Vår granskning visar en annan verklighet

Tisdag 22 juli klockan 07.00
”100 namn som chockar Sverige”. Det var rubriken på en artikel i Dagens Samhälle. Nyheten kom, lämpligt nog, under Almedalsveckan. Rasistiska Sverigedemokraterna i Gävleborg hade då skickat ut ett pressmeddelande som förkunnade att partiet har 100 namn på fullmäktigelistan till valet i september. Förra valet hade partiet 25 namn på listan.
”Vi vill visa upp gentemot väljarna att vi har en stor bredd. Unga, gamla, olika erfarenheter, invandrarbakgrund – alla ska veta att det finns en representant för dem”, sade Roger Hedlund, Sverigedemokraternas ordförande i Gävle till P4 Gävleborg.
Det han valde att inte säga i intervjun är att många som står på Sverigedemokraternas lista inte har en aning om att de är representanter för väljarna. De vet inte om att de står på listan.

Enligt Sverigedemokraterna har kandidaternas underskrift för kandidatur funnits hos Länsstyrelsen sedan länge. SD hävdar att partiet endast sätter upp människor som vill kandidera.
Arbetarbladets granskning visar en annan verklighet. I dag inleder vi våra publiceringar som avslöjar att Sverigedemokraternas lista med 100 namn är ett försök från SD i Gävleborg att framstå som så mycket större än partiet i själva verket är.

Utgångspunkten för Arbetarbladets granskning var att vi ville prata med de representanter som står längst ner på listan för att närmare höra om deras politiska engagemang och visioner, just med tanke på att de är så långt bak på listan. De har ingen chans att bli invalda i fullmäktige, men vill ändå stå på listan. Vi ville höra hur dessa kandidater resonerar.
Vi fann det också intressant att SD hittat så många namn, inte minst med tanke på att partiet inte lyckats fylla sina platser i ett antal kommuner runt om i landet.
Granskningen visade att många som stod på listan inte var intresserade av att prata med Arbetarbladet. Det framkom att det från Roger Hedlund utgått dekret om att kandidaterna inte skulle prata med oss. Det som förvånade mest var emellertid att många inte ens hade en aning om att det stod på listan. En person på listan som vi varit i kontakt med visste inte att han fanns med på listan och valde att omedelbart hoppa av eftersom han inte ville förknippas med SD:s politik, som han anser vara rasistisk.

Ett flertal reportrar har varit inblandade i vår genomarbetade granskning. Vi har ringt samtliga 100 namn på listan och lagt ner mycket tid på att spåra kandidaterna. En del av de kandidater som inte visste att de fanns med på listan bor inte ens i Gävleborg.
De intervjuer vi har gjort med kandidaterna har spelats in. Vår granskning visar att den bild som Roger Hedlund och Sverigedemokraterna i Gävleborg försöker måla upp inte stämmer med i verkligheten.

Så här svarade en kandidat på frågan om varför personen valt att ställa upp i kommunvalet: ”Nej, nej, nej, det har jag inte gjort.” Hur kommer det sig då att du står på listan var den naturliga följdfrågan: ”Jag har pratat mycket med dem. Jag röstar ju på dem och det är en sak som är säker. Och så har vi haft besök av Roger Hedlund, men sen vet jag inte vad som blivit. Jag vill absolut inte vara på någon lista.” Personen visste inte att den fanns med på listan. ”Nej. Det sa jag redan när han var här, jag ställer inte upp på någonting.”
Häng med i Arbetarbladets granskning. I dag inleder vi våra publiceringar.
Granskningen avslöjar på nytt ett parti som inte är som alla andra.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.