Local Heroes tv-sänds live

Rickard Olsson är van vid galor. Här öppnar han Svenska Idrottsgalan 2014 i Globen. I morgon är han konferencier när Arbetarbladet arrangerar Local Heroes. Galan sänds live på arbetarbladet.se

Fredag 24 januari klockan 18.05
Jag har alltid burit på en dröm. Jag har alltid velat spela i ett band. Helst skulle jag vilja vara begåvad med en fantastisk röst och vara en karismatisk frontfigur med svallande hår, men jag skulle också kunna tänka mig att vara basist. Bas är ett tufft instrument. Basister är coola. Det finns bara ett problem. Jag har en sångröst som knappt ens en mor kan älska och min karriär som basist tog slut innan den ens började.
Jodå. Jag har gjort mina försök. En gång uppträdde jag som sångare i ett band utan namn. Jag hade skrivit texten till vår enda låt. Titeln var ”Helikoptern kräks”, inspirerad av ett band som faktiskt hette just så. Det var en usel låt. Det var en bedrövlig text om en ko vid namn Rosa som tog en överdos och sånginsatsen ska vi inte prata om. Jag skrek mest.

Jag provade också på en karriär som basist. Jag var en missförstådd sådan. Det närmaste en plats i ett band jag kom var när jag i tonåren fick prova på att vara basist i kyrkans kör i Röbäck, den by utanför Umeå som jag bodde i på den tiden. Det blev bara ett framträdande. Tydligen passade inte min typ av basspel för denna skönsjungande kör. Dessutom spelade jag ständigt fel. Så jag gav upp. Jag började lyssna på musik istället. Jag började samla skivor. Jag gick på konserter. Jag arrangerade konserter. Ett tag var jag också någon typ av PR-ansvarig för ett par band. Jag började recensera musik. Jag hängde kvar på ett musikaliskt hörn och intresset har aldrig falnat.

Under årens lopp har jag ofta lyssnat på okända band och artister som få andra har hört talas om. Ofta har jag förbluffats och förundrats. Jag har förvånats över den imponerande kvalitet som många så kallade källarband håller. Jag har funderat kring varför dessa bands musik aldrig har fått någon större spridning. Svaret är helt enkelt att musikbranschen är tuff och på många sätt enormt orättvis. I musikbranschen är kvalitet tyvärr inte alltid samma sak som framgång. Därför finns det många okända lokala musikaliska hjältar på många orter i Sverige, inte minst i Gävle med omnejd. I morgon kväll står dessa hjältar i centrum, precis som vår nöjesredaktör Sofia Juvel skrev i sin utmärkta krönika i dag.

2009 grundades Local Heroes av Arbetarbladets tidigare nöjesredaktör Lisa Pehrsdotter, numera kulturredaktör på Gefle Dagblad. I morgon kväll, lördag 25 januari, firar Local Heroes fem år och det blir stor galakväll i Konserthuset i Gävle. Arbetarbladets står som arrangör i samarbete med Bilda, Studiefrämjandet, Gävle konserthus och Gävle kommun. Gävlesonen och tv-profilen Rickard Olsson är konferencier och jag har själv äran att dela ut ett av priserna under kvällen.
Under kvällen kommer priser som bland annat ”Årets nykomling”, ”Årets band” och ”Årets scen/arrangör” att delas ut. Totalt delas tio priser ut. 14 band kommer att stå på scen och framföra sin muTvå elever fälls för brott under strykjärnsnollningen på Lundsberg, enligt domen från Värmlands tingsrätt.sik. Det är dags att stryka skjortan och att leta fram rätt slips. Det blir en galakväll att minnas.

Vi kommer dessutom att tv-sända från röda mattan och hela Local Heroes live på arbetarbladet.se. Galan inleds 21.00 i morgon, lördag, och redan nu är jag imponerad över det jobb vår galageneral och nöjesredaktör Sofia Juvel och hennes gäng lagt ner och över det starka lokala musikliv som finns i denna del av landet.
Dessutom lovar jag er en sak.
Jag kommer inte att sjunga när jag delar ut priset.

För övrigt säger jag som den franske greven, politikern och skribenten Francois René de Chateaubriand (1776-1848):
”Talang är inget annat än utdragen otålighet.”

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *