Öppet brev till Giertta

Onsdag 5 mars klockan 11.25
Journalistens chefredaktör Helena Giertta kritiserade MittMedia i en ledare 12 februari.
Jag och övriga utgivare inom MittMedia skrev ett öppet brev till svar.
Vårt svar publiceras först nu på journalisten.se.
Helena Giertta riktar in sin kritik mot det faktum att MittMedia planerar att tidigarelägga trycktiden av de 19 morgontidningarna inom koncernen.
Så här skrev Giertta i sin ledare:
”Mittmedia ska börja trycka sina 19 tidningar tidigare på dagen. De börjar med en tidning redan i år. Därmed ska varken de senaste nyheterna eller sportresultaten finnas med i tidningen. Beslutet är ett led i den digitala satsningen.
Det affärsmässiga bakom ett sådant beslut är mer än tveksamt. Är tanken att företagen genom att göra papperstidningen mindre relevant och mindre aktuell, ska tvinga sina läsare att betala för nätupplagorna? Det finns ingen anledning att tro att det kommer att ske.”

MittMedia är en koncern med en offensiv och tydlig framtidsstrategi . I den strategin ligger vårt självklara fokus på mobilt och digitalt först.
Helena Gierttas ledare publicerades i Journalistens papperstidning och även på nätet i samband med publiceringen. Den har alltså legat ute på nätet sedan 12 februari.
MittMedia är också en koncern som eftersträvar både transparens och debatt. Därför skrev koncernens utgivargrupp ett öppet brev till Giertta kort efter publiceringen av ledaren.
Först nu publiceras vårt öppna brev, detta efter att det först publicerats i Journalistens pappersupplaga.

Så här skriver vi i vårt öppna brev:
”Vi är övertygade om att det är graden av digitalisering som avgör vilka tidningsföretag som överlever – och vi tänker vara ett av dem. Vi är också övertygade om att ensam inte längre är stark. Att på ett intelligent vis kapa kostnader och samtidigt hålla ett högt utvecklingstempo är ett arbete vi bäst gör tillsammans.
Företrädare från flera universitet, branschmedier, Fojo, Journalistförbundet och andra har hört av sig och vill ta del av Mittmedias utvecklingsarbete. Vi är transparanta med det vi gör och delar gärna med oss, det gäller givetvis också Journalistens chefredaktör.
Så välkommen till Mittmedia, Helena Giertta!”
Jag hoppas att Helena Giertta hörsammar vår inbjudan.

I ett svar på vårt öppna brev skriver Giertta:
”Alla ni som undertecknat brevet är duktiga publicister. Jag hyser respekt för er och ert kunnande inom lokal journalistik. Jag hoppas innerligt att ni gör rätt i er aggressiva digitala satsning, men jag önskar ändå att ni lyssnar på Warren Buffett som värnar om kvaliteten även på produkten som prenumeranterna betalar för.”

Svaret är självklart ja på frågan om vi värnar kvaliteten på produkten som prenumeranterna betalar för, i detta fall papperstidningen.
Papperstidningen ska även fortsättningsvis hålla hög kvalitet – oavsett vilket beslut MittMedias styrelse fattar i tryckerifrågan.
Ändrad trycktid kräver omfattande läsarundersökningar. Dessa pågår just nu.
Det krävs också viktiga överväganden så att kvaliteten bibehålls.
Trycktid i sig behöver emellertid inte vara kopplad till kvalitet.
Jag är övertygad om att det går att göra en tidning av hög kvalitet, oavsett trycktid.

Publicerat av

4 reaktioner till “Öppet brev till Giertta”

 1. Hej
  Det här handlar inte om Giertta utan om tidningen.
  Varför skrivs det om samma saker 2 gånger i tidningen ( se igår exvis sid 8 och 9) och varför är det så många stavfel ( se idag ex.vis släp stavas släp och inte släpp) och en massa syftningsfel? Det finns rättstavningsprogram på datorerna.
  MVH
  Jan Innerman

  1. @Jan Innerman: Jag förstår att slarv irriterar dig. Det irriterar även mig när det är slarvfel i vår tidning och i andra tidningar jag läser.
   Varje dag arbetar vi för att minimera antalet fel i tidningen. Trots stavningsprogram och trots att texter läses igenom innan tryck händer det att fel slinker igenom ibland. Det är tyvärr svårt att helt eliminera felen. Så är det för Arbetarbladets redaktion och så är det för alla redaktioner. Den berömde Tryckfelsnisse har varit en välbekant figur genom tidningshistorien.
   För en tid sedan hade Arbetarbladet många irriterande och onödiga fel när det gäller korsorden. Detta har vi nu lyckats åtgärda och jag tycker att vi är på god väg när det gäller att minska felen. Numera anser jag inte att vi har anmärkningsvärt många fel i tidningen.
   När det uppstår fel är jag tacksam över att vi har så engagerade läsare som uppmärksammar oss om felen så att vi kan rätta till dessa.
   Vårt ständiga mål varje dag är naturligtvis att göra en intressant och bra tidning utan felaktigheter.

 2. Varför publicerade du inte hela hennes svar? Det var ett väldigt bra svar och sammanfattar precis det som många av oss (tidigare) läsare tycker. Har slutat läsa lokaltidningen då den är helt utarmad och kvaliteten inte håller måttet.

  1. @Nina Nurmesniemi: Anledningen till det är helt enkelt att denna debatt förs i tidningen Journalistens forum och inte i våra.
   Om Helena Giertta hade skickat in sitt svar till oss hade naturligtvis hela svaret publicerats. Nu valde jag att ta ett citat från hennes svar och länkade till Journalistens hemsida så att alla som är intresserade kan ta del av vårt öppna brev och Gierttas svar i sin helhet.
   Tråkigt att du tycker att lokaltidningen är utarmad.
   Jag är tacksam om du berättar mer vad du saknar i innehåll och kvalitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *