En mycket positiv medienyhet

Onsdag 25 juni klockan 18.10
Det händer mycket intressant på mediemarknaden just nu.
I dag presenterades nyheten att MittMedia och Eskilstuna-Kuriren avser att ta över tidningarna i Promedia.
Det är en mycket positiv nyhet. Om affären går i lås, som jag hoppas, kommer den ytterligare att stärka MittMedias roll på den svenska mediemarknaden.
MittMedia, den koncern som Arbetarbladet ingår i, har redan i dag 19 morgontidningar från Örnsköldsvik till Gävle. Jag törs säga att MittMedia är den lokaltidningskoncern som har kommit längst i den nödvändiga digitala omställning som krävs för tidningsföretagen – och i utbildningsinsatser för medarbetarna. MittMedia utsågs bland annat nyligen till Europas bästa i innovation av den respekterade internationella medieorganisationen INMA.
Nu ser MittMedia ut att stärkas ytterligare.
Tidningskoncernen Promedia, där bland andra Nerikes Allehanda, Norrtelje Tidning, Länstidningen Södertälje och VLT ingår, ägs för närvarande gemensamt av MittMedia, EK-koncernen och Stampen via mediebolaget Liberala Tidningar.

Avsikten i den affär som offentliggjordes i dag innebär i korthet att MittMedia och EK-koncernen tar över de tidningar som ingår i Promedia. Tryckeriverksamheten flyttas över till Stampen.
Norrans vd Anders Westermark har utsetts till ordförande i Liberala tidningar.
Uppdelningen av Liberala Tidningar har kommit i samband med att Stampen, EK och MittMedia , just via Liberala Tidningar, sålt Mitt i-tidningarna till riskapitalbolaget Segulah. Där blir Joachim Berner styrelseordförande, vilket Medievärlden skriver om här.

MittMedias koncernchef Thomas Peterssohn säger till Medievärlden att ägandet av Promedia, via Liberala Tidningar, inte har fungerat bra. Han tror att den nya ägarbilden med två ägare som drar jämnt kommer att skapa en bättre arbetsro på de tidningar som ingår i Promedia.
– Vi har varit överens med Stampen och EK om att det inte varit den optimala lösningen. Det går inte att ha tre olika ägare som i sin tur bedriver olika verksamheter. Det finns ett stort behov av att integrera verksamheter med varandra och då finns behov av renodling, säger Peterssohn.

Under hösten är avsikten att affären mellan MittMedia, EK-koncernen och Stampen ska säkras. Under hösten ska också MittMedia och EK-koncernen enas om Promedias framtida struktur.
Exakt var detta landar är ännu för tidigt att säga. För MittMedias del finns fler naturliga samarbetspartners som VK-koncernen i Umeå och Norran i Skellefteå.
– Norran och VK ligger geografiskt nära, men framför allt värdemässigt. Där finns det diskussioner om den långsiktiga strukturen på tidningsmarknaden. De diskussionerna kommer nu att accelerera, säger Peterssohn till Medievärlden.
Medievärlden frågar Peterssohn om det pågår diskussioner kring om VK-koncernen och Norran skulle kunna gå i MittMedia.
– Vi har inte kommit så långt i de diskussionerna. Det kan bli olika konstellationer i framtiden. När den här affären är realiserad tror jag att diskussionerna om konsolidering kommer att fortsätta. Den digitala omställningen går snabbare och det kräver mer samverkan, svarar Peterssohn.

Hur påverkar då denna affär Arbetarbladet och övriga MittMedia-tidningar?
Svaret är inte alls. Åtminstone inte nu.
Tidigast vid årsskiftet vet vi närmare om hur avsikten med den affär som offentliggjorts i dag kommer att landa. Blir det en ny stor liberal ägarkoncern? Kommer Promedia att delas upp mellan MittMedia och EK-koncernen? Det får hösten utvisa.
Det viktiga är att MittMedias roll på den svenska mediemarknaden stärks. Det gynnar de tidningsföretag som ingår i MittMedia. Därför hoppas jag att denna affär går igenom.
Eskilstuna-Kurirens chefredaktör PeO Wärring säger till den egna tidningen att han är glad över att affären nu ser ut att gå i lås. Wärring ser förvärvet som en framgång för den lokala journalistiken.
– Det här är en vinst för alla, både våra läsare och våra kunder, säger Wärring.
Jag känner exakt samma sak.

Läs mer här:
Dagens Media: Stampen köps ut från Promedia.
Resumé: Mitti-försäljningen räddar Stampen.
Resumé: Stampen köps ut från Promedia.
Medievärlden: Peterssohn: Tryggare med ägare som drar jämnt.
Medievärlden: Sören Axelsson om affären: En naturlig utveckling.
Arbetarbladet: Mittmedia tar över tolv nyhetstidningar.

Publicerat av

Daniel Nordström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *