Idas sommarvisa överröstade Jimmie

Fredag 16 maj klockan 14.20
Det som hände en bit in i Jimmie Åkessons tal var på många sätt lika komiskt som symboliskt. Exakt klockan 12.00 började klockorna ringa på Rådhustorget i Gävle. Ni känner igen melodin, ”Idas sommarvisa”, den text som Astrid Lindgren skrev och som Georg Riedel tonsatte till filmen ”Emil och griseknoen” från 1973. Den stora publiken behövde inte bua. Klockorna överröstade Åkesson.
Helt plötsligt befann jag mig alltså i den absurda situationen att jag stod där mitt i folkhavet, lyssnade på Jimmie Åkesson och tänkte på Astrid Lindgren. Jag tänkte tillbaka på Jens Assurs klassiska bild till en utmärkt och omtalad artikel i Expressen 1995. Astrid Lindgren mötte ett ungt skinhead. Hon sade: ”Du verkar vara en bra pojk. Nu får du sluta att skinheadsa”. Jag tycker att Jimmie Åkesson också borde tänka på de orden och sluta skinheadsa i svensk politik.

Mängder av människor hade sökt sig till Stortorget i Gävle. Arbetarbladet sände live på arbetarbladet.se. Jag deltog i sändningen och berättade på nytt varför Arbetarbladet väljer att kalla Sverigedemokraterna för rasistiskt även i våra nyhetstexter. Arbetarbladets politiska redaktör Jenny Wennberg var också med i sändningen, som leddes av vår reporter Anton Kasurinen, och berättade om sin väl lästa och spridda ledare i dagens tidning : ”Du är inte välkommen till Gävle, Jimmie Åkesson.”

Jag pratade också med flera människor på plats, både de som uppskattar Arbetarbladets benämning av Sverigedemokraterna och de som tycker att den är felaktig. Det blev också diskussioner om demokrati. ”Jag hoppas att vänstern respekterar Jimmie Åkessons demokratiska rätt att tala”, sade en man. Jag höll med honom och jag är glad över att besöket gick så lugnt till väga.
Förutom burop och talkörer, som ”inga rasister på våra gator”, vid ett par tillfällen fick Jimmie Åkesson tala ostört. Vad han sade var svårt att uppfatta. Åhörarna behövde inte anstränga sig speciellt mycket för att överrösta honom. Ljudet från högtalarna var nämligen under all kritik. I mina anteckningar finner jag bara ett citat från Åkesson som jag skrev upp: ”EU är något som per definition är dåligt.”

Sedan var det detta med klockorna på Rådhustorget. SD och Jimmie Åkesson måste ha missat den lilla detaljen att den ringer klockan 12.00 varje vardag. Denna dag klingade ”Idas sommarvisa”. Många av åhörarna skrattade och jublade. Åkesson tystnade.
”Du ska inte tro att det blir sommar i fall inte nån sätter fart.” Jag tänkte på orden i melodin. Jag såg de hundratals vända ryggarna mot Jimmie Åkesson. Jag såg långfingrar i luften. Jag såg betydligt fler antirasistiska plakat än utskrivna papper med texten ”Heja, Jimmie”.

Men i det stora hela fick Jimmie Åkesson tala ostört. Det blev främst en tyst protest. Åkesson fick utöva sin demokratiska rätt att tala och åhörarna fick utöva sin demokratiska rätt att visa sitt avståndstagande utan bråk och utan antidemokratiska störningsmoment. Jag är glad över det och jag är också glad över att de finns människor som sätter fart på positiv antirasism.
Utan det blir det ingen sommar.

Jag säger som amerikanske kritikern för The New Yorker, Alexander Woolcott (1887-1943):
”Jag är trött på att höra att demokratin inte fungerar. Självklart gör den det. Vi måste få den att fungera.”

Publicerat av

32 reaktioner till “Idas sommarvisa överröstade Jimmie”

 1. Du är snart arbetslös, om du skall sköta ditt jobb på detta vis. 🙂
  Du beter dej som ett omoget avundsjukt barn.

 2. Intresset för SD var stort idag och partiet har fått en oerhörd publicitet i våra tidningar, det tackar SD säkert för. Arbetarbladet anser att ”folket” visade ryggen åt Åkesson. Det stämmer enbart om man med folket menar en grupp vänsterungdomar men det kanske är ABs definition ? Demoniseringen och mobbningen fortsätter men vi som var där i Gävle fick en positiv bild av ett väl genomfört arrangemang som lockade mycket folk i finvädret att lyssna på landets intressantaste politiker.

  1. Jag håller med helt och hållet. Det var en en liten mängd av vänstern ungdomar, majoriteten var SD
   Nä nu är det dax att säga upp Arbetarbladet .

  2. Hur är det egentligen med Sverigedemokraternas verklighetsförankring? Majoriteten av de som var på plats var där för att protestera och det handlade definitivt inte om ”en grupp vänsterungdomar”. Jag såg äldre vända ryggen tillsammans yngre och det visade på att ni är ett fåtal som köper Sverigedemokraternas förenklade världsbild. Kamerorna ljuger inte och bevisar din förfalskning av verkligheten Ove P.

    1. Jag har förstått att din verklighetsförankring ligger på samma måtta som när SD pratar om massinvandring. Visst var ung vänster där men de var bara en liten klick av de som demonstrerade. Var du verkligen där såg du att området som man var tvungen att bli muddrad av polisen bestod av en majoritet av folk som vände ryggen till. Bakom staketet som skilde sig från dessa människor mot valstugorna var det också en majoritet som stod med vända ryggar mot talaren. Det var även där du hörde ramsor ifrån eftersom polisen efter ett tag slutade försöka tysta folket där eftersom Sverigedemokraternas ljudsystem ändå inte hördes dit. Återigen titta på dina bilder och videoklippet som arbetarbladet lagt upp så ser du att dina idéer om att det bara är skolungdomar som protesterar. Jag (35 år) var där med min kamrat (32 år). Vi var absolut inte de äldsta som var där.

     1. Jag var där hela mötet och jag gick runt hela platsen så jag fick en mycket bra överblick. Som du kanske ser så skrev jag att några få var över 25 år bland de som vände ryggen till. Den helt övervägande majoriteten var dock under 25, många var tonåringar. Troligen har SD aldrig tidigare kommit ut med sitt budskap till så många yngre Gävle-bor så det var ju positivt tycker jag. Även om de var där för att protestera så fick de lyssna nästan en timme på Åkessons tal om EU. Smart av SD.

  3. ”en grupp vänsterungdomar”…. vilken planet har du trillat ned ifrån?? Av de 1500 människor där var det 1400 med ryggen åt Åkesson och hand vidriga människosyn.

 3. Graden av sabotage varierar, från knallskott till att demonstrativt vända ryggen till. Dessa aktioner från politiska motståndargrupper får i vilket fall följden att det blir svårt för dem som vill lyssna och bilda sig en egen uppfattning. Vi ska inte glömma att vid undersökningar kring vilket parti som har bäst flyktingpolitik så brukar SD få flest röster. Det är lågt av dessa aktionsgrupper att sabotera en valturné. Även om många är unga och ännu inte förstår detta så borde media veta bättre.

  1. Snälla lilla…

   ”Graden av sabotage varierar, från knallskott till att *demonstrativt* *vända* *ryggen* *till*. ”

   Så det är sabotage att fredligt visa sin åsikt om SD och Åkesson? Att vända ryggen till?
   Jag blir helt, jag vet inte vad.

   Inte undra på att ni är experter på att dra på er offerkoftan. Hoppas den surnar på er, den hinner ju aldrig torka ur de krokoditårar som ni gråter i den.

   Men som vanligt, SD-sympatisörer och politiker har väldigt, väldigt dålig koll på vad Demokrati är, på vad våra grundlagar säger, exempelvis om religionsfrihet. Inte heller verkar ni ha grundläggande kunskaper i matematik och statistik.
   Om man nu skall se till vad Åkesson sa inför förra valet på torget i Gävle.
   Det går utmärkt att googla fram det på GD, ”GD Torgmöte Gävle Åkesson Ljuger statistik”
   Äh, här kan du kolla själv. GD 2010-08-19: Statistiken är falsk.

   75% av alla dömda våldtäktsmän i Gävle är från mellanöstern

   För det första, i materialet som de använde så påstod de att det var 3 av fem som var från mellanöstern. Det var två.
   Sedan, hur får man 75% av fem personer? Varje person representerar 20% och borde vara rätt uppenbart helt fel att skriva 75%.
   Slutligen, man kan inte dra statistiska slutsatser från ett underlag av 5 personer! Det går knappt att dra statistiska slutsatser från de tre storstäderna, utan man måste se till hela landet.

   Så deras ”statistik” är både grovt felaktig och oärligt presenterat.

   Att man sedan med exakt samma metod som SD och Åkesson använde, får fram att 100% av pedofilidömda i Gävle var svenskfödda män.
   Dock hade Sverigedemokraternas Gävleordförande, Roger Hedlund, inte några problem med metoden och ej heller 100% av alla dömda pedofiler var svenska män.

   Undra om de även då inte har problem om våldtäktsbrotten utförs av svenska män? Att det bara är när de är utförda av utländningar som det blir ett problem?

 4. Majoriteten av de personer som var där. Lyssnade och applåderade Jimmys lysande tal. De världsfrånvända, vilsna ungdomarna som försökte bua när vi applåderade var inte speciellt många. Men tack vare en poliskår som planerat Jimmys besök på ett välkomnande och inkluderande vis utan speciellt allvarliga störningar, gjorde ett mycket bra jobb! Vänsterextremisternas protester blev en tummetott!

  1. Men hur världsfrånvänt är inte detta! Det var hur mycket folk som helst på torget. Helt klart över tusen personer stod tysta med ryggen vänd mot Åkesson. De ni kallar ett fåtal vänsterungdomar, menar ni de som stod långt från talaren och inte hindrade någon att lyssna men samtidigt ropade ut SIN åsikt: ”Inga rasister på våra gator”? Längst fram stod absolut ett antal SD-sympatisörer, kanske 50? Åtminstone inte över 100. Det var bra att de fick genomföra sitt möte, och det var bra att så många Gävlebor kom till torget och visade sin åsikt. Det är ju bara löjligt att vrida proportionerna så snett som signaturen ”Jag var där”.

   1. Aritmetik vet vi ju inte tillhör dagens ungdomars starkaste sida och tyvärr är det så med kunskapen i politik också.

    1. Det må vara en bisak, men det skulle vara roligt att någon gång få en förklaring: Hur kommer det sig att just de som månar så mycket om ”det svenska” inte bryr sig det minsta om att ens försöka behärska det svenska språket?

 5. Du är en otroligt tröttsam mäniska som vanligt med vänster mäniskor tror ni att ni representerar alla andra ngt annat är otänbart för er löjligt

 6. Daniel. Är du medveten om att varje artikel i din tidning ang. ”rasistiska Sverigedemokraterna” föder ny ”rasister”. Bert Karlsson sa: All reklam är bra reklam. Jag tror Åkesson gnuggar händerna, både åt artiklar och vända ryggar.

  När valdagen är här i september, kommer du att ta dig mot pannan, och konstatera att all negativ beskrivning av SD varit till fördel för Åkesson.
  Jag tror folk vill slippa få allt skrivet på näsan

 7. Sluta Skinheadsa? Så blir allting frid och fröjd i landet mellanmjölk och varenda stad blir som Bullerbyn? Svenskarna är som naiva barn som lever i en sagovärld där krig egentligen inte existerar och flyktingar mår bra så fort dom kommer till vår varma godhjärtade famn. Skitsamma att vi nyss betalat för bomberna som raserat deras hem.

 8. När blev att vända ryggen till ett sabotage mot demokratin?? Varför är alla som är mot SD vänsterextremister? Jag är såå jävla emot SD men jag fan inte kommunist för det.

  1. Om man ser till vilka de säger är vänsterextremister så är det ju rätt klart var de själv hamnar på den politiska kartan.
   Det finns väl bara nazistpartiet Svenskarnas Parti (SvP) till höger om SD.

 9. Nog för att vi 50+are är ungdomliga, men vi är knappast att förväxla med Ung vänster, inte heller är vi extremister, utan helt vanliga och engagerade tanter och farbröder som i fredags valde att delta i manifestationen mot SD. Några av oss blev verbalt trakasserade av andra 50+are på SD-sidan, som ifrågasatte varför vi var där och tyckte att vi skulle gå hem igen. Själv var jag där för att tillsammans med många andra i tyst protest visa, att jag står upp för allas lika värde och tar avstånd från Sverigedemokraternas enligt min åsikt försåtliga och skrämmande populistiska retorik och politik.

  1. Trevligt att det fanns åtminstone ett par personer över 50 bland flera hundra tonåringar. Troligen tar du också avstånd från andra partier som inte faller dig i smaken. Tänker du ställa dig även framför deras talare med ryggen till och visa fingret ?

   1. De skulle nog säkert kunna hända, men de andra partierna för inte en rasistisk och främlingsfientlig politik. När andra partiers representanter beter sig illa får de sluta.

    Andra partier påstår sig inte har en nolltolerans för rasism och hatbrott och samtidigt utför den med noggranhet mot egna medlemmar ute i landet men inte alls hos Kamrat Åkesson och hans vänner i riksdag/styrelse/ledning. De bara roffar åt sig pengar genererade ute bland regionsförbunden.

    De har immunitet som medlemmar i styrelsen, som exempelvis förste vice ordföranden som anonymt i radio spyr ur sig rasistiska uttalanden, och sedan påstår sig vara politisk omogen vid 50+ ålder och får vara kvar!

    Att den som är SD:s ansvariga för juridiska frågor i riksdagen går i Stockholm och filmas svingar järnrör, kallar tjejer för hora och ljuger poliser rakt upp i ansiktet om en annan person samt går skrattande därifrån sägandes att ”det lönar sig att vara ögontjänare” och fortfarande får vara kvar i partiet?

    Ja, motsvarande (eller motsvarande och motsvarande, inte alls faktiskt men ändå) har hänt i andra partier. En socialdemokrat sa rasistiskts ord åt en vakt i ”stridens hetta” i en krogkö, och sedan var hennes karriär över.

    Så kom inte med offerkoftan och gnäll om att ni bevakas mer än andra partier. Ni bevakas som vilket annat parti som helst. Men genom att era politiker beter sig så illa, så har journalisterna fullt upp med att skriva om SD-politikers skit, så att alla andra politiker ser ut som lammungar i jämförelse.

    Nej, jag har inte några illusioner om de andra partiernas representanters förträfflighet. Men jag vet att SD:s representanter är värre. Via media och personliga kontakter.

    1. Med ditt sätt att resonera så för Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centern en fientlig politik mot arbetslösa och sjukskrivna. Då vill jag gärna se en liknande protestaktion på deras torgmöten, något annat vore ju att nedvärdera arbetslösa och sjuka. Räcker ditt hat till för att stå tyst på torget några gånger till och lyssna på motståndarna ?

     1. De har inte samma rasistiska politik. De har inte politiker i ledning och riksdag som uttalar sig rasistiskt och får sitta kvar

      Sedan, partimedlemmar från dessa partier som du räknar upp är med i protesterna mot SD. Det är inte bara från S, V och MP som protesterar.

      Slutligen, du glömde räkna upp SD bland de där arbetarfientliga partierna. I vart fall om man ser hur de aggerar i riksdagen. Exempelvis vägrar deras ansvariga för arbetsmarknadspolitiken, Magnus Persson och Sven-Olof Sällström, uttala sig om var de står när det gäller den svenska arbetsmarknadsmodellen när Magnus Manhammar. De vägrar svara på frågan.

      SD har inte någon arbetsmarknadspolitik, de har ett blankt kort i sitt principprogram som gör att ta de kan svänga hur som helst när det gäller den.

      Se gärna videon.
      https://www.youtube.com/watch?v=eSruyICEUAI

      Så nej, det är inte alls en motsvarande jämförelse som du gör.
      Här är genomgång av SD:s principprogram.

      https://www.youtube.com/watch?v=ZXwmmuh68YY

 10. Daniel Nordström; reaktionerna på era artiklar kring Åkessons besök i Gävle visar på en massiv proteststorm till stöd för SDs rätt att hålla ostörda möten och få framföra sina synpunkter i demokratisk ordning. Vilka slutsatser drar du av det ? Är det inte så att Arbetarbladet intar en ståndpunkt som ligger långt till vänster om era läsare ? Kommer du att ompröva ditt självsvåldiga beslut att döpa om SD till ”Rasistiska Sverigedemokraterna” vilket kan uppfattas som ett passivt stöd för attacker mot SD ?

  1. Ove P. När SD beskyller alla som utöver sina demokratiska rättigheter att ha en negativ åsikt om SD som varandes vänsterextremister, så vad har ni till höger om er? Bara Svenskarnas Parti, vad jag kan se.

   Så vad gör det er? Vilka slutsatser drar du av det? Är det inte så att SD är rätt nära att vara ett fascistiskt parti? Är det inte er ståndpunkt som ligger längs ut på extremhögerns kant?

   Så kommer du att ompröva ditt ställningstagande om att ni inte är ett rasistiskt parti?

   För övrigt kan man inte ta ”självsvåldigar beslut” om vad man döper ett partis åsikter om. Man kan ta ett eget beslut, man kan vara ensamma om beslutet. Men ensamma är de inte.

   Är inte SD:s frånvaro från protestmötet från Nazisternas attack på en fredlig demonstration i Kärrtorp ett passivt stöd till Nazisterna?

   http://www.aftonbladet.se/kultur/article15819975.ab
   http://www.interasistmen.se/granskning/sd-reagerar-pa-antirasistisk-demonstration/
   nyheter24.se/nyheter/kolumner/758859-var-syn-pa-rasism-har-oppnat-spelplanen-for-valdsamma-nazister
   expoidag.blogspot.se/2014/01/akessons-standiga-jakt-pa-pengar.html
   gd.se/ledare/1.6911049-akesson-har-radikaliserat-sd
   http://www.allehanda.se/opinion/ledare/yttrandefrihet-i-praktiken-1
   arbetarklass.wordpress.com/2014/05/10/kronika_jag_sag_det_bla_bruna_partiet_sverigedemokraterna_fran_insidan/

   1. Den som organiserade protesterna mot Åkessons besök i Gävle är lokal ordförande i Ung Vänster, en organisation som flera gånger öppet uttalat sitt stöd för vänsterextrema våldsgrupperna Revolutionära Fronten och AFA. Ordföranden uppmuntrade på sin Facebook-sida till användande av trumpeter, visselpipor, knallskott och rökbomber för att störa mötet.
    Vad gäller analysen av SD tycker jag att Mauricio Rojas, då riksdagsman för Folkpartiet, kommit närmast sanningen i den här artikeln han skrev för flera år sen.
    http://www.expressen.se/debatt/sd-ar-inte-hogerextremister-och-inte-invandringsfientliga/

 11. Du Nordströmspojken, jag tycker att det är på tiden att du växer upp nu och inser som dom flesta har gjort att det är STOP nu för invandring.
  Vi måste ta hand om dom som finns här nu och inte misshandla dessa ännu mer.
  Vi har inte råd att ta hand om våra egna, hur skall detta sluta tror du ?

 12. FACISTERNA går framåt i SVERIGE, vi är väl det minst demokratiska landet i västvärlden.
  Jag kan förstå att det är som det är när det är så stor population med psykiskt sjuka.
  Vi är väl oslagbara där också knappast någon som puttar ner oss från den platsen.
  J.S

 13. Tack Daniel för att du fortsätter kämpa, fortsätter hålla din linje. Demonstrationen mot Åkesson var bra, skönt att den var fredlig och att människor från alla samhällsklasser och åldrar fanns där. Tillsammans kan vi visa att alla människor är lika mycket värda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *