Inloggning krävs för kommentarer

Måndag 16 juni klockan 22.25
Arbetarbladet.se har fått ett nytt utseende.
I samband med att vi ändrade layouten på vår sajt gjorde vi en annan viktig förändring.
Numera krävs inloggning för att kommentera våra artiklar.
Avsikten är att skapa en sundare debattnivå.
Kommentarsfälten på tidningarnas sajter har diskuterats under en längre tid. Det har varit en bra och nyttig debatt som hade sin grund i problematiken kring det anonyma hat som sprids på nätet. Debatten har inneburit att många tidningar gjort förändringar i sina kommentarsfunktioner, allt för att få en mer sund debattnivå. Somliga tidningar har också stängt sina kommentarer helt.

Arbetarbladet eftersträvar ständigt en öppen dialog med våra läsare och en levande debatt och diskussion på arbetarbladet.se. De allra flesta tidningar, där det finns möjlighet att kommentera artiklar, har samma grundtanke.
Problemet är att debatten på tidningssajterna ofta tenderar att spåra ur genom att så kallade nättroll i princip tar över kommentarsfälten med mer eller mindre hatiska och destruktiva inlägg.
Hat föder ingen konstruktiv debatt.
Det leder enbart till att få seriösa debattörer finner anledning att gå in i diskussionen på tidningssajterna, med tanke på att tonen är så låg.

Därför har tidningarna provat flera olika lösningar för att få en mer konstruktiv debattnivå på sajterna. Aftonbladet har till exempel kommentarer genom Facebook-inloggning. Just nu är Aftonbladets kommentarer helt avstängda, skriver Medievärlden.
Arbetarbladet har under lång tid haft förhandsmodererade kommentarer. Det innebär att varje kommentar granskas innan den godkänns.
Numera kräver vi även inloggning för att du ska kunna kommentera på sajten, vilket Arbetarbladets digitale chef David Holmqvist skriver om här. Vi kommer även i fortsättningen att ha förhandsgranskning av kommentarerna.

Jag hoppas och tror att förändringen kommer att ge en bättre och mer nyanserad debatt på arbetarbladet.se.  Kravet på inloggning kommer automatiskt att ge mindre kommentarer från så kallade nättroll som enbart trivs i anonymitetens mörker och inte vill uppge en korrekt mejladress.
Vi tar dock inte bort möjligheten att kommentera anonymt. Jag anser att det finns goda anledningar att ha kvar den möjligheten, vilket jag skrivit om tidigare i det här blogginlägget.

Den nya kommentarsfunktionen kan enklast jämföras med hur det har fungerat på papperstidningens insändarsidor så länge jag kan minnas. För att en insändare ska publiceras i tidningen kräver vi namn och adress av skribenten, men den har rätt att skriva under pseudonym och förbli anonym.
Här kan du läsa mer om våra allmänna användarvillkor och här kan du läsa våra regler för kommentarer.
Välkommen att logga in och delta i debatten på arbetarbladet.se. Här kan du läsa mer om hur du aktiverar ditt digitala konto.

 

Publicerat av

Daniel Nordström

4 reaktioner till “Inloggning krävs för kommentarer”

 1. Som exemplet med den famösa rapporten om invandringens ekonomiska högvinst för Sandviken visat, så spelade er tidigare kommentarsfunktion en viktig roll i att avslöja orimligheterna i rapporten. Det jobbet borde ni själva gjort men istället var det kommentatorerna som granskade rapporten kritiskt. Var ligger det ”hatiska” i detta ?

 2. @Ove P: Kommentarerna har ett viktigt syfte, bland annat i det exempel du hänvisar till. Det var bra att våra läsare reagerade på rapporten och att det fördes en debatt om den. Rapporten hade uppenbara brister. Arbetarbladet gjorde även uppföljande artiklar om kritiken mot rapporten.
  Att vara kritisk mot en rapport eller en artikel är inte att vara hatisk. Det är inte det jag syftar på. Det jag menar med hat är kommentarer som tenderar att bli regelrätta personangrepp och kommentarer av rasistisk karaktär.
  När det gäller rapporten i Sandviken och mediernas hantering av den uppmärksammades den för övrigt av Medierna i P1 i helgen. Jag uttalar mig i inslaget som du finner här:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2795&artikel=5890758

 3. Detta ”hat” kan väl inte ha varit ett problem i AB eftersom era kommentarer hela tiden varit förmodererade ? Du jämför med gamla tiders insändare men vi lever i en ny tid nu. Du är ju själv utsänd av Mittmedia för att genomdriva den nya tidens massmedia med ett format som har stordriftsfördelar för koncernen och där lokal variation får vika undan. Själv kände jag ett ökat intresse för AB när man kunde göra sin stämma hörd i tidningens nätupplaga. När ni nu stramar åt kommentarsfunktionen känns tidningen mindre attraktiv.

  1. @Ove P: Precis som du skriver har vi tack vare de förhandsmodereringen tagit bort olämpliga kommentarer innan publicering.
   När det gäller Mittmedia ser jag ingen motsättning mellan att nyttja den stora koncernens fördelar med lokal variation. Den lokala variationen är viktig att behålla och det gör vi också. Varje enskild utgivare på tidningarna fattar sina enskilda beslut, vilket ger en lokal variation.
   När det gäller våra kommentarer kräver vi inloggning för att locka mer seriösa debattörer. I grunden har dock inte inställningen till kommentarerna och den öppna debatten ändrats. Du är även i fortsättningen välkommen att göra din röst hörd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *