Därför fick inte SD annonsera

Fredag 23 maj klockan 13.05
Inför kyrkovalet i september i fjol publicerade Arbetarbladet en annons från Sverigedemokraterna. Inför EU-valet på söndag har jag som ansvarig utgivare stoppat Sverigedemokraternas annonser. Det kan tyckas vara en inkonsekvent hållning, men det faller helt in i den linje jag har när det gäller annonser från rasistiska Sverigedemokraterna.
Sverigedemokraterna är inte ett riksdagsparti som alla andra. När jag läser partiprogrammet och tittar närmare på SD:s historia och nuvarande politik är det för mig uppenbart att partiet är byggt på en rasistisk grund. Arbetarbladets redaktion har ingen partipolitisk agenda, men i detta fall tar vi ställning på så sätt att vi kallar SD för dess rätta namn. Även i våra redaktionella texter på nyhetsplats och i våra tv-sändningar kallar vi SD för ett rasistiskt parti. Här skriver jag mer om anledningen till beslutet.

Arbetarbladet har däremot inget generellt förbud mot annonser från SD. Förbud är begränsande. Jag tror på principen att bedöma varje fall enskilt, precis som jag gör vid alla andra utgivarbeslut som dagligen fattas. Även om jag betraktar SD som ett rasistiskt parti är jag mycket medveten om det faktum att SD också är ett demokratiskt valt riksdagsparti och inte minst värnar jag yttrandefriheten.
Även åsikter jag inte håller med om, även det jag inte tycker om måste få publiceras i Arbetarbladet så länge inte budskapet passerar gränserna för de etiska grundprinciper jag har som utgivare. Det är också just detta som är styrkan i tryck- och yttrandefriheten. Den har en stolt tradition och är stark i Sverige. Yttrandefriheten ska vi vara rädda om, den bör vi alltid värna.
Det är lag på att vi ska ha tryck- och yttrandefrihet i Sverige. Det innebär att både medier och medborgare har stor frihet att föra fram de åsikter de vill. Det innebär emellertid inte, vilket tyvärr många tycks tro, att alla har rätt att föra fram sina åsikter i alla forum de vill, till exempel i en tidning. Därför anklagas inte minst medier ofta för censur när kommentarer, insändare och annonser inte publiceras. Det handlar emellertid inte om censur. Det handlar om etiska överväganden och utgivaransvar. Även om alla har rätt till sin åsikt är det i slutändan ansvarige utgivaren på varje enskilt media som beslutar vad som publiceras och inte.

När det gäller den annons SD publicerade i Arbetarbladet inför kyrkovalet hade den budskapet ”Kyrkoskatten bekostar i dag reklamkampanjer för ökad invandring och anställning av imamer”. Visserligen ett absurt påstående, men jag ansåg inte att den inte gick över gränsen. Därför publicerades den. Jag motiverade då beslutet så här.
I den reklamkampanj SD haft inför EU-valet har partiet fokuserat på tiggare. De annonser SD har önskat publicera i Arbetarbladet har riktat in sig på just denna specifika grupp i samhället. Annonserna har, enligt min bedömning, haft som syfte att sprida fördomar och rikta misstro mot tiggarna. På grund av dess i grunden rasistiska budskap anser jag att dessa annonser går över gränsen. Därför publicerades de inte i Arbetarbladet.

Men i grunden har Arbetarbladet alltså inget generellt förbud mot SD-annonser. Det har vi däremot mot antidemokratiska och nazistiska partier som till exempel Svenskarnas Parti.

För övrigt säger jag som den irländske dramatikern George Bernard Shaw (1856-1950):
”Det finns en enda sann moral för varje människa, men den enda sanna moralen är inte likadan för alla människor.”

Publicerat av

13 reaktioner till “Därför fick inte SD annonsera”

 1. Det snabbt ökande tiggeriet från människor främst hitresta från Rumänien är en brännhet fråga som de flesta partier inte ens vågar ta i med tång. Man brukar stanna vid fina floskler som ”Det är inte tiggeriet vi ska bekämpa utan fattigdomen”. Det är så här man ska säga men självklart inser många att detta blott är fagra ord och att dessa politikerna inte kommer att göra någonting. Detta samtidigt som bedömmare hävdar att vi än så länge bara sett början av dessa strömmar. Vad gäller SDs påståeende att det förekommer organiserat tiggeri så är det givetvis sant även om de flesta än så länge troligen är här på privat initiativ. Som sagt, tiggeriet är en brännhet fråga inför valet och att synliggöra och diskutera den kan gynna SD.

 2. Detta kunde lika gärna handla om http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.7124507-enkat-ska-du-rosta-i-eu-valet-

  Och att då SD kom på ”bra ” plats så kommer det idiotiska odemokratiska metoder till för att gömma det ..

  Personligen tappade jag respekt för dig Daniel då detta hände och att du verkligen accepterade saker som detta.

  Ta debatten möt lögner med sanning har man hört men då röstningar göms och blir nertystad för ”Fel” resultat

  Så blir men det blir lite som hela redaktionen hos Arbetarbladet ”gillar mångfald” men dom som arbetar är alla 99% vita personer

  Jag kallar det Hyckleri och dårligt människosyn och ingen respekt

 3. Bra att ni inte har något generellt annonseringsförbud för SD utan ni tar ställning i varje enskilt fall. Så därför är det såklart bra om ni stoppade en rasistisk annons från SD! Rasistiska annonser är ju olagliga, så därför är det väl kanske inte en sak för tidningen att avgöra… Skicka annonserna direkt till polisen/åklagare och be dom förhandsgranska om det är okej att ni publicerar. Säger dom att det inte är rasistiskt så kör på och är det rasistiskt så får dom väl leta upp den som skrivit den. Det är så det brukar gå till i många länder.

 4. Fråga: hur vet man att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti?
  Svar: därför att Daniel Nordström säger det!
  Nästa fråga: hur vet man att Arbetarbladet är en odemokratisk tidning?
  Svar: därför att Sven-Olof Eriksson säger det!

 5. Snacka om absurt att döpa om SD till dess ”rätta namn”. Arbetarbladet är ju varken till för arbetare eller ett blad så dess rätta namn ska då alltså vara nånting typ ”Gästriklands Sosse-tidning”. Hädanefter ska Arbetarbladet alltid kallas så, det bestämmer jag !

 6. Klart som fan att Daniel kan raljera med att de kan välja bort annonsörer.
  Tidningen uppbär 16 861 000:-/år i presstöd. Skattepengar som betalas av alla, även av SD-anhängare.

  Jag anser, ska man ha presstöd, har man också skyldighet att publicera det som inte faller chefredaktören i smaken.

  Nu tror inte jag, SD lider skada av ditt beslut, tvärtom skulle jag tro. Inte heller tror jag partiet skadas av tidningen ständigt benämner partiet ”rasistiska”. Man kan likna det med folk med ticks, man hör det, men bryr sig inte. Det måste man kanske se utifrån för att begripa.

  När en tidning beslutar förbjuda företrädare för ett folkvalt parti att yttra sig, i annonsform, blir man mörkrädd.

 7. Nu har Arbetarbladet bestämt sig för att styra EU valet genom att vägra Sveriges tredje största parti anonsutrymme i tidningen. Är det demokratiskt? Självklart ska vi inte ha tiggare i Sverige, det spelar ingen roll varför dom är här. Frågan är ju hur fattiga tiggare har råd att resa till Sverige. Denna hetsjakt på Sverigedemokraterna gynnar bara rasismen. Att begränsa invandringen då vi varken har jobb eller bostäder har väl inget med rasism att göra. Tvärt om måste vi väl kunna hantera invandringen på ett humant sätt.

 8. Daniel. Såg ett inslag på tv, där du försökte utveckla ditt beslut att konsekvent benämna SD som rasistiskt. Insåg omedelbart, att talets
  gåva, saknas helt.

  Så min fråga till dig är, har du spökskrivare?

 9. Bra gjort!

  Syftet med en obeorende media är ju att median ska kunna granska och kritiskera de politiska budskapen som förs fram. T ex. den propaganda som SD framför.

  Det ni gör AB är den exakta anlendingen till varför vi har public service i Sverige. Tryckfriheten och yttrandefriheten är inte ett verktyg för att driva propaganda.

  1. Patrik. Oberoende press finns inte. Inte heller finns oberoende medier i övrigt. Den här tidningen är via aktieinnehav, beroende av sossarna. (Ägarna)
   Tidningen är heller inte ekonomiskt oberoende i övrigt, då den uppbär enormt presstöd. Från 2017 får tidningen 20 069 220:- i presstöd. Så, oberoende……..skulle inte tro det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *