Nu krävs en ny mediepolitik

Torsdag 2 oktober klockan 13.40
Mediernas utvecklingshastighet har aldrig varit snabbare.
Samtidigt står mediepolitiken mer eller mindre stilla.
En grupp forskare varnar nu för att klyftorna mellan olika grupper av medieanvändare ökar. Det ökar hoten mot samhällets sammanhållning och våra gemensamma värdegrunder.
Att klyftorna i samhället ökar är tydligt. För mig har det blivit helt uppenbart de senaste åren, inte minst genom samtal och korrespondens som jag har haft med människor i olika sammanhang.
Det fanns en, inte allt för avlägsen, tid när alla människor tog del av samma typ av journalistik och samhällsinformation. Alla läste samma tidningar, såg samma tv-program och lyssnade på samma radioprogram. Jag skulle inte vilja påstå att det var en gyllene tid, men den var mindre komplicerad.
I dag är valfriheten – tack och lov – betydligt större. Människors mediebeteende har kraftigt förändrats. Det har aldrig varit så lätt att ta del av journalistik och samhällsinformation som det är nu. Det är positivt för alla oss som gillar journalistik, debatt och samhällsinformation.
Men – och det är viktigt att komma ihåg, det har heller aldrig varit så lätt att välja bort relevant journalistik, debatt och samhällsinformation.
Människors olika mediebeteenden skapar klyftor i samhället. Det är en stor utmaning för medierna, för samhället och för demokratin i stort.
Främst märker jag att klyftorna ökar hos de människor som använder den SD-närstående sajten Avpixlat och andra hatsajter som sin primära nyhetskälla. Dessa människor får tyvärr en en mycket begränsat och hårt vinklad världsbild.

I dag skriver Lars Nord, professor vid Mittuniversitetet, Mart Ots, föreståndare vid MMTC, Internationella handelshögskolan i Jönköping, Jesper Strömbäck, professor vid Mittuniversitetet, Ingela Wadbring, professor vid Mittuniversitetet och Lennart Weibull, professor vid Göteborgs universitet en gemensam artikel på DN Debatt.
Forskarna anser att hoten mot kvalitetsjournalistiken aldrig varit större än i dag. Det är ett påstående som jag inte fullt ut håller med om, men det finns mycket annat intressant i artikeln. Forskarna menar till exempel att det finns ett akut behov av en ny medieutredning som ska ligga till grund för en ny mediepolitik. Det håller jag definitivt med om.

Att mediebranschen befinner sig i en utsatt position är det ingen tvekan om.
Däremot är det inte synd om medierna. Inte minst många framåtsyftande tidningsföretag är duktiga på att finna nya vägar i medielandskapet. Det såg vi inte minst under valrörelsen då ett flertal tidningar avancerade avsevärt och inte minst vann ny mark inom tv-området.
Men det är också så att mediepolitiken är hopplöst eftersatt.
Allt för få politiker engagerar sig i frågan. Vi har till exempel ett presstödssystem som kom till på 70-talet. Dinosaurier känns fräscha i jämförelse med det systemet.
Här är ett klokt citat från forskarnas artikel på DN Debatt i dag:
”En innovativ mediepolitik brådskar. Inte främst för att det är synd om enskilda medieföretag som har svårare att klara konkurrensen, utan för att det är mediepolitikens uppgift att skapa goda förutsättningar för medierna att leva upp till sina demokratiska roller som informationsbärare, granskare och debattarena. Sverige behöver en mediepolitik värd namnet. Inte för att allmänfinansierade och kommersiella medier ska garanteras konkurrensfördelar på tuffare marknader, utan för att en fungerande demokrati förutsätter medier som tillhandahåller information som gör att människor fritt och självständigt kan ta ställning i samhällsfrågor. En innovativ mediepolitik måste utgå från att medieutvecklingen är en demokratifråga, inte en branschfråga.”

Debattartikeln avslutas så här:
”Det kan tyckas långt till en ny mediepolitik som vänder helt på perspektiven och utgår mer från medborgarnas behov än från mediebranschens intressen och som analyserar hela mediesystemet i stället för enskilda medieformer var för sig. Likafullt måste något göras och det snabbt. Total tystnad om medierna i den kommande regeringsförklaringen vore mycket illavarslande. Här har Stefan Löfven ett ypperligt tillfälle att markera att ny medietid kräver ny mediepolitik. Inte för mediernas, men för medborgarnas och demokratins skull.”
Det är så sant som det är sagt.
Det behövs en ny mediepolitik.
För demokratins skull.

 

Publicerat av

11 reaktioner till “Nu krävs en ny mediepolitik”

 1. ”en fungerande demokrati förutsätter medier som tillhandahåller information som gör att människor fritt och självständigt kan ta ställning i samhällsfrågor”. Precis. Men själv vägrade du Nordström låta SD annonsera med ett stapeldiagram som visade offentlig statistik om antal asylsökande i Norden. Det gjorde du tillsammans med ett 20-tal tidningar i ett gemensamt försök att motverka ett fritt och välinformerat val, baserat på en ”känsla” att annonsen var främlingsfientlig.

  1. @Ove P: Ja. Den annonsen publicerades inte i Arbetarbladet.
   När man betraktar den annonsen i den rasistiska kontext som Sverigedemokraterna representerar kan den definitivt upplevas som främlingsfientlig. Det är inte bara en känsla. Det är ett faktum.

   1. Det är intressant att du kallar offentlig statistik för ”främlingsfientlig”. Vilka andra fakta har AB undvikit att redovisa för läsarna i akt och mening att skydda dessa från sanningen ?

  2. Men vad du har svårt att fatta, sitter du fortfarande på loftet o tjattrar om samma annons du upprepade ggr fått svar angående??
   Ska Nordström behöva ta det med bilder o pekbok för att du ska koppla?
   Din vän ”trucker”/JanneT.

    1. Tjena pysen, min diagnos? Närmast allergisk mot människofientliga rasister som du. Lider förmodligen av Skrattus Paradoxalia efter att, och jag råder alla att följa tråden i ”åkesson-dressman” bloggen, läst din o kollegan oveps hysteriska inlägg och skjutjärnsdueller med er själva.

     Kulturhistoria i form av Humle o Dumle respektive Knoll oTott kommer osökt i åtanke när man läser oveps och leffes fantastiska utbyten o tjoande påhejningar av sig själva.
     Keep up the good work boys o en skön helg till er.
     P.S. sign ”leffe” är alltså en förfalskare o bedragare som i somras stängdes av och blockerades från AB efter att ha övertagit och använt andras alias i insändarfälten. Därför sitter han nu enbart här.

     En väldigt allvarlig och inte alls vidare demokratisk sak att göra. Man ska vara snäll leffe.

     Lär bara av hur go o gullig jag är så slipper du vara avis jämnt.
     Alltid er vän ”trucker”/JanneT.

   1. Trucker eller JanneT eller vad du nu vill kalla dig: du drar ner nivån på stackars Nordströms blogg väldigt mycket genom dina attacker på andras kommentarer. Håll dig till ämnet eller håll dig härifrån.

    1. trucker/JanneT, går fint, då några andra alternativ ej finns .
     Ja,se det var då rakt inte avsikten att sänka nivån på ”stackars Nordströms” blogg. Lite nedlåtande du uttrycker dig sådär i allmänhet, likt en förringelse av Jenny Wennberg jag såg i spalterna idag, givetvis av en sdare som kallade henne ”fru Wennberg”?

     Själv har jag efter Daniels första förklaring för en månad sedan glasklart förstått hans motiveringar till sitt ställningstagande ang annonsfrågan……du har fått samma svar nu 3-4ggr och begriper likväl inte utan fortsätter prutta på. Får se om femte gången gillt är din siffra.

     Så för att behålla ”din”nivå i fältet så kommenteras frågan ej mer från mig ”trucker”/JanneT.

     Rekommenderar att du tar dig ner till Fuzz (Å-krogen)på Lördag…vilket jädra ös DET blir du. Man blir snäll o rar i sådana sköna omgivningar med go vänner o ännu goare musik.

     1. Har inte du märkt att dina åsikter betraktas som korkade? Ditt sätt att uttrycka dig, vittnar om mycket skolk under din skolgång. Så skyll inte dina tillkortakommanden på andra, PEJ.

 2. Man kan inte komma ifrån att det ett stort nederlag för media att så många anser sig behöva alternativ nyhetsrapportering. Visserligen är digniteten av detta mycket mycket mindre än t.ex. i de gamla öststaterna, men det är samma fenomen. Detta märks också tydligt på att människor i gemen har blivit väldigt försiktiga med att uttala sig om eller ens diskutera vissa frågor, och för detta måste nog media ta på sig ens stor del av skulden.
  Så frågan är vilket som är det största problemet, systemfelet eller symptomet alternativ media.

  1. @Thomas: Jag håller med om att det är ett stort nederlag.
   Vi som arbetar inom media har all anledning att vara självkritiska och bör noga analysera varför det är som det är och hur vi på bästa sätt kan vara relevanta i den tid vi lever i nu – och i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *