Det är viktigt att ni berättar

Arbetarbladets ledarskribent Anna Norling är en av alla som berättar om sina upplevelser under hashtaggen #mörkertalet

Tisdag 31 december klockan 16.15
Plötsligt fick hashtaggen #mörkertalet på Twitter stor spridning och uppmärksamhet av flera medier.
Arbetarbladets ledarskribent Anna Norling (bilden) är en av många som berättar om sina fruktansvärda upplevelser.
Det är sorgligt att mörkertalet är så stort, men det är så viktigt att det berättas.
Jag hoppas att berättelserna leder till att fler nu vågar anmäla sexuella övergrepp.
Hashtaggen startades av Martina Sundman från Solna. På Twitter skrev hon ”Jag är #mörkertalet som inte syns i statistiken.”
Sedan tog allt snabb fart på Twitter.
Under loppet av ett dygn hade hela 9 500 personer twittrat om sexuella övergrepp som aldrig anmälts.
– Jag är överväldigad och imponerad av allt mod. Det är fantastiskt, säger Martina Sundman till Aftonbladet.
Hennes syfte var att dra fram mörkertalet i ljuset.
Hon lyckades.
Många följde Martina Sundmans exempel.

Arbetarbladets ledarskribent Anna Norling är en av alla dem som via Twitter delat med sig av det som drabbat henne, vilket Arbetarbladet skriver om här.
– Jag ville göra det, för att jag är helt säker på att mörkertalet är väldigt stort. Jag vet att det finns mängder av främst kvinnor som utsätts för våldtäkter och sexuella övergrepp som aldrig anmäler, jag känner flera, säger Anna Norling till Aftonbladet.

Enligt siffror från Brottsförebyggande rådets Nationella trygghetsundersökning, som Aftonbladet refererar till, polisanmäler endast 10-20 procent av alla som blivit utsatta för ett sexuellt brott.
– Det är ett gigantiskt mörkertal. De flesta sexuella övergrepp anmäls inte, kan man utgå ifrån. Det vet vi att genom intervjustudier med människor på olika sätt. Människor som inte anmäler brott har från sitt eget perspektiv rimliga skäl att göra det. Om man blir utsatt för sexuellt övergrepp av en person som på något sätt står en nära kan det medföra konsekvenser som man inte önskar, och det är ett starkt skäl till att kvinnor i regel inte anmäler, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi till Aftonbladet.

Jag tror att en annan stor anledning till att många inte anmäler är att de inte får rätt stöd av samhället. Få anmälningar om sexualbrott leder till straff för gärningspersonen. Sexualbrott blir ofta en förtroendefråga där ord står mot ord.
Det är naturligtvis viktigt att det finns en rättssäkerhet så att inte oskyldiga döms för sexualbrott, men med tanke på det stora mörkertalet går många skyldiga fria. Majoriteten av alla brott anmäls aldrig ens.
När de anmäls riskerar många våldtäktsoffer att gå igenom de uppslitande förhör och eventuella rättegångar som väntar. Där riskerar brottsoffret att bli misstrott och ifrågasatt och kan på så sätt uppleva ytterligare kränkningar kring övergrepp som personen helst av allt bara vill glömma.
Men det går inte att glömma.
Ett sexuellt övergrepp lever alltid kvar, speciellt när det inte får ett rättsligt avslut.

Hashtaggen #mörkertalet är sorglig och skrämmande läsning – och det är sorgligt och skrämmande att den ens behövde skapas.
Men med tanke på det stora mörkertalet är det så viktigt att detta kommer fram i ljuset.
Förhoppningsvis leder detta till att många känner att de inte är ensamma i sin situation, att fler vågar anmäla och att de som anmäler bemöts väl och får det professionella stöd som krävs.
Det är starkt och modigt av er alla att berätta.
Det är så sorgligt att ni måste göra det.
Det positiva är att mörkertalet nu blottas i ljuset.
Det är nödvändigt.

 

Publicerat av

6 reaktioner till “Det är viktigt att ni berättar”

 1. Ett visst parti har länge försökt ta upp denna fråga men mötts av kompakt tystnad från andra partier. Hur många kvinnor har offrats i denna mobbningskampanj mot SDs 100 000-tals väljare ?

  1. @Ove P: Ett visst parti har också en väldigt ensidig syn på denna allvarliga problematik.
   Detta parti skyller allt på invandringen och som den stora majoriteten vet begås den typ av brottslighet som göms bakom mörkertalet i hemmen.
   SD:s förenklade syn, byggda på rasistiska fördomar, är garanterat anledningen till tystnaden.
   Att du lyckas få det till en mobbningskampanj följer väl SD-anhängarnas ständiga försök att få sig själva till offer.

   1. Det är just denna arrogans och skeva verklighetsbild du manifesterar som gör att kvinnorna får klara sig utan den hjälp de behöver. Sverige har idag en mycket dyster statistik men PK-etablissemanget gör allt de kan för att slippa titta närmare på problemet, ”det skulle ju kunna gynna främlingsfientliga krafter”. Exempelvis undrar man ju hur stort mörkertalet är inom invandrargruppen. Även de har väl egna hem ? Typiskt för kampanjen #mörkertalet är att den kommer underifrån, från en helt oberoende privatperson. Ett liknande initiativ skulle aldrig komma från etablissemanget.

 2. Våldtagen av polis .
  Anmält av polismannens kollegor som körde mig till sjukhus.
  Sedan mörkat av polisen som hämnas & gjort livet till ett helvete.

  Vill inte leva mer

 3. När ska det uppmärksammas hur mycket våldtäkter och övergrepp det är i Sandviken trakten jämfört med resten av landet? Och hur mycket det tystas ner av media och rättssystem, och även flitigt begås av poliser etc som sen skyddas av kollegor och åklagare?
  Påpekar man detta i Arbetarbladet så publiceras inte kommentaren istället. Sektmentalitet när den är som värst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *