Brott i skydd av yttrandefriheten

Rasist och brottsling eller hjälte i kampen för yttrandefrihet? Så här såg det ut när konstnären Dan Park hade ett vernissage i Malmö. Utanför galleriet poserade han framför motdemonstranterna med en en skylt med texten ”Entartete Kunst” – urartad konst. Foto: DRAGO PRVULOVIC/TT

Torsdag 30 oktober klockan 14.35
De ringde från SVT Debatt i Göteborg i fredags. De ville ha med mig i studion till den debatt som ska sändas i kväll. Jag skulle debattera gatukonstnären Dan Park och yttrandefrihet. SVT Debatt skulle ringa upp mig på nytt i måndags. De ringde aldrig. De hittade förmodligen något bättre alternativ, någon från Stockholm eller Göteborg. Det brukar oftast vara så när det gäller SVT.
Nåväl.
Det är inte för att jag är bitter över att jag fick nobben från SVT som jag skriver detta. Jag skriver för att jag tycker att diskussionen om yttrandefriheten är viktig och för att det är utmärkt att SVT tar upp ämnet i en debatt. Extra intressant blir debatten nämligen när den förs samman med den fria konsten och en sådan udda konstnär som Dan Park.

Vi är jämngamla, Dan Park och jag.
Vi växte båda upp i trakterna kring Umeå.
Första gången jag såg Dan Parks konst hade jag ingen aning om vem upphovsmannen var. Det var 1988, efter traumat i den västerbottniska byn Åmsele där Juha Valjakkala mördat tre människor. Dådet skakade Sverige. En tid senare såg jag en affisch på ett elskåp i Umeå. Den föreställde en bild på Valjakkala poserande med ett hagelgevär. Texten till bilden löd ”A Man´s Gotta Do What a Man´s Gotta Do”.
Allt kändes helt sjukt.
Upphovsmannen visade sig långt senare vara Dan Park, som då hette Appelblad i efternamn. Bilden blev i mångt och mycket starten för hans karriär som så kallad gatukonstnär. Fram till dess hade han främst varit en skum figur, som enligt rykten jobbade på Scan, spelade i ett band och rörde sig i mer eller mindre udda kretsar i Umeå.

Dan Park flyttade efter en tid till Malmö. Hans gatukonst har med åren varit fortsatt grov och i många fall också uppenbart rasistisk. Därför har han dömts för hets mot folkgrupp. Det är här debatten börjar. Är domen rätt? Är inte konsten fri? Har vi inte yttrandefrihet? Jo. Konsten är fri. Jo, vi har en stark yttrandefrihet som vi ständigt ska värna om. Trots det anser jag att domen mot Dan Park är helt rätt. Man kan nämligen inte göra vad som helst i yttrandefrihetens namn.

I Sverige har vi rätt att skriva, sända och uttrycka i princip vad som helst. Det starka med tryck- och yttrandefriheten i Sverige är att även det obekväma, det kontroversiella, det som inte anses vara politiskt korrekt och det vi upprörs över skyddas av lagstiftningen. Men, det betyder inte att exakt allt är accepterat. Det glömmer många som ständigt hänvisar till yttrandefriheten, till exempel när det handlar om fallet Dan Park eller när rasistiska kommentarer inte publiceras på en dagstidnings nätsida. Trots vår starka yttrandefrihet har vi inte laglig rätt att ägna oss åt hets mot folkgrupp, att uppvigla till brott eller att göra olagliga våldsskildringar. Det finns med andra ord ramar för konsten och yttrandefriheten.

Hovrätten fastställde i dag Dan Parks straff till fem månaders fängelse, detta för hets mot folkgrupp. Park nekar till brott och hänvisar till yttrandefrihet och konstnärlig frihet. Men, Dan Parks konst handlar i grunden inte om yttrandefrihet. Den handlar om våldsskildringar och hets mot folkgrupp enligt de ramar som lagen, yttrandefriheten och den fria konsten har.
Det går, tack och lov, inte att begå brott i yttrandefrihetens namn.

Jag säger som brittiske författaren, journalisten och poeten Gilbert Keith Chesterton (1874-1936):
”Konst liksom moral består i att linjerna måste dras någonstans.”

Publicerat av

21 reaktioner till “Brott i skydd av yttrandefriheten”

 1. Jag gissar nu men troligen tyckte du att Kartellens och Timbuktus uppmaningar till våld mot Jimmie Åkesson var i sin ordning och inom den konstnärliga frihetens ramar ?

  1. @Ove P: Politiker får finna sig i ett tufft debattklimat och satir där det är en vid gräns för yttrandefrihet och konstnärlig frihet. Ja. Jag anser att textraden ”dunka Jimmie gul och blå” är inom den konstnärliga frihetens ramar. Det betyder dock inte att jag tycker om denna textrad.
   Att uppvigla till våld är omdömeslöst, oavsett om det är inom den konstnärliga frihetens ramar eller inte.

   1. Man skulle också kunna säga att uppmaningar till våld mot folkvalda politiker är extra allvarligt eftersom det kan ses som ett angrepp på demokratin.

    1. @Ove P: Där har du en viktig poäng. Jag håller med dig om att hot mot politiker är extra allvarliga just av den anledningen.

     1. Men du tycker alltså att Kartellens och Timbuktus hot om våld mot en politiker inte ska leda till nånting medan Dan Park förtjänar att fängslas för sin ”olämpliga” konst ?

   2. Dan har, till skillnad från vänstern och vissa invandrargrupper, inte uppmanat till våld mot någon eller hetsat mot någon… Den enda icke högprofilerade/”kändisperson” han hängt ut i sin konst är den afrikan som utsattes för gängmisshandel och mordförsök av kurder på en bro, och just det enskilda fallet kan tyckas onödigt även om Dan talar om kontexten med de övriga i det verket.

    1. @Trisse: Du anser att Dan Park inte hetsat mot någon. Faktum är att han är dömd just för hets mot folkgrupp. Menar du att det är felaktiga domar?

    1. Rätt Ove. ”Janne T” skiftar lite alias. ”PEJ” ”Trucker” Avslöjar sig alltid med sina ”huvet under- armen- kommentarer”. Väntar bara på att han kallar sig ”Mr. N. Köpmangatan xx” Eller ”Pysen”……..

   1. Har du helt övergivit signaturen ”PEJ”? Tro inte du blir osynlig för det, ”Janne T”/”Trucker” OBS! Jag är inte medlem i Handels!

    1. Vilka sjukliga drag du uppvisar, du får sitta här oftast ensam sedan du blev blockerad och avstängd ,av Mittmedia, i somras för bedrägeri och övertaganden av andras alias. Du kan helt enkelt inte verka bland civiliserade mediafält då du som sympatisör till rasistiska sd inte förstår när du är totalt överspelad och förbisprungen.
     Men för att göra livet lättare för dig och så slipper du sitta och leta människors identitet på Eniro som du brukar: signaturen PEJ och jag är 2 helt olika personer, något alla UTOM du förstått sedan länge. Däremot så delar jag PEJs sociala och demokratiska värderingar fullt ut.
     Såg i somras hur sign.PEJ fullständigt pulvriserade dig i insändarfälten och har många ggr sett dina aggressiva angrepp på honom därefter. Du kan inte förstå eller tåla när du kommer tillkorta, vilket i ditt fall var mer regel än undantag.

     Sen är det ju fantastiskt intressant att vi får reda på att du INTE är medlem i Handels…..har du kontaktat Rapport och Aktuellt för ett sådant ”breaking news” konstaterande?
     Alltid din vän/janne.

     1. DU, skulle bli jävligt förvånad över vad jag vet om dig! Sen, skulle fler än en ha samma alias på nätet, är inte det olagligt. Dessutom, jag är fan ingen sd:are. Däremot FÖR folks rätt till fritt val! Detta, utan att rasiststämplas.
      Att ha en ex. vis. Thaiflicka i familjen/släkten, kan få vissa att gå bannans. Eller? Janne T.

     2. Du kan ju inte ens dela upp en text på ett korrekt sätt. ”Punkt, kommatecken. Versaler, gemener, tycks vara okänt för dig. Ska man sitta på ett förbundskontor, företräda medlemmar, bör man kunna skriva ren svenska, med rätt indelning!

     3. Arbetarrörelsens Intressecenter AB =
      PEJ. Janne T. Trucker Osynlig PE jansen? Skulle inte tro det!

 2. Hovrätten sänkte straffet, men Dan Park ska fortfarande avtjäna 5 månader om hans överklagande inte vinner gehör. Kanske denne Dan Park är en olustig och skum figur som gått över gränsen. Dock måste vi vara vaksamma på att censuren i skydd av ”hets mot folkgrupp” inte tillåts stoppa för mycket av den konst som t.ex. behandlar de problem som finns kring vårt möte med de mer tveksamma sidorna av islam. Den risken är överhängande.

 3. Sverige er syk.
  Fengsle en mann som lager tegninger !!
  Sverige har påtatt seg ansvaret som Moralens Vokter. Det blir spennende å følge med på.
  Stå på Dan Park.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *