Det gör ont att göra bort sig

Den omtalade bilden. Erik Hamrén och Pia Sundhage poserar glatt med rasistiska Sverigedemokraternas ungdomsförbund.

Fredag 4 juli klockan 12.40
Sveriges förbundskapten för herrlandslaget i fotboll, Erik Hamrén, är ledsen. Åtminstone så här i efterhand när han har stått mitt i stormen. Han säger att det gör ont. Mycket ont, till och med. Jag förstår honom. Det gör ont att vara aningslös. Det gör mycket ont om man är aningslös och dessutom har svårt att hantera det.
Bakgrunden till Hamréns smärta är den uppmärksammade bild från Almedalen, som spreds i sociala medier under veckan. Hamrén var på besök i Almedalen tillsammans med Pia Sundhage, förbundskapten för det svenska damlandslaget i fotboll.
I Almedalen försöker många människor och organisationer marknadsföra sig och sina åsikter. Det är liksom hela veckans grundkoncept. Givetvis är då två så medialt kända och inflytelserika personer som Hamrén och Sundhage högvilt. De kunde förmodligen inte gå många meter i Almedalen innan de blev stoppade av människor som ville prata med dem och helst gärna också ta ett fotografi tillsammans med dem.

Rasistiska Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, tog chansen. SDU deltog i en fotbollscup och såg ett gyllene tillfälle när Hamrén och Sundhage passerade. De tog en bild tillsammans med förbundskaptenerna. Sverigedemokratiska Ungdomsförbundets vice förbundsordförande William Hahne twittrade ut bilden med texten: ”Erik Hamrén och Pia Sundhage har lett SDU till obesegrade gruppsegrare i Almedalscupen. Nu semifinal. HEJA SDU!”.
Det fanns ingen sanning i de orden.
Hamrén och Sundhage hade i själva verket coachat två lag med spelare som har intellektuell funktionsnedsättning. Hamrén och Sundhage var uppenbarligen aningslösa och förstod inte vilka de poserade glatt med. Ett roligt skämt av SDU? Nej, endast lågt och plumpt. Dessutom var det naturligtvis ett klantigt misstag av de båda förbundskaptenerna. SDU var tydligt markerat på fotbollsspelarnas tröjor. Hamrén och Sundhage borde förstås ha förstått bättre än att posera med ett rasistiskt partis ungdomsförbund.

Inte oväntat fick de båda förbundskaptenerna kritik för sin aningslöshet. I efterspelet och kommentarerna efteråt skiljde sig emellertid de båda förbundskaptenerna åt. Sundhage var rak och tydlig, som hon brukar. Hon ångrade sig. ”Hade jag vetat om att det var SD hade vi sagt nej”, sade hon till Expressen. Hamrén var, som vanligt, betydligt fegare i sina uttalanden. Han slingrade sig och hade förtvivlat svårt att ta avstånd. ”Klart att vi ställer upp för dem som frågar snällt”, sade han till Expressen.
Detta citat utnyttjade naturligtvis också William Hahne. ”Erik Hamrén är en stor man! Klart vi ställer upp för dem som frågar snällt”, skrev han på Twitter.

Svenska Fotbollförbundet har, precis som Ishockeyförbundet, genom åren haft svårt att ta ställning i politiska sammanhang, även de mest självklara. Idrotten och politik ska inte förknippas och idrotten är ju så förbrödrande – ja, det handlar mest om bröder och män – att politiska ställningstagande inte behövs, verkar vara grundinställningen. Fråga bara snällt, så ställer vi upp. Jajamänsan. Vi är goa, gubbar vi.

Nu skriver Erik Hamrén på landslagsbloggen att det ”gör ont, mycket ont” att hans värderingar ifrågasätts. Jag förstår honom.
Det gör ont att göra bort sig.
Det gör mycket ont att göra bort sig om man inte kan hantera sitt misstag.
Jag hoppas att Hamrén inser att inte ta tydlig ställning också är ett ställningstagande som kan få konsekvenser som helt enkelt gör ont.

Apropå Erik Hamrén och feghet tänker jag på detta kinesiska ordspråk:
”Att tänka det rätta men inte göra det är den feges lott.”

Publicerat av

6 reaktioner till “Det gör ont att göra bort sig”

 1. Har du tänkt på att det som är självklart för dig kanske inte är självklart för alla andra?
  Folk har väl fortfarande, i Sverige 2014 rätten att själva avgöra vad som är rätt och fel? Är det du Daniel Nordström eller är det Erik Hamrén som avgör vilka Erik Hamrén ställer upp att fotograferas tillsammans med?
  Vilket Sverige vill du ha Daniel Nordström? Ett Sverige där vi har yttrande och åsiktsfrihet och folk själva får ta ställning till vad de anser är rätt och fel eller ett Sverige där DU sätter agendan på vad som är rätt och fel?

 2. @Mattias Olsson: Jag behöver inte ens tänka efter för att inse att det som är självklart för mig inte är självklart för alla andra.
  Jag värdesätter åsikts- och yttrandefriheten mycket högt.
  Jag är tacksam att jag lever i ett land där du kan uttrycka din åsikt och jag min.

 3. Det sorgliga är att allt för många som läser Arbetarbladet tror att Daniel Nordströms uppfattning är den enda rätta!
  Därför är det bra med alternativ information som nu finns tillgänglig via nätet och inte som tidigare där västerns uppfattningar var allenarådande!

  1. @Gunnar: Våra läsare är kloka och har förmågan att själva bilda sin uppfattning.
   Ja. Det är bra med alternativ information och att många röster kan komma till tals. Det är i grunden bra för demokratin. Däremot är det ett problem att somliga enbart inhämtar sin information från rasistiskt vinklade och oseriösa sajter. Det ger en märklig världsuppfattning, vilket skapar stora klyftor i samhället. Det är ett problem för demokratin.

 4. Om jag var Erik Hamrén skulle jag bara garva åt Twitter-stormen i PK-ankdammen för detta lilla hyss av ett gäng glada och politiskt intresserade ungdomar med socialkonservativa åsikter. Pia Sundhage däremot är öppet kommunist, dvs anhängare av en ideologi som ligger bakom miljontals människors död, förtvivlan och misär. Kanske du Sundström skulle ägna ett par rader åt det istället ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *