Det behövs fler lokala röster

Fredag 7 november klockan 15.05
Egentligen började allting redan för snart två månader sedan, närmare bestämt 16 september. Då blev det officiellt att Anna Gullberg skulle efterträda Maria Brander på posten som chefredaktör och ansvarig utgivare på Gefle Dagblad.
I en intervju som branschtidningen Medievärlden gjorde med Anna Gullberg i samband med utnämnandet utmanade hon mig att göra en podcast med fokus på mediefrågor i allmänhet och lokal journalistik i synnerhet.
Jag tackade ja redan samma dag.
I måndags tillträdde Anna Gullberg som ny chefredaktör på GD.
I går eftermiddag spelade vi in det första avsnittet av vår podcast #GullbergNordström.
I dag hade det första avsnittet premiär. Du kan lyssna på det här.

Arbetarbladet och Gefle Dagblad tillhör visserligen samma koncern, MittMedia. Vi har en gemensam sportredaktion och väljer att i enstaka tillfällen, som till exempel under valkvällen, att samarbeta redaktionellt. I övrigt är vi konkurrenter under alla timmar av dygnet. Varför väljer då vi två klassiska konkurrenter att göra en podcast gemensamt?
Anledningen är att vi vill skapa dynamik genom att två utgivarröster från två olika redaktioner diskuterar branschfrågor ur olika infallsvinklar. Dessutom anser vi att det behövs fler chefredaktörer med ett lokalt perspektiv som aktivt ger sig i debatten och diskuterar såväl lokala frågor som nationella och internationella mediefrågor.

Det finns förvisso redan bra mediepoddar ute. Det mest kända är exemplet är #MattssonHelin med Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och Aftonbladets publisher Jan Helin. Den podden har så mycket som 30 000 lyssnare varje vecka. Våra kollegor inom MittMedia, Carl-Johan Bergman, chefredaktör på Dalarnas Tidning och Bosse Andersson, utgivare på Dala-Demokraten, har också startat en podd vars andra avsnitt spelades in denna vecka. Men det finns behov av fler poddar – och det behövs framför allt fler medieröster med rötterna i den lokala journalistiken som närmare beskriver den spännande utvecklingsresa som lokaltidningarna just nu befinner sig i. Just detta borde för övrigt inte minst SVT Agenda ha i åtanke om de diskuterar lokal tidningsjournalistik fler gånger.

I premiäravsnittet av #GullbergNordström pratar vi om Public Service, om att vara ny på jobbet och om hur ansvariga utgivare resonerar vid namnpubliceringar, till exempel när ett mord inträffat eller när en politiker ertappas med oegentligheter. Naturligtvis lyfter vi också fram den nyhet från veckan som var så positiv för Arbetarbladet, Gefle Dagblad och hela MittMedia. MittMedia har under veckan nominerats till Stora Journalistpriset i klassen Årets förnyare för valsatsningen #kandulova, som närmast kan liknas vid en digital mötesplats. Där ställde väljarna frågorna och politikerna fick svara. På så sätt skapades ett ökat engagemang kring valet och på så sätt kunde väljarna på många sätt själva sätta agendan för den lokala journalistik vi publicerade under valrörelsen.

Det första avsnittet, som är 25 minuter långt, är publicerat. I fortsättningen kommer vi ut varje fredag. Ni hittar för övrigt #GullbergNordström även på Facebook och Twitter. Följ oss gärna där.

Apropå SVT Agenda och den märkliga bilden av lokaltidningsjournalistik som förmedlades där säger jag som amerikanske skådespelaren och filmregissören Otto Preminger (1906-1986):
”Jag kan inte förstå varför man i tv alltid ber om ursäkt för bildstörningar, men aldrig för det ordinarie programmet.”

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *