Stort tack, Mats Jonsson!

Torsdag 17 april 2014 klockan 10.05
1 oktober 1989. Då gjorde Mats Jonsson sin första arbetsdag som reporter på Arbetarbladet.
Våra läsare har genom åren vant sig att se den bildbyline du ser här bredvid.
Nu lämnar Mats Jonsson tidningen. Han lämnar ett stort tomrum efter sig.
Under mina år i tidningsbranschen har jag haft förmånen att arbeta ihop med många skickliga reportrar. Mats Jonsson är en av de allra bästa. Han har nämligen den viktiga detalj som gör en reporter riktigt bra.
En duktig reporter måste naturligtvis vara nyfiken och ha det som brukar kallas ”nyhetskänsla”, det vill säga förmågan att se och förstå vad som är en nyhet. En duktig reporter måste också känna till yrkesetiken, lagar och avtal, känna till sina rättigheter och veta var information kan hittas.
En duktig reporter måste också vara en driven stilist och en duktig frågeställare.
Många reportrar har allt detta.
Många reportrar är dock inte riktigt goda lyssnare.
Det är Mats Jonsson.
Genom att betrakta samhället, genom att delta i samtal, genom att lyssna har Mats Jonsson skapat många av sina historier genom åren.
Många läsare har ställt frågan till mig. Hur gör egentligen Mats Jonsson? Hur får han fram alla nyheter? Jag tror att det bästa svaret på den frågan är just att han lyssnar. Han sätter inte sig själv i centrum. Han betraktar. Han skapar förtroende.

Dessutom är Mats Jonsson en tävlingsmänniska.
Han vill alltid stå på topp.
Under alla år han har arbetat på Arbetarbladet har han varit en enormt uppskattad reporter bland våra läsare och en lika uppskattad kollega. För många läsare, inte minst i Sandviken, har han mer eller mindre blivit synonym med Arbetarbladet.
Mats Jonsson vill också sluta på topp.
Därför väljer han nu att gå vidare i karriären när han är som allra bäst.
Det är sorgligt att skiljas från en uppskattad kollega, men framför allt känner jag tacksamhet för att jag har haft förmånen att arbeta ihop med Mats Jonsson.

Mats Jonsson lämnar ett stort tomrum efter sig.
En redaktion är emellertid så mycket mer än en enskild medarbetare.
Fler stjärnor kommer att växa fram. Fler får chansen att stiga fram.
Om de som kommer efter låter sig inspireras av Mats Jonssons journalistik har de alla chanser att lyckas.
Stort tack, Mats Jonsson!
Vad Mats ska göra nu när han lämnar Arbetarbladet är ännu inte klart.
Jag antar att Mats kommer att göra som han brukar.
Han kommer att överraska.

Publicerat av

10 reaktioner till “Stort tack, Mats Jonsson!”

 1. Ja Mats Jonsson det kommer du att vara – saknad. Med din vassa penna och stora intellekt och förmåga att fånga ögonblick på ett så fantastiskt sätt. Ibland till ondo för vissa men lika mycket till glädje och information för oss tidningsläsare 🙂 Lycka Till med nya utmaningar som får glädje av din kompetens kram från Kjerstin Lundblad ! Tack för alla år både vad gäller recensioner, artiklar som du stöttat mig och mina projekt med samt för all info du givit uner åren i Arbetarbladet:)

 2. Det är en klippa som lämnar lokalerna på Hyttgatan. Under de år jag fått förmånen att jobba med Mats (som fotograf) kan jag lätt säga att han tillhör de mest professionella reportrarna i landet. Det fanns alltid ett lugn när vi var på väg till ett jobb. Av den enkla anledningen att jag visste att Mats alltid hade på fötterna när vi skulle träffa någon. Det fanns en nyhet, ofta modell större i blocket. Aldrig några skjutjärnsfrågor som får folk att sluta sig. Mer ett samtal om ett viktigt ämne. När Mats pratade med kommunpampar använde han samma stil, och fick de bästa svaren. Även om ämnet var väldigt obekvämt.
  Jag gissar att några i kommunhuset drar en lättnadens suck nu.

  1. Nej jag tor ingen drar en lättnadens suck! Det har ju varit en en stor förmån att ha en journalist som vet vad han pratar om!

   Monica Jacobsson
   Kommunalråd (S)

 3. Nej, så ledsen jag blir. Ingenting blir som förr. Har alltid känt fullt förtroende för dig, Mats! Allt gott i framtiden!

 4. En av Sandvikens absolut bästa journalister lämnar Arbetarbladet. En förlust, inte bara för tidningen utan för hela Sandviken. Kan bara önska dig ett stort Lycka till Mats!
  Helena Sjöberg
  Ordf FP Sandviken

 5. Nej någon lättnadens suck blir det inte. Raka motsatsen. Mats har alltid varit kunnig och alltid mån om att berätta sanningen, även om artikeln ibland var tillspetsad. Mats är en journalist som granskat skickligt och ärligt och vunnit vår respekt. Kunniga journalister som lägger ner stort arbetet för att finna sanningen och gör sitt bästa för att ärligt skildra den växer inte på träd. Jag, och många med mig tror jag, kommer att sakna Mats stort.

  Robert Sten
  Ordförande för Omsorgsnämnden i Sandviken

 6. Härligt Mats! Hoppas du fått ett riktigt bra erbjudande nu 🙂 Vilken lycka för din nya omgivning och vilken förlust för oss. Ha det gott nu!

  Med vänliga hälsningar Carlo Örtoft

 7. Vi kommer att sakna våran ”murvel” när vi läser AB i framtiden.
  Tack och lycka till
  Fam. Palm, Jädraås

 8. Alltid med något nytt i sikte. Alltid kunnat lägga ihop ett och ett, alltid velat bjuda på något tänkvärt. Inte gå i någons ledband. Kommer ihåg samtalen för några år sedan i ks: hur kan ”vår tidning tillåta dessa rader…” Men du har alltid varit orädd. Har aldrig varit ytlighetens mästare. Tvärt om. Tänk om all journalistik var som din! Då hade säkert tidningarna inga problem med prenumerationer. Säkert hittar Du nya utmaningar. Nya Mount Everest att bestiga. För mig blir aldrig AB detsamma.

 9. Där försvann en av de sista journalisterna som stod för grävande och välgrundad journalistik. Samhällsjournalistik på riktigt, istället för sensationer och hårdvinklade rubriker. Den viktiga granskningen försvinner till förmån för twitternyheter a la Aftonbladet. Och jo, oavsett vad som står här ovan, makten drar en lättnande suck. Lycka till med allt Mats. Du kommer att vara saknad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *