Dawit Isaak fyller 50 – kampen fortsätter

Dawit Isaak fyller 50 år i dag. Porträttbilden på honom har blivit en symbol för kampen för press- och yttrandefrihet. FOTO: KALLE AHLSÉN

Måndag 27 oktober klockan 09.45
Journalisten Dawit Isaak greps av eritreansk polis i sitt hem 23 september 2001.
Sedan dess har han suttit fängslad utan formell anklagelse och utan rättegång.
I dag fyller Dawit Isaak 50 år.
Jag undrar om han vet om det.
I dag på broderns 50-årsdag skriver Esayas Isaak en födelsedagshälsning till sin storebror, detta på DN Kultur.
”Kommer du i håg den där porträttbilden som du tog 1986 i Lerum? Den är i dag förknippad med press- och yttrandefriheten och känd världen över”, skriver Esayas Isaak.
– Han hade nog velat fira familjärt, med sina barn och sin familj – som vilka andra som helst, säger Esayas Isaak till Expressen.
Dawit Isaak och porträttbilden på honom har, tyvärr, precis som Esayas Isaak skriver blivit en symbol för kampen för press- och yttrandefrihet och också en symbol över hur hårt en journalist som står upp för dessa viktiga värderingar kan drabbas i delar av världen som saknar respekt för yttrandefriheten.

Dawit Isaak flydde från Eritrea till Sverige under 80-talets senare del. Han bosatte sig i Lerum och fick svenskt medborgarskap 1992. Han behöll även sitt eritreanska medborgarskap. Efter krigets slut återvände han till Asmara. Han blev delägare i Eritreas första oberoende tidning, Setit, där han även arbetade som journalist.
Han arresterades av eritreansk polis 23 september 2001. Den eritreanska regeringen har sagt att han sitter fängslad på grund av brott mot rikets säkerhet. I själva verket förstår alla att han sitter fängslad på grund av sin journalistiska gärning, som var allt för obekväm för den eritreanska regeringen.
För Dawit Isaak och hans familj har den fria journalistiken haft ett dyrt pris.
Dawit Isaaks fru och tre barn har varit utan sin pappa i 13 år.
Världen har sett hur Eritrea brutalt tystat en journalist som stod upp för det fria ordet.

Hur Dawit Isaak mår är det ingen som vet.
Hans 50-årsdag har, precis som hans 40-årsdag, förmodligen varit en grå dag som alla andra i fängelset.
Kampen om att få honom fri måste alltid fortsätta.
– Vi kommer, precis som den förra regeringen, vara starkt engagerade i fallet. Målet är att Dawit Isaak ska frisläppas, sade utrikesminister Margot Wallström (S) i går kväll, enligt Expressen.
Runt om i landet sker i dag olika insatser för att uppmärksamma Dawit Isaaks 50-årsdag och hans fall.
Amnesty har lyft upp Dawit Isaak som ”månadens aktion”. Tillsammans med Expressen har Amnesty samlat in över 1 000 vykort som ska överlämnas till Eritreas ambassad.
I eftermiddag deltar även Dawit Isaaks dotter, Betlehem Isaak, under en högtidsstund på Svenska Journalistförbundet. Där kommer bland annat Expressens chefredaktör Thomas Mattsson att tala.
I Göteborg kommer Dawit Isaaks bror, Esayas Isaak, att närvara när Amnesty och och Publicistklubben håller en manifestation.

Sverige har en lång tradition av tryck- och yttrandefrihet. I vårt land har tryck- och yttrandefriheten starkare stöd i lagstiftningen än de flesta andra länder.
Det ska vi vara stolta över. Det ska vi vårda.
Men det vi i Sverige ofta tar för givet gäller inte i många andra länder.
Eritrea och Dawit Isaak är ett av flera skrämmande exempel.
Den tidigare regeringen, med utrikesminister Carl Bildt, talade ofta om den så kallade tysta diplomatin i kampen för att få Dawit Isaak fri.
Vi vet alla att den inte lyckades tillräckligt bra.
13 år har passerat.
Jag hoppas att regeringen med Margot Wallström nu verkligen gör stora ansträngningar för att få Dawit Isaak fri. Det räcker inte att ha som mål att han ska friges. Regeringen måste agera och den måste göra det nu.

”För Dawit är inte bara en journalist, en symbol, utan först och främst en människa av kött och blod. Att släppa honom fri vore att läka såren i en familj vars medlemmar lidit mer än någon levande ska behöva lida.
Ett frigivande av Dawit Isaak på medmänskliga grunder skulle vara ett stort steg mot en verklig respekt för ­Eritrea som nation, där familjen betyder tusenfalt mer än här.
Ord förde honom till fängelset och ord ska också göra honom fri”, skriver Martin Schibbye, på Aftonbladet Kultur.
I dag släpps också en ny film av stödkommittén Free Dawit. I den vädjar Schibbye, som själv suttit fängslad i Etiopien, om att uppmärksamhetten kring fallet Dawit Isaak måste fortsätta. Du kan se filmen i denna artikel i Dagens Media.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *