Earth Hour, jag är inte med dig

Fredag 28 mars klockan 14.00
Exakt på klockslaget samlades familjen. Alla datorer, tv-apparater, övriga elektriska maskiner och lampor släcktes ned. Åtminstone nästan. Kylskåpet och frysen tuffade på precis som vanligt. Säkert var något annat elektriskt igång också.
Nåväl. Därefter satt vi i en timmes tid enbart i stearinljusens sken. Vi njöt av tystnaden och av varandra och vi konstaterade att vi gjorde det vi gör allt för sällan. Vi stannade upp mitt i nuet. Vi pratade och spelade ett av de brädspel, som numera mest samlar damm eftersom det oftast är så mycket roligare och enklare att spela elektroniska spel.
Vi fick också tillfälle att prata om vikten av miljön och vikten att vi bidrar så gott vi kan genom att tänka på att släcka i rum vi inte befinner oss, genom att inte glömma att stänga av elektriska apparater, genom att sortera våra sopor och genom att inte köra bil i onödan.
Det var en viktig timme. För familjen.
För miljön var den inte lika viktig.

Detta var för ett antal år sedan. Om jag inte minns fel var det 2009. Det är det enda året jag har deltagit i Earth Hour. I morgon kväll är det dags igen. Klockan 20.30-21.30 på lördagkväll är det Earth Hour på nytt.
Jag kommer inte att delta i år heller.
I grunden gillar jag tanken med Earth Hour. Det är naturligtvis oerhört viktigt att miljö- och klimatfrågorna uppmärksammas och att det sätts fokus på de problem som är uppenbara. Grundtanken med hela arrangemanget, att skicka en signal till makthavare att ta miljöfrågorna på allvar, är också viktig.
Problemet är bara att en timme inte räcker.
Om allt bara rullar på exakt som förut när denna timme är passerad är den inte mycket värd.

Earth Hour arrangerades för första gången 31 mars 2007 i Sydney, Australien, detta på initiativ av Världsnaturfonden, tidningen The Sydney Morning Herald och en lokal miljölobbygrupp. Året därefter hade det vuxit till ett globalt arrangemang. Då deltog cirka 400 städer. I Sverige deltog endast Örebro kommun, även om också Stockholms slott släcktes ner.
Därefter har Earth Hour arrangerats varje år och arrangemanget har växt genom åren, även om det hela tiden också debatterats. Frågan har gällt vilken effekt denna timme ger och resultaten har visat att effekten på energiförbrukningen i det stora hela har varit ytterst liten.
Just av den anledningen är jag inte med i Earth Hour. En annan anledning är att jag tycker att det är så mycket viktigare att ha miljö- och klimatfrågorna i åtanke varje dag. Om jag kör bil sträckor jag inte behöver. Om jag inte kör miljömedvetet. Om jag struntar i att sopsortera. Om jag inte bryr mig om energiförbrukningen i det hem jag bor i. Om jag inte tänker på hur jag reser på det mest miljömedvetna sätten. Om jag inte gör en massa annat för miljön. Då spelar det absolut ingen roll att jag lättar mitt samvete en timme per år. Dessutom handlar detta om så mycket mer än privatpersoner. Vilket ansvar tar de stora industrierna och företagen? Där har alla makthavare ännu mycket att arbeta med.
Därför är det som det är, Earth Hour.
Jag stödjer dig i grunden, men du kan inte räkna med mig som deltagare i detta jippo utan verklig effekt.

För övrigt säger jag som amerikanske författaren Charles Dudley Warner (1829-1900):
”Alla talar om vädret, men ingen gör någonting åt det.”

Publicerat av

Daniel Nordström

2 reaktioner till “Earth Hour, jag är inte med dig”

  1. Tror nog att du skämtar med ditt inlägg, ALLA fattar väl ändå att detta är en symbolhandling som ska lyfta frågan!

  2. Håller helt med. Earth Hour är bara ett sätt att lätta samvetet. Nån sa att det är för att visa att man bryr sig. Gör man?? När folk sedan skjutsar ungarna till fotbollsträningen i storvolvon och flyger utomlands två gånger per år. Bryr man sig verkligen då? Inte i mina ögon. Det är bara fluff för att hänga med i inneåsikten att man måste bry sig om klimatet. Vad man gör speglar ens övertygelse, inte vad man säger man gör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *