnad förändrar ingenting.

På en lägre idrottslig nivå har vi fotbollsklubben i division I, Kristianstad FF, som Aftonbladet skriver om. Inför säsongen arbetade klubben fram en värdegrund som tydligt ska ta avstånd mot diskriminering på grund av hudfärg, religion och kultur.
Trots det har klubben Sverigedemokraterna som sponsor.
– Det är inte vår uppgift att särskilja det ena partiet från det andra, säger klubbens ordförande Ronnie Larsson till Aftonbladet.
Aftonbladet frågar om det är rätt att låta SD sponsra Kristianstad när partiet förespråkar en politik som strider mot klubbens värdegrund.
– I vår värdegrund jobbar vi även mot mobbning, jag kan tycka att det är mobbning att inte låta alla andra partier men inte Sverigedemokraterna hjälpa till. Vi tar bestämt avstånd från all typ av rasism oavsett om det gäller partier, religioner och eller rasism mot människor, säger Ronnie Larsson.
Han säger att klubben helt enkelt behövde pengarna och bland partierna var det bara Sverigedemokraterna som ville ställa upp.

Ronnie Larsson frigör sig från sitt ansvar, precis som så många andra idrottsledare.
Idrott är politik. Det går inte att komma ifrån, även om idrottsledarna desperat försöker göra det. Konsekvensen av fegheten blir att de tar politisk ställning, trots att de säger att de inte vill göra det.
Det är sorgligt.
Det är läge för idrotten att slipa lite extra på det där värdegrundsarbetet, som åtminstone på papperet sägs vara så viktigt.

Publicerat av

4 reaktioner till “Idrotten smiter ifrån ansvaret”

 1. Jag hoppas verkligen journalister slutar att marknadsföra Sveriges tredje största parti. Som ni håller på lär SD snart ha en ledande roll i Sverige. Då skall journalister som Daniel Nordström och hans gelikar ha störst mängd skit som skapat detta parti genom sitt agerande.

  Snälla, vakna upp och sluta ge dom sympatiröster, visa dom för vad dom är istället.

 2. Du kallar Ronnie Larsson feg, på allvar? I mina ögon är han stark och enormt modig som står upp för sitt beslut, trots att han blir anfrätt av en hop hyenor (ja, du får sägas ingå i flocken) som vill få honom att pudla, ta avstånd från allt han tidigare gjort i sitt liv. Fattas bara att han ska rullas i tjära och fjädrar också.

  Seriöst, du skriver inte på ett enda ställe VARFÖR det skulle vara problematiskt att ta emot stöd från SD. Du bara förutsätter att alla redan tycker det. Grejen är att det blir fler och fler som inte slentrianmässigt fördömer SD, utan snarare anser att de har ett ytterst sympatiskt och verklighetsbaserat budskap.

  Det kanske kommer som en chock för en journalist som du, men sådan är faktiskt verkligheten.

  1. @Stefan: Jo. Jag skriver varför det är problematiskt. Kristianstad FF har gjort ett värdegrundsarbete som säger att klubben tydligt ska ta avstånd mot diskriminering på grund av hudfärg, religion och kultur.
   Trots detta tillåts främlingsfientliga SD, som i sin politik förespråkar motsatsen till KFF:s värdegrundsarbete, vara sponsor.
   Det rimmar oerhört illa.
   För övrigt fördömer jag inte SD slentrianmässigt. Jag håller däremot definitivt inte med om att partiet har ett ”ytterst sympatiskt och verklighetsbaserat budskap”.
   Främlingsfientlighet är inte sympatiskt. SD:s budskap kan inte heller betraktas som verklighetsbaserat. Långt därifrån.

 3. Den enda kopplingen mellan SD och diskriminering är väl att SD förföljs och mobbas av de som desperat klamrar sig fast vid makten och de som hjälper dem med detta, dvs gammelmedia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *