Svar om våra nya erbjudanden

13 november klockan 13.55
Från och med årsskiftet lanserar Arbetarbladet nya erbjudanden, vilka du kan läsa mer om här.
I detta blogginlägg, som ständigt uppdateras, svarar jag på läsarnas frågor om de nya prenumerationspaketen.
Läsare: Tack för bästa dagstidningen och jag betalar gärna nya taxan. Arbetarbladet är ytterligare 1 av +50 skäl att vara stolt över Gävle. Svårt för sanningar. Det som är självklart är klart endast för dig själv. Ni belyser båda sidorna så bra och jag ser fram emot valåret 2014. ++ till ledarsidan.
Mitt svar: Stort tack för dina ord. De värmer mig och hela redaktionen.

Läsare: Jag har tre frågor jag undrar över:
1) Vad är det som föranleder den stora prishöjningen?
2) Kommer tidningen bli tjockare/mer lokal under 2014?
3) Vilka konkreta skillnader kommer att märkas i tidningen under 2014?
Mitt svar: Här är svar på dina frågor:
Vad är det som föranleder den stora prishöjningen?
Svar: Dels handlar det om en sedvanlig prisjustering, dels – och det är den främsta anledningen – har vi förnyat våra erbjudanden. Vi premierar våra trogna kunder så att de, från och med årsskiftet då de nya priserna träder i kraft, får mer. Våra papperstidningskunder får – om de så önskar – tillgång till vår e-tidning och den lokala journalistik vi kommer att börja ta betalt för på arbetarbladet.se. Det mervärdet anser vi motiverar prisjusteringen.
Kommer tidningen bli tjockare/mer lokal under 2014?
Svar: Den kommer sannolikt inte att bli tjockare när det gäller redaktionellt material. Hur pass tjock tidningen är beror förstås också på annonsförsäljningen. Därför är det svårt att sia exakt hur tjockleken blir. Vi har dock inga planer på att utöka antalet redaktionella sidor.
Vilka konkreta skillnader kommer att märkas i tidningen under 2014?
Svar: Det är ännu lite för tidigt att svara på den frågan. I vår långsiktiga planering finns flera intressanta uppslag som jag hoppas kommer att ge avtryck under 2014. I ett senare skede ber jag att få återkomma och berätta mer exakt vad det handlar om.

Läsare: Enligt utskick som vi fått så kommer prenumerationspriset på er tidning att höjas från 229:-/månad till 269:-  (ca 17% upp) för år 2014.
Som vi förstått så beror denna höjning till stor del av det digitala utbud som tillkommer.
Eftersom vi aldrig har eller kommer att utnyttja detta digitala så undrar jag om man kan välja bort det och enbart erhålla papperstidningen som vi har idag och på så vis få en lägre kostnad?
Mitt svar: Det nya priset för papperstidningen sju dagar i veckan är 269 kronor. Då har prenumerant också tillgång till våra digitala kanaler, först e-tidningen och sedan också det material vi kommer att börja ta betalt för på vår sajt under det år som kommer.
Det är ett erbjudande till våra kunder som följer med prenumerationen.
Det finns inget lägre pris enbart för papperstidningen.
I vårt erbjudande finns ett annat paket som innehåller papperstidningen. För 209 kronor i månaden får man papperstidningen tre dagar i veckan, fredag, lördag, söndag. I detta ingår också e-tidningen alla dagar i veckan och de artiklar vi kommer att börja ta betalt för.

Läsare: Uppgivet konstaterar jag att i raden av alla höjningar har AB också sällat sig till alla andra.
Jag har varit pensionär i ett år efter att ha jobbat i offentlig sektor i femtio år. Alltså med en pension som är minimal. Jag har prenumererat på AB sedan 1973. Jag förstår att jag måste dra åt svångremmen, men…
I somras tog ni bort möjligheten att få reducerad avgift om man vill ha prenumerationsuppehåll.
Jag vill bara ha papperstidningen. Jag vill inte läsa tidningen  nätet.
JAG VILL ABSOLUT INTE BETALA 40:-/mån = 480:-/år i höjning???
Kan ni diskutera möjligheten att pensionärer kan få rabatt på prenumeration?
Mitt svar: Tyvärr finns inga rabatter.
Det nya priset för papperstidningen sju dagar i veckan är 269 kronor i månaden. Det är en höjning på 40 kronor per månad.
Det finns också ett prenumerationspaket som heter ”Helg”. Då får prenumeranten papperstidningen tre dagar i veckan – fredag, lördag och söndag. Det paketet kostar 209 kronor i månaden.
I båda dessa paket ingår e-tidningen alla dagar i veckan och de nyheter vi kommer att börja ta betalt för under nästa år på arbetarbladet.se.
Vår e-tidning kommer att utvecklas och bli ännu bättre nästa år, men du kan prova den redan nu via denna länk:
http://arbetarbladet.se/lasartjanster/etidningen

De paket vi lanserar och prissättningen fastställdes efter en kundundersökning som vi har genomfört. I den undersökningen kom vi fram till att den typ av paketering vi nu har valt tilltalade flest av våra kunder.
Det är därför vi har valt just denna paketeringsmodell.

Läsare: Trots en helsida med frågor och svar om läsarpaketen har jag inte fått svar på min fråga, nämligen vad hindrar att ni inför ett femte paket dvs prenumeration på enbart papperstidningen? Jag är en av dem som endast vill ha papperstidningen och alltså bara betala för papperstidningen. Varför kan jag inte göra det även i fortsättningen? Ditt flera gånger upprepade svar ”många människor konsumerar nyheter på ett på ett helt annat sätt än förr, inte minst i mobilen” besvarar inte min fråga utan talar bara om hur andra vill ha det. Det finns alternativa paket för dem som vill ha e-tidningen, varför kan inte vi som vill ha papperstidningen få välja på olika paket? Jag vill inte betala för något jag inte använder och anser att höjningen med 40 kronor per månad är orimlig.
Mitt svar: Precis som papperstidningen är paketerad på ett visst sätt – kunden kan till exempel inte välja bort sporten eller nöjet – har vi valt att paketera våra nya erbjudanden.
Papperstidningen är en kanal. Den kompletteras med de digitala tjänster och kanaler vi erbjuder. Sammanlagt bildar dessa olika kanaler våra nya erbjudanden i fyra olika paket.
Papperstidningen är helt enkelt inte längre en ensam produktför oss. Den ligger i samma paket som digitala tjänster.
Av den anledningen finns inte det femte paket du efterfrågar.
Med tanke på den paketering vi har gjort och det nya erbjudande som nu följer med anser jag inte att höjningen med 40 kronor per månad är orimlig.

Läsare: Jag är inte nöjd med de svar som chefredaktören Daniel Nordström ger angående ändringarna i prenumerationsvillkoren.
Vi som bara vill ha papperstidningen vill inte betala 20 procent mer för tjänster vi inte vill ha. Varför kan inte e-tidningen och ”de digitala kanalerna” vara ett eget alternativ? Det handlar om respekt!
Mitt svar: Tack för dina synpunkter. Jag är tacksam över att du hör av dig med dina åsikter. Innan vi fastställde våra nya prenumerationspaket gjorde vi en omfattande undersökning bland våra läsare. Vi fann då att de alternativ vi nu lanserar är efterfrågade bland våra kunder. Vi tror också att det är viktigt att även våra trogna printprenumeranter bättre lär känna våra digitala kanaler.
Av dessa anledningar har vi valt att paketera våra kunderbjudanden på detta sätt.
Jag är mycket medveten om att alla inte kan, eller vill, nyttja dessa digitala kanaler. Vi har ändå valt att göra den här lösningen, just eftersom vi funnit att den är mest efterfrågad. Ett flertal kunder, som enbart vill ha papperstidningen, har tagit chansen att ge bort den digitala del som nu medföljer till en släkting eller vän.
Priserna på papperstidningen har höjts flera gånger de senaste åren. Skillnaden när vi gör en prishöjning denna gång – höjningen motsvarar 17 procent, vilket är 40 kronor mer i månaden – är att vi erbjuder någonting mer förutom papperstidningen. Det vill säga våra digitala kanaler.
Papperstidningen sju dagar i veckan kommer att kosta 269 kronor per månaden i vårt nya erbjudande.
Vi har också ett annat alternativ, för 209 kronor i månaden, som innebär papperstidningen hem fredag, lördag, söndag och e-tidningen och övriga digitala kanaler resterande del av veckan.
Vi har också två paket som enbart innehåller digitala alternativ.
Våra nya erbjudanden gäller från årsskiftet.
Du kommer att få mer information i brev hem till dig.
Till sist vill jag bara säga att jag känner oerhört stor respekt för våra prenumeranter.

Läsare: När kommer ni att införa de nya prenumerationerna? Kommer ni att skicka ut meddelanden till alla, eller får man höra av sig själv till er?
Mitt svar: Våra nya prenumerationserbjudanden gäller från årsskiftet. Du kommer att få mer information via brev hem till dig. Om du har ytterligare frågor kring detta är du också alltid välkommen att kontakta mig.

Läsare: God morgon. Läser till min förskräckelse i dagens tidning att från nästa år kan man inte prenumerera enbart på papperstidningen. Vad är det för konstigt?
Alla har faktiskt inte surfplattor, smartphones mm, mm utan vill bara ha tidningen som vanligt. Vi har prenumererat på tidningen i över 20 år och nu helt
plötsligt ska vi, för att få behålla tidningen, behöva betala massor av pengar.
Det kan väl inte vara så finurligt att vi som är långtidsprenumeranter får fortsätta som tidigare? Jag tänker också på alla äldre som kanske haft tidningen
”hela livet” och nu ska de inte få läsa den utan att betala nästan 300.-/mån……………
Jag vill få svar på detta för i så fall måste ju vårt befintliga abonnemang sägas upp eller?
Mitt svar: Det är ett faktum att många människor konsumerar nyheter på ett helt annat sätt än förr, inte minst via sina mobiltelefoner.
Som medieföretag är det därför viktigt att vi följer med i utvecklingen och finns där våra kunder vill konsumera oss.
Därför erbjuder vi ett paket som innehåller papperstidningen, precis som förr, men också möjlighet att konsumera oss i digitala kanaler.
Jag tror till exempel att e-tidningen kan vara intressant för dig om du är bortrest, eller vill läsa tidningen tidigare än tidningsbudet kommer till din brevlåda.
Jag ser inte detta som en dramatisk prishöjning. Vi utvecklar våra nya erbjudanden med betydligt mer innehåll och priserna är satta efter det.

Läsare: Nå, säg nu adjö till många av era läsare. Det kan koncernchefen fira med tårta.
Mitt svar: Vi vet att mer flexibla prenumerationslösningar är efterfrågade från våra läsare, därför är jag glad att vi från och med nästa år nu äntligen kan erbjuda våra läsare det. Det är någonting som är värt att fira med tårta. Vi välkomnar våra befintliga och nya läsare.

Läsare: Som jag misstänkte. Alla trogna prenumeranter av papperstidningen som inte har eller vill ha digitalt får betala för det ändå. Men det är klart den äldre generationen är ju på utdöende så varför bry sig om dem. Och nu vill jag verkligen se att jag får valuta för pengarna och slipper se samma artikel i papperstidningen på flera sidor samma dag, slipper se fel korsord, slipper läsa samma serier flera gånger i veckan. För det här har bara blivit värre genom åren och sämre samtidigt som priset höjts.
Mitt svar: Vi bryr oss om alla läsare. Därför är jag glad att vi kan erbjuda nya sätt att läsa Arbetarbladet. Det är till gagn för alla läsare. Ja, det är viktigt att du som kund känner att du får valuta för pengarna. Det är ett faktum att vi, tyvärr, haft upprepade fel i papperstidningen när det gäller korsord och serier. Jag ber om ursäkt för det. Vi har nu vidtagit åtgärder för att säkra kvaliteten och förhoppningsvis återkommer inte problemet med korsorden igen.

Läsare: Jag betalar gärna för er digitala tidning, det var länge sedan jag slutade med papperstidning, det finns bara ett problem med det här, ni är alldeles för dyr!
50kr/månad skulle jag tycka vara ett rimligt pris för en digital version.
Mitt svar: Tillsammans med en stor grupp kunder har vi utvecklat vårt erbjudande och vårt innehåll med betydligt mer innehåll och priserna är satta efter det. När vi lanserar vår nya sajt nästa år kommer du att märka att den har mer innehåll och bättre kvalitet. Vi satsar nu hårt på bättre digitalt innehåll som våra läsare efterfrågar och vi kommer att få nya prenumeranter som enbart kommer att prenumerera på vårt digitala erbjudande.

Läsare: Jag vill ha ett digitalt paket, men utan hela sportsektionen. Låt oss prenumeranter slippa betala för utfyllnad som vi inte är intresserade av.
Mitt svar: Vi fortsätter hela tiden att utveckla våra digitala erbjudanden och förhoppningsvis kan vi göra dem ännu mer flexibla i framtiden. Många läsare är mycket intresserade av den sportjournalistik vår skickliga sportredaktion erbjuder. Andra är inte alls intresserade av sport. I det erbjudande vi lanserar nästa bort tar vi inte bort någonting du som kund är van vid att få, men du får tillgång till journalistik i flera kanaler. Det här är en utveckling som allt flera efterfrågar och därför har vi valt att paketera våra nya erbjudanden så här.

Läsare: Fruktansvärt dåligt att man inte bara kan välja papperstidningen. Detta var verkligen en stor försämring. Finns ju många som inte ens har en dator eller smarttelefon. Många äldre, varför ska de betala för något de inte använder?
Mitt svar: Många människor konsumerar nyheter på ett helt annat sätt än förr, inte minst i mobilen. Som medieföretag måste vi följa med i utvecklingen och finnas där kunderna vill konsumera oss. Därför har vi ett paket som innehåller papperstidningen precis som förr men också möjlighet att konsumera oss i digitala kanaler.

Läsare: Om vi mfl i vår bekantskapskrets inte kan läsa AB och GD på nätet gratis som idag blir det inget alls. Lokaltidningarnas förfall är nämligen ett samtalsämne numera här på vår gata. Då måste ni bli bättre på journalistiken med mer objektiva reportage. Mest politiska är GD. Då måste ni hålla ett bättre språk än idag. Tips : Komvux kurs i svenska språket med grammatik.
Då måste respektera mera och hålla på personlig integritet i text och foto. Låt då:et bli ett nu!
Mitt svar: Vår lokala journalistik har ett värde, oavsett publiceringskanal. Vi vet också att många är beredda att betala för den, också det oavsett publiceringskanal. Vårt nya erbjudande ger våra papperstidningskunder mer i form av våra digitala kanaler och vi tror att vi kommer att få nya prenumeranter som enbart vill konsumera oss digitalt. Vi arbetar ständigt på att förbättra vår lokala journalistik – och även vårt språk, som jag inte tycker är så illa som du antyder – i våra olika publiceringskanaler. Vad du menar med ”Då måste respektera mera och hålla på personlig integritet i text och foto” vet jag inte. Du får gärna utveckla det påståendet. Arbetarbladet har de pressetiska riktlinjerna i åtanke i det dagliga arbetet och det genomsyrar också vår journalistik.Det gör den relevant och trovärdig.

Läsare: Lägg ner Arbetarbladet som papperstidning, behåll enbart internetbaserad version. Satsa mer på GD som papperstidning och låt AB göra fördjupningarna på nätet istället.
Mitt svar: Arbetarbladets papperstidning har cirka 20 000 dagliga prenumeranter och utgivning sju dagar i veckan. Att lägga ner papperstidningen är därför inget alternativ. Den väg vi tror på är att fortsätta göra en bra papperstidning och lägga stora resurser på våra digitala kanaler. Det är det bästa för våra läsare.

Läsare: Vad kommer det ”unika premiuminnehållet” att bestå av?
Mitt svar: Det unika premiuminnehållet kommer bland annat att innehålla lokal journalistik i form av nyhetstexter, bakgrundsinformation och extra intressant material i form av text, bilder och tv. Vi kommer ständigt att arbeta med att erbjuda ett så intressant och attraktivt premium-material som möjligt.

Läsare: Tänker ni även ta betalt för TT-artiklarna ni kopierar in? Och för artiklarna som den ni tog från Östersundsposten om en man som kissade? Kommer ni fortsätta ha aftonbladet-rubriker? Lycka till!
Mitt svar: Vi kommer inte att ta betalt för alla nyheter på arbetarbladet.se. TT-telegram kommer till exempel att vara fria. Östersunds-Posten ingår i samma koncern som Arbetarbladet, Mittmedia. Om vi kommer att ta betalt eller inte för den journalistik andra tidningar inom Mittmedia producerar beror helt och hållet på vilken typ av nyhet det är.
Arbetarbladet har sina egna rubriker och inte Aftonbladets.

Läsare: Jag protesterar mot att villkoren för prenumeration ändras! Varför ska vi som bara vill ha papperstidningen påtvingas e-tidning och”alla digitala kanaler”?
Självklart borde det gå att bara få papperstidningen.
Mitt svar: Om du enbart vill fortsätta att läsa papperstidningen kan du lugnt göra det. Vi tar inte bort någonting som du som kund är van vid att få och tvingar inte på dig e-tidningen eller andra digitala tjänster. Det vi erbjuder är att du får tillgång till mer lokal journalistik i fler kanaler.
Vi gör den här förändringen för att det är en utveckling som är efterfrågad av våra läsare. Många av våra läsare konsumerar nyheter på ett helt annat sätt än förr. Därför måste vi som medieföretag följa med i utvecklingen och finnas i de kanaler där våra läsare vill att vi ska vara. Därför har vi valt ett paket som innehåller papperstidningen precis som förr, men också möjlighet att konsumera oss i digitala kanaler. Det gör denna förändring motiverad.

Läsare: Kommer det verkligen att kosta 99 kr per månad att läsa om Brynäs
i Arbetarbladet efter årsskiftet? Det är bara de artiklar som handlar
om Brynäs som jag läser. Och det är säkert likadant för de flesta
läsare utanför Gästrikland. Då är 99 kr per månad väldigt dyrt.
Jämför du det med till exempel 29 kr per månad för Aftonbladets
Plus tjänst. Då är det helt vansinnigt för dyrt.
Jag tror ni får tänka om och göra ett billigare paket
för alla trogna Brynäsläsare ute i landet.
För det är ju inte så att ni har en artikel om Brynäs varje dag.
Mitt svar: När vi lanserar vår nya sajt kommer vi inte att ta betalt för alla artiklar. En del artiklar kommer att vara fria även i fortsättningen. Det gäller även artiklar om Brynäs. För att du som läsare ska kunna ta del av allt material behöver du emellertid vara kund hos oss. Vi gör en stor satsning på digital journalistik inte minst på sporten. Vi har utvecklat nya erbjudanden och när vi lanserar den nya sajten kommer den att innehålla betydligt mer innehåll och priserna är satta efter det.

Läsare: Sedan barnsben har jag läst Arbetarbladet, (nu cirka 50 år), men nu får det vara nog! Jag är riktigt upprörd att det inte går att få tidningen i pappersformat utan att betala för tjänster man inte har! Jag har ingen dator hemma med uppkoppling, jag har ingen smartphone, men ska betala för dessa tjänster, hur många pensionärer kan nu ha råd att betala? Hur tänkte ni nu? Jag kommer att avsluta mitt abonnemang snarast, fler av mina bekanta gör likadant, kommer att uppmana fler av mina bekanta att göra likadant!
Mitt svar: Tack för att du är en trogen prenumerant och tack för dina synpunkter.
Om du enbart vill fortsätta att läsa papperstidningen kan du lugnt göra det. Vi tror att det är viktigt att våra kunder, även de som haft tidningen under många år, lär känna vårt läsvärda innehåll i de digitala kanalerna. Vi tar inte bort något som våra kunder är vana vid att få, men de får tillgång till mer lokal journalistik i flera kanaler. Det här är en utveckling som allt flera efterfrågar och därför har vi valt att paketera våra nya erbjudanden så här.  De nya prenumerationspaketen gäller från årsskiftet och alla kunder kommer att informeras via brev hem.

Läsare: Har aldrig tidigare varit med om att en årsprenumeration på AB höjts med 480 kr. Tydligt är att jag, som endast är intresserad av papperstidningens sällskap vid frukostbordet, skall tvingas betala för E-tidning, appar och Gud vet vad. Varför finns inte ett alternativ med enbart papperstidningen?
Mitt svar: Det är riktigt att det inte finns något alternativ som enbart innehåller papperstidningen. Som jag har svarat fler personer här ovan tror jag att det är viktigt att våra kunder, även de som haft tidningen under många år, lär känna vårt läsvärda innehåll i de digitala kanalerna. Vi tar inte bort något som våra kunder är vana vid att få, men de får tillgång till mer lokal journalistik i flera kanaler. Det här är en utveckling som allt flera efterfrågar och därför har vi valt att paketera våra nya erbjudanden så här.

Läsare: När jag för några dagar sedan läste att Arbetarbladet efter årsskiftet skulle ha fyra olika ”paket” som man kunde prenumerera på blev jag minst sagt irriterad.
Enda sättet att kunna erhålla en papperstidning var att välja det dyraste paketet som också innehåller E-distribution av innehållet.
Nu är det så att jag själv och säkerligen väldigt många andra prenumeranter inte är ett dugg intresserade av E-distributionen vilket gör att det enda vi får är en förtäckt prisökning på cirka 18 procent!
När jag sedan läser i en artikel i tidningen den 16 november där Daniel Nordström påstår att  ”människors mediemönster förändras” och att det är orsaken till det nya upplägget blir jag inte mindre irriterad.
Han påstår dessutom att vi prenumeranter kommer att få betydligt bättre och fler erbjudanden att välja mellan och då blir jag förbannad.
Jag vill påstå att Daniel är väl medveten om att merparten av AB:s prenumeranter är äldre människor som inte är intresserade av nätupplagan, han ser däremot en möjlighet till en rejäl prisökning med den usla argumentationen.
Om inte ett alternativ med enbart papperstidning presenteras så tror jag att Arbetarbladet kommer att tappa massor av prenumeranter av principiella eller ekonomiska skäl efter årsskiftet.
Mitt svar: Om det hade handlat om en förtäckt prishöjning hade vi inte gått ut och informerat om detta så öppet och i så god tid. Vi smyger inte med priserna, utan är öppna med vad vi erbjuder. De nya paketen gäller från årsskiftet och du kommer också att få information via brev hem samt löpande information i våra nyhetskanaler.
Ja. Jag påstår att ni prenumeranter får bättre och fler erbjudanden. Det är också helt sant. Jag tycker att du bör avvakta och se vad vi kommer att erbjuda innan du dömer ut vår paketering. Våra prenumeranter får från och med nästa år mer lokal journalistik i fler kanaler. Det är viktigt att våra trogna papperstidningsprenumeranter får ta del av detta och lära sig vad vi erbjuder digitalt. Vi kommer att fortsätta informera om hur våra prenumeranter på bästa del tar del av våra digitala erbjudanden nästa år.
Ja. Jag är medveten om att de flesta av våra papperstidningsprenumeranter är äldre människor. Många av våra äldre läsare är också intresserade av våra digitala erbjudanden, därför känns det mycket bra att våra trogna tidningskunder nu får del av detta på ett bättre sätt från och med nästa år.
Jag är medveten om att det finns en risk att vissa prenumeranter inte gillar de nya paketen och därför säger upp prenumerationen. Jag är dock övertygad om att de allra flesta kommer att gilla det vi erbjuder och jag råder även dig att ge det en chans innan du dömer ut det. Våra nya prenumerationspaket gäller från och med årsskiftet.

Läsare: Paketet Komplett, vad menas med allt innehåll i alla kanaler som erbjuds och alla digitala kanaler? Har ingen mobiltelfon med app. Har tidningen som prenumerant betalar med autogiro 229 kr./ mån. Blir priset nu 269 kr?
Mitt svar: Ja. Priset för komplett är 269 kronor i månaden. Våra nya prenumerationspaket gäller från och med årsskiftet. Du kommer att få mer information genom Arbetarbladet och genom brev hem till dig.
Det vi erbjuder är fyra paket:
Komplett
är paketet för den som vill ta del av allt innehåll i alla kanaler som erbjuds. Papperstidningen i brevlådan, e-tidningen och alla digitala kanaler. Pris: 269 kronor i månaden.
Helg
är paketet för den som vill ha tillgång till digitala nyheter under veckan, men som gärna läser papperstidningen på helgen. Pris: 209 kronor i månaden.
Digital
är paketet för den som vill ta del av allt innehåll som erbjuds digitalt och som vill ha papperstidningen som e-tidning  för större flexibilitet i tidningsläsningen. Pris: 159 kronor i månaden.
Surf
är paketet för den som vill hålla sig uppdaterad via våra sajter och ta del av vårt unika digitala premiuminnehåll. Pris: 99 kronor i månaden.

Läsare: Kommer det finnas någon gräns för hur många enheter man kan ha tillgång till det digitala prenumerationspaket på? Antar att ni räknar med att samtliga i ett hushåll har tillgång.
Mitt svar: Under nästa år kommer vi att lansera vår nya sajt. När vi gör det kommer prenumeranten att få en personlig inloggning som följer med i de enheter prenumeranten använder. Vid till exempel helgprenumerationer har samtliga i ett hushåll tillgång till paketet. Vi kommer fortlöpande att ge information om detta.

Läsare: Hej Daniel, om det nu finns en gräns för vad jag som nyhetskonsument kan utstå så finner jag den nu passerad. Låt de som nu under ett antal år åkt snålskjuts på oss tidningsköpare, genom att läsa den via det så kallade nätet, betala för sitt.
Om jag nu beställer en lunch så vill jag inte bli påtvingad en dessert, eller ens en kopp kaffe. Kanske för att jag tycker att det redan är dyrt eller helt enkelt därför att jag inte vill ha den.
Du skriver att du tror att tidningen kan vara intressant för den som är bortrest. För oss som nu inte har den formen av teletjänster skulle det innebära än fler avgifter. Tro inte att världen ser ut som den du har omkring dig och betalar för. Området där jag bor består mestadels av pensionärer där jag hör till undantagen med att äga en dator och tongångarna kring era nya förslag kan sägas vara allt annat än milda.
För egen del kommer jag att säga upp mitt mångåriga abonnemang till årsskiftet såvida ingen ändring kommer till stånd. Tråkigt, men som sagt – gränsen för vad jag anser rätt är nu passerad.
Ha det bra.
Mitt svar: Tack för dina synpunkter. I våra nya prispaket erbjuder vi mer lokal journalistik i våra digitala kanaler. Det motiverar prisändringen. Om du inte vill ta del av det erbjudandet detta kan du lugnt fortsätta att läsa papperstidningen precis som vanligt.
Din jämförelse med beställning av en lunch är bra, men jag ser det inte som att du blir påtvingad en kopp kaffe eller dessert. Om vi fortsätter spåret med din lunchsymbolik kan man jämföra det med att du får en kopp kaffe och dessert som du kan dela med dig av till någon annan person i ditt hushåll eller en släkting – om du inte vill ha detta själv.
Vi vet att många av våra äldre prenumeranter också är aktiva konsumenter av våra lokala nyheter som enbart publiceras digitalt. Därför är jag glad över att vi kan premiera just våra trogna kunder genom dessa paket.
Priset på papperstidningen har höjts tidigare under åren. När vi nu gör denna denna prisjustering följer det med ett mervärde till prenumeranterna. Mervärdet består av lokal journalistik i våra digitala kanaler. Det har ett mycket högt värde.
Innan du fattar ditt beslut om fortsatt prenumeration tycker jag att du först ska se vad vi kommer att erbjuda dig. Du kommer att få fortlöpande information via brev hem och i Arbetarbladets publiceringskanaler.
Ha det bra, du med!

Läsare: Chefredaktör Daniel Nordström säger att jag som prenumerant är en vinnare om jag hänger med på resan med den lokala journalistiken i alla olika publiceringskanaler.
Men Arbetarbladets/Mittmedias styrelse har tagit sig rätten och bestämt att jag måste välja paket komplett för 269 kronor i månaden för att få papperstidningen hemburen i brevlådan, som jag fått i 50 år till nupris 229 kronor i månaden.
Förklara för mig varför det ska kosta 40 kronor mer i månaden om jag vill ha papperstidningen, men inte e-tidningen och alla digitala kanaler.
Enligt artikeln är detta med läsarpaket en efterfrågad produkt. Hoppas det när alla ska betala! Eller är det så att vi som bara vill ha papperstidningen ska sponsra resten av detta fantastiska framsteg genom att bli tvingade att betala högsta avgiften?
Jag är inte bakåtsträvare – jag vill kunna bläddra i min papperstidning. Om andra vill läsa e-tidning eller digitala kanaler – varsågod.
Svaret som chefredaktören ger ”EE” på Torget 20131116, att vi som bara vill ha papperstidningen inte blir påtvingade e-tidning eller andra digitala tjänster – men paketet komplett innehåller just detta.
Erbjudandet om tillgång om till mer lokal journalistik gäller det e-tidning och digitala tjänster bara? Menar du att allt detta inte finns i papperstidningen eller?
Sen kan man ju undra hur den lokala journalistiken kommer att fungera framöver nu när Mittmedia Kompetens AB, bemanningsföretag, söker framtidsjournalister som behärskar det mesta – som vill åka runt och jobba på olika redaktioner med olika uppgifter. Wow, vilken resa detta blir. Hur man ska få det till mer lokal journalistik blir intressant att följa.
Mitt svar: Ja. Våra trogna prenumeranter av papperstidningen är vinnare, eftersom vi nu adderar ytterligare digitala tjänster till vårt prenumerationserbjudande. Ja. En stor del av den lokala journalistik som finns i våra digitala kanaler finns endast där. E-tidningen är en pdf-version av papperstidningen och har med andra ord samma innehåll som pappersversionen. Den nya e-tidningsversion vi kommer att lansera nästa år är dock betydligt bättre än den vi har i dag. Till exempel går den att ladda ner och läsa i offline-läge.
Vi kommer också att fortsätta att utveckla våra digitala tjänster och den nya sajt vi lanserar under nästa år kommer att vara betydligt mer utvecklad och innehållsrik än den sajt vi har i dag.
När det gäller MittMedia Kompetens AB är jag inte alls orolig för den lokala journalistiken. Snarare är bemanningsbolaget en garanti för att även våra duktiga vikarier ska komma bättre förberedda och ha bättre kunskaper om den lokala marknaden. MittMedia är en stor mediekoncern och därför är bemanningsbolaget en god hjälp för att vi ska kunna bibehålla en god journalistisk kvalitet i alla våra publiceringskanaler.
Jag ser precis som du: ”Wow, vilken resa detta blir.”
Jag garanterar att den resan blir intressant och värd att följa.

Läsare: Hej Nordström. Tog i gårdagens AB del av läsarnas funderingar och dina svar, angående de så kallade äsarpaketen.
Där framhåller du ofta vad ni erbjuder. Till ett erbjudande har man ju också möjlighet att tacka nej. Eftersom mitt, som du kallar det, mediemönster, inte kommer att förändras inom överskådlig tid, och jag vägrar betala för något jag inte vill ha, så tackar jag nej till e-tidning och digitala kanaler.
Tråkigt nog får jag då även säga tack och hej till mitt sällskap (papperstidningen) vid frukostbordet. Jag började läsa Arbetarbladet i 10-12 årsåldern, så det blev i alla fall drygt 55 år med nyheter och nöje från ett bra husorgan.
Mitt svar: Hej! Tack för att du är en så trogen prenumerant. Tråkigt att höra att du inte längre vill stanna kvar hos oss – trots att du tycker om tidningen.
Vi begär inte att du ska förändra ditt mediemönster. Däremot tycker vi att det är viktigt att våra trogna prenumeranter premieras så att de har möjlighet att ta del av vår journalistik även i de digitala kanalerna. Därför har vi valt att paketera våra erbjudanden på detta sätt. Papperstidningen, som du uppskattar, kommer vi att fortsätta att ge ut.
Om du väljer att avsluta din prenumeration är det naturligtvis ditt val. Jag skulle dock råda dig till att vänta och se vad du får extra för din prenumeration innan du fattar ditt beslut.

Läsare: Jag är prenumerant på GD och har även tidigare varit hos Er. De förändringar som nu aviseras i GD beträffande tvingande digital prenumeration (om jag fattade det rätt). Kan jag gå över till er till lägre prenumerationspris  på enbart papperstidningen?
Mitt svar: Prissättningen, som gäller från årsskiftet, erbjudandet och paketeringen ser exakt likadana ut på Arbetarbladet och Gefle Dagblad.
För 269 kronor i månaden får du papperstidningen sju dagar i veckan. I det priset ingår också allt digitalt innehåll samt e-tidningen och vår smarta tidningsapp.
För 209 kronor i månaden får du papperstidningen tre dagar i veckan – fredag, lördag och söndag. Du får då också e-tidningen och vår smarta tidningsapp alla dagar i veckan samt allt digitalt innehåll till din dator, surfplatta och telefon.

Publicerat av

101 reaktioner till “Svar om våra nya erbjudanden”

 1. Du svarar inte ja eller nej på frågan om vi som enbart läser papperstidningen skall vara med att betala för dom som vill ha tidningen i en app. Det tycker vi äldre inte är rätt så då får vi väl gå ihop och säga upp tidningen. Med vänlig hälsning Kjell Andersson

  1. @Kjell Andersson: Vi tror att det är viktigt att våra kunder, även de som haft tidningen under många år, lär känna vårt läsvärda innehåll i de digitala kanalerna. Vi tar inte bort något som våra kunder är vana vid att få, men du får tillgång till mer lokal journalistik i flera kanaler. Det här är en utveckling som allt flera efterfrågar och därför har vi valt att paketera våra nya erbjudanden så här. De nya prenumerationspaketen gäller från årsskiftet och du som kund kommer att få närmare information via brev hem.

 2. Frågan från Kjell Andersson upprepas. Ge ett rakt svar och inte ett politiskt svar. Höjningen är f.ö. 17.4%

  Med vänlig Hälsning
  Erik Jeschke

  1. @Erik Jeschke: Svaret till Kjell Andersson upprepas. Med tanke på att vi lägger till nya efterfrågade erbjudanden i prenumerationerna är de priser vi har valt motiverade.

  1. @Sten R Wallner: Ett bra förslag – och det är precis det vi gör. Genom att lägga till nya möjligheter att läsa lokal journalistik i fler kanaler premierar vi våra trogna papperstidningskunder.

   1. Jaså? Kommer nya prenumeranter inte att få samma erbjudande? Hur mycket dyrare kommer deras att bli? Eller kommer de inte få samma utbud?

 3. Hej igen,
  Tack för svaret.
  Om de priser ni har valt är motiverade lär väl visa sig först när kunderna har gjort ett val d.v.s. när ni genomför ändringarna. Det finns en stor grupp äldre som endast vill ha sin papperstidning och inget annat och då är det lite konstigt att prisökningen som är relativt stor ger en produkt utöver det man vill ha. Varför finns inte enbart papperstidningsalternativet? Vad är det i den frågan som inte går att lösa? Ska jag som kund tycka att det är värt att för ytterligare 40kr/mån kunna läsa nyheterna digitalt fastän jag inte vill ha det så? Vi har varit kund i decennier i det som idag är mittmedia om man även räknar in en period då vi hade en konkurrerande tidning men som också ligger under mittmedia idag.
  Jag blir lite ivrig i frågan eftersom det finns en stor skara äldre som förmodligen drabbas och inte kan värja sig här. Antagligen betalar de vidare för sin prenumeration utan att kunna utnyttja den digitala delen eller ännu värre, det finns kanske de som inte riktigt förstår vad som händer.
  I ditt svar kan du gärna utelämna att det i papperstidningsprenumerationen nu också går att få läsvärd information i digital kanal. Det har vi förstått. Svara gärna på frågan varför en tidningsprenumeration måste innehålla en kostnad för att läsa nyheterna digitalt om än till en låg kostnad. Den springande punkten här är ju att man till en kostnad pådyvlas en produkt man inte vill ha.
  Trogen, men nu ska vi se över abonnemanget, helt klart.

  Med vänliga hälsningar
  Erik Jeschke

  1. @Erik Jeschke: Det är riktigt att det inte finns något alternativ som enbart innehåller papperstidningen. Vi har under tidigare år höjt priserna enbart på papperstidningen. Nu höjer vi inte bara priserna, utan erbjuder våra trogna papperstidningskunder mer lokal journalistik i fler kanaler. Vi vet att det är efterfrågat. Det är viktigt att våra kunder, även de som haft tidningen under många år, lär känna vårt läsvärda innehåll i de digitala kanalerna. Därför har vi valt att paketera våra nya erbjudanden så här. Vi tar inte bort något som våra kunder är vana vid att få, men de får tillgång till mer lokal journalistik i flera kanaler. Det motiverar prishöjningen.

 4. ja , verkar dåligt med argument .. Jag vill enbart ha tidningen och inget kanal lull .. eller nåt annat elektroniskt ! Är det så svårt att förstå , sen ska jag inte betala nåt jag inte vill ha !! Det verkar vara lika som tv licensen .. men men lyssnar dom inte på oss så , går vi sklida vägar .. det var lite festligt på jobbet , när detta kom upp på tapeten så, var dom förbannad att man ska tvingas betala för något man inte vill ha .. För dyrt ! Sen hur Ab kommit fram till att ”folket” vill ha så kan man ha olika åskiter om .. Det verkar vara att Ab kör sitt Race ändå , allt är spikat och klart .. Sen ber man läsarna om synpunkter och det har man fått nu .. men man får massa strunt argument tillbaka ! Men kom ihåg en sak !! Det är vi som läsare betalar ert lön , som ramlar in på kontot den 25 , och är vi borta så kommer det ingen lön .. Tänk på det !! Vi har bestämt oss , liksa så många många vänner till mig .. Vi kommer att avsluta prenumerationen av Ab . tack för ordet !

  1. @Marko Uimonen: Om du väljer att avsluta prenumerationen är det förstås ditt val. Jag skulle dock råda dig att avvakta och se vad vi erbjuder i våra nya digitala kanaler innan du fattar ditt beslut.
   Jag är övertygad om att många av våra trogna papperstidningskunder kommer att uppskatta det vi erbjuder i de nya paketen som gäller från och med årsskiftet. Jag är också övertygad om att vi kommer att få nya digitala prenumeranter. Det här är en utveckling som är efterfrågad. Därför väljer vi att paketera våra nya erbjudanden på det här sättet.

   1. Kan man få lite siffror hur många som slutat sina prenumerationer ? Jag tycker att både Ab och Gfd sköter detta väldigt stelt bent , byråkratiskt .. Ja ja 2 dagen utan blaskan .. Går alldeles utmärkt !

    1. Ja , Varför ligger det minst en lapp i veckan i postlådan om erbjudande om att provläsa AB ?
     Desperat efter prenumeranter ? Jag kommer aldrig nappa på nån sån erbjudande , den åker i soperna direkt !! Inte ens om ni skulle ändra så kallade paket .. Den arogans , mot läsarna .. ni bedrivit är oförlåtligt !

     1. @Marko Uimonen: Våra nya erbjudanden har inte orsakat några stora tapp av prenumeranter.
      Att du får en lapp i veckan om att provläsa Arbetarbladet låter märkligt. Hur det har gått till har jag inga bra svar på, eftersom vi inte driver den typen av kampanjer.
      Det är tråkigt att du tycker att vi är arroganta mot läsarna. Det är verkligen inte så vi vill vara eller uppfattas. Istället vill vi vara öppna och bemöta våra läsare. Det faktum att du tycker att vi misslyckats i detta får vi ta till oss.
      Vi har inte noterat några stora tapp på grund av våra nya erbjudanden. Ett fåtal läsare sade upp sin prenumeration i affekt i samband med att våra erbjudanden lanserades. Flera av dessa har nu kommit tillbaka som prenumeranter, vilket är mycket glädjande.

 5. Jag har nu läst igenom svaren från AB:s ledning på de frågor som prenumeranterna har men ännu inte sett svar på frågan
  1) varför är alternativet ”surf” ett eget paket ?
  2) vilka tekniska problem kommer att uppstå om ni erbjuder det som de flesta önskar, alternativet ”enbart papperstidning” ?
  3) hur tror AB:s ledning att Nordströms arroganta och intetsägande svar påverkar era kunder?

  1. @Lasse Davidsson: Här är svaren på dina frågor.
   1. Det är ett erbjudande som riktar sig till de kunder som enbart vill läsa vår lokala journalistik i våra digitala kanaler. Många läsare vill endast läsa oss digitalt. Därför behövs detta paket. Surf innehåller allt digitalt innehåll till din dator, surfplatta och telefon.
   2. Inga tekniska problem kommer att uppstå om vi enbart erbjuder alternativet ”enbart papperstidning”. Trots det finns inte detta alternativ. Anledningen är att vi tror att det är viktigt att våra kunder, även de som haft tidningen under många år, lär känna vårt läsvärda innehåll i de digitala kanalerna. Vi tar inte bort något som våra kunder är vana vid att få, men de får tillgång till mer lokal journalistik i flera kanaler. Det här är en utveckling som allt flera efterfrågar och därför har vi valt att paketera våra nya erbjudanden så här. De nya prenumerationspaketen gäller från årsskiftet och alla kunder kommer att informeras via brev hem.
   3. Även om du anser att mina svar är arrogant och intetsägande är jag övertygad om att våra kunder uppskattar en öppen kommunikation kring dessa frågor. Alla frågor som kommer in om våra prenumerationspaket besvaras i detta forum.

 6. Med en papegojas envishet upprepas samma svar utan en enda motivering som motsvarar insändarnas frågor, angående prenumerationsmöjligheten på enbart en papperstidning. (Vilket innebär bara pappertidning utan några tillägg som kräver en fördyring och som prenumeranten inte önskar)
  Det kan bara finnas en motivering till prishöjningen, som kan förklara den extrema höjningen för de som bara har önskemålet papperstidning.
  Vi måste öka våra intäkter för att klara ekonomin och det tror ni att ni gör genom att tvinga igenom denna prishöjning, på trogna tidningsprenumeranter. (Eftersom det är det stora flertalet som inte kommer undan.) Det ständigt återkommande beskedet om att vi som kunder skall gå över till andra media kanske gäller kommande genarationer men knappast den som har vant sig vid en papperstidning vid frukostbordet. Har själv varit med i hela den här omställningsprocessen men aldrig sett fördelarna med det digitala formatet som de presenteras. Det här kommer med största sannolikhet att bli en mycket dyrköpt läxa som ni har att lära, genom att tvinga på den stora trogna prenumerationsskaran med bland annat många pensionärer med begränsad ekonomi som tvingas göra ett tråkigt val när nästa prenumerationsperiod börjar.

  1. @Janne Lindgren: I vårt paket finns inget erbjudande där endast papperstidningen ingår till ett lägre pris. Anledningen till det har jag förklarat tidigare och med risk för att låta som en papegoja är anledningen att vi tycker att det är viktigt att även våra trogna prenumeranter av papperstidningen får tillgång till vår journalistik i de digitala kanaler vi erbjuder.
   Dessutom är det inte så att alla tidningsprenumeranter har den åsikt du framför. Det är riktigt att personer framför att de endast vill betala för papperstidningen och ingenting annat. Men många äldre prenumeranter uppskattar också detta nya erbjudande. Papperstidningskunderna får helt enkelt mer i framtiden.
   När det gäller våra prenumerationspaket har vi flera olika erbjudanden. Om en prenumerant känner att ekonomin är begränsad finns billigare alternativ, till exempel paketet Helg, då prenumeranten får papperstidningen tre dagar i veckan och e-tidningen övriga dagar, för 209 kronor i månaden.

  1. @Anders: Detta är en mycket intressant fråga som vi ser över just nu. Vi arbetar på en teknisk lösning för att kunna erbjuda våra kunder denna möjlighet.

   1. Tror Mittmedia och tidningarna överlag ska bli lite mer som spotify, man betalar en avgift och får sen fritt tillgång till Mittmedia/tidningarnas nyheter.
    Eller att man har nått klick-abonnemang kopplat till tex mobilen, där du betalar säg max 1 kr för varje nyhet du klickar in på, som då hamnar på mobilfakturan.

 7. Du verkar ha väldigt svårt att förstå frågeställningar eller så vill eller kan du inte svara annat är du gör. Varför gör du inga vettiga kommentarer kring ekonomifrågorna för de svaga annat än att ge ett rent idiotiskt förslag om tredagar och sedan e-tidning. Vad ska jag med e-tidning om jag inte har möjlighet att utnyttja detta. Det är trist att du med ditt resonemang tvingar på kunder en produkt som man inte vill ha och inte heller har möjlighet att utnyttja. Arbetarbladet har? en röd profil, men i det här fallet blir det nattsvart.

  1. @Janne Lindgren: Jag svarar så gärna ärligt på dina frågor. Att du uppenbarligen inte uppskattar mina svar är en annan sak.
   Du skriver att jag inte har något vettigt svar kring ekonomifrågorna, men det är ju precis det jag fortsatt hävdar att jag har.
   Vi erbjuder fyra olika prenumerationspaket i olika prisnivåer. Om kunden vill ha tidningen hemburen sju dagar i veckan är priset 269 kronor i månaden. Prishöjningen är alltså 40 kronor per månad. Det är en prishöjning som är relevant och befogad. Vi har höjt priserna på papperstidningen även tidigare år. Skillnaden denna gång är att kunderna – förutom papperstidningen – också får tillgång till alla digitala kanaler.

  1. @Tord Eriksson: Vi premierar inte våra trogna kunder med en prishöjning. Vi premierar våra trogna kunder med ett nytt erbjudande som ger tillgång till mer lokal journalistik i fler kanaler.
   Det nya erbjudandet motiverar prishöjningen. Paketet för att få hem tidningen sju dagar i veckan samt tillgång till e-tidningen och våra övriga digitala kanaler kostar 269 kronor i månaden, det vill säga en höjning på 40 kronor i månaden.
   De kunder som vill ha paketet helg får tidningen hemburen tre dagar i veckan, fredag, lördag och söndag och e-tidningen och övriga digitala kanaler resten av veckan. Det priset är 209 kronor i månaden.

 8. Hur kommer det sig att vi är många som upplever dina svar på det sätt vi gör. Du kan inte tänka dig att det är vi kunder som har rätt och du själv inte inser vilket misstag som görs. Du svarar även att höjningen är relevant och befogad. Vad gör att en prishöjning på 17,5% kan anses relevant jämfört med den kostnadsutveckling vi har för andra produkter. Vi själva får en inkomstsänkning kommande period.

  1. @Janne Lindgren: Det handlar inte om rätt eller fel. Jag är glad för alla synpunkter som kommer in. De är mycket värdefulla.
   Vi har tagit fram en ny prismodell som vi tror på. Vi vet också att de prenumerationserbjudanden vi har tagit fram är efterfrågade av många av våra kunder. Ett nytt erbjudande där prenumeranten får mer är det som motiverar prishöjningen, enligt mig.

 9. Varför tar ni inte till er av de insändare och kommentarer som konstaterar att alla läsare inte vill eller kan ta del av ert digitala utbud? För att kunna göra det måste man ha en surfplatta/dator/mobiltelefon. Har man inte det tillkommer en kostnad för detta samt ett internetabonnemang. Alla har inte råd både med dessa avgifter samt en höjning av prenumerationsavgiften. Tänk er för om ni vill ha era prenumeranter kvar. Prenumerationshöjningen med 480kr/år är kanske försumbart för vissa grupper men inte för en pensionär.

  1. @Ann Bengtsson: Jag tar till mig av de synpunkter som kommer in. Alla synpunkter är viktiga för oss när det gäller hur vi ska formulera våra prenumerationserbjudanden.
   I det nya priset ingår ett nytt erbjudande. Om man inte kan eller vill nyttja det förstår jag att prishöjningen kan upplevas som hög.
   Eftersom vi gjort noggranna kundundersökningar innan vi beslutade om de nya prenumerationspaketen vet jag dock att de paket vi erbjuder är efterfrågade av kunderna.
   Det finns också valmöjligheter beroende på vilken prisnivå man vill välja. Den som tycker det är för dyrt med palett komplett – 269 kr/mån – med tidningen hem sju dagar hem, e-tidningen och övriga digitala kanaler kan till exempel välja paketet Helg för 209 kronor/månaden. Då får man tidningen hem tre dagar, fredag, lördag och söndag och e-tidningen och de digitala kanalerna övriga veckan.

 10. Nordström, Nordström. Nordström. Vilken papegoja du är.
  Av dina svar här ovan att döma är det hur tydligt som helst att du fått en redan skriven mall att svara utifrån. Varför jag tror det? Jo, ordvalen är detsamma i svar efter svar plus att din kollega på GD, Maria Brander har EXAKT SAMMA ordval i hennes svar till läsarna. Det skiner igenom rätt rejält att ni gör det här på uppdrag av någon annan än er själva och ni har inte ”balls” nog att själva kritisera det hela. Dessutom påstår du att ni måste höja prenumerationspriset med 40 kronor. Bottnar det i höjda löner för er dirrar och era journalister? I så fall är det också en JÄTTESKANDAL!!! att ni skor er på läsarna och deras redan hårt ansträngda ekonomi.

  Ett par bekanta till mig var för övrigt med i en så kallad ”läsarpanel” som var oerhört vinklad när det gäller den paketering du nämner. Det fanns INGET ALTERNATIV att välja där man tyckte att allting skulle vara gratis. Ni hade redan bestämt att det skulle kosta pengar. Jag vet att många fyllde i 0 kronor på summan man är beredd att betala för material på nätet (det som nu kostar 99 kronor). Så man undrar ju verkligen vad ni har utgått ifrån om det inte är några giriga chefer längst upp som bara bestämt allt och sagt: ”Nu kör vi såhär och sedan skiter vi vad de korkade och snåla läsarna tycker”. Det är snarare så jag tror det har gått till. Har jag inte rätt?

  1. @Hampus: Att jag låter som en papegoja beror förmodligen på att jag får ungefär samma typ av frågor och då blir det också naturligt nog upprepningar i svaren.
   Nej. Jag gör inte detta ”på uppdrag av någon annan”. En sådan menlös marionett är jag inte. Däremot är jag förstås inte ensam om beslutet. Beslutet om våra nya prenumerationserbjudanden är något som hela ledningen inom Mittmedia, naturligtvis inklusive jag själv, står bakom.
   Du säger att Maria Brander använder exakt samma ordval som jag. Intressant. Der måste jag kolla upp. Jag ska läsa hennes svar.
   Om Det är som du säger, vilket jag inte tvivlar på, är det ett gott bevis på att vi har samma syn på ledningsnivå inom MittMedia när det gäller dessa frågor .
   Vi struntar naturligtvis inte i läsarna. Utan våra läsare är vi ingenting. Därför är alla synpunkter som kommer in mycket värdefulla och prenumerationspaketen lanserades också först efter att vi gjort en grundlig kundundersökning där våra läsare fick chans att ge sina synpunkter. Vi kommer för övrigt att med stort intresse att lyssna på våra kunder.

  2. Brander skrev i sin blogg när en inte vela ha någon digital kanal .. ”låt nån annan utnytjja den i stället !!” Vilka starka argument , Varför komma och vela ha synpunkter av oss läsare , då vi blir hela tiden sågade längst ned fot knölarna !! Allt är redan för bestämt .. Så allt detta är bara för ”spel för galleriet”
   Sorgligt..!

   1. @Marko Uimonen: Det är klart det är bestämt. Det är därför vi går ut och berättar om detta i ett tidigt skede.
    På vilket sett menar du att det är ett spel för galleriet?
    Arbetarbladet och Gefle Dagblad tillhör samma koncern. Inom koncernen har vi gemensamt beslutat om dessa prenumerationspaket, detta efter att vi gjort en omfattande läsarundersökning och sett att den här typen av paketering är efterfrågad av en stor del av våra läsare.

 11. Hej Daniel
  Efter noga övervägande kan jag inte annat än skaka på huvudet och känna sorg.
  Det är en mycket bra tidning och jag har haft den sedan jag flyttade till Sandviken.
  Jag jobbar med it och jag vill hålla i en papperstidning på morgonen. Visst kan jag få det i erat paket men jag har ingen lust att subventionera eran digifiering.
  Ni har här med tappat en trogen kund och jag hoppas er all lycka i eran digitalisering.
  Kommer ni ha ett paket med endast papperstidning kommer jag överväga att komma tillbaka.

  1. @Thomas Eiderman: Tack för dina lyckönskningar och tack för dina synpunkter. Alla synpunkter är oerhört värdefulla för oss.
   Jag är glad över att du uppskattar tidningen. Vi kommer att fortsätta att ge ut papperstidningen för alla som uppskattar den. Parallellt med detta arbetar vi med att utveckla våra digitala kanaler.
   Därför ser jag inget motsatsförhållande i detta.
   Vi vet att vi har många trogna papperstidningskunder, som främst uppskattar just papperstidningen. Vi vet också att allt fler konsumerar våra nyheter digitalt och efterfrågar de erbjudanden vi lanserar nästa år. Därför har vi valt den här paketeringen.

 12. Hade den här samordningen av prishöjning skett inom annan verksamhet än inom tidningsvärden, så hade ni direkt blivit påhoppade av journalister som hade påtalat om kartellbildning som borde anmälas. Vad har du för argument på denna vinkling av frågeställning. Mittmedia har ju skapat en enda stor kartell av dagstidningsbranschen i området.

  1. @Janne Lindgren: Min kommentar är att din frågeställning är mycket intressant och min inställning är att det är viktigt att medier och journalistiken granskas precis som allt annat i samhället.
   Mina argument är att vi som arbetar på ett medieföretag som ingår i Mittmedia är anställda av just Mittmedia. Vi tillhör alltså samma bolag, även om de respektive redaktionerna är fristående. Att en koncern som Mittmedia samordnar priserna ser jag därför inte som något märkligt och knappast som en kartellbildning.

  1. @marcus: Detta är en fråga som egentligen våra duktiga utvecklare och tekniker bör svara på. Vi kommer att ha en smart app för vår e-tidning, vilket innebär att man ladda ner den och läsa den i offline-läge. Om jag har förstått det hela rätt kommer den att finnas även för Android.
   Själva sajten bygger vi från mobilen. Det blir en så kallad responsiv sajt. Våra utvecklare gör ett mycket bra jobb. När vi lanserar våra nya sajt blir den ett lyft – oavsett om man surfar in via mobilen, surfplattan eller datorn.

 13. Är ni beredd att ompröva förslaget om att inte ge ut bara papperstidningen om många säger upp tidningen, eller anser ni att dom som vill ha papperstidningen inte förstår bättre.

  1. @Ingmar: Vi förändrar ingenting för våra trogna prenumeranter, som för övrigt är kloka. Vi tar inte bort någonting – vi lägger till någonting mer i form av nya digitala tjänster i den befintliga prenumerationen av papperstidningen.
   Majoriteten av våra prenumeranter ser detta som något positivt. Därför ser jag ingen anledning att ompröva beslutet.
   Alla synpunkter som kommer in är värdefulla. Därför gjorde vi en kundundersökning innan vi beslutade om våra nya prenumerationspaket. Våra läsares synpunkter ligger som grund till våra beslut.

 14. Lägg ner pappertidningen så tjänar ni mest på det.Detta blir ”nådastöten” för lokaltidningar.Det säger sig själv,det måste finnas flera alternativ till abonnemang.Ex: enbart papperstidning med möjlighet att själv vid behov,mot en kostnad logga in på e-upplagan som ex. Aftonbladet gör med sina plustjänster.Annars blir det som ett slags monopol att betala för något som inte alla vill eller kan använda.Ni ska vara rädd om oss trogna abbonenter som trots allt är ryggraden i Er verksamhet.Eller hur många tror Ni säger upp nu ?.Jag vet bara på min arbetsplats ett 20 tal.

  1. @Rolf: Att lägga ner papperstidningen är inget alternativ, med tanke på hur många av våra läsare som just uppskattar papperstidningen.
   Det är helt sant att våra trogna abonnenter är ryggraden. Vi är definitivt rädda om dem och vår ständiga ambition är att finna de bästa lösningarna för våra prenumeranter. Det är just därför vi valt de paketeringar vi har gjort efter att ha genomfört kundundersökningar och funnit att de prenumerationspaket vi nu lanserar är de mest efterfrågade.
   Vi tar inte bort någonting. Våra trogna prenumeranter kan även i framtiden ha papperstidningen sju dagar i veckan precis som förut. Vi premierar också våra trogna kunder på så sätt att digitala tjänsterna ingår i prenumerationen av papperstidningen.
   Det är sant att alla inte vill eller kan använda våra digitala tjänster, men de allra flesta prenumeranterna uppskattar denna lösning.
   Ett fåtal personer har hittills sagt upp tidningen eftersom den anses vara för dyr. Det är dock inte många. Det är, som sagt, många som uppskattar att de får mer i sina nya prenumerationer och dessutom tillkommer det läsare som enbart prenumererar på vårt digitala utbud.

 15. Jag fick räkningen i dag där fanns inga alternativ Bara det dyraste alternativet 269 kr per mån plus 20 kr i aviseringsavg. Varför fick jag inte 3 st olika inbetalningsblanketter så att jag direkt kunde välja.Det är väl för att lura gamla prenumranter som kanske bara tänker att jaha nu har dom höjt igen.Jag är nybörjare på datorn ock försöker hänga med men jag vill i alla fall ha papperstidningen.Ock bara den.

  1. @Solveig: I vårt prenumerationserbjudande finns fyra olika paket. Du kan läsa mer om dem i denna artikel:
   http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.6485483-fyra-nya-satt-att-lasa-arbetarbladet
   Vi vill förstås inte lura våra trogna och viktiga prenumeranter. Det vi vill är att informera om våra nya erbjudanden som vi tagit fram efter en grundlig läsarundersökning.
   Om du enbart vill ha papperstidningen kan du även i fortsättningen läsa den precis som förut. Eftersom du är nybörjare på datorn tror jag också att du kommer att finna stor nytta av våra digitala erbjudanden som från och med årsskiftet ingår i den prenumeration. Har du till exempel provat vår e-tidning?
   Om du klickar på denna länk kommer du till den:
   https://kund.mittmedia.se/arbetarbladet
   Om du känner att du behöver hjälp och guidning i hur du nyttjar även våra digitala erbjudanden är du välkommen att kontakta mig.

 16. Skulle vara intressant om ni redovisa hur kundundersökningen gått till,
  har en relativt stor bekantskapskrets, men ingen har hört talas om någon kundundersökning, eller är det ett försök att dölja att höjningen skulle blivit lika stor för enbart papperstidningen.

  1. @Ingmar: Vår undersökning har gått till så här:
   Av den grupp som deltog i undersökningen så är
   2/3 befintliga prenumeranter hämtade från vårt abonnemangssystem.
   1/3 är kunder som bara läser tidningen på webben.
   Båda dessa grupper är framtagna så att de ger ett representativt urval av den genomsnittliga kunden i respektive kanal/relation.
   I studien har kunden fått välja och vikta olika erbjudanden mot varandra.
   Erbjudanden visas systematiskt och ändras med såväl pris som betalsätt etc. Detta kallas Conjointanalys.

   1. Varför finns inte det ”gamla ”abbonemangsalternativet kvar som det var.Det var väl inget fel med det ? Nu blir antagligen ett abonnemang en ”klassfråga ” ( 3248:- ).

    1. @Rolf: Den som enbart vill ha papperstidningen kan ha kvar den precis som vanligt. Vi ändrar ingenting. Vårt nya pris för papperstidningen hemburen sju dagar i veckan är 269 kronor i månaden.
     I det prenumerationserbjudandet ingår tillgång till våra digitala kanaler och vår e-tidning. Om du ännu inte har provat e-tidningen kan du titta närmare på den via denna länk:
     https://kund.mittmedia.se/arbetarbladet

     1. Du svarar inte riktigt på frågan varför en höjning av årsabbonemanget är 480:- ( + 20 % ) för oss som bara vill läsa tidningen.Att sedan läsa på nätet måste vara individuellt att bestämma och att betala var gång man loggar in.Det är ju det som de flesta tycker är stötestenen.Det är ungefär som att hyra en bostad med ett extra rum man ej använder.
      3 alternativ finns idag att välja,men ett 4:e med bara tidningsabb.utan e-tidning för helår måste tillkomma,då kommer debatten att sluta.

   2. Kan ni visa fakta om denna undersökning ?Hur många människor som ingått i denna undersökning ? Hur dom sållats ut ?? Isåfall har denn undersökning slagit mycket dåligt ut , då man läser vad läsarna skriver .. och vissa orkar inte ens argumentera . Och gammla Hulda och Sven ska helt plötsligt börja lära sig data , och skaffa sig smart phones,internet aboenmang , läs plattor , datorer .. för läsa era sk digitala journastiliska kanaler ! Men vakna !!

 17. med denna höjning kommer ni med all säkerhet att mista många trogna kunder och jag undrar om det verkligen är värt det? är det inte bättre i detta fall att helt enkelt lägga ner tidningen redan nu? för det kommer ju ni att få göra iallafall när alla trogna kunder säger upp sitt avtal och då tänker jag i första hand på dom som inte har eller vill ha dator eller smartphone…..

  1. @Rolf G: Nej. Att lägga ner papperstidningen är inget alternativ eftersom så många av våra läsare och annonsörer uppskattar den.
   Papperstidningen finns med andra ord kvar som vanligt för alla som helst läser våra nyheter via den kanalen.
   Ja. Att använda våra digitala kanaler är naturligtvis ett individuellt val. Det är ingenting vi tvingar på våra kunder. Det är ett erbjudande.
   Höjningen är 17 procent, vilket motsvarar 40 kronor mer i månaden för tidningen sju dagar i veckan. Det är priset på papperstidningen sju dagar i veckan. Papperstidningskunderna behöver därför inte betala för något de inte nyttjar. Däremot ingår de digitala kanalerna för de papperstidningskunder som så önskar.

 18. Hej. Du hänvisar ofta till kundundersökningen som ligger till underlag för ert beslut. man undrar om det där framgick att om man vill ha papperstidningen så blir det en prishöjning på ca 18%.
  Ni poängterar att det är en stor förändring av tidningen, det minsta man då som kund kan begära är att få ta ställning till ev fortsatt prenumeration. nu får man bara besked om att ni bestämt att man ska fortsätta trots denna relativt stora prishöjning, speciellt för en pensionär. Jag har väldigt svårt att tro den yngre generationen är intresserad av papperstidningen. Det blir troligen uppsägning för min del.

  1. @kent: I den undersökning vi gjorde hade vi även med priset som en fråga. Det svar vi fick av våra kunder var att vi kunde höja priset betydligt mer än vi nu har valt att göra.
   Naturligtvis får du som kund själv ta ställning till hur du vill göra med din fortsatta prenumeration.
   Många av våra kunder uppskattar papperstidningen. Många andra uppskattar våra digitala alternativ.
   Därför har vi, med vår kundundersökning som grund, valt denna paketering och prismodell eftersom vi vet att den uppskattas av den stora majoriteten av våra kunder.

 19. Beträffande er undersökning, fanns alternativet med endast papperstidning och ingen e- tidning med i frågeformuläret?

  1. Klas: håller med dig, det skulle vara väldigt intressant att få ta del av den där enkäten och dess utformning, hur många var det som svarade på den, 4 av 5 som jag diskuterat detta spörsmål är fly förbannade så det verkar som om mittmedia haft en osedvanlig tur då som lyckats nå de andra 20% som uppenbarligen tycker att det är förträffliga ”erbjudanden” man kommit med.

   1. @Klas Törnlund och @Stefan: I vår undersökning ställde vi frågor om både e-tidningen och papperstidningen och vi frågade både befintliga kunder och de som i dag inte är prenumeranter.
    Resultatet av undersökningen har lett fram till både hur vi valt att paketera våra erbjudanden och prissättningen på dessa.

 20. Bäste Daniel, att det ska vara så svårt att svara på frågan varför man inte enbart kan få papperstidningen separat, utan alla dessa s.k. E-tjänster, till en lägre kostnad. Man kan ju enbart välja de digitala tjänsterna ? Är det ert bokföringssystem som inte klarar av detta eller vad där det som gör det så svårt ???

   1. @Stefan och @Rolf: Nej. Det är inte svårt att besvara den frågan.
    Det nya priset för papperstidningen hemburen sju dagar i veckan är 269 kronor i månaden. Det finns inget lägre pris än så.
    I det priset ingår e-tidningen och de digitala nyheter vi kommer att börja betala för under nästa år.

    1. Daniel: Jag ska omformulera frågan:

     Hur stor del av kostnaden 269:- utgör de s.k. e-tjänstera som nu ska ingå ?

     Om du nu svarar 0 kr så undrar jag varför i så fall höjningen blev 40 kr och inte normala 8-10 kr per månad ?

     Om du istället svarar att kostnaden är x kr så undrar vi varför ni i så fall inte kan erbjuda ENBART papperstidningen till en kostnad av 269-x :- per månad ?

 21. För mig som visserligen har möjlighet att e-läsa tidningen men inte alls kommer att nyttja detta så innebär det inte något mervärde som det tjatas om.
  Enbart en höjning.
  Vanliga pappertidningen duger fint i min ensamhet kl 5.10 på morgonen.
  Fattar inte att ni inte verkar lyssna på det.
  Kan inte e-tidningen bara vara en tilläggstjänst till pappersblaskan?
  Sen kan man ju tycka att kvalitén på artiklar börjar sjunka. Ibland funderar man hur många högskolepoäng vissa har gällande svenska språket. Men det är en annan diskussion

  1. @Thomas: Har du provat vår e-tidning? Om du vill kan du göra det här:
   https://kund.mittmedia.se/arbetarbladet/users/sign_in
   Om du inte känner att du vill nyttja denna tjänst kommer du att få papperstidningen precis som vanligt. Det blir däremot inte ett lägre pris om du inte nyttjar den tjänsten.
   Ditt förslag om e-tidningen som en tilläggstjänst till papperstidningen är inte ett alternativ vi tror på efter att vi genomfört våra kundundersökningar. Eftersom majoriteten av våra tillfrågade kunder efterfrågar de prenumerationspaket vi nu efterfrågar har vi paketererat våra erbjudande så här.
   Observera att vi har gjort det just efter att vi har lyssnat på våra kunder.
   När det gäller din kritik om språket ber jag dig återkomma med konkreta exempel så att jag bättre förstår vad du syftar på. Jag är tacksam om du mejlar dessa exempel till mig: [email protected]

   1. Daniel, Kan man få ta del av den undersökning ni gjort (dvs. de frågor som ställts) ? Hur många har ni tillfrågat ? Jag har inte hört någon i min omgivning som deltagit i denna ?

    1. Det spelar ingen roll.Priset har ändå höjts oavsett vad som sägs.Får väl se hur många som hoppar av och då får man ju i alla fall inte in dom intäkter som behövs.Bättre hade varit att sänka priset för att” locka in ”flera.

     1. @Rolf: Ja. Det är riktigt att priset på papperstidningen har höjts. De som nyttjar de digitala erbjudanden som följer med får dock mer än tidigare för sin papperstidningsprenumeration.
      För att ”locka in fler” och nya prenumeranter har vi fyra olika prenumerationspaket i olika prisklasser där kunderna kan välja om de vill konsumera våra nyheter i papperstidningen, digitalt eller båda delarna.
      Det är erbjudanden som majoriteten av våra kunder vill ha. Det visar vår kundundersökning. Därför har vi valt denna paketering.

   2. Jag var en av de som var med i denna undersökning och den var så otroligt grötig med till synes 100-tals snarlika varianter av abonnemang så det bara snurrade i huvudet. Jag minns/hittade inte något alternativ för bara papperstidningen och utgick då självklart att det alternativet skulle finnas kvar vid sidan om alla dessa förvillande lika varianter av förslag som fanns. Tycker att det är fult av Arbetarbladet att hela hänvisa till denna undersökning. Det gick inte att hålla isär alla varianter p.g.a. mängden förslag men jag förmodar att det var medvetet gjort.
    Om det nu fanns det alternativet gömt bland alla alternativ så lyckades ni bra med att gömma den. Så en fråga, fanns det alternativet med i undersökningen?

    1. Det vela han inte svara på ? Hörrdu norstrom kan man få ett svar ? eller slinker du undan när dom giftiga frågorna kommer ?

    2. @Mia: Vår tanke var förstås inte att göra undersökningen otydlig. Det faktum att du upplevt den så får vi ta till oss. Det beklagar jag.
     De alternativ som finns är papperstidningen sju dagar i veckan i paketet Komplett eller tre dagar i veckan i paketet Helg.
     I dessa paket ingår e-tidningen som en extra bonus. Om kunden vill nyttja denna bonus eller enbart ha papperstidningen avgör naturligtvis kunden själv. Det finns dock inget alternativ med lägre pris om kunden avsäger sig e-tidningen.

     1. Min fråga var ju nu OM alternativet att BARA kunna prenumerera på papperstidningen fanns med i UNDERSÖKNINGEN? Jag uppfattade inte att det alternativet fanns i undersökningen och då kan man ju inte komma med att kunderna ville ha det så här. Det brukar ju vara såna här styrda frågeställningar som journalister brukar gå igång på i andra fall (när tex politiska partier/myndigheter frågar och då får de svar de vill ha med hjälp av hur frågorna är ställda). Än så länge har jag tidningen kvar men det är en tidsfråga bara. Jag har ingen nytta av E-tidningen och vad är det mer vi prenumeranter har tillgång nu efter denna nyordning som andra inte har? DET vill jag gärna veta.

 22. Ni är naturligtvis medvetna om att papperstidningen hur som helst sjunger på sista versen efter en nedgång på 20% de senaste åren. En nedgång som kommer att accentueras och återstår då framdeles leva vidare som digital nyhetsförmedlare. För det skall ni givetvis ta betalt så jag ser era åtgärder som ganska kloka i det nya medieklimatet. Pappersläsarna är hur som helst en snabbt utdöende djurart. Men jag har inte riktigt förstått skillnaden mellan de två digitala alternativen a 99:- och 159:-

  1. @Lars Biörck: Ja. Vi är fullt medvetna om att papperstidningen är på väg nedåt och att riktningen är digital. Det är därför vi ställer om mot en mer digital framtid.
   Du kan läsa mer om våra nya erbjudanden här: http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.6485483-fyra-nya-satt-att-lasa-arbetarbladet
   Skillnaden mellan de två paketen, ”Surf” för 99 kronor i månaden och ”Digital” för 159 kronor i månaden är att e-tidningen ingår i den senare.
   Arbetarbladet har ännu inte börjat ta betalt för lokala nyheter på arbetarbladet.se. När vi inför det har den som har paketet ”Surf” tillgång till de nyheter vi tar betalt för. Den som har paketet ”Digital” får tillgång till dels de nyheter vi tar betalt för och vår e-tidning. E-tidningen är papperstidningen i pdf-format. Du kan prova vår e-tidning här: https://kund.mittmedia.se/arbetarbladet/users/sign_in

 23. Jag är också kritisk till de nya ”paken” och prissättningen för lokaltidningar. Jag har föräldrar som bara kan läsa papperstidningen. De har inte tillgång till dator och ingen av dem kommer klara att lära sig det. Särskilt inte min demente pappa. Att läsa papperstidning fungerar dock ännu. Varför de ska behöva betala det högsta priset är för mig obegripligt. De betalar för flera tjänter de inte alls kan utnyttja. Jag önskar verkligen att ni kan tänka om och att det blir möjligt prenumerera på bara papperstidning!

  1. Varför inte skicka ut en undersökning till alla som abonnerar.Först då får man en rättvis bild av vad folk vill ha och betala för.Undrar hur många som hoppar av nu ?

   1. @Rolf: Vi har väldigt många kunder. Att skicka ut undersökningen till alla skulle därför vara svårt att genomföra. Dessutom tror jag inte svaret skulle bli så annorlunda.
    Vi har gjort en grundlig undersökning som vi känner oss nöjda med och litar på.

 24. Hej Daniel! Det kan inte vara roligt att sitta och försvara en dålig sak och med en papegojas envishet komma med samma svar. Har först i går eftermiddag riktigt satt mig in i den i mitt tycke monumentala missbedömning ni måtte ha gjort inom koncernen. Jag förstår att du inte kan svara på annat sätt än du gör. Vi har alla vår överman.
  Har inte idits att läsa igenom alla frågor och svar men förstår att det är meningslöst att ställa samma frågor igen. JAG KAN SVAREN!
  Så här då: Själv har jag betalat min papperstidning årsvis. (Tror den går ut i maj 2014). Får jag behålla den ”tiden ut” eller tänker ni tilläggsdebitera fram till dess? Om så inte är fallet så är jag tacksam. Då hinner jag avvänja mig.
  En personlig reflektion: Tycker du inte (egentligen) att det är något förmätet att ”lära” oss pappersprenumeranter. Det här liknar gamle Henry Ford som sa ”Ni kan få vilket färg ni vill på bilen bara ni väljer svart”.
  Faktum är att jag tycker lite synd om dig. (Även om mig, som i fortsättningen inte kommer att ha någon morgontidning att förgylla uppvaknandet med.) Du får väl göra som salig biskop Brask, ty du liksom han är väl härtill tvungna.
  Dock önskar jag dig ett GOTT NYTT ÅR. Så länge det nu kan vara.

  1. @Johnny Wennerström: Ditt avtal gäller så länge det är skrivet. Först efter din prenumerationstid förändras ditt pris. Redan nu kan du dock nyttja e-tidningen som ingår i ditt abonnemang.
   För övrigt är det inte synd om mig. Jag har inga problem att svara på frågor i detta ämne, eftersom jag känner att vi har valt rätt strategi med tanke på våra läsares allt mer förändrade medievanor.
   Tack för nyårshälsningen. Jag ser mycket fram emot det kommande året. Jag önskar även dig ett gott nytt år!

 25. Don´t be worry Daniel. jag varken tänker eller har för avsikt av bli någon ”rättshaverist” utan som en avslutning bara nämna några av de tankar och känslor som kommit sedan jag låtit mig informeras något mer. Hänvisningen till gjort enkät måtte haft en del brister eftersom en av hududströmmarna i prenumerantkåren uppenbarligen inte kom med Eller var den utformad så att man fick det svar man ville? ”Som man ropar får man svar. Visst är det så att vi kan få vår papperstidning under förutsättning att vi accepterar de självsvåldigt satta förutsättningarna för det, vilket inbegriper 18 procents fördyring.
  Under den knappa ekonomiska stjärna som många lever är denna chockhöjning droppen som tvingar många att avsluta prenumerationen.
  Vidare tror jag att det prenumerationstapp som kommer att uppstå kan bli svårt att återhämta. Det är lättare att behålla prenumeranter är att skaffa nya.
  Det är tråkigt att ni, när ni nu ser den kraftiga reaktionen inte kliver ner från de höga hästarna och bortser från prestigeförlusten och missat den kraftiga reaktionen för att få behålla papperstidningen. Inflationen i ’Sverige är ju i det närmaste 0. Att i det läget komma med prisökning på 18 procent synes för många vara väl så magstarkt.
  Vad vet jag och snillen spekulerar bättre. Avsikten med den här radikala omläggningen är måhända att under värdiga/mindre värdiga former låta pappersupplagan tyna och dö för nätditon. ’
  Som ekonom ser jag ju stora ekonomiska besparingar i form av papper, press och distribution. Kanske är det så att paradigmskiften alltid blir plågsamma. Själv känner jag mig något modstulen efter ett ganska långt liv med papperstidning och de här hårda nyporna för att avhända er oss känns olustigt.

 26. Jag tillhör dem som tecknar ett abonnemang nu när det blir möjligt att köpa en läsbar e-utgåva. En av fördelarna är att jag får hela tidningen, jag behöver inte nöja mig med sandvikenutgåvan bara för att jag bor i Sandviken. Tidigare har jag haft större nytta av att läsa Gävleutgåvan på jobbet i Gävle.

  Jag tror att många släktingar, vänner och arbetskamrater kan vara väldigt intresserade av att ”köpa” ett e-abonnemang för 40 kr i månaden av er som vill läsa papper och inte vill betala prisökningen. Särskilt släktingar som har flyttat från orten, är ett hett tips att fråga.

 27. Hej

  Nu när man får betala extra för e-tidning så funderar jag om ni kommer att göra en riktig variant för läsplattor m.m och inte bara en foto kopia av tidningen så man kan klicka på artiklarna och även förstora upp det utan att det blir suddigt.

  1. @Daniel: Inom mycket kort har vi premiär för vår nya e-tidning. Det blir en betydligt bättre version, som dessutom innebär att e-tidningen kan läsas i offline-läge.
   Jag tror att du kommer att uppskatta den versionen bättre.

 28. Provade E-tiningen för första gången i Måndags bara för att konstatera att det inte går att läsa en tidning i datorn vilket bekräftades idag när jag skulle göra ett nytt försök!!
  ”Tillfälligt nere för underhåll
  Vi genomför planerat underhåll, men är snart tillbaka.”

 29. Hej igen Daniel!
  Försökte finna ett annat sätt att nå dig. Har funnit att digitala ettor och nollor har runnit som kvicksand mellan mina fingrar. Det här är i alla fall det sätt jag funnit fungerar. Helst skulle jag inte vilja stå som Vilhelm Tell och vara förespråkare för min generation av tidningsläsare. Är inte säker på att jag lyckas lika bra som han. Man blir lite darrig på handen med åren. (Jag har blivit det bland mina generationskamrater, där jag möter dem.)
  Jag är inte så dum som jag (antagligen) ser ut för mina förmodanden besannas när jag sätter mig in lite bättre i ämnet.
  Thomas Pettersson, Mittmedia, ”Det är meningslöst att rädda papperstidningen. Ta läsarna i handen och ta dem bort från papperstidningen och in i den digitala världen”. Var det inte det jag trodde!
  Trots att papperstidningen och den upplaga den har så genererar den betydligt högre annonsintäkter än den digitala. (Såg/hörde siffran 15 000 abonnenter motsvarar 200 000 på nätet.)
  ”Klick-lösning” är nog ett tveeggat svärd. Någonstans går även gränsen för ”trogna” prenumeranter. Såvida de inte är så aningslösa som min kamrat i vattengympan. ”Jag har bara prenumererat på papperstidningen. Jag har ingen dator”. Vadå! Hur oinsatt får man vara?
  Ännu så har det gått att kompensera minskande upplagor med prishöjningar långt större än inflationen.
  Journalistiken och det redaktionella materialet har under ett antal år avlövats och dem demokratiska debatten blir mer och mer homogeniserad.
  Reklambyråer och andra annonsbyråer kan nog läsa annonsvärdet och vad som ger bäst resultat. (Vad jag har kunnat läsa mig till är det tveklöst pappersupplagorna. Annonsintäkter kontra prenumeration.)
  Slutsats: De ekonomiska aspekterna förstår jag fuller väl, men inte det abrupta sätt ni avfärdar den äldre generationen på. På något sätt borde det väl märkas att det inte är en allianstidning. Någonstans borde väl arbetarpressen lyfta sig ovanför den krassa ekonomiska verkligheten. Det finns någonting som heter självbevarelsedrift. (Inget ont om ledarskribenterna men nog var det lite bättre drag under galoscherna när Lutti skrev.)
  ”Aj, aj! Jag förstår. Det är Pettersson som handgripligen tagit oss vid handen och för oss in i det digitala paradiset. Kan han inte vara lite human och betänka att vi både har artros och ledgångsbesvär och är svårartat beroende av papperstidningen. Så som den nu är.
  Med ifrågasättande hälsning.
  Johny

 30. @Johnny Wennerström: Thomas Peterssohn är en mycket klok koncern-vd för MittMedia. Han vågar dessutom säga det som få andra vågar.
  Det är riktigt att många tidningsföretag ännu tjänar mest pengar på papperstidningarna. Men tidningsföretagen förlorar också stora intäkter i papperstidningarna på grund av den strukturella förändring som nu sker.
  Därför måste tidningsföretagen företagen blicka framåt och fortsätta utveckla de digitala kanalerna för att nå ut med journalistiken på bästa sätt och för att få in nya digitala intäkter.
  MittMedia ligger i framkant när det gäller detta, mycket tack vare en framsynt vd och koncernledning.
  Likt Peterssohn tror jag inte att papperstidningarna går att rädda på sikt. Därför är det en bra liknelse som Peterssohn gör i denna intervju i Resumé: http://www.resume.se/pressen-under-press/2013/12/20/ge-upp-iden-att-radda-papperstidningen/

 31. Hej Daniel du har med en dåres envishet försvarat dessa vansinniga paket erbjudande. Varken du eller någon annan på ABs redaktion har haft någon av vikande mening( undrar vad Kennet Lutti gillat detta?) Jag kan förstå varför, det är naturligtvis grabbar med större kragnummer som bestämt detta och då gäller det att gilla läget om man skall hålla sig kvar vid köttgrytorna. Kan du förklara varför jag skall vara nöjd med en prishöjning med 480 kr,år för en E tidn. jag inte vill ha (försök ligga i sängen och läs den)? Ni verkar ha hamnat i någon slags nirvana för denna E tidn.En tanke som slog mig, det kan väl inte vara så att när tillräckligt många tvingats på E tidn. så lägger ni ned papperstidn. I framtiden slås AB och GD ihop, det räcker med en chefredaktör och en redaktion( Håll fanan högt Daniel). På sikt kanske det räcker med en enda Mitt Media tidn. Pressarna stoppas tidningen finns på nätet. Kulorna bara rullar in alla som har jobbet kvar är saliga( utom tidningsbuden och de som försvinner från redaktionerna) En fråga kvarstår hur många trogna prenumeranter kommer att finnas kvar? Efter att sagt upp min 50 åriga prenumeration fick jag ett erbjudande att ha den kvar till Augusti för samma pris och givetvis E tidn. för ni ville ha kvar era trogna prenumeranter. I Augusti så tackar jag för mig!!!
  Lennart

  1. Håller helt med.Får inget svar varför alternativet enbart pappertidning utan E.tidning, går att få alla dagar som tidigare år.

 32. Hej igen Daniel, varför varken Rolf eller jag kommer att få något svar på att kunna få papperstidningen separat det förstår jag nu. Det blev väldigt tydligt när det kommer nya trycknings tider. Vill man läsa sporten morgonen måste man ha E tidn. Hoppas du tittade på Mitt Nytt och såg Kennet Luttis åsikter ( ta lite lärdom). Det är förståligt att ingen på tidningen hade några kommentarer. Det är locket på som gäller, till och med Jenny Wennberg och Anna Norling som har åsikter om det mesta var tysta.

  1. @Lennart Boström och @Rolf: När det gäller papperstidningarnas framtid finns det många teorier och beräkningar kring hur länge den kommer att finnas kvar. Ingen vet exakt hur det blir.
   Vi är dock realistiska och planerar så att vi på bästa sätt kan erbjuda våra läsare bra lokal journalistik även i framtiden – oavsett om papperstidningen finns kvar eller inte.
   När det gäller e-tidningen har vi upplevt ett mycket stort intresse. När vi till exempel kom ut med en e-tidning den tidningslösa dagen 6 januari registrerade sig över 4 000 nya användare hos Arbetarbladet. Många uppskattar den med andra ord.
   Anledningen till att vi inte erbjuder våra läsare papperstidningen separat är att Arbetarbladet i dag är så mycket mer än en papperstidning. Vi erbjuder våra kunder så mycket mer i våra digitala kanaler. E-tidningen är ett exempel, men under detta år kommer vi också att börja ta betalt för en del av vår lokala journalistik på arbetarbladet.se. Allt detta har våra papperstidningsprenumeranter tillgång till. Papperstidningen och de digitala kanalerna tillsammans är vår paketering och vårt erbjudande. Det kan jämföras med papperstidningen som är paketerad med lokala nyheter, sport, kultur, korsord med mera. Det går inte heller för en papperstidningskund att välja bort till exempel sporten.
   Ja. Jag såg Kennet Lutti i TV4 Gävle. Om han även varit med i Mittnytt vet jag inte. När det gäller inslaget i TV4 kontaktade jag just TV4 för att få chansen att bemöta Lutti, men de var inte intresserade av min medverkan. Därför fick Lutti ge sin kritik obemött. Ingen typ av journalistik som jag uppskattar, men det är en annan sak.
   Att Lutti är kritisk är ingenting nytt. Jag har bemött hans åsikter tidigare och hittills har jag inte funnit något i hans åsikter som det finns att ta lärdom av.
   Locket på är inte vår strategi. Om det hade varit en strategi hade till exempel inte denna bloggpost skapats. Jag ber dock om ursäkt för att detta svar kom sent.
   När det gäller de tidigare trycktiderna har vi nu satt igång ett antal projekt kring detta. Styrelsen har ännu inte fattat beslut i frågan. Om styrelsen väljer att gå vidare med detta är jag övertygad om att vi kommer att göra en bra papperstidning för våra läsare oberoende av trycktid. Det kritiska är naturligtvis sportresultaten. Där har jag full förståelse för att vissa läsare kan bli besvikna om planerna realiseras. Just därför gör vi ett speciellt projekt kring sporten där vi inte minst kommer att genomföra ett flertal läsarundersökningar så att vi får ett bra beslutsunderlag. Läsarnas röster är oerhört viktiga. Det är för läsarna vi gör tidningen.

 33. Varför anges enbart månadskostnaderna: 269:- 209:- 159:- istället för som tidigare per år som då blir: 3228:- 2508:- 1908:-
  Är det för att se lite bättre ut med en ”lägre månadskostnad”.Eller varför har det gamla raderats.

  1. @Rolf Johnsson: Anledningen till att vi anger månadskostnaderna är att många av våra prenumeranter har autogiro.
   Därför känns det mest logiskt att kommunicera månadspriserna.

 34. Hej Nordström!
  Hade lovat mig själv att inte återkomma i denna fråga. Det smärtar att se hur arbetarpressen förflackas. Det är ju åtminstone bra att du sent omsider erkänner att papperstidningen är någonting ni hoppas kunna lägga ner så snart det bara går. Marknadsekonomin är en krass verklighet. För din skull får jag hoppas att ni snart uppnår ”Breake even”. Då hoppas jag att den gyllene gryning öppnar sig även för er. (I Grekland randas snart morgonen.)
  Min prenumeration går inte ut förrän den 3/6. ”Det gäller att förhärda sig i denna hårda tid” skrev Rolf Biermann.
  Känns något ledsamt att ni slänger ut gamla trogna prenumeranter för en grynvälling och inte låter oss få lite nådatid. 18 % för ingenting är även i våra materialistiska dagar magstarkt. Våra pensioner gick inte upp i år heller utan sjönk ytterligare några hundralappar.
  Jag läste din syn på Luttis sätt att formulera sig. Jag har skrivit det förr. Där är vi inte överens. Då var det verkligen lite drag under galoscherna. Då visste man i alla fall vilket typ av press man höll i handen. Nu är det bara utslätad sillmjölke och att höra till the mainstream.
  ETC får nog bli mitt husorgan i fortsättningen. Där får man ännu behålla lite tro om att det finns en fortsättning för idoga delen av befolkningen.
  Allt hopp är tydligen ute så jag önskar dig bara: LEV VÄL!
  Johny

 35. Men Snälla, bryt texten, det är bara en kompakt massa med text. Lite layout även om det är ett blogginlägg vore trevligt.
  /Stefan

 36. Är pappertidningens tid förbi nu när en ny digital version av AB och GD snart kommer enl.annonsen i senaste tidningen.Jag vill veta innan nästa inbetalning sker.Är det ute snart att läsa en vanlig pappertidning ??

  1. @Rolf Johnsson: Det ena utesluter inte det andra.
   Papperstidningens tid är inte förbi. Arbetarbladet kommer ut sju dagar i veckan. De tidigare tidningslösa dagarna kommer vi ut som e-tidning.
   Vi har inga planer på att lägga ner papperstidningen. Vi har många prenumeranter som uppskattar tidningen väldigt mycket. Det är vi glada över.
   Det är med andra ord inte ute att läsa en vanlig papperstidning. Arbetarbladet finns även i papper och digitalt så att våra läsare själv kan bestämma var de vill läsa oss.

 37. Nordström är uppenbarligen satt till att sänka Arbetarbladet, någon annan förklaring kan jag inte ge till detta och andra dumheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *