Lokal journalistik är avgörande

Joakim Embretsen och Mia Johansson sviks av Sandvikens kommun. FOTO: LINDA LUNDIN

Fredag 7 mars klockan 16.55
Blir 2014 det sista valet med tryckta tidningar? Det var en av de frågeställningar som diskuterades under mediedagarna i Göteborg i slutet av denna vecka när mediechefer från hela landet hade samlats för att diskutera mediebranschens framtidsfrågor.
I den panel som tog upp just detta ämne ingick Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, Charlotta Friborg, publisher för Östgöta Correspondenten, Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4 och Olov Carlsson, nyhetsdivisionschef, SVT. Panelen var enig om att det kommer att finnas tryckta tidningar vid valet 2018, även om några tidningstitlar med stor sannolikhet då har fallit bort eller urholkats på sitt unika innehåll på grund av de strukturella förändringar som mediebranschen befinner sig i.

Under diskussionen deltog även kommunalrådet i Göteborg, Helene Odenjung (FP). Hon konstaterade att det skulle vara ytterst allvarligt för demokratin om inte politiker och makthavare granskades även i framtiden. Hon har naturligtvis helt rätt.
God journalistik och granskning av just makthavare är en nödvändighet i en väl fungerande demokrati.
Den journalistiska granskningen behöver emellertid inte med nödvändighet finnas i pappersform. Det viktiga och det avgörande är att journalistiken finns i de kanaler som nyhetskonsumenterna vill ta del av den. Min slutsats är helt enkelt är att det inte är medierna själva som avgör om valet 2014 blir det sista med tryckta tidningar eller inte. Det är mediekonsumenterna själva som avgör det. Det enkla svaret är därför att tidningarna kommer att finnas kvar även 2018 om läsarna vill det.

För övrigt anser jag att det allt för ofta läggs för stort fokus på just papperet när det handlar om tidningsföretagens framtid. En dagstidning år 2014 ska naturligtvis ha en bra och läsvärd papperstidning, men det räcker inte. En dagstidning måste finnas där publiken vill att den ska finnas – oavsett kanal. Så enkelt och så svårt är det.
Vikten bör alltså inte läggas på distributionsformen utan på själva journalistiken. God lokal journalistik är enormt viktig för demokratin, inte minst ett valår som detta, och där står tidningsföretagen i särklass i antal journalister om man jämför med Sveriges Television, Sveriges Radio och TV4. Därför är det precis som MittMedias redaktionella chef, AnnaKarin Lith, sade vid en av de välbesökta debatterna i Göteborg. Det är tidningsföretagen som är Public Service på våra lokala orter.

Vikten av god journalistik visas inte minst i berättelsen om 42-årige tonårspappan Joakim Embretsen, som Arbetarbladet lyfte fram denna vecka. För ett år sedan var Joakim en aktiv man mitt i livet. Nu sitter han i rullstol efter att ha drabbats av en nervsjukdom i samband med en operation. Sandvikens kommun har avslagit hans ansökan om personlig assistans i hemmet. Nu får han istället dagvård på Rosengården, ett korttidsboende för dementa och för äldre i livets sjukvård. Detta är ett svek mot Joakim och hans familj, vilket Arbetarbladets politiska redaktör Jenny Wennberg konstaterade i en välskriven ledare.
Reportaget om Joakim Embretsen är smärtsamt, men det är viktigt att det förs fram i ljuset.
Det hade det inte gjorts om det inte fanns god journalistisk granskning.

Jag säger som amerikanske politikern Alfred Emanuel Smith (1873-1944):
”Alla demokratins avigsidor kan botas med mer demokrati.”

Publicerat av

Daniel Nordström

En kommentar till “Lokal journalistik är avgörande”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *