Vardagsrasismens ansikte

Tisdag 30 september klockan 11.10
SVT har klippt bort material som kan uppfattas som stötande i nyutgåvan av Pippi Långstrump.
Det är inget märkligt med det.
Det märkliga är reaktionerna.
En man ringde mig här om dagen. Han var upprörd över Arbetarbladets artikel om Älvkarlebyföretaget Saemas. Företagets chokladbolll kallades för ”Gammeldags fördomsfri negerboll”, vilket med rätta upprörde i sociala medier.
– Gå in på tyda.se och sök på ordet negerboll. Där får du förklaringen, sade Saemas delikatessers ägare Eva Sidekrans till Arbetarbladet.
I övrigt vill hon inte kommentera namnsättningen på bakverket.

Mannen som ringde var inte upprörd över att ett delikatessföretag av någon anledning absolut ville använda ordet ”negerboll”. Han var upprörd över att Arbetarbladet ens skrev om en så ”fånig grej”.
– När jag växte upp hette det negerboll. Det tänker jag fortsätta att säga. Det finns inget rasistiskt eller fördomsfullt i det. Det är ju så det heter, sade mannen.
Jo. Vi sade också negerboll när jag var liten, konstaterade jag. Den benämningen använder jag dock inte nu, eftersom jag numera vet att det ordet kan uppfattas som stötande och kan kännas nedvärderande för människor i vår omgivning.
Jag frågade mannen om han inte tänkte likadant och varför han var tvungen att fortsätta att använda en gammal benämning, trots att han visste att den är förlegad och kan såra.
– Därför att jag alltid har sagt det och det ska ingen ändra på. Det finns inget rasistiskt eller fördomsfullt i det, upprepade han.
Vi kom inte längre än så.

Nu är det Astrid Lindgrens Pippi Långstrump, som sändes i SVT för första gången 1969, som upprör.
När SVT nu ger ut en restaurerad DVD-utgåva har både bild- och ljudkvalitén blivit bättre.
Scenen där Pippi kallar sin pappa för ”negerkung” har ändrats så att hon enbart säger ”kung”. En scen där Pippi leker kines har klippts om.
– Vi ser att målgruppen är barnpubliken och vi tror att det kan upplevas sårande eller nedsättande för barn som ser och hör det här, säger Paulette Rosas Hott, försäljningschef för program och licensiering på SVT till SVT Kultur.
Naturligtvis gör Paulette Rosas Hott och SVT helt rätt. Det som är gammalt och mossigt och som har förändrats över tid bör förändras.
Men nu rasas det för fullt. Nyheter 24 har till exempel listat 17 orimliga reaktioner på det faktum att Pippi nu redigeras.

Det pratar om censur, om att Sverige håller på att förfalla, om ett kulturarv som förstörs. Ja, reaktionerna är helt enkelt orimliga.
Jag tycker inte om censur, men denna redigering är inte att jämföra med censur.
Det handlar om ett klokt sätt att uppgradera en gammal historia till en modern tid.
Historien om Pippi blir knappast sämre för att hon säger ”kung” och inte ”negerkung”.
Det märkliga är att så många inte vill förstå.
Det märkliga är att det finns de som så gärna vill blunda för att ordet ”neger” kan uppfattas som kränkande.
Fast egentligen är det nog tyvärr inte så märkligt.
Det vi ser är den vardagsrasism som vuxit sig stark i Sverige.

Publicerat av

Daniel Nordström

11 reaktioner till “Vardagsrasismens ansikte”

 1. Daniel. Det är helt enkelt så att folk tröttnat på att anpassa sig till minoriteten invandrare. Alla utgår väl ifrån att Astrid Lindgren inte hade rasistiska tankar när hon skrev ”negerkung”. Barn som läste sagan, uppfattade knappast ordet ”neger” som nedsättande om en folkgrupp.

  Det finns en uppsjö av filmer och litteratur som speglar dåtiden syn på ordet. Det var ett allmänt vedertaget ord för en färgad. När jag gick i skolan fanns alfabetet illustrerat efter väggarna. Vad tror du bokstaven ”N” hade för illustration?
  Daniel. Med din uppfattning om historiska skrifter, skulle stora delar av bibeln censureras. Som chefredaktör bör du stå långt ifrån allt vad censur heter. Men du är ju lite speciell.

  1. Nu är det så Leffe att Astrid Lindgren själv meddelade att hon inte tyckte det var särskilt lämpligt och att hon efteråt hellre nämnt honom som sjöman eller pirat.

   1. Vad hon sagt ”efteråt” är ointressant. Intressant är vad ordet hade för innebörd då hon skrev sagan om ”Pippi Långstrump” Jag är säker på att hon inte avsåg att såra någon. Daniel däremot, har åter igen hittat ett sätt att jaga ”smygrasister” som vill behålla originaltext. Varför ska han hela tiden förminska sig själv genom att jaga ”rasistspöken”?

    1. Leffe; Bibeln har skrivits om otaliga gånger, just för att passa bättre i tiden. Gammalt språkbruk byts ut mot nytt. Filmen kommer vara precis likadan, fast utan benämningen negerkung och utan att Pippi leker kines. Att ens orka bry sig över en så liten förändring är bara larvigt.
     Skärp dig förfan.

     1. Läs bibeln ”förfan” så förstår du vad jag menar. Jag syftar inte på ”språkbruk” utan på innebörden och meningen av vad som står skrivet. Synen på samkönade förhållanden som exempel. Läs på! Återkom sen!

 2. Man kan ju undra hur länge man får säga att jag fått finne på näsan, eller finskapinnar. Indian sommar kanske går än så länge, men rödskinn måste väl ligga i farosonen. Jesus älskar alla barnen röd, gul ,vit och svart måste väl vara rena katastrofen i dina ögon.

  1. Inte ens samma sak. Rödskinn sägs inte heller längre, inte heller säger vi zigenare. Vi säger inte heller guling eller andra rasistiska tillmälen. Förr i tiden kunde vi säga så, då hade vi vita en cementerad maktposition i samhället, världen över. Idag är vi mer blandade, av många orsaker. Då får man lov att vara lite bussig och inte kränka andra människor.

 3. Det är så enkelt att utvecklingen går framåt,leffe, bara för att du lever kvar med dina n…….rbilder i huvudet och vill ha det så, så har resten av världen gjort framsteg.
  Gissa vad som ,iklädd nattmössa och karakteriserad som lömsk barnarövare, illustrerade skolböcker i Tyskland på 30talet under bokstaven J…?
  Astrid Lindgren sa själv i en intervju -70 : ”Ja,jag skulle ta bort en massa idiotier, spiksäkert är att jag inte skulle gjort honom till n…….rkung. Tiderna ändras och han skulle antagligen varit pirat eller sjörövare istället”.

  För övrigt är ”leffe” samma person som övertog och förfalskade alias i Mittmedias insändarfält i somras och stängdes av och blockerades för sina tilltag då under alias”leif s” bl.a.

  Han använder t.o.m exakt samma skolbildsargument nu som under n……rbolls debatten i somras.
  Inget nytt under sd-sympatisörernas huvuden alltså.

 4. Jag förstår inte varför folk blir så arga över att ordet neger ska tas bort från ordet negerkung i Pippi Långstrump. Astrid själv sa ju redan på 70-talet att om det var något hon skulle ändrat så var det just det.
  Finns det verkligen inget värre i världen som tex att vi har en äcklig rasist som ska bli andre vice talman i Sveriges riksdag? Eller att äcklen i SD med Adolf Åkesson i spetsen är Sveriges tredje största parti.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *