Efterlysningar är inte alltid av godo

Torsdag 3 juli klockan 14.35
En person är försvunnen. Polisen misstänker inget brott. De anhöriga vädjar till medierna om att publicera namn och bild på personen.
Det är lätt att förstå de anhörigas oro och förtvivlan.
Trots det är det ingen självklarhet att publicera efterlysningen.
Jag vill först och främst slå fast att jag anser att Missing People gör ett fantastiskt arbete. I maj förra året skrev jag ett blogginlägg där jag bland annat skrev att inte minst medierna har mycket att lära av Missing People.
Men det finns också ett stort problem med efterlysningar av efterlysta personer och det ska inte skyllas på Missing People. Problemet sitter i människors aningslösa – och ofta okritiskt – delande på sociala medier. Problemet finns även hos de traditionella medierna som lätt rycks med av det som går hett i sociala medier.

Just nu har vi ett aktuellt fall. En kvinna försvann från centrala Gävle i måndags. Sedan dess har ingen sett henne. De anhöriga är naturligtvis förtvivlade.
Missing People har lagt ut en efterlysning med kvinnans förnamn och porträtt på Facebook. Den efterlysningen har i skrivande stund delats av 2 693 personer på Facebook.
Gefle Dagblad har också publicerat efterlysningen på kvinnan. GD skriver att polisen varit i kontakt med kvinnans anhöriga som vill att tidningen ska publicera hennes namn och bild.
Alla dessa människor som har delat statusen på Facebook vill naturligtvis väl. Alla vill hjälpa de anhöriga att finna den människa de älskar.
Gefle Dagblad vill också naturligtvis väl med sin publicering.
Arbetarbladet har inte publicerat efterlysningen. Det kan tyckas cyniskt, med tanke på de anhörigas fruktansvärda situation. Men det finns skäl till varför vi avstår publicering.
Ja. Det är viktigt att visa respekt mot de anhöriga. Ja. Jag hoppas verkligen att kvinnan kommer tillbaka välbehållen.
Men det finns en person i allt detta som inte får glömmas bort.
Den försvunna kvinnan.
Vi vet ännu inte varför hon är försvunnen.
Det är framför allt viktigt att visa respekt mot henne.

Arbetarbladet följer noggrant det nu aktuella fallet i Gävle. Det är möjligt att vi kommer att publicera artiklar om denna försvunna kvinna beroende på hur fallet utvecklas, men vi är inte i det läget just nu. Precis som alla andra vet vi i nuläget för lite.
Varje år anmäls omkring 7 000 personer som försvunna i Sverige.
De flesta av dessa kommer tillbaka.
– Vi ser samma siffror år efter år, säger Christina Ullsten, vid rikskriminalpolisen, i en drygt två år gammal artikel i Aftonbladet.

I det aktuella fallet i Gävle misstänker polisen i nuläget inget brott.
Varför hon försvunnit vet i nuläget varken polisen, Arbetarbladet som avstår publicering, Gefle Dagblad som publicerar efterlysningen eller alla människor som nu delar Missing Peoples efterlysning  på Facebook.

Det är ett välkänt problem att många personer – i sin välvilja att hjälpa till – mer eller mindre aningslöst sprider efterlysningar via sociala medier. Trots det ser vi det ständigt ske.
Rikspolisstyrelsen har följt utvecklingen med efterlysningar i sociala medier och ser också många problem i att efterlysningarna delas. Polisen konstaterar att det främsta problemet är att den person som uppges vara ”försvunnen” inte alltid vill bli hittad eftersom personen i fråga frivilligt valt att ”försvinna”.
Det är som sagt inget brott att försvinna.
Rikspolisstyrelsen har tidigare varnat för att dela olika efterlysningar i sociala medier.
– Det kan leda till det absolut värsta, säger Anders Ahlqvist, it-brottshandläggare på Rikspolisstyrelsen, till Metro.
Han säger att sociala medier kan vara bra till många saker.
– Men just i de här fallen har det visat sig att det finns baksidor, säger han.

Baksidan i fallet med den försvunna kvinnan i Gävle är, som sagt, att vi ännu inte vet.
Baksidan är också att tankarna kring hur personen som är försvunnen upplever den uppmärksamhet som ofta är oönskad glöms bort i ivern att hjälpa de anhöriga i deras förtvivlan.
Därför publicerar inte Arbetarbladet liknande efterlysningar.
Åtminstone inte innan vi vet mer om de aktuella fallen.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *