Det känns som vi alla är förlorare

Fredag 29 augusti klockan 21.45
Exakt klockan 17.43 på fredagskvällen kliver nazistledaren Stefan Jacobsson ur den silvergrå van som Svenskarnas Parti hyrt av ett välkänt hyrbilsföretag. Jacobsson och hans stab på blott fyra personer har inga anhängare på plats. Nazisterna möts enbart av motstånd och massiva burop. Jacobsson rättar till kavajen och blickar ut över alla människor som samlats på Rådhustorget i Gävle.
Just i den sekunden är han den mest hatade mannen i Gävle.
Han ser ut att njuta av det.
Allt känns som ett bisarrt skådespel.
Klockan 18.00, samma stund som när Rådhustorgets klockor klingar melodin ur Evert Taubes Änglamark, inleder Jacobsson sitt tal. Han överröstas av massiva burop. Trots att ingen hör vad Jacobsson säger lägger hans blotta närvaro en otäck känsla över Gävle. Bakom den välpressade kostymen finns en man som står för nazism och för hat. Det är en brutalt surrealistisk känsla att han och hans nazistiska parti år 2014 håller ett möte på det torg som är vårt och att det är möjligt enbart på grund av att polisen lägger stora pengar och resurser på det.

Stämningen bland motdemonstranterna blir allt mer uppretad. Det råder en hatisk atmosfär på hela torget. Ett massivt polisuppbåd, det största Gävle skådat, bröstar upp sig. Mängder av specialtränade poliser med bister uppsyn och lika många civilklädda poliser är på plats. Poliserna säger åt motdemonstranterna att de måste vara tysta när nazistledaren talar och att de ska respektera mötesfriheten.
Under Svenskarnas Parti turné och det tumult som följt i dess spår har polisen fått kritik. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är en av dem som varit upprörda över att partiet får tillstånd att hålla möten.
Till Kvällsposten har han till exempel sagt att polisen är alldeles för generös med att ge tillstånd till nazistmöten. Men det är trots allt fel att lägga skulden på polisen. Det här är demokrati och den har stundtals ett högt pris.

Mötesfriheten är lika stark som yttrandefriheten. Den gäller alla så länge inte lagen bryts . Det innebär att även nazister har rätt att hålla torgmöten och rätt att uttrycka sina åsikter.
Polisen har därför ingen lätt uppgift. Den följer enbart sitt uppdrag, men för motdemonstrationerna blir polisen nazisternas närmaste vänner. För motdemonstranterna blir polisen en maktinstitution som försvarar nazisterna och slår tillbaka mot motdemonstranterna.
Det hela utvecklas därför till en kamp mellan polisen och motdemonstrationerna. Polisen provoceras med slagord och försöker skingra massorna. Polisen sliter, till synes brutalt, ner en kvinna. En man brottas ner av fyra poliser. Varför vet jag inte. Kvinnan gör inget motstånd. Mannen tycks inte förstå vad som händer. Han ser enbart chockad, ledsen och förtvivlad ut.
Han känner nog det vi alla – kanske till och med polisen – känner. Vanmakt, sorg, förtvivlan. Olust inför hela situationen.

Flera knallskott smälls av. En kvinna skadas i benet. En man kommer plötsligt fram till mig och vräker ur sig glåpord för att Arbetarbladet kallar Sverigedemokraterna ett rasistiskt parti. Han är mycket aggressiv. Han skriker så att jag får hans spott i ansiktet. Stämningen är uppeldad.
Detta är demokrati, men det känns som att vi alla är förlorare.

Jag vandrar från Rådhustorget i Gävle. Jag tänker på Martin Luther King (1929-1968):
”Hat kan aldrig fördriva hat, det kan bara kärleken.”

Publicerat av

3 reaktioner till “Det känns som vi alla är förlorare”

 1. Hur är det möjligt att dessa rasistiska organisationer även kan tillåtas?

  FN:s konvention om avskaffandet av alla former av rasdiskriminering trädde i kraft 1969. Sverige anslöt sig till den utan reservationer.

  ”Allt spridande av idéer grundade på rasöverlägsenhet eller rashat” ska vara brottsligt, stadgar konventionens fjärde artikel.

  Staterna förbinder sig också att ”olagligförklara och förbjuda organisationer, samt organiserad propaganda och all annan propaganda, som främjar och uppmanar till rasdiskriminering”.

  Sverige lever inte upp till sina åtaganden, konstaterar FN-kommittén som bevakar att staterna följer konventionens bestämmelser.

  ”Vi noterar med oro att rasistiska och extremistiska organisationer fortsätter att verka”, skriver FN:s kommitté mot rasdiskriminering i sin senaste rapport om Sverige.

  Några av dessa organisationer är Svenskarnas parti och SD. GÄVLEBORG MOT RASISM

 2. Som tur är finns det bara ett försvinnande antal nazister och vad jag minns så har de i alla år visat sitt fula tryne vid något tillfälle, t.ex. genom att vandra fram till något minnesmärke för Karl XII. Det som är nytt är de tilltagande kravallerna i samband med dessa framträdanden. I dagens DN kan man läsa om vad polisen befarar i samband med demonstationen i Stockholm dit det verkar ha rest ett stort antal streetfighters från den autonoma vänstern. Man berättar också om vad som hände i Malmö där det t.ex. kastades 25%-ig ammoniak på polisen. Det verkar vara i dessa kretsar som vi fått de verkliga problemen. Artikeln i DN: http://www.dn.se/sthlm/polisen-befarar-valdsam-motdemonstration/

 3. Med hänvisning till min tidigare kommentar ovan så såg jag den här intelligenta beskrivningen av en rasist.

  En man kommer in till sjukhuset för en hjärntransplantation. Doktorn visade patienten 3 olika hjärnor med vidhängande prislappar. Så välj den som bäst passar sa doktorn.
  1. En vit mans hjärna 5000 kr
  2. En svart mans hjärna 5000 kr
  3. En rasistisk mans hjärna 20000 kr
  Så patienten frågade varför den rasistiska hjärnan kostade så mycket mer. Och doktorn svarade ”Därför den har aldrig använts”
  /Hans, ej rasist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *