Detta krävs, Alice Bah Kuhnke

Söndag 5 oktober klockan 18.55
Det är inte statens roll att rädda mediekoncernerna. Så sade tidigare kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth ett antal gånger.
Jag håller med henne om det, men vill lägga till att det inte heller är statens roll att stå i vägen för mediekoncernernas utveckling.
Jag hoppas att nya kulturminstern Alice Bah Kuhnke (bilden) inser det.
Alice Bah Kuhnke.
Jag blev nog lika förvånad som alla andra när det förkunnades att hon blir ny kulturminister med ansvar för mediepolitiken.
Så här några dagar senare kan jag konstatera att jag inte vet någonting om hennes politik. Samtidigt tycker jag att det är spännande med ett nytt och oväntat namn och Bah Kuhnke har fått mycket beröm för det hon har gjort tidigare i karriären.

Hennes företrädade Lena Adelsohn Liljeroth skrev bland annat detta på DN Debatt apropå debatten om mediernas situation:
”Min uppgift som ansvarig minister är att arbeta för att medborgarna ska ha tillgång till en allsidig och oberoende nyhetsförmedling – inte att hålla mediekoncerner under armarna. Statens roll kan inte vara att skapa en marknad för dagstidningar.”
Det går inte att säga emot Adelsohn Liljeroths ord. Mediekoncernerna måste rädda sig själva, men det finns en hel del som politikerna kan göra för att inte stå i vägen för mediernas utveckling. Den viktiga biten kändes det som om Adelsohn Liljeroth då och då glömde.
Jag hoppas att Alice Bah Kuhnke tar tag i dessa viktiga bitar – och att hon gör det nu. Det finns nämligen en hel del att göra för henne, inte minst med tanke på att medielandskapet förändras så snabbt – till och med ännu snabbare än de flesta förutspått.

Som så ofta förut uttryckte Aftonbladets publisher Jan Helin det bäst när det gäller vilka krav som nu ställs på Alice Bah Kuhnke.
I en intervju med Resumé säger Helin bland annat att medielandskapets snabba förändring gör frågan om Public service finansiering i ett digitalt medielandskap mycket het.
– Public service, främst SVT, klampar nu in med statligt beslutade miljarder i ryggen på exakt samma spelplan där alla mediebolag bokstavligen kommer att kämpa för sina liv för att hitta affärsmodeller. Hur kulturministern agerar här kommer att vara avgörande för medielandskapet i Sverige framöver, säger Helin.
Det är bara att hålla med honom.
Frågan kring Public Service är brännhet, men ingen har tagit i den fullt ut förut. Det är dags att vi vågar diskutera den nu.

Även i övriga krav på Alice Bah Kuhnke uttrycker Jan Helin sig klokt i intervjun i Resumé:
– Ytterst handlar det om hur spelplanen för yttrandefriheten ska fungera, Alice Bah Kuhnke har alltså att hantera en hörnsten i demokratin kommande år. Dumheter som den orättfärdiga reklamskatten för tidningar och den obegripliga digitalmomsen måste hon snabbt borsta av för att visa handlingskraft och få trovärdighet inför den stora frågan om ett digitalt Public service.
Sverige har en lång och stolt tradition av tryck- och yttrandefrihet. Den måste vi fortsatt vårda och bevara på ett klokt sätt även i ett förändrat digitalt medielandskap. Hur kommer kulturministern och den nya regeringen att hantera den viktiga frågan? Jag hoppas att hon gör det i dialog med medieföreträdare.
Dessutom är det naturligtvis så att det nu till slut måste tas tag i frågan om reklamskatten och digitalmomsen. Det är hög tid för det. Detta borde ha gjorts för länge sedan.

Till sist vill jag också se en ny snabb och seriös översyn av presstödssystemet.
Att det nuvarande presstödssystemet är förlegat och att den relativt färska presstödsutredningen resulterade i ett jasså vet de flesta.
De nya presstödsreglerna börjar gälla 1 januari 2017. Det är på tok för sent. Det krävs inte en förändring 2017, det krävs en förändring nu. Det går som sagt snabbt. Med tanke på utvecklingstakten för medierna är det en evighet till 2017.

Om det finns handlingskraft finns det goda möjligheter för Alice Bah Kuhnke att göra snabba förändringar i mediefrågorna, förändringar som gynnar demokratin.
Men det finns ingen tid att vänta.
Resultat måste komma snabbt.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *