Detta vill vi erbjuda dig

Fredag 3 oktober klockan 13.45
2013 och 2014 är åren när det plötsligt hänt. Dagstidningarna har börjat ta betalt även för sitt digitala innehåll. De svenska tidningarna provar olika vägar. Betallösningarna varierar. Från och med måndag förändrar också Arbetarbladet strategi på arbetarbladet.se. Många undrar varför dagspressen har vaknat först nu, men det har sina förklaringar.
Att släppa allting fritt på nätet var tidningarnas största misstag. Så brukar det ofta sägas när vi blickar tillbaka på tidningarnas omkring 20 år långa historia på Internet. Jo, det är alltid lätt att vara efterklok, men de som resonerar på det sättet glömmer lätt bort den enorma förändring i kommunikation som har skett under dessa 20 år.
När dagstidningar började publicera sig även digitalt var tiden naturligtvis en annan. Pappersupplagorna var ännu relativt stabila, annonspengarna rullade in och tidningarnas ekonomi var i det stora hela god. Tidningarna hade helt enkelt råd lansera sitt material även digitalt. De tidningar som inte hängde med i den digitala utvecklingen upplevdes snabbt som mossiga och tappade relevans. Dessutom var tiden för betallösningar långt ifrån mogen för 20 år sedan. Numera finns en helt annan logik när det gäller betallösningar på nätet. Människors betalvana digitalt har blivit vardag.

Tidigt i somras lanserade Arbetarbladet sin nya sajt. Den är stöpt i samma grundform som MittMedias övriga sajter. Redan inledningsvis började vi premiummärka vissa artiklar. Premiummärkning innebär att enbart läsare som i någon form är prenumeranter kommer åt materialet. Från och med i somras krävs även inloggning för att kunna kommentera artiklar. En del tidningar har valt att införa en hård betalvägg, andra kallar sin betallösning för det något mjukare betaldraperi. Vi kallar vår lösning för premium.

Vi valde medvetet att inte premiummärka så många artiklar inledningsvis. Från och med måndag ändrar vi strategi. Nu kommer vi att börja premiummärka betydligt fler artiklar. Vi gör inte det för att stänga ute läsare. Även i framtiden kommer mycket material att ligga fritt på arbetarbladet.se. Den som inte inte vill betala kommer också finna intressant journalistik, men inte lika mycket. Anledningen till att vi premiummärker mer är att vi vill gynna våra prenumeranter. Det lönar sig att vara prenumerant på Arbetarbladet.

Den satsning vi gjorde kring Estonia, 20 år efter katastrofen, är ett tydligt exempel på digitalt premiummaterial som gynnar våra prenumeranter. Den 32-sidiga exklusiva e-tidning vi gjorde finns tillgänglig för alla prenumeranter, liksom tv-inslagen kring detta. Den som inte är prenumerant kan köpa e-tidningen om Estonia. De röda helgdagar, som tidigare varit tidningslösa, kommer vi ut med en e-tidning som finns tillgänglig för alla betalande läsare. Dessutom kommer vi nu att allt mer fördjupa våra satsningar på premium för att ge våra betalande läsare mer relevant och lokal journalistik.

Ingen läsare som besöker arbetarbladet.se även från och med måndag ska behöva känna att de möter en vägg. Däremot ska vår satsning på premium göra att våra betalande kunder ska premieras. Därför rekommenderar jag dig att gå in på arbetarbladet.se och se vad vi erbjuder. Det lönar sig att vara prenumerant på vår tidning eller i våra digitala kanaler.

För övrigt säger jag som en av de allra största, Tage Danielsson (1928-1985):
”Om man vägrar att se bakåt och inte vågar se framåt, så måste man se upp.”

Publicerat av

En kommentar till “Detta vill vi erbjuda dig”

 1. För att ha Tage Danielsson i tanken så citerar jag INTE men: Det var förbanne mig det bästa jag hört……..på bra länge.

  Hoppas det även kan ge klang i insändarfälten som nuförtiden domineras och förstörs av sdskockens statistikrabblande och mantraliknande människofientliga insändare, och inte Arbetarbladets tidigare normala läsarkrets.

  Vilket i sig är helt horribelt då samtliga sd sympatisörer i fälten uttrycker endast förakt för chefredaktör, journalister och andra insändarskribenter…….så vad gör ni då här i denna”oseriösa ,snedvinklande kommunistanstrykna patraskblaska” ni så gärna kallar tidningen??

  Hade jag själv ansett detta om tidningar,skrifter,media jag avskytt så hade jag inte ägnat en sekund av mitt intresse dit. Hur vi alla äro olika ändå som tur är.
  Låt oss ta tillbaka vår arbetar och människovänliga tidning.

  Mycket bra initiativ och en återkommande, hädanefter pröjsande läsare har ni åtminstone fått tillbaks i mig./JanneT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *