Mångfalden gör staden vacker

Fredag 30 maj klockan 20.25
Alla dessa människor jag möter varje dag på min promenad på väg till jobbet. Somliga av dem ser jag i princip varje dag. Beroende var på sträckan jag möter dem kan jag bedöma om hur tidig eller sen jag är. Jag behöver inte ens titta på klockan.
Löparen till exempel. Hon som springer med lätta steg och tung musik i hörlurarna. Jag brukar tänka att jag också borde ha klivit upp tidigare och åtminstone promenerat i rask takt. Om jag bara hade orkat. Den idé om motion som kändes så väl genomtänkt kvällen innan var oerhört enkel att snooza bort morgonen därefter.

Mannen med den lilla hunden är också ett välbekant inslag. Den lilla feta pälsbollen brukar vifta så intensivt med svansen och sniffa så frenetiskt på en och samma gräsfläck så att det ser ut som om den ska tippa. Mannen brukar gäspa och han brukar göra det stort.

Den rökande cyklisten är fascinerande. Han trampar så att svetten lackar. Cigaretten i mungipan liknar ett glödande avgasrör. Han ser alltid stressad ut. Det gör alltid rökande cyklister. Kvinnan som brukar bära ett flertal tunga väskor ser däremot långt ifrån stressad. Hon ser nedtyngd och bister ut. Som om hon ständigt var på väg någonstans utan att riktigt orka hela vägen fram.

Två rufsiga A-lagare som ser ut att ha vakat hela natten hänger redan utanför Systembolaget. De ser ut som två obäddade sängar. De är ute efter någonting att dricka. De ser främst ut att vara i behov av sömn.
Den morgonpigge tiggaren sitter där han brukar. Likt en staty har han redan smält in i stadsbilden. Alla går förbi. Få möter hans blick. Han är en av de människor som somliga politiker påstår tillhör en kriminell internationell liga. Han är en av dem som fokus ligger på när det förs fram synpunkter på att tiggeriet bör kriminaliseras. Han är en av dem som somliga politiker tycker borde ta sitt ansvar och skaffa sig en utbildning och ett hederligt jobb. Jag tror inte att han vill sitta där. Av olika anledningar har han nog inte funnit någon annan utväg.

Den stiligt klädde mannen dricker sitt morgonkaffe och äter ivrigt en bulle på samma ställe som han brukar. På den morgonöppna restaurangen har redan gubbgänget samlats. De sitter på samma platser varje dag. De bläddrar i morgontidningarna och dricker kaffe. Varje morgon undrar jag hur diskussionen går. Varje morgon tänker jag att jag borde gå in och ta reda på det. Varje morgon inser jag att jag har för ont om tid.

Sedan har vi pendlarna. De som väller fram som vågor olika tider från pendeltågen. De omges alltid av ett slags sorl av förväntan. Studiekamrater. Kollegor. De ser ut att trivas. Kanske är de glada över att de kommit till stan. Kanske är de främst glada över att de vet att de snart får åka härifrån.
Två invandrare diskuterar högljutt på ett språk jag inte förstår och inte kan identifiera. De skrattar så att de håller på att kikna. Jag behöver inte förstå. Skratten får mig att känna lycka och le.

Detta är Gävle en vanlig morgon. Människor från olika bakgrunder och med olika mål. De bildar en mångfald. Det är just mångfalden som gör staden vacker, likt blommor i en rabatt. I somligas ögon är inte alla blommor lika vackra. Somliga ses som ogräs. Somliga är inte ens välkomna. Det får mig att känna sorg.

Jag säger som poeten, aforistikern och konstnären Stig Johansson:
”En del människor syns nästan inte. Man upptäcker dem av en slump, ungefär som ett gömställe.”

Publicerat av

39 reaktioner till “Mångfalden gör staden vacker”

 1. …och varje morgon klockan sju möter jag en kille i mjukbrallor som motionerar och pratar i mobilen samtidigt. Intressant det också. Vem snackar han med den tiden?

 2. En gång fanns ett vänsterstyrt land med stor mångfald i Europa. Landet hette Jugoslavien.

 3. Daniel har en något konstigt uppfattning om vad som är vackert i en stadsbild. Daniel tycker tiggare berikar en stadsbild. Då får man vara totalblind för människan bakom tiggarmuggen, tragedin.
  Daniel menar att ”vissa politiker vill förbjuda detta, underförstått SD.

  Men Daniel, även Europarådet riktar skarp kritik mot Sveriges ovilja att
  ta tag i problemet med, i många fall, organiserad kriminalitet.
  Varken Daniel, eller någon annan, kan veta om de tiggare man ser, är
  under organiserat tiggeri eller inte.
  Ska man komma till rätta med den organiserade människohandeln,
  kan man inte, som Daniel, betrakta utsatta tiggare som ett pittoreskt
  inslag i gatubilden. Din njutning, är andras misär.

  1. @leif: Jag tycker att tiggeriet är tragiskt. Jag njuter definitivt inte av att se andra människors misär.
   Min text var ett försök att se människorna jag möter på min dagliga promenad längs vägen. Tiggeriet i sig är sorgligt, men alla människor har ett värde. Det värdet har även människor som är tiggare. Min stora önskan är att dessa människor inte skulle behöva tigga.

 4. Jo, det finns många städer som har mångfald. Rio de Janeiro, Nairobi… ja, många städer har just den här ”härliga” mångfalden där tiggare ligger och halvdör på trottoaren medan bilar i mångmiljonklassen glider förbi. Vissa stadsdelar består av plåtskjul och andra av villor med egen tennisbana. Det har vi ju förstått nu i debatten om Sverigedemokraterna att det finns ett kompakt motstånd mot likhet. ”Vi gillar olika”. Skillnader är coolt numera. Borta är tankarna om det gamla folkhemmet och att det är dåligt med klyftor – nä, olika ska det va. Själv tycker jag att samhällen med extrema klyftor är dåliga samhällen. Jag är rasist i dina ögon men jag tänker inte slänga något epitet på dig utan jag konstaterar bara att vi har olika tankar om vad ett bra samhälle är.

  1. @Magnus Svensson: Om du är rasist eller inte har jag ingen aning om. Jag dömer inte dig. Jag konstaterar att vi har samma åsikt om att samhällen med extrema klyftor är dåliga samhällen.

  1. @Fredrik: När det gäller mångfald bland medarbetarna på Arbetarbladet har vi ännu mycket att arbeta med. Precis som du konstaterar är mångfalden dålig hos oss.
   Vi jobbar med den frågan. Målet är att öka mångfalden bland våra medarbetare.

   1. Efter 18 månader Daniel som ansvarlig utgivare på Arbetarbladet utan någon helt ändring fortfarande helt homoge arbetsplats,
    Så jobbas det inte speciellt mycket med det .

    Tänk om någon annan arbetsplats hada sagt och gjort det samma

 5. Jag kan se poängen i blogginlägget, men förstår egentligen inte hur du kan få tiggares närvaro till någonting positivt. Det skulle ju trots allt vara bäst om ingen behövde sitta och tigga, oavsett varför de gör det (tänker inte gå in på konspirationsteorier osv…).

  Och ja, smått chockerande att ingen av era medarbetare verkar ha invandrarbakgrund. Inte minst eftersom tidningen verkligen förespråkar multikulturalism. Jag lägger inga värderingar i det, utan bara konstaterar fakta utifrån Fredriks länk. Vad har du för tankar kring det, Nordström?

  Utan att veta ytterligare fakta, skulle jag inte bli förvånad om ingen av era medarbetare bor i de så kallade invandrartäta förorterna (som t.ex jag gör). Jag tycker personligen att segregeringen är det stora problemet och antagligen den direkta orsaken till SD:s framgångar. Och precis som ’Dogge Doggelito’ skrev i Aftonbladet häromdagen, är de personer som kommenterar ’förorterna’ och problemen där väldigt sällan personer som har vistats en längre tid där.

  1. @Pelle: Tack för att du läste blogginlägget.
   Min önskan är att ingen människa behövde tigga och att det inte fanns tiggare på våra gator. Min text var ett försök att formulera att alla människor har ett värde, oavsett om dessa människor är tiggare eller inte.
   Precis som Fredriks länk visar är det ett faktum att vi är i behov av fler medarbetare med invandrarbakgrund. Där har vi ett stort arbete kvar att göra och vi jobbar med den frågan.
   Jag håller med dig om att segregeringen i de invandrartäta förorterna är ett problem.

 6. Ett jävla dravel, som vanligt, är man böjd att säga! En underton av hat mot SD i vart och vartannat inlägg och därmed också ett hat mot det som en gång var ett tryggt Sverige, utan skjutningar, gängvåldtäkter och personrån. Är du så förbannat blind, Daniel? Jag är inte rasist, Daniel (har många vänner med utländsk härkomst, antagligen fler än dig) och nu kommer det som alla PK-are spelar på, just det, MEN… vi tar in för många invandrare som är helt ointresserade av att ta seden dit de kommer eller ens skaffa arbete (för sådana finns det väl gott om här i Sverige, eller vad säger du?). Jag vill ha kvar vår kultur. Jag vill inte ha moskéer här. Försök bygga en kyrka i deras land, vettja…

  1. @Mikael: Jag känner definitivt inget hat mot varken SD eller människor som sympatiserar med SD:s politik.
   Du generaliserar grovt när det gäller invandrare. Jag känner tyvärr väl igen din retorik från andra SD-anhängare.
   För övrigt har jag väldigt svårt att förstå hur moské-byggen kan vara ett hot mot svensk kultur.
   Det stora problemet är att många SD-anhängare enbart ser invandrare som hot. Den synen på människor är för mig skrämmande.

   1. Ditt beslut att döpa om SD till ”dess rätta namn”, inte bara på ledarsidan utan även i ABs nyhetsartiklar, visar ett förakt för partiet och dess ca 500 000 väljare. I andra sammanhang som vänstern lyfter fram så kallas sånt ofta för ”hat”. Vad gäller medias vurm för islam och er totala brist på ifrågasättande av t.ex. kvinnoförtrycket, så kommer det utan tvekan att förändra vårt samhälle och vår kultur.

    1. @Ove P: Det handlar varken om förakt eller hat. Jag tror inte att alla som röstar på SD är rasister. Däremot anser jag att SD står för en rasistisk politik. Därför skriver vi rasistiska Sverigedemokraterna även på nyhetsplats. Det är en markering mot SD:s rasistiska politik och också en markering mot den utslätning av benämningen av SD som har skett i medierna under senare år.
     Kvinnoförtryck är ett stort problem, men att skylla det enbart på islam är att vara trångsynt och tyvärr att göra det många SD-anhängare gör, det vill säga förutsätta att alla muslimer är likadana och att alla muslimer tycker att kvinnoförtryck är okej. Kvinnoförtryck förekommer även till exempel inom kristna kretsar, men jag ser aldrig att SD-anhängare påstår att alla kristna är stöpta i samma form och förespråkar kvinnoförtryck. Det är just islam och främmande kulturer som målas upp som det stora hotet. Kvinnoförtryck finns i alla religioner och sammanhang och måste därför ifrågasättas och bekämpas i alla sammanhang. Där har vi som media en viktig uppgift.

     1. Jag ser att AB även i fortsättningen kommer att blunda för kvinnoförtrycket inom islam med hänvisning till Gudrun Schyman-doktrinen: ”även svenska män är talibaner.” Invandrarkvinnor kan därmed glömma att få något stöd för sin sak från AB. Men jag förstår dig Nordström: att kritisera islam är livsfarligt, det vet dina lite modigare kollegor på Jyllands-Posten som med nöd o näppe undsluppit flera planerade attacker från bindgalna islamister.

   2. Tack för svaret! Jag generaliserar till viss del, men tittar man statistiskt så inser man också att dessa företeelser har ökat iom den ökade invandringen. Det kan inte ens du blunda för. Och när jag pratar om våran kultur och våra traditioner så är det inte bara moskeér jag syftar på. Varför skall det inte sjungas ”Den blomstertid nu kommer” i kyrkan längre (som du också själv sjöng en gång i tiden)? Varför skall man censurera vissa delar ur Pippi Långstrump för att det stöter sig med vissa grupper? Varför skall det inte kallas för negerbollar, utan chokladbollar) som det gjort i herrans massa år? Petitesser, JA (!), men när skall vi sätta stopp? Är det när våra svenska kvinnor måste bära burka? Är det när det inte är tillåtet att servera sprit på uteserveringarna? Eller är det just här; när det fortfarande går att få stopp? Ju fler de blir som inte ”köper” vårat svenska samhälle, desto svårare blir det. Jag fattar inte ditt ”hat” mot det som en gång var ett stolt Sverige? Stolta för att visa den svenska flaggan. Stolta för att få tillhöra en nation som inte behövde vara rädda för terrorbrott (läs; 11 dec. 2010 i Sthlm). Jag fattar inte!! Och du; jag är fortfarande inte rasist, MEN… vi tar in för många som vi inte kan hantera på rätt sätt!! Svara gärna!!

 7. Ja, tänk sig en hel stad av t.ex. somalier — fy faAan vad fult! En enfald av somalier kan inte vara av annat än ondo och till förfång för ett land. Inte så undra på att de emigrerar… Rasistiskt? Men det är ju precis så här ni mångfaldsnissar brukar resonera, fast med udden riktad mot svensken, varvid det är höjden av humanitet och godhet.

  Angående Arbetarbladets rasrena redaktion har jag ett tydligt minne av att svaret en gång blev någonting i stil med ’vi har försökt rekrytera, men det finns inga kvalificerade med invandrarbakgrund.’ Samma slags svar någon av flickorna på ledarsidan fick tuppjuck av när det var Spendrup och kvinnor. Fast nu när jag tänker på det, det kanske egentligen var GD? De har ju också en lika kritvit redaktion som vilken av SvP:s lokalavdelningar somhelst.

  Mångfald tycks för många av dess förespråkare vara helt i linje med Nordströms promenad: något som man på sin höjd ser i förbigående på stan, på väg från sitt rasrena bostadsområde till sin rasrena arbetsplats. Som möjligen har en assimilerad grek som kom hit 1964, eller en mörkhyad städerska man kan heja på och känna sig som en god och fiin människa. (Eller så kan man, som Guillou, gå hela varvet runt dårhuset och inbilla sig att man bor mitt i den omtalade multikulturen när man bor på Östermalm.) Tänk så spännande det är för dem att se en livs levande ne..öhm..chokladboll.

  1. Bra skrivet Peter. Afrika skulle ha allt att tjäna på en stor europeisk invandring men i Nordströms värld skulle det kallas kolonisation. Sen jag sist kollade sammansättningen av de anställda på både GD och Arbetarbladet så har det faktiskt nu tillkommit en (1) utomnordisk person. Visserligen på Tierps lokalredaktion som ligger längst bort från Nordströms egen arbetsplats men ändå. Resten är svenskar och någon enstaka med europeisk bakgrund. På bägge tidningarna ! Inte ens i stödfunktioner som annonsförsäljning jobbar någon invandrare. SD själva har långt fler i sina led. Arbetarbladet o Gefle Dagblad måste självklart leva som de lär ut till sina läsare och omedelbart kvotera in ett antal nyanlända från de grupper som påstås tillföra så mycket. De journalister som blir av med sina jobb kan glädjas åt att de äntligen gjort en konkret uppoffring för mångkulturen.

  2. @Peter E: Att säga ”vi har försökt rekrytera, men det finns inga kvalificerade med invandrarbakgrund”, räcker inte.
   Vi måste anstränga oss hårdare än så.
   Vi har mycket att arbeta med när det gäller att rekrytera medarbetare med invandrarbakgrund. Vi jobbar vidare med den frågan.

 8. Vilken trevlig människosyn du har som tycker att tiggare och A-lagare förfinar stadsbilden. Men å andra sidan var det längesedan jag genomskådade ert prat om godhet och humanism.

 9. Nu jobbar media hårt med att lägga ut dimridåer för att försköna den verkliga situationen?
  ”Mångfalden gör staden vacker”och att ”Sandvikens kommun tjänar miljoner”
  är några exempel på desperata inlägg!

 10. Nordström ! Varför måste man gå till Avpixlat för att få en kritisk granskning av en rapport släppt av makthavarna i Sandviken ? Är det inte er uppgift på Arbetarbladet att granska sånt ? Kommentarerna på era artiklar visar att läsarna inte accepterar denna flagranta brist på journalistiskt arbete som ni uppvisar under din ledning.

   1. Nordström, man får lätt intrycket av att ni under trycket från hundratals förbannade läsare som reagerat på den orimliga rapporten, nu gör den granskning som ni borde ha gjort innan ni så förbehållslöst hyllade rapporten i er okritiska artikel och ledare. Din blogg handlar om journalistik: tycker du själv att ni gör ett bra jobb gällande bevakningen av makthavarna i Sandviken ?

    1. @Ove P: Som vanligt försöker du som så många andra SD-anhängare att påskina att ni är så många fler än ni är. ”Hundratals” har inte varit förbannade. Även om det hade varit så låter vi inte andra styra vår journalistik.
     Vi känner oss fullt trygga i vår nyhetsagenda.
     I vår artikel hyllade vi inte rapporten. Vi skrev om den, vilket var relevant. Det är också relevant att göra uppföljningar som denna:
     http://arbetarbladet.se/nyheter/sandviken/1.7143150-rapport-sagas-av-expert
     Ledarsidans uppgift är att kommentera och att ha åsikter och ska därför inte jämföras med artikeln.
     När det gäller vår bevakning av makthavarna i Sandviken anser jag att våra reportrar som har Sandviken som bevakningsområde gör ett fantastiskt bra jobb. Vår ständiga strävan är trots att jag är nöjd ständigt att bli ännu bättre.

 11. Mångfaldens yttersta gräns är Enfalden, som AB:s chefredaktören Nordström har drabbats av.

 12. Det är intressant att det är vänstern idag som hela tiden påpekar att skillnader mellan människor är bra. Det är dom som påpekar att vi är individer och att man inte ska tänka i kollektiv och grupper. Dom inte bara accepterar skillnader mellan människor utan ser själva skillnaderna som positiva. Skillnaden i sig är bra. Om det finns olika grupper i samhället där det finns skillnader i inkomst, utbildning osv så anses det som en styrka och något gott. Förr försökte vänstern kämpa emot sådant men nu vill man till varje pris kämpa för att det ska vara så. Ni vet – ”mångfald berikar” och ”vi gillar olika” osv. Jag tror många som tidigare varit vänster inte känner igen sig i den nya vänsterns retorik och kanske därför känner sig mer hemma hos Sverigedemokraterna eftersom man där hellre vill ha gemenskap istället för splittring.

  1. @Magnus Svensson: Du verkar ta för givet att jag representerar vänstern.
   Jag arbetar visserligen på en tidning som har en ledarsida som representerar socialdemokratiska värderingar.
   Jag själv har emellertid ingen partipolitisk agenda och är inte rekryterad på politiska grunder. Som utgivare är jag partipolitiskt obunden.

   1. Har svårt att tro att någon annan än en vänstersympatisör kan jobba på Arbetarbladet.

   2. Daniel. ”Utan partipolitisk agenda” kanske du skulle slappna av ditt hat till SD och dess väljare. Vare sig man är SD:are eller inte, får ju erat hat till partiet löjliga proppoptioner. Trots att ni borde inse att ert öppna hat leder till fler sympatisörer till SD, fortsätter ni. Kontraproduktivt påstår jag.

   3. Nej, förlåt, jag menade inte dig. Jag har ju ingen aning om var du står politiskt. Du kan ju vara vänster eller höger eller mittimellan. Who knows. Kanske har jag en fördom om dig att du står mer till vänster eftersom du jobbar för en vänstertidning, men det är som sagt en fördom hos mig. Och fördomar ska vi ju alla bekämpa! Men visst är det en smula intressant att det nu är vänstern som skriker högst om att man inte ska prata om grupper utan vi är alla individer. Jag tycker det är en jätteintressant tanke och jobbar man på en tidning så skulle jag slänga mig på det här tankespåret omedelbart. Det finns supermånga tankevinklingar här som platsar i tidningen.

 13. Synd Daniel att du väljer tystnad istället för debatt…. Men samtidigt då du tog bort röstningen i din tidning då det inte passade åsikter är det som nu….

  Tyvär som ansvarlig utgivare så blir tystnad …….

  1. Det är ju medias taktik att när man inte har något svar?
   Man är ju van sedan decennier att aldrig riskera att någon annan kan komma till tals!
   Nu är det plötsligt svårare?

   1. @Gunnar: Jag ber som sagt om ursäkt för sena svar.
    Min ambition är alltid att ge svar – och att ge dessa så snabbt som möjligt.

  2. @fredrik: Jag ber om ursäkt för sena svar. Tystnad är ingenting jag vill ha. Jag är för en öppen diskussion och debatt.
   Det är riktigt att vi avpublicerade omröstningen i Arbetarbladet. Anledningen är att det var uppenbart att ett antal användare lade stora resurser på att haussa upp Sverigedemokraterna. Liknande tendenser har jag sett på andra tidningssajter. Omröstningen gav helt enkelt inte ett rättvisande resultat och tro mig, jag hade gjort samma sak om det hade gällt Moderaternas eller Socialdemokraternas siffror som hade rusat iväg på på samma osannolika sätt.

   1. Så det är Din uppgift D.N att bedöma om de som röstat
    verkligen ville rösta som dom gjorde?
    Och vad ska du hitta på efter höstens val om SD får 20%
    Protestera och säga att de som röstat inte menat att rösta på SD?

   2. Då skriver man om varför Daniel man plockat bort röstningen på direkten istället att försvara saker veckan efter.

    Men utan en begrundelse om varför man plockade bort det
    Så blir det fel hur man än vrider och vänder på det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *