Häng med på en viktig resa

Följ med Arbetarbladets reporter Joanna Wågström på en viktig resa. Den kommer att resultera i viktig grävande journalistik.

Fredag 28 mars klockan 16.40
Invandringen. Flyktingfrågan. Det finns ingen fråga som är lika infekterad inom svensk politik. Det är märkligt och i många avseenden skrämmande att just denna enskilda fråga blivit så omdebatterad. För de allra flesta svenskar är detta nämligen ingen stor fråga alls.
Inom vissa högröstade, allt större och allt mer aggressiva, grupperingar finns det dock ingen viktigare fråga. Allt i dessa grupperingars politik centreras kring denna fråga. Där pratas det ständigt om massinvandringen och hotet från islam i samma entoniga ljudläge. Ni vet vilka grupperingar jag pratar om.
Samtidigt som de högerextrema grupperingarna vinner mark inom svensk politik finns det i Sverige en stolt tradition när det gäller de mänskliga rättigheterna. Dessa skyddas av tre grundlagar, regeringsformen, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. I regeringsformen slås det fast att den offentliga makten ska utövas för den enskilda människans frihet och värdighet och med respekt för alla människors lika värde.

Trots regeringsformen skickar Sverige människor till Cypern och Italien enligt Dublinförordningen. Dessa länder har vid ett flertal tillfällen kritiserats för att inte vara humant i sitt asylmottagande. Hur går det ihop med Sveriges syn på mänskliga rättigheter? Hur humant eller inhumant är det egentligen för de asylsökande i Cypern och Italien?
I morgon bitti ger Arbetarbladets prisbelönta reporter Joanna Wågström sig ut på en två veckor lång resa. Hon kommer att besöka både Cypern och Italien. Hon kommer att göra tv-inslag, skriva reportage och blogga under resan och hon har ett enda uppdrag:
Att finna ett svar.
De frågor Joanna vill få besvarade är om de asylsökande som skickats från Gävle till Cypern och Italien har samma möjligheter och rättigheter som de hade i Sverige och om de ens borde ha skickats iväg från Sverige.

Det Joanna gör är en viktig resa. Det hon kommer att undersöka under sin resa är skeenden som de flesta svenskar inte har en aning om. Det hon undersöker pågår samtidigt som svenskar går till sina jobb och skolor och tänker på annat och medan extrema grupperingar sprider främlingsfientlighet och lögner kring massinvandring och muslimska hot. Det Joanna undersöker pågår helt enkelt när de flesta av oss lever våra liv precis som vanligt. Det här är viktiga berättelser som hade gått oss förbi om det inte fanns undersökande journalistik.
Journalistiken år 2014 är satt under lupp, inte minst i vårt digitaliserade tidevarv. De värsta kritikerna brukar hävda att den granskande journalistiken inte längre finns och att den har ersatts av oseriös klickjakt på tidningssajterna. Jag hävdar att den kritiken är gravt överdriven.
I alla tider har en bra dagstidning haft såväl underhållning som granskande och djupgående journalistik. Det är ingen skillnad nu, även om de flesta redaktionerna består av färre journalister än de gjorde för ett antal år sedan. Det går att bedriva granskande journalistik även på en mindre redaktion, om bara viljan finns.

Följ med Joanna Wågström på hennes resa.
Hennes mål är att undersöka verkligheten bakom Dublinförordningen.
Resan kommer att resultera i viktig journalistik.

28 år efter mordet som skakade Sverige.
I dag citerar jag Olof Palme (1927-1986):
”Folkets längtan efter frihet kan i det långa loppet inte slås ner. Den kommer att leva och segra till sist.”

Publicerat av

6 reaktioner till “Häng med på en viktig resa”

 1. Har du någon källa på att invandrarfrågan/politiken inte är en stor fråga för de flesta människor?

  1. Frågan är redan stor men den skulle vara ännu större om inte media och PK-Sverige hela tiden förskönade verkligheten.

 2. Jag anser att du har fel Nordström i att detta inte är en stor fråga för de flesta Svenskar. I stort sett alla jag känner diskuterar ”invandrarfrågan” idag och hur diverse problem som genomsyrar den Svenska invadringspolitiken skall lösas. Människor som kommer hit och placeras ut i ”evig” arbetslöshet, utanförskapet, antalet flyktingar vs invandrare, hur det påverkar våran välfärd mm mm….. Det måste då väl ändå vara en rätt stor fråga…eller???

  1. @Henrik: Jag har som sagt ingen statistik kring detta. Jag tror i vilket fall att denna fråga främst är het bland främligsfientliga grupperingar i samhället, men jag ska forska mer i ämnet.
   Enligt denna artikel i SVT anser 43 procent av väljarna att invandring och integration är en viktig fråga.
   Torbjörn Sjöström, vd för Novus, säger i artikeln att invandringsfrågan relativt sett blivit viktigare för väljarna eftersom andra frågor blivit mindre viktiga.
   Sedan är det förstås också intressant att diskutera varför väljarna tycker att detta blivit en allt viktigare fråga.
   http://www.svt.se/nyheter/sverige/invandring-viktigare-fraga-for-valjarna

 3. Hur humant anser du att (s)-regeringens begäran att få skicka tillbaks 50 000 asylsökare till andra EU-länder är ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *