Den historielöse historieläraren

Joakim Larsson, SD-politiker i Tierp använde rasistiska slagord på Twitter. Inget konstigt, anser han – och får stöd av partiet.

Onsdag 12 februari klockan 18.05
Ännu en gång gör en SD-politiker bort sig.
Ännu en gång avfärdas det hela av partikollegor.
Mönstret är tröttsamt väl bekant.
Sverigedemokraterna brukar själva bedyra att de inte alls är rasister.
Partiledaren Jimmie Åkessons tomma prat om nolltolerans är också välbekant vid det här laget.
Gång på gång visar dock medlemmar i partiet i motsatsen – och när det sker antingen försvaras det hela eller så får vi höra att partiet inte kan ta ansvar för enskilda medlemmar.
I tisdags skrev Joakim Larsson, SD-ledamot i Tierps kommunfullmäktige, ett antal inlägg på Twitter. Han gav sin syn om hur han ser på nationalism.
”Nationalism för mig är den dagliga kampen för att bevara Sverige svenskt”, löd ett av inläggen, som Arbetarbladet berättar i denna artikel.
Bevara Sverige svenskt är ett rasistiskt slagord från 80-talet hämtat från den rasistiska kampanjorganisationen med samma namn.
Joakim Larsson är historielärare.
Ändå vill han inte kännas vid historien.
– Det är en slogan som vi har använt oss av inom partiet. Jag ser ingen koppling till en 30 år gammal kampanj, säger Joakim Larsson till Arbetarbladets reporter Johan Ronge.

Inte oväntat får han stöd av Martin Kinnunen, press- och kommunikationsansvarig för SD.
Kinnunen ser inga problem med Twitterinlägget.
– Det är inget konstigt att man kopplar svenskhet till nationalism och vill stärka svensk kultur. Men innebörden i begreppet har förändrats och det är ingen slogan som partiet använder sig av, säger han i Arbetarbladets intervju.
Allt är som det brukar vara inom Sverigedemokraterna med andra ord.
Joakim Larsson passar på att dra fram klassikern också.
– Det går inte att kritisera invandringspolitiken i det här landet utan att bli kallad för rasist.
Jo, Joakim Larsson.
Det är okej att kritisera den förda invandringspolitiken.
Det är däremot definitivt inte okej att uttrycka sig rasistiskt.
Joakim Larsson är uppenbart en historielös historielärare.

 

Publicerat av

5 reaktioner till “Den historielöse historieläraren”

 1. Jag undrar vad det är för rasistiskt att tala om vad nationalism är ?

  Enligt wikipedia


  Nationalismen hyllar nationen, kulturen, historien och slår vakt om nationalstaten och dess intressen. Den som bekänner sig till nationalismen benämns nationalist.

 2. Invandringspolitiken är verkligen värd att kritiseras och då får man räkna med kritik från alla möjliga håll. Här rör det sig visserligen om en lärare som borde kunna uttrycka sig men rent allmänt får man räkna med att åsikter ibland framförs på ett lite grovt och frustrerat sätt som traditionella skribenter och debattörer inte är vana vid. Lyssna bör man göra ändå.

 3. I alla andra länder är det ok att vara nationalister och kämpa för sin kultur och sitt födelseland, men inte i Sverige? Här skall vi förneka vårat ursprung och acceptera utarmningen av vår kultur till förmån för alla andra kulturer som invandrat till vårt land. Bevara Sverige svenskt blir mer och mer en realitet som det är vi måste kämpa för.

 4. Joakim Larsson, SD:
  ”Nationalism för mig är den dagliga kampen för att bevara Sverige svenskt.”

  Daniel Nordström, chefredaktör på AB:
  ”Jo, Joakim Larsson.
  Det är okej att kritisera den förda invandringspolitiken.
  Det är däremot definitivt inte okej att uttrycka sig rasistiskt.”

  Nationalencyklopedin:
  rasism, i strikt (europeisk) bemärkelse en ideologi som grundas på kombinationen av följande fem förutsättningar:
  1) uppfattningen att det är rimligt att indela människosläktet i ett antal distinkta raser utifrån fenotypiska skillnader (yttre kännemärken);
  2) antagandet att det finns ett samband mellan å ena sidan sådana fenotypiska skillnader och å andra sidan nedärvda mentala och intellektuella anlag, beteendemönster samt lynne och moralisk karaktär;
  3) antagandet att dessa nedärvda drag är gemensamma för alla medlemmar av respektive raser;
  4) övertygelsen att raserna låter sig klassificeras i en hierarki, beroende på kvaliteten av de nedärvda dragen;
  5) föreställningen att denna hierarkiska klassifikation berättigar medlemmar av förment överlägsna raser att dominera, exploatera och t.o.m. förinta medlemmar av förment underlägsna raser.
  (Med ”kombination” på första raden menas i alla relevanta sammanhang att alla fem förutsättningar skall vara uppfyllda. /SATE)

  Imponerande trapetsnummer att ta sig från Larssons ord till att definiera dem som rasistiska!

  Å andra sidan har det under senare tid sagts och skrivits många gånger att beteckningen ”rasist” är så urvattnad att den förlorat all egentlig innebörd. I dag är den närmast ett sätt att försöka klistra på fienden en utvisningslapp när rationella och sakliga argument tryter. Och jorunalister ligger på bottennivå i alla förtroendemätningar….. (suck)

 5. Chefred blogg ska handla om journalistik. Denna text borde ligga på ledarsidan och visar tydligt att hela tidningen är politiserad. Någon mer som undrar varför chefred blir portad från SR ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *