Ett erbjudande – inte ett tvång

Fredag 3 januari klockan 17.30
Förändringar skapar reaktioner. Så är det alltid. Anledningen till reaktionerna denna gång är Arbetarbladets – och hela MittMedia-koncernens – förändrade prenumerationserbjudanden och priser. Många läsare har hört av sig till mig och andra medarbetare på redaktionen – och inte minst till vår kundtjänst. Det är jag tacksam för.
Alla samtal jag har haft med läsare den senaste månaden har gett intressanta synpunkter och inte minst ett kvitto på att våra läsare är nöjda med Arbetarbladets journalistik.
Men det har också förts fram kritik kring våra nya prenumerationserbjudanden och prissättning. Från och med årsskiftet har Arbetarbladet fyra olika prenumerationspaket. , som du kan läsa mer om här.

Paketen som vi erbjuder är Surf för 99 kronor i månaden, som ger tillgång till den lokala journalistik som vi kommer att börja ta betalt för i våra digitala kanaler under året. Digital för 159 kronor i månaden ger tillgång till den digitala journalistik vi kommer att ta betalt för samt e-tidningen. Helg för 209 kronor i månaden som innebär papperstidningen hem i brevlådan tre dagar i veckan, fredag, lördag och söndag samt e-tidningen och vår digitala journalistik. Slutligen finns paketet Komplett som ger kunden allt. Komplett innebär papperstidningen hemburen sju dagar i veckan, e-tidningen och tillgång till de digitala nyheter vi kommer att börja ta betalt för.
Priset för paketet Komplett är 269 kronor i månaden, vilket innebär en prishöjning som motsvarar 480 kronor om året, 40 kronor i månaden eller en krona och 30 öre mer om dagen, beroende på hur man vill räkna. De tre förstnämnda paketen har uppskattats av våra kunder, det är det sistnämnda, Komplett, som har lett fram till flest frågor och kritik från våra trogna papperstidningskunder.

Anledningen till kritiken är att en del av dessa papperstidningskunder säger att de vill ha och betala för papperstidningen och ingenting annat och anser därför att de genom den nya paketeringen tvingas betala för någonting de inte vill ta del av. Det är emellertid inte så jag ser det.
I våra nya prenumerationspaket tar vi inte bort någonting som våra trogna kunder är vana att få. Däremot går det inte att välja bort de digitala kanalerna, precis som en läsare av papperstidningen inte kan välja bort vissa lokala nyheter, sport, kultur, nöje eller någonting annat. Ett par upprörda läsare jag har pratat med upplever de digitala kanaler som medföljer som ett tvång. Det är det naturligtvis inte. Det är ett erbjudande som ingår i prenumerationen och ingenting annat.

Vår nya paketering och prisstrategi bygger på grundliga kundundersökningar. Undersökningarna tar till exempel död på myten om att många av våra läsare inte har möjlighet att ta del av Arbetarbladets digitala kanaler. Undersökningen visar att 84 procent av de vi har tillfrågat har dator. 46 procent har en smartphone. 22 procent har läsplatta. Endast 13 procent saknar digitala hjälpmedel.
Redan nu kan du som är trogen kund ta del av våra erbjudanden via e-tidningen. Måndag 6 januari är en tidningslös dag, men Arbetarbladet kommer ut som e-tidning den dagen. Surfa in på arbetarbladet.se/etidning, registrera dig och ta del av det vi erbjuder dig som är kund.

Jag säger som Bill Clinton en gång i tiden lär ha sagt:
”Det vi vill skall bestå, måste vi förändra.”

Publicerat av

9 reaktioner till “Ett erbjudande – inte ett tvång”

  1. @mercy: De tidningsföretag som står still och inte förändras och utvecklas i en digital riktning kommer att få svårt att klara sig i framtiden.
   De tidningsföretag som likt Arbetarbladet förändras och förnyar sina erbjudanden enligt läsarnas önskemål har betydligt godare förutsättningar.
   Jag ser mycket positivt på framtiden.

 1. Hej
  Varför inte presentera hela enkäten, med frågor och svar, om den nu är det verkliga underlaget för ert beslut?
  Är det inte lite cyniskt att i dagens tidning och på samma uppslag presentera ”Nordstöm noterar” och ”Löntagare blir vinnarna i år” när de flesta som klagar är gamla prenumeranter som tillhör årets förlorare, pensionärerna och de som inte har tillgång till nätet?
  Dessutom bör höjningen presenteras i procent, när den allmänna prisökningstakten ligger på en nivå långt under er höjning, om det nu är ett erbjudande – inte ett tvång.

  1. @Janblind: Prishöjningen för Arbetarbladet är 17 procent för den prenumerant som har papperstidningen sju dagar i veckan.
   I det priset ingår e-tidningen och de nyheter vi kommer att börja ta betalt för på arbetarbladet.se.

    1. @Rolf: Jag känner mig inte orolig och ser ingen risk i det. Hittills har några prenumeranter hoppat av, men det är inte fler än beräknat.
     Våra nya erbjudanden innebär istället att vi får nya prenumeranter, vilket är glädjande.
     Allt färre nya prenumeranter väljer papperstidningen. Därför anser jag att vi valt helt rätt strategi för framtiden. Nu kan vi ge flexibla erbjudanden både för papperstidningen och i våra digitala kanaler. Det är till gagn för våra prenumeranter.

 2. När ”stänger” ni ner möjligheten för att läsa nyheterna gratis på webben? Än så länge ser det lika ut på nätet som innan? När begränsas den delen? Kommer den som är prenumerant få inloggning så man kan logga in på flera datorer i hushållet?

  1. @Andreas: Vi kommer inte att låsa allt innehåll på arbetarbladet.se. Däremot kommer vi under året att börja ta betalt för en del innehåll. Planen just nu är att det kommer att ske till sommaren.
   Ja. Den som är prenumerant kommer att få kunna logga in på fler datorer, smartphones och läsplattor i hushållet.
   Mer information om detta kommer längre fram.
   Redan i dag kan du logga in på vår e-tidning, http://www.arbetarbladet.se/etidning, via flera enheter.

 3. Vi är ett pensionärspar runt 70 år som prenumererat på Arbetarbladet i många år. Vi sitter några gånger varje dag vid datorn och trivs med det men tidningen kommer vi definitivt att fortsätta läsa vid köksbordet i samband med frukosten. Det är en trevlig början på dagen. Vi har provläst tidningen på nätet och föredrar att läsa papperstidningen. Vi förstår att de som arbetar inte har tid att läsa tidningen på morgonen och därför tycker det är jättebra att endast få papperstidningen hem under fredag-söndag och övriga dagar läsa tidningen på nätet när de har tid. Du skriver att du tänker på alla era prenumeranter men det gör du ju inte. Många vill fortsätta att prenumerera på tidningen som vanligt utan något tvångserbjudande som kostar 40 kr extra i månaden. Det är en ganska stor prishöjning om man inte önskar någon förändring.
  Tänk om och inför ett femte prenumerationspaket. Det skulle visa att ni bryr er om oss äldre prenumeranter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *