Kritiken riktar sig åt fel håll

Söndag 2 februari klockan 12.25
Studenter på Kaplansgården i Ockelbo måste lämna sina boenden till förmån för ensamkommande flyktingpojkar.
Arbetarbladet skrev om detta och får nu kritik. Kritiken riktar främst in sig på hur vår artikel har använts på rasistiska sajter.
Det är kritik som riktar sig åt fel håll.
Strax innan jul kom beskedet att studenterna måste flytta från sitt boende på Kaplansgården.
– Vi var inte alls beredda på att behöva flytta. Jag trivs jättebra här och därför känns det tråkigt, säger en av studenterna.
Den reaktionen är fullt förståelig. Artikeln har nu fått stor spridning. I skrivande stund har den 4 700 rekommendationer på Facebook. Det som nu upplevs som jobbigt för de som intervjuas i artikeln är att de efter artikeln används som slagträ i en debatt de inte vill vara med i.
Det studenterna uttalar sig om är den bristande kommunikationen från Ockelbogårdar. De uttalar sig inte negativt om de ensamkommande flyktingpojkarna – men det är så citaten vinklas på rasistiska sajter.

Kritiken riktar sig då mot Arbetarbladet.
Det förs fram att vi har citerat studenterna fel, men ingen har ännu kunnat säga vad som är felciterat. Det förs också fram att vi bör släcka artikeln på vår sajt så att den inte kan komma rasistsajter till del.
Jag har full förståelse för att det upplevs som mycket jobbigt att hamna i en situation och i en debatt som man inte vill vara med i. Dessa studenter har inte bett om att bli ett slagträ i den rasistiska debatt de plötsligt blivit en del av.
Men problemet i sig är inte Arbetarbladets publicering.
Problemet för dessa studenter är hur artikeln används i andra hand.
Därför riktar sig kritiken åt fel håll.

Jag tar ansvar för Arbetarbladets publiceringar. I detta fall ser jag ingenting som är felaktigt i vår publicering.
Vad andra sajter gör kan jag förstås inte ta ansvar för.

Fenomenet när artiklar från medier mer eller mindre kidnappas av rasistiska sajter är tyvärr inte ovanligt. Det är också ytterst svårt att värja sig emot detta.
Det är inte heller ovanligt att kritik mot en artikel som vi publicerar börjar växa just när detta sker. Helt plötsligt blir allt större än vad de inblandade i artikeln hade tänkt sig. Helt plötsligt hamnar uttalanden i Arbetarbladet på sajter man inte vill förknippas med. Helt plötsligt känns inte citaten rätt när de dyker upp i dessa sammanhang, trots att de i grunden är de.
Som sagt. Jag har förståelse för att detta känns obehagligt.
Det är därför viktigt att tänka igenom vilka konsekvenser en publicering kan få för personer som intervjuas. I grunden är det ändå så att Arbetarbladet endast kan ta ansvar för sina publiceringar och inte för andras.

Sajten Inte rasist men… tar upp just detta fenomen efter Arbetarbladets artikel.
Precis som det skrivs i artikeln är det typiskt att rasistiska partier försöker bygga upp konflikter mellan infödda svenskar och invandrare – oavsett om den finns eller inte.
Det är bra att de som nu används som slagträ i denna debatt markerar sin avsky mot hur uttalandena används på andra sajter.
Just därför har också de studenter som intervjuas i vår artikel erbjudits möjlighet att skriva en debattartikel i Arbetarbladet om detta.
Jag hoppas att de tar den chansen.
Denna debatt är viktig.

Publicerat av

72 reaktioner till “Kritiken riktar sig åt fel håll”

 1. Undrar hur stämningen i media skulle vara om det var tvärtom. 10 ensamkommande var tvungen å leta på nytt boende för 10 studenter skulle ha deras plats.

  1. Det hade blivit ett ramaskri utan dess like och hela kommunledningen hade fått avgå efter ett massmediadrev som belägrat Ockelbo en längre tid.

   1. @Håkan och @Ove P: Ja. Jag tror också att det hade blivit ett ramaskri, även om jag inte tycker att jämförelsen är fullt jämförbar.
    Ni håller förmodligen inte med mig, men enligt mitt synsätt har människor som tvingas fly från sitt hemland i regel en mer utsatt situation än infödda svenskar.
    Därför haltar den jämförelse ni gör.

    1. Ja. De är nog mer utsatta. Men bästa nordström. Du kanske är sugen att ge upp din lägenhet så några ensamkommande barn kan bo där ? Det är stor brist på boendet åt dem.

     1. I det här fallet handlar det om studentlägenheter. Vilket aldrig funkar som ett permanent boende. När utbildningen är klar så får studenterna flytta i vilket fall. Dessutom säger studenterna att de tycker att det är ok. Om de som direkt påverkas tycker det är ok, då tycker jag att även du borde kunna acceptera vad som händer…

     2. nu gick det inte å svara på annat sätt än svara på min eget inlägg.

      Danne.

      Mitt svar var på nordström inlägg. Det fattas boenden överallt. Det är bara å läsa tidningarna. Så min fråga var om herr nordström var beredd på att ge utt sitt boende för att ensamkommande skulle ha nån stans å bo. eftersom de är mer utsatta än oss svenskar.

     3. Det där är enormt dålig jämförelse.

      Det är gigantiska skillnader mellan en privatpersons/journalists/politikers privata hem och ett anpassat boende åt flyktingar med dygnet-runt-personal.

      Flyktingarna, som ofta är traumatiserade av krig, av själva flykten hit och kanske av tortyr, de förtjänar väl bästa möjliga vård och omsorg och hjälp?

      Och mig veterligen så är en privatpersons bostad en högst olämplig plats för ensamkommande barn/ungdomar (speciellt om ägaren till bostaden är borta på jobb minst 8 timmar per dygn och sover minst 8 timmar per dygn). Väldigt många privatpersoner, journalister och politiker är inte kompetenta eller lämpliga nog för detta.

      Vi betalar ju skatt, gemensamt och solidariskt så att vi som land tillsammans ska kunna ta hand om ensamkommande barn/ungdomar samt andra flyktingar på ett så tryggt, rättssäkert och kostnadseffektivt sätt som möjligt.

 2. Blir lite intresserad av var finns kritiken åt det andra hållet?
  Då som det står fel håll då måste det finnas ett rätt håll med var finns den i media var är den debatten
  (hela den debatt spektret har blitt lämnat bort till just de rasistiska idiot sajter till att bruka till exakt hur dom vill.)

  Anna Norling kallar det ”Solidaritet” i en ledare och jag håller med att bra att Ockelbo tar grepp då de iallafall inte har något val senare tack vare nya lagen då dom blir tvingad till det samma iallafall men var finns den debatten?.

  Men det jag saknar om hela debatten runt det hela är teks Norge Danmark Finland har haft om ensamkommande barn och vad som hände efter åldersbestämmelser i dom ländena och är det hållbart i längden att upprätthålla detta höga invandringstrycket som finns utan att personer börjar fara illa?

  Sverige lever i en ekstrem svart och vitt bubbla där allt kritik eller negativt blir myntad med ondska,svart,hat och andra epititer och där ord som Solidaritet, värdegrund automatisk tillhör det vita ,rena .

  I längden blir det mer och mer satt på sin egen kant och det gynnar bara extremister i varsin hörna Höger eller Vänster vriden fundemalist

  1. @Fredrik: Jag vet inte exakt vart du vill komma med din kommentar. Jag håller dock med dig om att det är viktigt att föra en debatt om invandringspolitiken – och att det också är viktigt att inte bli så feg att man inte törs diskutera invandringspolitiken.

  2. Om vi talar om svensk inrikespolitik så kan vi väl hålla oss till det, utan att resonera om vad andra länder gör eller inte gör.

   Och för övrigt så pågår det en debatt i hela EU om flyktingmottagandet & åldersbestämmande osv, så ditt påstående om vad det är som du själv ’saknar om hela debatten’ – den debatten existerar – även om du ännu inte upptäckt den.

   För övrigt så har många svenska läkare och advokater kommit till konsensus om att det är oetiskt att försöka använda åldersbestämmande som t.ex. röntgen osv, pga dess dåliga tillförlitlighet och tveksamma omdömen som kan komma.

   Även om en ensamkommande ungdom skulle vara 19 eller 20 eller kanske 27 år, visst förtjänar väl denne ett visst stöd och support och hjälp? Tänk dig själv, kanske helt ensam i främmande land, där du inte talar språket… där du får problem med att gå till en vanlig livsmedelsaffär… kanske traumatiserad pga kriget, dina föräldrar kanske mördats, du kanske utsatts för tortyr i landet du just flytt ifrån ?

   Sverige är inte i en ’extrem svart/vit bubbla’ – (förutom i vissa av kommentarsfälten där det ständigt målas upp falska dikotomier)
   Sverige, svenska samhället och alla individer är nästan alltid nyanserade, varierade och sammansatta av många olika egenskaper och kvalitéter. Mångfald! 😉

   1. Vi har ju mångfald här på jordklotet ! Räcker inte det tycker du? Finns det nått land där mångfald har lyckats ? Och om du inte nöjd vad vi svenskar har åstadkommit i generationer , så flytta då! Nu raseras ju allt vi byggt upp ! Inte för att några stackars skäggiga barn kommer hit ,utan totalt sett .

 3. Nu verkar du sopa problemet under mattan. Du vet att studenterna upplever sig vara felciterade, men du beskriver problemet som att det handlar om att rasistiska sajter har använt sig av artikeln.

  En av de intervjuade säger så här:
  ”[Jag] har inget emot att de ensamkommande flyktingbarnen kommer hit och flyttar in i det hus vi bor i nu, för detta hus är optimalt för ändamålet. Något som vi flera gånger påpekade under intervjun.”

  En annan:
  ”Vi påpekade under flera tillfällen att vi tycker att det är bra att de kommer till det här huset eftersom det har använts till liknande ändamål förut och vi har även förståelse att det är det bästa och snabbaste alternativet då kommunen och bostadsbolaget fick reda på det med så kort varsel.”

  En mer vettig redaktörshållning skulle vara:
  – Be om ursäkt till de intervjuade som upplever sig vara felciterade
  – Göra en rättelse och en uppföljningsartikel av hur det gick för studenterna

  Istället för att beklaga hur rasistiska sajter använder sig av er journalistik, så borde ni se på ert ansvar i hur ni vinklar artiklar på ett sätt som framställer intervjupersoner på ett felaktigt sätt. Det här är en publicistisk diskussion som ni måste ta på allvar på redaktionen, det vet ni allihop.

   1. @Tanvir Mansur och @Linnea: Mitt syfte är inte att sopa denna viktiga debatt under mattan.
    Ja. Jag vet mycket väl om att de anser sig felciterade. Jag hävdar dock att de inte är det. Ingen av dem har hittills inte heller kunnat berätta vad som är felciterat.
    Eftersom du så ordagrant vet vad som sades under intervjun kanske du var med på den. Det vet jag inte. I vilket fall är det så att det under en intervju nästan alltid sägs mycket som inte publiceras.
    Eftersom jag anser att vi inte har gjort något fel finns det varken anledning att be om ursäkt eller att göra en rättelse. Däremot har jag erbjudit de som intervjuats att själva ge sin bild av det hela i en debattartikel. Jag hoppas att de tar den chansen.
    Ja. Vi har ett stort ansvar när det gäller hur artiklar vinklas. Jag hävdar att vi har tagit det ansvaret.
    Det intressanta i detta fall är att kritiken mot vår artikel kom först när den började spridas på rasistiska sajter.
    Problemet är alltså inte Arbetarbladets artikel.
    Problemet för dessa personer är uppenbarligen hur de framställs i andra kanaler, kanaler som inte jag har ansvar för.
    Jag tar ansvar för våra publiceringar och ingen annans.

    1. ”Vi påpekade under flera tillfällen att vi tycker att det är bra att de kommer till det här huset eftersom det har använts till liknande ändamål förut och vi har även förståelse att det är det bästa och snabbaste alternativet då kommunen och bostadsbolaget fick reda på det med så kort varsel.”

     Du tycker alltså inte att det citatet är ett viktigt uttalande i en sådan här artikel för att få med helheten? Det är väl ändå en tidnings viktigaste uppgift – att kunna skriva sanningsenligt och inte utelämna viktiga och bidragande delar ur en intervju!

     Att du ser det uttalande som jag citerar som en oviktigt detalj i din artikel och intervju känns mycket oroande och det gör sorgligt nog att jag förstår varför rasistiska sidor länkar till din artikel.

     1. @Linnéa: Nej. Jag ser inte det som en oviktig detalj i artikeln. Jag tycker att det hade varit bra om det citatet varit med just för att få helheltsbilden.
      Men att citat utelämnas är inte samma sak som att ni är felciterade.

 4. Jag är verkligen inte nöjd med detta uttalande. Det du gör Nordström är att friskriva Arbetarbladet allt ansvar vilket jag kan förstå men samtidigt är det DIN uppgift att veta och ha koll på temperaturen på olika samhällsfrågor. Du hävdar att kritiken inte ska riktas mot Arbetarbladet och skulle jag använda en liknelse så skulle det bli ungefär som att vapenindustrin inte är medskyldiga i vad köparna av vapnen använder dessa till. Det går inte att sitta som Chefredaktör och klaga på att andra medier använder er artikel på fel sätt.

  Låt mig då förklara för dig vad ni har åstadkommit, ni har gett era meningsmotståndare fruktansvärt mycket vatten på sina kvarnar och om denna förklaring skulle gå i tryck så får det ytterligare en spann på kvarnen. Det spelar ingen roll att intentionen till ert fokus var den dåliga kommunikationen mellan bostadsvärden och hyresgästerna för detta försvinner helt när det blir en vinkel om att det skall bli ett boende för flyktingar, att dessutom studenterna får befinna sig i en osäker period i hur lång tid det ska ta gör inget bättre. En glödhet fråga. Det blir grupp mot grupp. Det går inte att vara så här naiv till denna grad som du försöker måla upp det som Nordström. Men visst om ni vill ha uppmärksamhet så är det genialt, men det skadar möjligheterna att ha en seriös debatt. Fanatikerna blir mer fanatiska och det är fruktansvärt tröttsamt att lyssna på. Hur studenterna framställs kan bara ses som ett resultat av Toressons journalistik. Inget annat.

  Om ni inte förstår vad jag pratar om så är det bara att leta runt på olika sidor för att se resultatet själva. Slutligen vill jag inte se den här typen av journalistik i Arbetarbladet, den fyller inget syfte.

  1. @Simon: Nej. Jag friskriver inte mig själv eller Arbetarbladet från ansvar.
   Precis som jag skriver i blogginlägget har vi ett mycket stort ansvar, inte minst när det handlar om att överväga vilka konsekvenser en publicering kan få.
   Exakt hur vår journalistik vinklas i andra medier eller på andra sajter är emellertid ett ansvar som jag inte kan ta som ansvarig utgivare för just Arbetarbladets kanaler.
   Jag anser att denna typ av journalistik är viktig. Den fyller definitivt ett syfte. Jag kan också tillägga att det sista om detta ämne inte har skrivits.
   När det gäller vår kritiken mot vår reporter Micaela Toressons vill jag påpeka att hon har mitt fulla förtroende och att det är jag som är ansvarig för publiceringen och inte den enskilda reportern.

 5. Jag förutspådde på fredagen att det skulle dröja som längst till idag söndag innan reaktionen på läsarstormen skulle bli just denna som du nu skrivit Nordström, dvs att fokus skulle försöka riktas mot att artikeln tas upp på invandringskritiska sajter (hujedamigdå), istället för att försöka förstå att folket upprörs över att landets framtid, våra unga studenter, ställs åt sidan till förmån för en osund massinvandring från jordens mest efterblivna områden. Det är inte de 10 ”pojkarna” det skrivs om i kommentarerna, utan den oansvariga politiken som leder till att svenskar diskrimineras i sitt eget land.

 6. Detta slagkraftiga ord ”rasist”! Varför inte använda ordet realist istället, eftersom icke ett endaste rasistiskt uttryck anammats? Att svenska befolkningen tröttnat på detta tramsiga vansinne torde visa sig i det någorlunda demokratiska valet till hösten.

  1. @Bosse: Det är enormt stor skillnad på orden rasist och realist och dess innebörd. Därför är det omöjligt att likställa dessa.

  2. Bosse: att skriva ordet pojkarna inom citat-tecken på detta viset: ”pojkarna” – som flera kommentatorer gjort i de olika kommentarsfälten till flera artiklar om det aktuella ämnet… – det är ett sätt att insinuera olika saker om åldrarna på de ensamkommande barnen/ungdomarna – vilket är ett nutida kodord och retoriskt grepp som tas till för att man vill försöka slippa bli anklagad för att bära på främlingsfientliga eller rasistiska åsikter.

   ”Realist” är även det ett nutida ”kodord” 😉

   Främlingsfientlighet gränsar till rasism – därav inte alls helt fel att tala om rasister eller rasism.

   1. ”Ensamkommande barn” är s.k nyspråk, en förskönande beskrivning av unga män som varken är ensamma eller barn. Sverige ger uppehållstillstånd till ensamkommande barn även utan asylskäl om det inte går att hitta någon omsorgsperson som barnet kan skickas tillbaka till. Detta har medfört att antalet ensamkommande har ökat kraftigt. Jag citerar DN 09-11-18: ”Varför kommer de utan familjer?
    Att anlita en smugglare kostar upp emot 100.000 kronor. Föräldrar har endast råd att skicka den som är mest utsatt och som har störst möjlighet att skapa sig en framtid.”

    1. ”Ensamkommande barn” är officiell term i EU och betecknar minderårig, alltså under 18 år, som anlänt hit ensam. Det betyder ingenting om de har levande släktingar/familj någon annan stans.

     Jag citerar:
     ”i) underårig : en tredjelandsmedborgare eller en statslös person under 18 år.

     j) ensamkommande barn : underårig som anländer till medlemsstaternas territorium utan att vara i sällskap med en vuxen”
     ur: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:180:0031:01:SV:HTML

     Antal ensamkommande beror mest pga krig och andra kriser/hot i deras hemstad – inget annat.

     Japp, vissa betalar pengar för att få hjälp att fly, en del av dom skuldsätter sig för resten av livet och tvingas betala tillbaka upp emot 50% av lönen tillbaka till smugglarna.
     Att påstå att det kan kosta ”uppåt 100.000:-” inkluderar även de som bara betalat 1.000:- 🙂

     1. Det stigande antalet som söker sig hit beror givetvis på våra eftergivna myndigheter som fått order från politiker att vara undfallande och inte ifrågasätta orimliga historier om asylskäl, även kallat ”generös flyktingpolitik”. Lånade pengar betalas tillbaka med bidrag, inte lön, eftersom det är mycket svårt även för svenska ungdomar att få jobb (dom skickas till Norge).

  1. Det aktuella fallet i Grums som du hänvisar till – ingen blev hemlös, alla blev erbjudna bostad en bit därifrån.

   Precis så sker nu i detta aktuella fallet – alla studenterna får en annan bostad och de har blivit lovade till samma hyreskostnad.

  1. Det kanske är så att man vet om att det är pojkar som ska bo på det aktuella boendet?

   För övrigt så är andelen pojkar som flyr ensamma hit långt mycket fler än antalet flickor. Det finns statistik kring detta på Migrationsverket.

   Har du fler insinuanta funderingar?

  2. Flickor i dessa kulturer som ”flyktingarna” kommer ifrån har inte lika stort värde som pojkarna och de kan dessutom giftas bort mot en hemgift! Dessa ensamkommande barn har också väldigt ofta visat sig vara unga män men det vill man ju gärna mörka naturligtvis då ”ensamkommande barn” ger mer i bidrag till kommunerna för att ta emot dem!

   1. Du har fel, flickor har minst lika stort värde för sina föräldrar och syskon. Det säger du ju själv dessutom, när du tar upp hemgiften.

    Föräldrarna är medvetna om mycket höga risker för att ensamma flickor ska resa ensamma.

    Och till slut: ”ensamkommande barn” är officiell benämning på barn/ungdomar/unga vuxna, som ännu inte fyllt 18 år.

    Men, du kan väl utveckla mer om hur du känner till detaljer kring ”mörkningen” av att kommuner vill ta emot barn för att tjäna mer pengar… tack, snälla.

    1. Ok, det är alltså därför som vi i dagens Sverige har nåt som kallas hedersmord.
     Flickorna är värdefulla i hemlandet som bytesvaror och behandlas som ägodelar.

 7. Få se nu om jag fattat rätt: Ockelbo kommun ställer grupper mot varandra och väljer att prioritera den ena gruppen (invandrare) framför den andra (svenskar). Arbetarbladet rapporterar om detta. Och nu menar folk på allvar att Arbetarbladet inte borde rapportera om att grupper ställs mot varandra för att det då kan verka som att man ställer grupper mot varandra?

  Eller är kritiken begränsad till de fall när invandrare är den ena gruppen? För att problem orsakade av invandring inte skall rapporteras.

  1. Kritiken handlar om att alla perspektiv inte lyfts fram i artikeln. Att flera uttalanden inte kom med. Och att man inte belyser frågan från flera vinklar. Studenterna som citeras känner sig felciterade. De tycker att det är ok att flytta men det framkommer ingenstans artikeln.

   1. Studenterna känner sig pressade att säga att det är ok att flytta därför att de vet att de får en rasiststämpel på sig annars. Det bevisas inte minst av chefred Nordström som satt den stämpeln på de sajter som kritiskt tagit upp saken. Däremot tycker han märkligt nog inte att hans egen sajt är rasistisk som tog upp saken till att börja med. Och han har helt rätt i det: det är inte rasistiskt att påpeka problem med den förda politiken.

     1. Nu var det ju inte ”främlingsfientlig” chefred använde i sin text, utan ”rasistisk”. Själv använder du ordet insinuera flitigt, det innebär ju också en tolkning, som DU gör. Är det du som har företräde menar du ? Din spydiga ton är typisk för hatarna från vänster som springer runt och klottrar på väggarna.

     2. Ingen av oss har företräde här. Det är studenterna själva och de har uttallat sig i i sociala medier att artikeln har bara en vinkel och inte ger en bra bild av läget. Sen kan du ha alla möjliga teorier om varför de gör det… men det är just bara vad det är, teorier. Det är fel av dig att skriva att studenterna känner sig pressade, för du har ingen aning om det!

 8. Det är också jäkligt intressant att höra om studenternas reaktion på hur de framställts av Arbetarbladet. Man är livrädd för att framstå som det minsta kritisk mot invandring. För då är man ju rasist! Mediadrev, demonisering, social paria – och vad säger framtida arbetsgivare?

  1. De är inte rädda för att verka kritiska mot invandring. De tycker upplägget är bra och de är ok med att flytta. Men detta rapporterar inte Arbetarbladet.

 9. Det är mycket bra och starkt av redaktör Nordström att publicera artikeln i Arbetarbladet och dessutom låta så många kommentatorer komma till tals. All heder till Arbetarbladet och dess redaktör!

  Betr. sakfrågan så hoppas jag att den kommande regeringen Löfven kommer att tillsammans med (V) minska på asyl och arbetskraftsinvandringen så att det kommer att finnas fler lediga boenden för både studenter och åldringar.

  Det får inte vara så att i stort sett bara Sverige ställer upp som flyktingland och driver ner Sveriges lönenivå och gör det nästan omöjligt för svenska ungdomar att finna sina första jobb för att komma in på arbetsmarknaden.

  Dessutom varför skall våra skattepengar gå till personer som Bert Karlsson som profiterar på invandringen.

  1. Bara så att du får klart för dig proportionerna så lämnades det in fler antal asylansökningar i Frankrike och i Tyskland under år 2013.

   Om du har kritik mot att Sverige tar emot många fler än vad andra EU-länder tar emot, då kan du väl börja jobba med opinionsbildning i de andra EU-länderna för att de ska vara solidariska mot oss och mot flyktingarna och ta emot många fler ?

   1. Bra att du tar upp proportioner för det är viktigt i sammanhanget. Statistiken visar att Sverige proportionerligt sett tar emot störst mängd flyktingar i Europa. Ditt förslag att vi svenskar ska börja engagera oss i t.ex. Italiens inrikespolitik är ju helt uppåt väggarna orealistiskt.

    1. Nej, du har fel, det finns annat europeiskt land som tar emot fler antal flyktingar per capita. Malta.
     Och även OM sverige skulle ta emot flest – så vaddå? Det är en gammal svensk tradition att erbjuda härbärge,fristad och skydd åt utsatta. Se t.ex. på Folke Bernadotte, Raoul Wallenberg…

     Varför tror du att vi är med i EU? Jo, för att vi gemensamt ska kunna påverka, förändra och utveckla hela EU mot att ha gemensamma lagar, regler och levnadsförutsättningar 🙂
     Men du kanske är en sån som vill att Sverige går ur EU, så att vi inte längre har någon chans alls att vara med och påverka andra EU-länder över huvud taget?

     Kolla in vad svenska Cecilia Malmström håller på att få igenom när det gäller migrationspolitik i EU-kommissionen. Du kommer säkert bli förvånad, att svensk flyktingpolitik börjar få inflytande.

     Det du insinuerar att Sverige inte har någon chans att kunna påverka t.ex. Italiens migrationspolitik – DET är orealistisikt och inskränkt.

     1. Ska inte de andra EU-länderna få tillåtelse att påverka oss, tror du att det bara fungerar åt ena hållet ? Alla andra har ju en betydligt restriktivare politik så följer man ditt resonemang så ska vi ju anpassa oss så att det blir likadant även här. Du har en mycket patriotisk inställning där du håller Sverige som ett föredöme för andra att följa.

  2. @ Erika Lind

   Du får gärna förklara sambandet mellan att Sverige beviljar uppehållstillstånd på grund av asylskäl, lägre lönenivåer och ungdomars problem att finna första jobbet. Jag tror inte du har något belägg alls för att en sådan koppling finns. Enbart ungdomsarbetslösheten har en mer komplex problematik än så. Förmodligen har konjunkturen en starkare påverkan på ungdomars möjligheter till jobb än vad eventuellt asylmottagande har. När det gäller löner så har de i den privata sektorn ökat sedan åtminstone 90-talet (Svenskt näringsliv). Även inom den offentliga sektorn har de ökat trots det dåliga ekonomiska läget (SCB).

   Att det är brist på boenden till studenter är knappast något som kan kopplas samman med asylinvandring det heller. Ända sedan jag pluggade på 90-talet har man lyft frågan om att det behövs fler studentlägenheter och billiga lägenheter för unga men ändå har det inte hänt något. Det finns inget ekonomiskt incitament att bygga dyra bostäder (ja studentlägenheter är dyra att bygga) för att sedan hyra ut billigt. Även bristen på hyreslägenheter generellt påverkar tillgången på lägenheter till studenter. Ifall du tror att en student konkurrera om samma lägenheter som en familj från Syrien så bör du nog tänka några varv till.

   Beträffande brist på boenden till äldre så får du gärna visa en koppling där med. Man har flaggat för en sån brist i många år då stora kullar nu blir äldre samtidigt som vår medelålder fortsätter öka (jag hoppas givetvis inte den ska minska) och vårdbehovet därmed blir större. Men då pratar vi återigen om lägenheter som är anpassade för en specifik målgrupp dvs. relativt dyra att bygga men som inte får kosta mycket i hyra. En så gott som omöjlig kombination.

   /Magnus

 10. Typiskt för en så feg person som Daniel Nordström. Han vinklar frågan till att röra något helt annat. Vad saken gäller är att man kastar ut svenska ungdomar till förmån för inkommande ”unga män”. Jag kan inte på något sätt känna förståelse för detta. Givetvis skall studenterna ha kvar sina lägenheter annars är det inget annat än diskriminering. Detta kan ju inte leda till något annat än motstånd mot invandring och invandrare. Skam och inget annat.

  1. Nej, frågan handlar inte om det som du försöker påstå att den handlar om.

   Du har inte tolkningsföreträde över de som är inblandade i det aktuella ämnet.

   Det som är en skam är att du verkar insinuera att du föredrar att de ensamkommande barn/ungdomarna/männen ska tvingas leva hemlösa eller kanske skickas hem till krig/mordhot/tortyrhot/sönderbombad hemstad?

   Sverige har en lång humanistisk tradition av att försöka erbjuda fristad, skydd och härbärge till utsatta. Se bara på Folke Bernadotte, Dag Hammarskjöld, Raoul Wallenberg… och du är väl inte svenskfientlig?

   1. Det var väldigt vad du läser in hemska åsikter i andras inlägg här. Håll dig till saken istället för att fantisera fritt.

    1. Jag fantiserar inte fritt, jag läste inlägget från Olle Ljungbeck och svarade honom.

     Värst vad du tagit på dig att leka kommentarfält-moderator här? Håll dig till ämnet själv du 😉

     1. Läs Olles kommentar en gång till och berätta sen var du fann att han ”föredrar att de ensamkommande barn/ungdomarna/männen ska tvingas leva hemlösa eller kanske skickas hem till krig/mordhot/tortyrhot/sönderbombad hemstad” ?

 11. Johan Latko är en liten besserwisser. Jo jag är motståndare till dagens massinvandring. Jag anser också att kriminaliteten, våldet, våldtäkterna har ökat med massinvandringen. Jag anser att regering och riksdag tar för lätt på massinvandringen. Dessa människor kommer till stor del från stater som saknar demokrati, en fungerande rättsordning, icke fungerande statliga institutioner om sådana överhuvudtaget finns. De saknar lagar som garanterar kvinnor/flickor samma rättigheter som män/pojkar. De har tvångsgifte. Får aga sina barn. De straffar människor som inte ryms inom ”normen”. Deras religion/kultur rymmer värderingar som är oacceptabla i en civiliserad stat. De saknar därför det mesta som man kan hänföra till den verkliga kulturstaten. Med andra ord saknar dessa personer erfarenhet från en stat som kan anses civiliserad. Därför krävs en minst sagt ordentlig introduktion vid inträdet till Sverige. Deras hudfärg har däremot ingen betydels. Svart, vitt, rött, gult är egalt. Jag är dessutom inte motståndare till en reglerad invandring som jag tom anser vara nyttig.

  1. Om du vill ta en debatt mot mig, så vore väl en helt annan plats ett mycket mer lämpligare ställe för det?

   Du leverar en gigantisk felaktighet redan i första meningen – det finns ingen massinvandring till Sverige.

   Och du levererar ytterligare åsikter som verkar basera sig på olika rasistiska fördomar i de därpå följande raderna. Kriminalitet och våld har minskat i svenska samhället de senaste åren.

   Majoriteten, nästan alla invandrare kommer från en annan demokratisk stat. Väldigt få kommer från icke-demokratiska stater. Och att ha åsikten om att det kommer hit invandrare med värderingar som är oacceptabla i civiliserade stater – jo, det kan också vara en grov rasistisk fördom.

   Och så verkar du ha missat att det sker ”introduktion” till svenska samhället, i många kommuner i samband med SFI-utbildningen.

   Jag tar debatt mot dig när som helst, var som helst, men inte innan du kollar upp fakta och ger belägg för dina åsikter och argument. Börja gärna att kolla upp riktiga siffror om bl.a. antal asyl-invandrare och asylanhörig-invandrare i genomsnitt per år.

   1. Du är helt sanslös Johan . Men är du nöjd med det nya Sverige, så bryr du dej inte mycket om välfärden alls!

 12. Vet inte om det är rätt sätt att flytta människor för att göra plats åt flykting”barn”. Är redan svårt för studenter att hitta lägenheter i vissa städer utan att behöva konkurrera med statligt finansierade flyktingar.

  Ockelbo har jag dock ingen större koll på utan tänker främst på om fenomenet drabbar andra städer med sämre bostadsmarknad.

 13. Sätt stopp för all invandring nu.Vi har ju för helvete inte arbete till alla svenskfödda.Har personligen inget emot invandrare,de som vill ha hit flera
  skulle få bekosta det själva(hur nu det skulle gå till)

  1. cirka 4,7 miljoner personer är sysselsatta.
   Det är ungefär 410.000 arbetslösa, varav lite fler än 100.000 av dessa är heltidsstuderande.
   Cirka 50.000 nya platsannonser kommer in till AF varje månad.
   cirka 33.000 personer får nytt jobb varje månad.
   I några yrken så är det brist på arbetskraft.
   Och du tycker att det inte finns arbete till ”alla svenskfödda” ?
   Känns det som en rimlig åsikt idag?

   Vi som inte har något emot invandrare eller invandring, vi betalar ju redan skatt, gemensamt, kollektivt och solidariskt. Helt enligt demokratiska beslut, eller hur?

 14. Ja, då har du och jag fått mötas i radio Gävleborg igår för att diskutera artikeln och konsekvenserna av den. Jag håller med dig helt om att inte du kan ta ansvar för hur andra använder era artiklar och man kan naturligtvis inte ha olika kriterier på hur vi beskriver vår omvärld pga ämnets karaktär. Det jag vänder mig emot generellt är den nästan konsekventa principen hos media och faktiskt många gånger i synnerhet Arbetarbladet, är att man systematiskt använder det fria ordet till att vinkla innehållet negativt. Ett annat närliggande är Anna Norlings debattartikel om samma ämne där hon i början av artikeln menar att Ockelbo kommun tidigare har smitit ifrån sitt ansvar och kommit med div bortförklaringar. Den åsikten kan man naturligtvis ha men hon skriver INTE att Ockelbo är den kommun i Gävle som tagit emot mest flyktingar utifrån sin storlek. Ett år var vi fyra i Sverige i att ta emot flyktingar! Vi har flera år påtalat detta både i media och till berörda instanser. Om detta nämner Anna ingenting och självklart får då läsaren intrycket att kommunen helt negligerat flyktingfrågan och då speciellt mottagendet av ensamkommande barn. Kanhända kände Anna inte till detta men då kan man faktiskt ställa en fråga!
  Som sagt jag håller med dig om ansvarsfrågan men jag tycker att ni många gånger brister i objektiviteten.
  Mvh
  Lasse Sjödin
  Kommunchef Ockelbo

 15. Att ålderstest inte är obligatorisk på dessa ”ensamkommande flyktingbarn” är ett bedrägeri i mångmiljardklassen mot skattebetalarna.

  1. Vad är det som du anser är i ”mångmiljardklassen”? Är det den gamla lögnen om att invandringen kostar många miljarder kronor per år?

   Svenska läkare är i stort överens om att det är både oetiskt och slöseri med landstingens resurser att använda ålderstester för att avgöra åldern på flyktingar.

   1. NU var det frågan om de flyktingar som kallas för ensamkommande barn. Jag anser att en stor del av dessa inte alls är barn, unga vuxna kanske men inte barn!

    1. En undersökning i Norge av dessa ”barn” gav följande resultat: Rapporten omfatter 208 tannundersøkelser og avdekker at 50 av de 208 asylsøkerne var under 18 år. Halvparten av dem som sa de var mindreårige, var egentlig 20 år eller eldre, skriver Aftenposten.

     ps. I dagens tidning kan vi läsa om 2 misstänkta MÄN som gripits för rån. Ålder: 17 o 18 år.

 16. Vill Du berätta för mig vilken demokratisk stat de kommer ifrån? Men också i vilka stater de kommer ifrån, där Du kan påstå att de kriterier som kännetecknar en kulturstat förekommer. Du har också fel om kriminaliteten. Det är riktigt att den minskar när det gäller etniska svenskar. Du har senast f d justitieminister och numera advokaten Bodströms ord på att kriminaliteten är rejält högre i invandrargrupper. Det är kännetecknade för sådana som Du att ni aldrig besvärar er om att skaffa kunskaper om det ni påstår. Du är med andra ord ordentligt flummig och oärlig i dina påståenden. Därför kan Du aldrig räkna med att bli tagen på allvar.

 17. Inte felciterade nej. Men vad studenterna menar är nog att många av deras citat -allt som de sagt om att de är positiva till att studenthuset blir hem för ensamkommande flyktingungdomar- utelämnats. Detta är väldigt vilseledande och det är inte särskilt konstigt att SD har använt sig av artikeln med tanke på att den lätt kan tolkas som att de är emot att de ensamkommande flyktingarna ska få ta över huset efter dem. Vad de ville klaga på var väl, enligt vad jag förstår, att de inte fått information från Ockelbogårdar i god tid. Men är man positiv till SD-politik så tolkar man nog lätt in en massa annat om det inte får framkomma att de är tydliga med att de är glada att ensamma flyktingungdommar får ett hem som kommer passa bra för dem. Man kan vara både ledsen över att behöva flytta och glad över att andra nödställda får hjälp på samma gång. Dessutom var det ju inte som att de blev vräkta, vilket vissa främlingsfientliga sajter verkligen får det att framstå som. De ska få andra studentboenden. Bara inte ett lika stort.

 18. Debattklimatet i Sverige börjar bli helt sjukt när kritiker, som helst vill vara anonyma (m.a.o fega jävlar), tar kontakt med Arbetarbladet och undrar varför artikeln ens publicerades! Ja varför inte undrar jag då!! Annars får vi ett samhälle där all typ av journalistik, som inte passar en del, kommer att kritiseras och vilja tystas ner! Det är skrämmande att en del har den övertygelsen, att man vill tysta ner och undvika vissa känsliga ämnen, vilket senare leder till anarkism!! En del extrema grupper i samhället har redan det som slagträ, att tysta ner det som inte får diskuteras och debatteras!! I Norden är vi nog rätt ensamma om detta fenomen och man skäms varje gång som demonstrationer inte får genomföras för att andra tycker dem har fel åsikter!! Vart leder det till i sin tur, jo storskalig terrorism!! Det är vad man kan vänta sig i slutändan om allt inte får diskuteras och debatteras i demokratisk anda oavsett vad man tycker om, som i detta fallet, att kommunen flyttar ut studenter från Ockelbogården till förmån för flyktingar!! Att tysta ner en sån här debatt, oavsett vad den handlar om, det kommer på sikt att ta död på demokratin!!

 19. Nordström, du skriver ”Det studenterna uttalar sig om är den bristande kommunikationen från Ockelbogårdar. De uttalar sig inte negativt om de ensamkommande flyktingpojkarna – men det är så citaten vinklas på rasistiska sajter.”

  Studenterna uttalade sig enligt egen utsago under intervjun positivt om att boendet används till ensamkommande flyktingbarn. Detta valde Arbetarbladet medvetet att utelämna i artikeln – som istället enbart handlar om att de är ledsna över att behöva flytta och missnöjda med kommunikationen.
  Jag förstår inte hur man mot den bakgrunden kan hävda att man inte kunnat påverka hur artikeln använts på rasistiska sajter. Genom att helt utelämna att studenterna är positiva till flyktingbarnen öppnar man givetvis fältet för att ställa flyktingbarn mot studenter, precis så som skett.

  Jag undrar fortfarande varför man valde att inte nyansera artikeln med studenternas i grunden positiva inställning till flyktingbarnen. Vad var tanken med det?
  Den frågan kan jag inte se att du har adresserat i ditt blogginlägg.

  1. @Alexandra: Vid varje publicering har vi ett stor ansvar. Det är inget ansvar jag vill krypa undan. Jag tycker dock att det är viktigt att föra ett resonemang kring hur långt det ansvaret sträcker sig.
   När det gäller denna artikel är den i grunden harmlös. Den handlar om den förståeliga kritiken mot Ockelbogårdar. När den började växa och spridas på diverse sajter fick den en annan innebörd.
   Artikeln borde ha nyanserats med studenternas inställning. Det citatet borde ha kommit med. Studenterna har nu skrivit en insändare som vi har publicerat i Arbetarbladet. Du kan läsa det här: http://arbetarbladet.se/torget/1.6801533-flyktingbarnen-ar-valkomna-till-kaplansgarden

 20. Hela den här historien kunde utspelat sig i småskolan. Det är en pågående fördumning inom media som saknar all rim och reson. Att inte få redovisa fakta eller vad jag tycker personligen visar ju inget annat än att vi allt mer närmar oss Huxleys, Orwells ja tom Kafkas värld. Men kanske det ändå finns hopp. I går ledde en begåvad kvinna Dilsa Damirbag-Sten ett program om hedersrelaterad våld, invandrares värderingar etc. Deltagande var riksdagspolitiker. Några av dessa erkände att konformismen och rädslan att se saker och ting för vad de är och står för, brister i högsta grad bland såväl politiker som medier. Vi börjar ju bli ett folk som mer hör till slavarnas släkte än frimodiga människor som vågar se verkligheten och beskriva den som den är.

 21. Hej Latki.
  Jag väntar på dina svar! Så vi alla kan analysera dem och komma fram till vem som har rätt eller fel. Du backar väl inte!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *