Viktigt att bevaka – men livsfarligt

Fredag 29 november klockan 18.50
Drottninggatan i Gävle är vackert upplyst. Gävlebocken står på plats på Slottstorget. Den stora julgranen är stabilt placerad på Stortorget. Sverige rustar för juletid och på söndag 1 december har Arbetarbladet öppet hus. Då kommer vi att avslöja vem våra läsare har röstat fram till Årets Gävlebo.
Vinnaren får någon timme senare inviga Gävlebocken strax efter att Sean Banan klivit av scenen. I fjol kom cirka 10 000 besökare till invigningen. Ännu fler beräknas komma i år.
Det blir med andra ord en intressant avslutning på denna vecka, som i många andra avseenden också varit spännande. Det här är mina noteringar från den vecka som har passerat.
ooo
Justitierådet Göran Lambertz framstår som allt mer ensam i sina åsikter om Thomas Quick-skandalen. Veckans sändning av Veckans brott i SVT gav ytterligare ett bevis på det. Lambertz fortsätter, trots det kompakta motståndet, att envist hävda att alla andra har fel. Det börjar faktiskt gå så långt att jag funderar på om Lambertz i själva verket egentligen är ett konstprojekt.
ooo
Arbetarbladet fortsätter att växa digitalt. Förra veckan hade vi strax under 100 000 unika besökare på arbetarbladet.se. Denna vecka passerade vi 100 000 unika. Mycket glädjande!
ooo
En ny undersökning från Journalistförbundet visar att en av fyra tillfrågade svenska journalister har låtit bli att skriva om olika ämnen efter att de utsatts för hot, trakasserier eller påtryckningar.
Det ser likadant ut bland politiker kan vi som följt Expressens viktiga artikelserie #demokratihotet konstatera. Expressen skickade en enkät till 18 153 svenska politiker. Var fjärde uppgav att de utsatts för hot eller trakasserier. Var sjunde uppgav att de undvikit att debattera vissa ämnen efter detta.
Samtidigt som detta sker prioriterar inte Säpo hot mot svenska medier, trots att de enligt lag är skyldiga att göra det. Detta är utan tvekan en allvarlig utveckling. Det är också utan tvekan just ett hot mot demokratin.
ooo
Apropå Lambertz ska jag åtminstone berömma honom för en sak. Han vågar ständigt ta debatten. De vågar inte direkt de andra inblandade personerna i den märkliga Quick-härvan.
ooo
Två svenska frilansjournalister, fotografen Niclas Hammarström och reportern Magnus Falkehed har förts bort av okända förövare i Syrien. Vad som har hänt dem vet vi ännu inte. Ovissheten är ännu stor.
Enligt Reportrar utan gränser är Syrien ett av världens farligaste länder för journalister just nu. Sedan konflikten i Syrien inleddes har mer än 110 journalister och nyhetsproducenter dödats. 60 journalister är i förvar av syriska regimen eller kidnappade av beväpnade islamistgrupper.
Omkring 110 000 människor beräknas ha dött under konflikten i Syrien.
Det är enormt viktigt att oberoende journalister på plats bevakar denna konflikt. Tragiskt nog är det livsfarligt att göra det.
ooo
Jag var på plats och såg Brynäs mot Skellefteå AIK i Läkerol Arena i onsdags.
Det var utan tvekan den mest underhållande hockeymatch jag sett i modern tid.
ooo
Apropå det faktum att vi närmar oss jul citerar jag den amerikanska journalisten och författaren Edna Ferber (1887-1968):
”Julen är inte en årstid. Den är en känsla”.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *