SR:s feghet är illavarslande

Torsdag 13 februari klockan 18.45
Ni som följt dagens medieflöde har redan hört det.
Jag får inte längre medverka i P4 Gävleborgs nyhetspanel Nyhetskommissionen. Jag anses vara politiskt färgad.
Det har lett till debatt, men egentligen handlar inte denna debatt om mig och P4 Gävleborg.
Den handlar i grunden om att SR kämpar så hårt för att vara trovärdiga att de riskerar att förlora sin trovärdighet.
Jag fick beskedet i går av P4 Gävleborgs kanalchef Leif Eriksson. Han motiverar sitt beslut här i P4 Gävleborg. Notera att intervjun med Eriksson i P4 är åtta minuter lång. P4 Gävleborg har dock inte sökt mig för en kommentar. Dålig journalistik i sig.
Med tanke på Sveriges Radios märkliga hantering kring ärendet av Soran Ismail kom P4 Gävleborgs beslut kring min medverkan i Nyhetskommissionen synnerligen otajmat för Sveriges Radios del.
Den rådande moralpaniken beror på att SR fått centrala direktiv om vikten av objektivitet under ett valår. Hur olika avdelningar inom Sveriges Radio hanterat detta varierar har jag noterat i den debatt som följt, inte minst på Twitter, i dag.
Hos P4 Gävleborg har i vilket fall dessa direktiv uppenbarligen skapat kraftig valångest.

Om P4 Gävleborgs tajming kring sitt beslut kring min medverkan var illa, var Arbetarbladets ledarskribents Anna Norlings ledare i ämnet desto mer tajmad.
Soran Ismail och Sveriges Radio diskuterades redan kraftigt.
Nu kom ett nytt fall som medierna kunde spinna vidare på.
Svenska Dagbladet var vaket redan i går kväll och följde hur snabbt Anna Norlings ledare delades i sociala medier. SvD ringde upp och gjorde denna intervju med mig.
I dag har flera medier uppmärksammat att jag portats av SR, till exempel Arbetarbladet I Dag, Arbetarbladet, Medievärlden, Dagens Media, Metro, Dagens Nyheter, SVT Kulturnyheterna, Journalisten, SVT Gävledala, Västerbottens-Kuriren, Gomorron Sverige, Folkbladet Västerbotten, Aftonbladet, en till artikel i Aftonbladet och  ett antal andra medier. Jag rekommenderar inte minst denna dikt av Göran Greider.
Debatten är het – och det är bra. Det uppdrag Sveriges Radio och Public Service har behöver debatteras. Det är uppenbart.

P4 Gävleborgs kanalchef Leif Eriksson säger så här till den egna kanalen:
”Jag ser det som ett otroligt styrka och mod för ett public service-företag att vara såhär tydliga med vad vi har för regler.”
Nej, Leif. Jag håller tyvärr inte med dig.
Jag ser det varken som en otrolig styrka eller mod.
Jag ser det som en illavarslande svaghet och feghet.

Sveriges Radio är extra försiktigt just för att det handlar om ett valår. Bara det i sig är rätt så märkligt. Valår eller ej. Objektivitet är alltid lika viktigt för ett trovärdigt media. Det gäller för en tidning som Arbetarbladet och det gäller för Public Service och P4 Gävleborg.
Det som också alltid är lika viktigt för ett trovärdigt media är debatt och diskussion.
När jag har medverkat i P4 Gävleborgs Nyhetskommissionen har jag naturligtvis fört fram mina åsikter när vi diskuterat ämnen som Lexbase, OS i Sotji, Fadimedagen, Zlatan Ibrahimovics reklamfilm, Somalias bandylag och andra mediesnackisar. Att uttrycka sina åsikter är liksom hela poängen med en nyhetspanel. Jag har däremot inte fört fram partipolitiskt färgade åsikter i programmet.
Jag har nämligen ingen politisk färg.
Jag är ansvarig utgivare för Arbetarbladet. Det har ingenting med politik att göra.

Däremot kommenterar jag gärna politik i min blogg, det varken vill eller kan jag undvika. Politik är ett brett ämne. Det mesta i vår omgivning handlar om politik. Att jag är kritisk mot Sverigedemokraterna är ingen hemlighet för den som följer min blogg. Just Sverigedemokraterna är uppenbarligen ett extra känsligt ämne för SR.
Dessutom har inte minst moderate riksdagsmannen från Gävle, Lars Beckman, vid ett oräkneligt antal tillfällen riktat kritik mot Sveriges Radio, främst via Twitter. Beckman hävdar att Sveriges Radio består av en massa vänstermänniskor och att det styr journalistiken.
Hur befängd Beckmans kritik än må vara har den kanske gett P4 Gävleborg kalla fötter. Nu ska det minsann visas mod. Chefredaktören för Arbetarbladet, som har en ledarsida som framför socialdemokratiska värderingar, får inte längre vara med.

Under ett supervalår är debatt extra viktig.
Att då bli superfeg är för mig en obegriplig strategi.
Public Service bör inte minst detta valår mana till extra mycket debatt och den debatten ska ledas av objektiva programledare.
Den feghet som P4 Gävleborg nu visar är ett typexempel på när SR målar in sig i ett hörn.
I jakten på trovärdighet försvinner hela trovärdigheten.
Just nu har Nyhetskommissionen uppehåll ett par veckor. Anledningen är att OS tar upp så mycket sändningstid att det inte ges plats till den programpunkten. Att SR satsar hårt på OS är för övrigt komiskt i sammanhanget. OS i Sotji är inte direkt opolitiskt i mina ögon.
Nåväl.
Enligt Leif Eriksson är jag välkommen tillbaka till Nyhetskommissionen efter valet.
Det återstår att se hur det blir med den saken.

I eftermiddags lade för övrigt Sveriges Radio ut en artikel om en chatt med vd:n Cilla Benkö och programdirektören Björn Löfdahl angående turerna kring Soran Ismail och mig själv. Chatten inleddes klockan 18.00.

Publicerat av

6 reaktioner till “SR:s feghet är illavarslande”

 1. Räcker det inte med att du har en egen tidning att bre ut dig i, måste du även ha tillgång till radion också ? Alla känner till undersökningen som visade att 80% (!) av journalisterna på SR/SVT sympatiserar med de rödgröna partierna. Och du tycker det är befängt att tro att det skulle avspegla sig i hur journalisterna sköter sig jobb !?

 2. Som gammal SR-medarbetare kan jag konstatera att kraven internt om objektivitet och icke åsiktsstyrd journalistik, i synnerhet under valår, inte är något nytt – så har det ”alltid” varit inom svensk public service. I det här fallet kan tyckas att SR Gävleborg gjorde fel redan från början om man såg sig ha städslat en rödmärkt chefredaktör. Sen är det troligen lite oklart vad en paneldeltagare egentligen är i produktionen – medarbetare? (som ska följa programreglerna), gäst? (som förväntas ha åsikter, åsikter som enligt reglerna ska balanseras av programledaren om de är kränkande, förtalande, rasistiska)
  Så här säger SR-chefen om Soran Ismail:
  http://mobil.svd.se/c.jsp;jsessionid=C6461AE985064C718F4D0DF34C68E3E6.aldo4?cid=25967591&rssId&item=http%3A%2F%2Fwww.svd.se%2F%3Fservice%3Dmobile%26amp%3BarticleId%3D8990160%26amp%3Bnew%3Dtrue

 3. Varför detta snyftande Nordström? SR möter ju dig med samma mynt som Du, sedan Du blev chefredaktör för Arbetarbladet, möter alla dem som har en annan åsikt än Du. Bara för några dagar sedan sände jag en artikel som var saklig och helt utan rasism om kvinnlig könsstympning bland invandrare. Du nekar att ta in den. Hellre låta denna stympning ske i det fördolda än att uppmärksamma den så färre flickor slipper få sitt liv förstört!
  Jag har alltid av mina läsare varit känd för saklighet och kunskap.
  Sedan Du blev chefredaktör har jag pratat med ett stort antal insändarskribenter som anser att Du går för långt i din bekämpning av yttrande- och åsiktsfriheten. Jag har spridit vad Du skrev om ditt ”ansvar” som chefredaktör när det gäller just åsikts- och yttrandefriheten. Det svar jag fått av dem som läst det är, ”skrämmande”. Och det är människor med varken rasistiska eller andra extrema åsikter. I stället för att tycka synd om dig själv, bör Du analysera var Du själv står vad gäller yttrande- och åsiktsfrihet. Vilka stater är det som kväver det fria ordet? Jo diktaturer och alla auktoritära stater. Ett samhälle som inte vågar redovisa sanningen men även olika människors åsikter även om de inte delar dessa är och förblir ett sjukt samhälle.

  1. @olle ljungbeck: Den insändare du ville ha publicerad i Arbetarbladet har du tidigare publicerat i en liknande form på den främlingsfientliga sajten Exponerat, där du är krönikör.
   Jag står upp för tryck- och yttrandefriheten. Det kommer jag alltid att göra. Jag tar också det ansvar alla utgivare har. Den linje jag håller är att insändare som kritiserar den förda invandringspolitiken på ett sakligt sätt publiceras. Däremot publiceras inte insändare av rasistisk och främlingsfientlig karaktär i Arbetarbladet. Jag håller inte med dig om att din insändare var ”saklig och helt utan rasism”, utan gjorde en helt annan bedömning av din text.
   För övrigt tycker jag inte det minsta synd om mig själv.

 4. Min princip är att sända mina artiklar till alla som vill ta in dem oavsett var de står ideologiskt. Jag har genom åren fått så mycket respons av personer som inte är det minsta rasister eller främlingsfientliga. Jag förstår mycket väl att Du kallar den rasistisk bara för att den var på Exponerat. Men andra som tagit in den har inte samma åsikt. Du fann ett skäl att inte ta in den som inte har det minsta med artikelns innehåll att göra. Om fler sände sina alster till Exponerat eller andra skulle de därmed höja kvaliteten på dessa. Men det begriper tydligen inte Du. Den artikel Du skrev på din blogg om en chefredaktörs ansvar säger allt om var Du står i yttrande- och åsiktssammanhang.
  Du är motståndare till åsikts- och yttrandefriheten det finns det ingen tveksamhet om. Jag tror få insändarskribenter har fått så mycket lovord (jag skryter inte) för sina artiklar som jag fått genom åren. Det har jag massor av bevis på. Och det är inte bara gräsrötter som anser detta. Jag upplevde samma sak när jag en gång anslöt mig till Junilistan. Från att ha fått in artiklar i ett trettiotal tidningar blev det till slut bara några få. När jag lämnade denna öppnade sig ”portarna” på nytt och jag ”kom in” som tidigare. Samma sak har nu hänt då jag börjat skriva kritiskt men sakligt och sant om invandringen. Men jag kommer att stå som segrare även här en dag. Fler och fler börjar få upp ögonen för er förljugenhet och medvetna sätt att dölja sanningen. Du står där däremot med skammen.

 5. Jag vill göra ett tillägg. Jag har uteslutet ”Avpixlat” för de skriver lika grovt, obildat och primitivt som vissa skribenter på Arbetarbladets ledarsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *