Lilith – en förening som behövs

Tisdag 3 december klockan 15.15
I Gefle Dagblad läser jag om feministföreningen Lilith på Vasaskolan i Gävle.
Jag blir sorgsen när jag läser om vandaliseringen.
Jag blir lycklig när jag läser om föreningens glöd.
Föreningen Lilith har legat nere under ett antal år på Vasaskolan i Gävle. I oktober återuppstod den. Föreningen vill skapa en debatt om genus bland eleverna på gymnasieskolan och medvetandegöra de könsskillnader som finns i samhället.
Alla elevföreningar på Vasaskolan har en egen anslagstavla. Liliths får inte vara i fred. Tavlan har vandaliserats åtta gånger den senaste månaden, berättar Gefle Dagblad.
Föreningen berättade för rektorerna vad som hänt och fick till svar att det förmodligen rörde sig om ett pojkstreck.
”Kanske låter det inte så farligt med att få några papper nedslitna men i grund och botten handlar det om att någon som har problem med feminismen vill tysta dem. Det är fullständigt oacceptabelt. En skola med stolta traditioner och många elevföreningar har länge fostrat elever i demokratisk anda. Då måste också skolledningen ge sitt stöd till dem som väljer att engagera sig”, skriver Gefle Dagblads politiska redaktör Karin Bergkvist.
Jag håller med henne fullt ut.

Nu har flera lärare satt upp bilder på sig själva på Liliths anslagstavla, detta för att visa sitt stöd till föreningen. På bilderna håller lärarna upp plakat med texter som förklarar varför det är feminister.
Det är fint och bra.
Efter att Lilith skrivit ett inlägg på sin Facebooksida och efter Gefle Dagblads artiklar har många engagerat sig. Bland annat har en namninsamling startats av både elever och lärare. Riksdagskvinnan Elin Lundgren (S) har också offentligt visat sitt stöd, vilket man kan läsa om i denna artikel i GD.
– Det känns väldigt hoppfullt. Efter den första vandaliseringen tänkte vi nästan lägga ner föreningen, men nu känns det viktigare än någonsin att inte ge upp, säger föreningens ordförande Li Oskarson Kindstrand till Gefle Dagblad.
Jag blir glad när jag läser hennes uttalande.

Allt för ofta tystnar viktiga röster när de utsätts för påtryckningar och känner att de saknar stöd av sin omgivning – eller när påtryckningar bagatelliseras som ”pojkstreck”.
Lilith för en viktigt diskussion som ständigt är aktuell.
Jag är glad över att föreningen har styrka och mod att fortsätta med sin verksamhet. De upprepade vandaliseringarna är ännu ett sorgligt bevis på att föreningar som Lilith verkligen behövs.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *