SD är ett känsligt ämne för SR

Fredag 14 februari klockan 14.45
Det är bara att konstatera. Jag kommer aldrig fullt ut att förstå det regelverk Public Service och framför allt Sveriges Radio har.
Den debatt som följt efter hanteringen av turerna kring komikern Soran Ismails medverkan i Morgonpasset i P3 och min egen medverkan i P4 Gävleborgs nyhetspanel ”Nyhetskommissionen” har inte heller gett några mer tydliga svar.
Det enda som hänt med den debatt som följt är att det skapats ytterligare förvirring kring vilka riktlinjer Sveriges Radio har och framför allt hur dessa ska tolkas.
I veckan fick jag beskedet att jag inte längre får medverka i P4 Gävleborgs nyhetspanel på onsdagar. Detta gäller fram till valet i höst.
Anledningen som har förts fram av kanalchefen Leif Eriksson är att det inte handlar om min person och mina åsikter utan om min roll som chefredaktör på Arbetarbladet. Eftersom jag är ansvarig utgivare för en tidning med en röd ledarsida befarar Eriksson att jag uppfattas som politiskt färgad när vi diskuterar aktuella nyhetshändelser i radion, trots att min roll är opolitisk.
Det är svårt att förstå den förklaringen, eftersom P4 Gävleborg inte har en tydlig linje.

P4 Gävleborg har nämligen fler paneler, bland annat Recensionsrådet varannan tisdag. I det rådet ingår tre personer, Kristian Ekenberg, Frida Calderon och Janna Björklund. Samtliga tre är skribenter på Arbetarbladet. Ekenberg är tillsvidareanställd kulturreporter på Arbetarbladet. Calderon och Björklund är fasta frilansare. Dessa tre recenserar aktuella kulturhändelser i P4 Gävleborg.
Kultur är om något politiskt.
Kristian Ekenberg är heller inte rädd att ha åsikter i olika ämnen, precis som en kulturskribent ska göra. Bland annat har han tagit ställning i olika lokalpolitiska frågor, till exempel den om offentlig konst i en debatt mot moderaten Niclas Bornegrim.
För P4 Gävleborg är det uppenbarligen okej att ha med tre Arbetarbladetskribenter i en panel.
Det är däremot inte okej att ha med en chefredaktör från samma tidning.
Så var det med den linjen.

För mig är inte min medverkan i P4 Gävleborg viktig. Jag klarar mig bra utan den och P4 Gävleborg klarar sig minst lika bra utan mig. Public Service ska stå för opartiskhet och saklighet. Självklart är det så. Det är viktigt att programledare och journalister inte för fram sina personliga åsikter i programmen. Men det är också viktigt att hålla en tydlig linje och att främja debatt.

I SVT:s Gomorron Sverige i morse berättade Sveriges Radios vd Cilla Benkö om Sveriges Radios syn på denna linje. När det gäller min medverkan i P4 Gävleborg sade hon att anledningen till att jag inte längre får vara med är att kanalchefen i Gävle vill ha balans i den panel jag medverkar i. Därför får jag inte längre vara kvar. Det är inte riktigt samma budskap som kanalchefen i fråga fört fram till mig.
Jag har vid ett antal tillfällen bloggat kritiskt om Sverigedemokraterna.
SD är uppenbarligen ett mycket känsligt ämne för Sveriges Radio. Med risk att låta konspiratorisk tror att det finns ett samband. Jag anses nog ta för tydlig ställning mot SD. Det argumentet har dock inte P4 Gävleborg fört fram till mig.
Den publicistiska linje som SR påstår är så modig och rak är förmodligen inte tillräckligt rakryggad för det.

Jag avslutar med ett citat från Göran Greider ur dikten Mittens rike, som publicerades i Aftonbladet i dag:
”Journalist-journalisterna på Sveriges radio och Sveriges television är numera så opartiska att de inte vill ha med verkligheten att göra.”

Publicerat av

12 reaktioner till “SD är ett känsligt ämne för SR”

 1. Med all respekt för den behandling du fått så är det uppenbart för alla som följer debatten att SD vid nästan varje förekomst i SR får en negativ särbehandling. Ofatst är den inte övertydlig men programledare o.dyl. kan helt inte låta bli att markera sitt avståndstagande. I det enskilda fallet kanske denna markering är marginell men summerar man alla dessa så blir absolut en faktor att räkna med. För det stora flertalet lyssnare kanske detta bidrar till att man håller sig i fållan och undviker att visa eventuella SD-sympatier, men helt klart finns det också de som reagerar över behandlingen som då ger motsatt effekt.

  1. Självklart är det så att en bevisad väljarsympati på 80% för den rödgröna sidan bland journalister på SR/SVT färgar av sig på rapportering etc. Att förneka eller helt bortse från detta är ju bara löjligt.

   1. @Ove P: De allra flesta journalister är så pass professionella att de är objektiva i nyhetsförmedlingen, oavsett vilket parti de röstar på när det är val.

    1. Det handlar också om vilka åsikter som släpps fram, vem får sitta med i morgonsofforna, vara med i debattprogram eller i publiken, i nyhetssändningar som ”experter”, vilka etiketter som sätts på rörelser etc.

  1. @Patrik: Eftersom detta är min blogg har den naturligtvis koppling till Arbetarbladet.
   Även om jag bloggar bland annat om politiska frågor är jag i min roll som utgivare politiskt obunden.

    1. @ove p:Varken ”Tobbe Svensk” eller ”icke religiös ateist” i rekommenderad blogg kunde ge mig någon klarhet i min fråga.

     1. Jag rekommenderade den i största allmänhet ifall någon är intresserad av välskriven kritik av etablissemanget där ju pressen ingår numera.

   1. @Nordström:
    Bloggande fanns inte när jag läste samhällskunskap.
    Det är för mig förvirrande att något som heter ”chefredaktörens blogg” egenligen är DIN blogg och skrivet av privatpersonen Daniel Nordström.
    Det känns lite ”Jonnie Balle” eller tvärtom snarare.

 2. Hur kan Du bara påstå att journalister är professionella när man varje dag förvånas över total avsaknad av objektivitet?
  Man behöver inte ens vara i närheten av att sympatisera med SD när man konstaterar att ”lilla Saltsjöbadsavtalet” gäller till 100%
  Tyvärr är det Din egen tidning som bekräftar att det stämmer till 100%!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *