Vi får aldrig tystna

Söndag 5 januari klockan 23.30
Exakt vad som hände vet vi ännu inte.
Det vi vet är att Eskilstuna-Kurirens chefredaktör PeO Wärring blivit brutalt misshandlad.
Vi vet också att Eskilstuna-Kuriren granskat Hells Angels och att det kan finnas en koppling till misshandeln.
Det är av yttersta vikt att polisen nu utreder om det kan finnas ett samband.
2013 var på många sätt ett mörkt år. Hoten mot såväl politiker som journalister ökade.
Hot riktades också mot olika redaktioner, bland andra Östgöta Correspondenten och Värmlands Folkblad.
Eskilstuna-Kuriren har också varit utsatt. I våras fick en journalist på tidningen rutorna krossade på sin bil efter artiklar om Eskilstunas krogbransch och kriminalitet, vilket tidningen Journalisten skriver om här.
För någon vecka sedan kände också en av tidningens fotografer hotade av en medlem i Hells Angels, vilket Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver om här.
Efter den första händelsen skrev Eskilstuna-Kurirens chefredaktör och ansvarige utgivare PeO Wärring en krönika:
”De goda krafterna måste samlas för att en gång för alla stoppa de destruktiva krafterna. För tidningen är det självklart att finnas i denna krets. Vi tar stark ställning mot skumrasket som finns inom delar av restaurang- och nöjeslivet. Vi vill vara en positiv kraft för att utveckla Eskilstuna till en bättre plats för alla att leva på.
Vi kommer aldrig att tystna på grund av dolda eller öppna hot.”
Nu har Wärring själv utsatts för en misshandel, vilket den egna tidningen skriver om här.

Om misshandeln har koppling till Eskilstuna-Kurirens journalistik är ännu för tidigt att slå fast, men det finns anledning att misstänka det.
Wärring misshandlades under natten till söndag efter att han lämnat en restaurang i centrala Eskilstuna.
– Vad jag vet, efter samtal med PeO, är att det diskuterades journalistik inne på krogen. Om det har med det inträffade att göra utreds just nu av polisen. Jag förväntar mig att polisen hanterar detta med prioritet, säger Eskilstuna-Kurirens tf ansvariga utgivare Elisabeth Bäck till den egna tidningen.
Enligt uppgifter till Expressen ska också Wärring under besöket på restaurangen påpekat för personalen att en av gästerna bar en Hells-Angels väst.
Expressen skriver även att Wärring slogs medvetslös vid misshandeln. Wärring har nu fått lämna sjukhuset.

Det är bra att polisen nu ska utreda om misshandeln har koppling till Eskilstuna-Kurirens granskning och diskussionen inne på restaurangen. Liksom Elisabeth Bäck förväntar jag mig att det är ett ärende som prioriteras.
Frågan är om vi vågar förvänta oss det?
Utgivarna, med vd:n Jeanette Gustafsdotter i spetsen, har tidigare kritiserat Säkerhetspolisen för att inte prioritera hot mot svenska medier – trots att de enligt lag är skyldiga att göra det.
– Det är allvarligt att Säpo inte tar hoten på allvar och särskilt uppseendeväckande att en myndighet som Säpo därigenom bryter mot författningsskyddet. Medierna har en central roll i demokratin och har därför rätt till särskilt skydd, har Gustafsdotter tidigare sagt till Medievärlden.

Hot och våld mot journalister är ett hot mot demokratin.
Därför är det så viktigt att stå upp emot hoten. Det är, precis som Wärring skrev i sin krönika, viktigt att medierna aldrig tystnar på grund av öppna eller dolda hot – och det är viktigt att polisen agerar. På allvar.
Allt stöd till Eskilstuna-Kuriren, PeO Wärring och övriga medarbetare på tidningen!

Jag avslutar med ett citat från Östgöta-Correspondentens chefredaktör Charlotta Friborg. När hennes redaktion drabbats skrev hon följande viktiga ord i en krönika:
”Varje gång en journalist eller en politiker hotas så är det ett angrepp på demokratin. Varje gång ett vittne eller en åklagare skräms till tystnad så är det en attack på vår rättsstat.”

Till sist tipsar jag om fyra andra aktuella bloggar i detta ämne.
Axel Andén, Medievärlden:
Nu måste hoten prioriteras.
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson:
Lokala medier samhällsviktiga.
Aftonbladets publisher Jan Helin:
Till stöd för Eskilstuna-Kuriren.
Robert Rosén, Utkik Media:
Eskilstuna-Kurirens chefredaktör misshandlad.

 

Publicerat av

6 reaktioner till “Vi får aldrig tystna”

 1. Hej Daniel

  Med anledning av din rubrik ”Vi får aldrig tystna” klistrar jag nedan in en artikel från Daily Telegraph. BBC´s politiske kommentator Nick Robinson som har gjort en intervju i Sunday Times om just medias medvetna strategi att tysta ned vissa frågor.

  Detta var en stor nyhet i Brittiska media idag. Jag har två frågor till dig som jag hoppas du som chefredaktör för Arbetarbladet vill svara på.

  • Känner du igen svensk media i Nick Robinsons beskrivning?
  • Anser du att svenska tidningar borde rapportera om Nick Robinsons intervju?

  Klippet från Daily Telegraph (ursäkta den långa texten):

  “Nick Robinson: BBC made a ’terrible mistake’ over immigration debate

  The BBC’s political editor admits the corporation didn’t have a proper debate on immigration in the late 1990s and early 2000s.

  Nick Robinson, the BBC’s political editor, has criticised the corporation for making a ”terrible mistake” over its coverage of immigration, admitting it censored concerns amid fear they could trigger racism.

  Robinson said BBC figures in charge during the late 1990s and early 2000s believed a ”warts-and-all” debate over immigration would ”unleash some terrible side of the British public”.

  He told The Sunday Times (£): ”They feared having a conversation about immigration, they feared the consequence.”

  One-sided reports meant viewer’s concerns about immigration lowering wages and threatening jobs were not addressed by the broadcaster.

  Robinson, whose new documentary The Truth About Immigration is due to air on Tuesday, said the BBC’s audience felt it had ”decided these are not acceptable views. And that was a terrible mistake.”

  However, he said he thought the BBC was ”not getting it right” on immigration.

  It comes months after an official review found the BBC did not accurately reflect the public’s growing concern about immigration because of a ”deep liberal bias”.

  In July a report, commissioned by the BBC Trust, found the broadcaster had been ”slow” to catch up with public opinion on immigration and leaving the European Union.

  Stuart Prebble, a former ITV television executive, said the BBC had probably been too swayed by the views of politicians, who were also reluctant to discuss immigration for fear of causing offence.

  Robinson’s documentary will include new data showing the scale of concern over immigration among the British public.”

 2. @Pelle: Att jämföra brittisk och svensk media rakt av är naturligtvis svårt. Däremot tycker jag att detta är en intressant artikel.
  Att svensk media har en strategi som går ut på att medvetet mörka sanningen är ett påstående som ofta sprids i olika sammanhang, inte minst på sajter som Avpixlat. Det är inte korrekt. Så är det inte. Att medvetet mörka sanningen skulle naturligtvis vara förödande för ett medias trovärdighet.
  Däremot tycker jag att Robinson har en poäng. Jag tror att det finns en risk att journalister är rädda att närma sig invandrarfrågor just på grund av rädsla att texterna ska uppfattas som kontroversiella eller trigga till rasism även om det är helt relevant journalistik.
  Om det finns en sådan rädsla är så är det naturligtvis inte bra. Därför har media all anledning att betänka detta och att också ständigt vara självkritisk. Om det finns en feghet kring att göra journalistik om invandrarfrågor finns ett problem.
  Den text du refererar till läste jag i Daily Telegraph:
  http://www.telegraph.co.uk/culture/tvandradio/bbc/10551618/Nick-Robinson-BBC-made-a-terrible-mistake-over-immigration-debate.html
  Om svenska tidningar bör rapportera om detta måste vara en bedömning för varje enskild redaktion, beroende på hur stort intresset bedöms vara för läsarna, tittarna och lyssnarna.
  Jag tycker i vilket fall att det är en intressant text och länkar därför till den här ovan.

 3. Man ska ju inte heller se bort ifrån att detta var en helt personlig sak teks så kan PeO Wärring ha vart den ”aggresiva parten ” i det hela.

  Ser ingen skillnad nu i startfasen på att PeO Wärring blir misshandlad och eller en vanlig person blir nerslagen i en krogkö ska polisen fortfarande bara prioritera det pga av vad han jobbar med?

 4. I dagens nummer: ”Misshandlade en av sina fruar.” Så det är alltså nu tillåtet med månggifte i Sverige ? När ABs journalister som vanligt undviker att ställa kritiska följdfrågor så uppstår fler frågor än förklaringar när man läser artiklar i AB. Problemet med er är inte att ni tystnar, problemet är att ni inte vågar fråga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *