Tidningarna leder tv-utvecklingen

Fredag 13 juni klockan 15.10
Ni minns säkert klassikern. Ni som är yngre har garanterat sett den på Youtube i efterhand. Om inte bör ni göra det, för jag pratar om lika briljant som klassisk tv-historia. Jag pratar om legendariske tv-mannen Bo Holmström och ”Lägg ut”.
Händelsen inträffade torsdagen den 24 april 1975. Sex unga vänsterterrorister, medlemmar av Kommando Holger Meins, ett kommando inom Röda armé-fraktionen, genomförde en väpnad attack mot Västtysklands ambassad på Gärdet i Stockholm. Tanken var, har jag i efterhand läst, att Bo Holmström, som var utsänd till platsen, skulle göra en kortare direktsändning för SVT:s nyhetsredaktion.

Det var naturligtvis kaotiskt på platsen. Det blodiga dramat varade i tolv timmar. Fyra människor dödades, 25 skadades. Bo Holmström stod tillsammans med en fotograf en bit från ambassaden. Polisen ville att han skulle flytta på sig. Han stod kvar. Det började bli sent på kvällen. Det var kallt. Bo Holmström hade lagt ifrån sig mikrofonen på marken och stod och gnuggade händerna för att hålla värmen. Klockan närmade sig midnatt. Klockan 23.46 smällde det. Terroristerna sprängde tredje våningen på ambassaden.

Bo Holmström agerade blixtsnabbt. Han slängde sig ner på marken. Greppade mikrofonen. Började vifta med händerna och skrek rakt in i kameran: ”Lägg ut! Lägg ut!!”. Det var sann dramatik. Det var sann tv-historia. Trots alla berättelser om denna händelse finns en detalj som kom till min kännedom många år senare. Bo Holmströms klassiska inslag direktsändes aldrig. ”Utrustningen var inget bra på den tiden”, förklarade Holmström i en intervju med Aftonbladet 25 år efter händelsen.

Bo Holmström och ”lägg ut” är en av de främsta klassikerna i svensk journalistik. Ofta hörs orden på redaktioner numera runt om i landet, ofta följt med ett leende som en hyllning till denna klassiker. En reporter kommer med en bra nyhet. Nyhetschefens eller digitale chefens svar är ”Lägg ut”. Nyheten ska med andra ord publiceras på nyhetssajten så snabbt som möjligt.

Jag tänkte också på Bo Holmström och ”lägg ut” i samband med den dramatiska olyckan i Gävle i torsdags. En bil exploderade nära bostäder och nära ett daghem. Arbetarbladet sände webb-tv live från platsen. Vår reporter och fotograf Jörgen Svendsen var en av våra utsända på olycksplatsen. Svendsen stod bara 15 meter från den brinnande bilen när den exploderade. Alldeles innan explosionen berättade han för tittarna vad som hände. Efter explosionen var han tyst några sekunder innan han med imponerande lugn stämma konstaterade att det förmodligen var gasflaskor som sprängts. Kamerabilderna zoomade in bildelar som flugit 15-20 meter efter explosionen.

Jörgen Svendsens inslag är en modern klassiker i sig. Den illustrerar också den enorma medieutveckling som har skett sedan 1975. Då hade till och med Sveriges Television problem att sända direkt. Tidningarna hade inte ens en tanke på tv eller ens digitala publiceringar. I dag är tidningarna snabbare än vad SVT är när det gäller att sända direktsänd tv vid dramatiska händelser. Aftonbladet och Expressen är goda exempel och i torsdags direktsände både Arbetarbladet och Gefle Dagblad live-tv från olycksplatsen i Gävle.

År 2014 har tv fått en ny central plats i den lokala journalistiken – och det är inte Sveriges Television som leder utvecklingen när det gäller direktsänd webb-tv. Det gör tidningarna.

Apropå utveckling säger jag som den franske filmregissören Francois Truffaut (1932-1984):
”Den som går i andras fotspår kommer aldrig främst.”

Publicerat av

Daniel Nordström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *