Vilket uppdrag har Public Service?

Onsdag 18 december klockan 17.35
Sveriges Television har nyligen lanserat en nyhetsapp för mobilen.
Nu protesterar ett flertal företrädare för medieföretag, vilket Medievärlden skriver om.
Jag förstår de starka reaktionerna. Huvudfrågan gäller vilket uppdrag Public Service egentligen har?
I morgon, torsdag 19 december, kommer regeringen att besluta vilken marknadspåverkan public service-företagen ska få ha. Det är av den anledningen som ett flertal skribenter på tidningsföretag har agerat i dag i en protest som samordnats av Tidningsutgivarna.
”En sak är att SVT finns på nätet och i sociala medier. Men i vilken utsträckning och på vilket sätt? Det är inte rimligt att en direkt konkurrens uppstår med företag som endast kan finansiera sin verksamhet med egna medel. Då har obalansen blivit för stor”, skriver till exempel Västerbottens-Kurirens ledarskribent Mats Olofsson i dag.

Hela mediebranschen befinner sig i en stor förändringsfas just nu. Denna förändring gäller både för tidningsföretagen och för Public Service. Tidningsföretagen har vikande pappersupplagor, SVT tappar tittare i tablålagd tv och SR tappar lyssnare.
Därför agerar naturligtvis mediebranschen och hittar nya vägar.
Det finns emellertid väsentliga skillnader. Tidningsbranschen utvecklar sina affärsmodeller för att öka intäkterna. Public Service – som dessutom bygger stora delar av sin verksamhet på nyheter från tidningsföretagen – behöver inte tänka på affärsmodeller. Public Service har sina intäkter säkrade via statliga pengar.
Samtidigt som tidningsbranschen nu börjar ta betalt för digitalt journalistik satsar just Public Service också på att utveckla sina digitala kanaler under helt andra förutsättningar.
Det är där konflikten ligger.

Arbetarbladet uppbär också statligt stöd i form av presstöd. Därför kan det tolkas som att jag kastar sten i glashus. Men jag ser det inte på det sättet.
Vi har nyss sett en havererad presstödsutredning som inte ledde någon vart. I den utredningen är Arbetarbladet vinnare, men enbart på papperet.
Presstödsutredningen tar sitt sikte på 2017. Det är en evighet i mediebranschen och om tidningsbranschen är i behov av ett omställningsstöd är det nu och inte 2017.
Detta har jag och andra mediechefer bland annat påtalat tidigare i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Vad är Public Service? Det svaret ger SVT på sin hemsida.
Följdfrågan är vilket uppdrag Public Service har. Är det att konkurrera med tidningsbranschen med stöd av säkrade statliga pengar?
”Om inte Public Service själva inser vilken situation de håller på att fortsätta media-Sverige i är det hög tid för en tydligare politiskt signal om vad som är statsfinansierad medias uppdrag och vad som inte är det”, skriver Skånska Dagbladet i dag.
Den nyhetsapp som SVT nu lanserar är i stort sett utformad som en tidningssajt. Det är svårt att tolka det på annat sätt än att statligt finansierade SVT nu lanserar en tjänst vars syfte är att konkurrera med just tidningsföretagens sajter.
Public Service-företagen har hittills inte gjort någon anmälan om förhandsprövning, vilket de enligt anslagsvillkoren ska göra när det gäller frågor om nya programtjänster av större betydelse.
Just denna app är en ny programtjänst och den är av större betydelse.

Jag inser naturligtvis att även Public Service måste hitta nya vägar för att hitta sin nya publik. Jag är inte heller motståndare mot att dessa tjänster finns digitalt.
Däremot är det uppenbart att det blir en snedvriden konkurrens med tidningsföretagen, som inte finansierar sin verksamhet genom statligt säkrade pengar.
Än mer provocerande blir det faktum att Public Service till stor del lever av de nyheter som tidningsföretagen levererar.
Se bara hur det ser ut i Gävleborgs och Dalarnas län. Jämför antalet journalister på dagstidningarna i vårt område med antalet på Sveriges Television och Sveriges Radio i samma område. Det är en väsentlig skillnad.
Jämför gärna också antalet egna nyheter som SVT och Sveriges Radio har jämfört med hur många nyheter som dagstidningarna har.
Ni kommer att märka att det i själva verket är tidningarna som är Public Service. Dessa tidningar försöker nu Public Service konkurrera ut.
Därmed har Public Service passerat en gräns för sitt uppdrag som långt ifrån är okej.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *