Mattsson är ett föredöme

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver på Twitter om sitt beslut att ställa upp i en intervju med Avpixlat.

Tisdag 17 december klockan 16.55
De flesta journalister och utgivare hade förmodligen inte vågat. De allra flesta hade därför tackat nej.
Expressens utgivare och Thomas Mattsson såg det som ett bra tillfälle att föra en viktig diskussion i ännu ett forum.
Därför valde han att ställa upp i en intervju med Avpixlat.
Thomas Mattsson är ett föredöme.
Jag anser att Thomas Mattsson är den av landets publicister och ansvariga utgivare som är ledande när det handlar om att driva en framåtsyftande mediedebatt och diskussion kring pressetiska frågor.
För det får han både beröm och kritik.
I en annan aktuell debatt – den om publiceringen av drottning Silvias PO-anmälan – skrev till exempel Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, ett inlägg på SvD Brännpunkt där hon ansåg att Mattsson ”riskerar att bli pressfrihetens dödgrävare”.
Den debatten lämnar jag därhän.

Thomas Mattsson är nu aktuell i en annan debatt. Den debatten handlar om det uppmärksammade avslöjande som Expressen gjort tillsammans med Researchgruppen. Granskningen avslöjade bland annat förtroendevalda SD-politiker som sprider hatiska och rasistiska inlägg anonymt på sajter som Avpixlat och närbesläktade forum.
Inte oväntat har publiceringarna lett till en kritikstorm på främst dessa rasistiska sajter.
Thomas Mattsson har inte backat i debatten. Han har tagit den i alla forum, naturligtvis i branschmedier och Expressen, men även på Twitter – och han ställde till och med upp på en intervju i Avpixlat, den rasistiska sajten som nu samlar in pengar för att driva ett enskilt åtal mot honom.
”Tycker att det i min roll som publicist är rimligt att svara på frågor. Ju fler som får veta mer om journalistik, desto bättre”, skriver Mattsson på Twitter.
Få utgivare hade agerat på samma modiga och öppna sätt som Mattsson gjort i detta fall.
Thomas Mattsson är inte ”pressfrihetens dödgrävare”.
Han är ett föredöme.

Publicerat av

9 reaktioner till “Mattsson är ett föredöme”

 1. Hej Daniel

  Det du skriver är intressant:

  ”De flesta journalister och utgivare hade förmodligen inte vågat. De allra flesta hade därför tackat nej.”

  Varför är det så?

  Journalister förespråkar ju utåt att man skall stå för och försvara sina åsikter. En minoritet av dem gör det i verkligheten.

  Nu gör jag ett nytt försök att få ett svar. GD är föredömliga att svara kommentatorer till sina ledare. Arbetarbladet gör det aldrig. Vad beror det på? Är det feghet att ta debatten eller är det en principfråga? Varför måste chefredaktören gå in och svara? Jag skulle uppriktigt uppskatta ett rakt och ärligt svar.

  Vad gäller Thomas Mattsson är jag både förvånad och inte förvånad. Hans uthängning av folkvalda SD-politiker är i mitt tycke ganska försvarbart. Men hans uthängning av övriga personer är en skandal. Den händelsen har gjort att han för alltid gjort ett avtryck i den svenska mediehistorien. Gemene man bör fundera över rimligheten av de berördas brott och straff. Brottet är inte i lag straffbart men det verkliga straffet är arbetslöshet, allmän schavottering och ett för alltid förstört liv för sig själv, fru och barn. Reflektera gärna en liten stund över detta.

  Jag tror att Thomas själv inser detta och genom att låta sig intervjuas av Avpixlat hoppas han kanske på en viss moralisk upprättelse. Nu var hans svar väldigt bra och det kan kanske rädda honom från en alltför tuff behandling efter övertrampet. Men att därmed kalla honom för ett föredöme är att gå alltför långt.

  Jag upprepar att man skall köpa Hanne Kjöllers bok ”En halv sanning är också en lögn”. Den är mycket bra och upplysande. Läs den och du förstår varför nästan alla svenska journalister nu avskyr Hanne Kjöller. Många kommer att få en oväntad aha-upplevelse.

  En sista fråga Daniel. Vad tycker du om Hannes bok?

 2. @Pelle: Jag tror att många journalister inte vill låta sig intervjuas på till exempel Avpixlat, eller så är de rädda för en intervju där kan uppfattas. Därför tror jag att de flesta tackat nej och därför tycker jag att Mattsson är ett föredöme.
  Det faktum att Arbetarbladets ledarredaktion sällan svarar på kommentarer beror inte på feghet utan mer om en principfråga. Jag tycker att det är viktigt att frågor får svar. Därför svarar jag även på kommentarer på ledarsidan. Det är det ärliga svaret.
  Jag har ännu inte läst Hanne Kjöllers bok. Hittills har jag bara läst om den och kan därför inte ge ett omdöme i nuläget. Jag ska dock läsa boken.

  1. @Ove P: Jag har ännu inte tillräckligt god detaljkunskap om Researchgruppen för att ge mig på ett utlåtande om de ledande personerna där.
   Detta blogginlägg handlar om hur jag anser att Thomas Mattsson agerar, inte om Researchgruppen.

   1. Fria Tider har rotat lite i Researchgruppen.
    (Det är festligt att man hittar kopplingar till samma Revolutionära Fronten som Säpo slog till mot nyligen och som i detta nu ställer till oreda inom V.)

    Researchruppen har också twittrat att det var ”rätt åt” mannen som blev nerslagen av ett gäng och att ”det borde vara skottpengar på alla vita, särskilt män”.

    Det enda som med lite god vilja kan kallas lite sympatiskt är väl att Researchgruppen tog avstånd från ett av RF:s ”hembesök”. Ett ”hembesök” bestående av att stenar och nån slags gas kastades in genom rutorna. Bakom rutorna råkade nämligen motiveringen till avståndstagandet befinna sig: en sjuårig flicka.

 3. Hej Daniel,

  Du har utan tvivel rätt; Thomas Mattsson har uppträtt föredömligt i den här frågan och det är bara att hoppas att flera följer hans exempel. All respekt.

  Men jag vill också peka på ett annat föredöme här – nämligen Avpixlat. De har a) intervjuat en meningsmotståndare och b) enligt Mattsson själv citerat denne fullt korrekt. Inte alltför vanligt i debatten, tyvärr.

 4. I tisdags skedde ett sprängattentat mot en av SD-politikerna som Expressen hängt ut. Politiskt våld och uppmaningar till sånt är avskyvärt.

  1. @Tomas Nilsson: Jag håller fullständigt med dig om att politiskt våld och uppmaningar till sånt är avskyvärt.
   Om du menar att Expressen genom sina publiceringar uppmanat till politiskt våld håller jag däremot inte med dig.

   1. Menar inte att Expressen uppmanat till våld även om det troligen blev en konsekvens. Fördömmandet av att utföra sådant våld är väl alla med på men det är viktigt att inte glömma dem som uppmanar till våld. T.ex. är det väldigt tveksamt att i riksdagen dela ut pris till någon som skrivit om att utöva våld mot en namngiven riksdagsman. Toleransnivån är inte symmetrisk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *