Må bocken få leva i julefrid

Jag och Årets Gävlebo, Mats Huldt, på scenen framför Gävlebocken och tusentals åskådare. FOTO: JACOB SAURÉN

Tisdag 2 december klockan 14.40
”Gävlebocken? Det är väl den som brinner – och ska brinna varje år”.
Ungefär så tänkte jag innan jag kom till Gävle.
Nu när jag lever och verkar i Gävle känner jag helt annorlunda.
Jag hoppas verkligen att bocken får leva.
Jag var på plats när Gävlebocken invigdes i går.
Eftersom jag började på Arbetarbladet 1 maj i år och inte hade någon koppling till Gävle innan dess var det premiär för mig.
Innan denna blåsiga söndag hade jag hört mycket om bocken och dess ståtliga invigning, men jag kunde aldrig ana hur mäktigt det egentligen skulle bli att få vara en aktiv del av arrangemanget.
Jag hade äran att stå på scenen inför den stora publiken. Arrangörerna uppskattade att det var hela 15 000 personer på plats. Jag hade det stora nöjet att förkunna vem som Arbetarbladets läsare utsett till Årets Gävlebo, 2013: Mats Huldt, Missing People.
Det var ärofullt. Det var en stor stund.

Frågan alla ställer sig nu är om Gävlebocken får överleva detta år. Väldigt många år har den, som bekant inte gjort det. Arbetarbladet skriver därför mycket om Gävlebocken och dess vara och inte vara just nu.
En del läsare tycker till och med att vi lägger allt för stort fokus på Gävlebocken.
”Be dina medarbetare att sluta skriva om bocken. De hetsar ju till att tända eld. Om alla medier slutade att skriva om bocken, med undantag för invigning och så vidare, blir det ingen lika stor hets. Jag tycker bocken ska stå kvar”, skriver en läsare i ett mejl.
Arbetarbladets syfte är naturligtvis inte att hetsa människor till att tända eld på Gävlebocken. Däremot anser jag att det är relevant att skriva om dess öde genom åren och risken för att den inte får leva vidare detta år, eftersom det är ett ständigt aktuellt ämne som diskuteras.

Flera personer jag pratat med tycker också ungefär som jag tänkte förut. De anser att Gävlebocken ska brinna och att det helt enkelt är tradition. Andra anser dessutom att en bock i brand är den bästa PR Gävle kan få.
Numera är jag ledamot i den så kallade Bockkommittén i Gävle, eftersom Arbetarbladets läsare har rollen att utse Årets Gävlebo. Arbetet i kommittén innebär förstås att jag kan uppfattas som jävig och att mina tankar därför är allt för färgade.
Men ändå.
Jag känner väldigt starkt för Gävlebocken – och det beror inte enbart på att somliga har antytt att jag liknar den med tanke på mitt bockskägg.
Jag kan förstå att de som inte bor i Gävle bara väntar på att bocken ska brinna. Så tänkte jag också innan jag kom till Gävle.
Men så känner jag inte längre och jag tror att många Gävlebor känner som jag.
Gävlebocken är en viktig symbol för Gävle.
Viktiga symboler ska bevaras.
Jag hoppas därför verkligen att Gävlebocken får leva i julefrid.

Publicerat av

4 reaktioner till “Må bocken få leva i julefrid”

  1. Vill du verkligen att bocken ska stå kvar eller menar du att de ska bränna den för att du ska skriva om det..

  2. Vid ett brott ska man kolla närmast och vilka tjänar mest på att bocken brinner jo kommunen då de får publicitet jorden runt. Men det här falskspelet kör ju kommunen i alla instanser för att hjälpa sina vänner med svarta affärer och det är inte okej. Dags att sätta stopp för falskpelarna på Gävle kommun tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *