Journalistiken är under attack

Fredag 11 april klockan 16.55
Det har pratats mycket om tidningsdöden och tidningskrisen på sistone. Det handlar om så mycket mer än så. Det vi ser handlar om en kris för medierna där journalistiken är satt under attack. Vi har sett många exempel på det. Dråpslaget mot TV4:s lokalredaktioner är det senaste och grövsta.
Tidningsföretagen- och koncernerna kämpar för att möta den strukturella förändring som sker inom mediebranschen. Olika koncerner provar olika vägar. Den koncern Arbetarbladet tillhör, MittMedia, har en tydlig strategi. Om den är rätt eller inte är i nuläget omöjlig att besvara. Vi vet bara att vi har en väg som vi tror på och vi vet också att det är nödvändigt att agera. Det farligaste man kan göra inom mediebranschen i dag är nämligen att sitta passiv och att ignorera de utmaningar som finns. I utmaningarna finns nämligen också möjligheter.
Men, som sagt. Det som sker just nu handlar om så mycket mer än dagstidningarnas vikande upplagor och minskade redaktioner. Alla medieaktörer måste tänka i nya banor.

I januari 2013 meddelade Tidningarnas Telegrambyrå att Norrland överges. Redaktionerna i Umeå, Sundsvall och Luleå lades ner. I februari i år offentliggjorde Sveriges Television en förändring av lokalbevakningen i landet. I den ingår att 30 tekniska tjänster blir redaktionella samtidigt som tjänster mellan olika orter omfördelas. Syftet är att göra den nödvändiga kompetensförflyttning som krävs för att möta det nya medielandskapet.
Även om förändringarna inom SVT skapar oro – precis som förändringar inom tidningskoncerner som MittMedia skapar oro – för de anställda är det begripliga strategier. Dessutom är förändringar nödvändiga. Det värsta är trots allt ett medieföretag som inte agerar. Passivitet är, som sagt, förödande.

TV4 har nu också agerat, cyniskt nog bara en vecka efter att de fick ett nytt sändningsavtal som inte längre kräver lokala nyhetssändningar. 13 lokala TV4-redaktioner, bland andra Gävles, läggs ner. 140 redaktionella tjänster försvinner. Lokalbevakningen i TV4 ska istället ske genom 25 reportrar ute i landet som levererar inslag till huvudredaktionen. På så sätt ska den redan höga vinsten maximeras för företaget. TV4:s beslut är lika obegripligt som allvarligt.
Ägare inom tidningskoncerner har mycket sällan som främsta mål att tjäna pengar. Det primära för ägarna är istället att sprida opinion och journalistik som gynnar mångfalden och demokratin. Att verksamheterna kan finansieras i fungerande affärsmodeller är naturligtvis en förutsättning. Utifrån detta måste medieföretagen finna vägar som ger förutsättningar att fortsätta med denna viktiga verksamhet – oavsett publiceringskanal. Även om Public Service-företagen har andra förutsättningar förändrar de nu också sina verksamheter utifrån sitt grunduppdrag för att bättre sprida den relevanta journalistiken i det nya medielandskapet.

TV4 däremot. TV4 struntar i journalistiken. TV4 struntar i det grunduppdrag en seriös nyhetsförmedlare ska ha. För TV4 är vinstmaximeringen viktigare än det demokratiska uppdraget.
Det är sorgligt.
Det är bedrövligt.
Det är skamligt.
Det är ett dråpslag mot den journalistik som redan är under attack.

Apropå det faktum att medieföretag inte bör sitta passiva säger jag som amerikanske skådespelaren Gary Collins (1938-2012):
”Vi kan undvika att ta beslut genom att göra ingenting, men även det är ett beslut.”

Publicerat av

6 reaktioner till “Journalistiken är under attack”

 1. ”Det primära för ägarna är istället att sprida opinion och journalistik som gynnar mångfalden”. Denna högstämda målsättning verkar inte gälla Mittmedia själv. Inte för att jag har nåt emot det men på Gefle Dagblad och Arbetarbladet jobbar det inte en enda person med utländsk bakgrund, förutom i nåt fall nordeuropeisk. Det finns ett ord för denna skillnad mellan vad man påstår sig stå för och hur man handlar i verkligheten: hyckleri.

  1. Självklart är det så, mångfaldsivrarna jobbar inte på samma ställen, bor inte på samma ställen och har inte heller umgänge med de som lever mitt i mångfalden. De träffar bara varandra där de på tryggt avstånd kan sjunga mångfaldens lovsånger.

 2. Det är väl inte så konstigt då de lokala nyheterna knappt innehåller några lokala nyheter längre. Går man in på nöjessidorna så får tex magnum ett par rader i arbetarbladet å en halv sida i GD. Medans nått som inte hör hemma i regionen får hur mycket plats som helst.

  Så tex nöjessidorna borde kanske fokusera på det som händer här i trakterna. Är mycket mer intressant för mig som läsare..

 3. Lokala medier behövs, inte minst för att det främst är där som även vanligt folk kan komma till tals. Sedan får man väl tillägga att folks tilltro till media i stort har sjunkit betydligt, bland annat som en följd av ensidiga ”pixlingar” och vinklingar runt vissa frågor. Förtroende är ett kapital som tar lång tid att bygga upp men som kan förloras på kort tid.

 4. Jaa, just det!
  Som man bäddar får man ligga?
  Är man inte objektiv och rapporterar från verkligheten, då fåt man bekymmer!
  Det är psykologin:s grund att som nyhetsbevakare och rapportör inte ta ställning och vinkla efter eget tyckande?
  Det fungerar inte i dagens samhälle där läsarna är mer upplysta och genom sociala medier har tillgång till verkligheten!
  Och det är en mycket positiv utveckling att inte en grupp journalister med tyvärr samma uppfattning i många frågor ska helt få bestämma agendan.

 5. ”Det primära för ägarna är istället att sprida opinion och journalistik som gynnar mångfalden”

  Hmm det är faktiskt här som jag tror att Svenska journalister vs internet förlorade sitt förtroende.
  Journalister ska aldrig sprida opinion men faktiskt en skapa opinion åt bägg sidir genom att skriva sanning.

  Det är väl det som menas med att vara neutral att låta personer som läser tolka fakta det som hänt är at journalister försöker sprida en opinion som en 100 % sanning vilket blir fel och låter alla som har interent till att läsa andra nyheter ,

  Samtdigt etnisitet och journalism så har jag denn afråga till Daniel N
  Då du blev redaktör klagade jag på etnisitet och journalism och du sa att det var din högsta prioritet……..
  Se hur mycket som ändrat sig på din arbetsplats under din ledelse …………. Homogent blir bara fönamnet och efter ett år med 100% homogen redaktion start det kunnas kallas en nazistiskt och rasistiskt redaktion.
  Eller varför tror du att inte någon Gävle tidning har nån etnicisitet anställd de valinga flosker ?
  brist på kompetans osv?

  Vet ju själv personer som är Svenska men inte ”vit” som vart tvungen att flytta för att GD och AB bara tar in ”lika” vänner

  skamligt i Sverige 2014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *