#GullbergNordström uppmärksammas

Måndag 10 november klockan 05.55
I fredags hade vi premiär.
Reaktionerna kom snabbt.
Det är roligt att se att vår nya podcast #GullbergNordström engagerar.
I fredags skrev jag mer om den podcast som jag gör tillsammans med Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg. Här kan du lyssna på premiäravsnittet.
Först att reagera och skriva om #GullbergNordström var Robert Rosén, tidigare chefredaktör på Gefle Dagblad och numera mest känd som rådgivare och rekryterare inom mediebranschen.
”#GullbergNordström var trevliga att lyssna på, men det är nog för tidigt att bedöma dem ännu. De lät som nybörjare trevande efter anslaget och kanske lite skrytiga om koncernens förträfflighet, men det kanske inte är så konstigt med prisnomineringar och sådant. Jag är övertygad om att de kommer att bli mer självkritiska, analyserande och tuffare om branschens verksamhet när de vant sig vid mikrofonerna.  Musiken var hårdrock vilket inte är så konstigt med Daniel Nordström vid mikrofonen… ”, skriver Rosén.

Rosén konstaterar också att tiderna har förändrats. Han blickar tillbaka på den tid när han var utgivare för Gefle Dagblad och när Kennet Lutti var utgivare för Arbetarbladet.
”Lutti var ju helt emot samgåendet medan jag själv var en varm förespråkare för fusionen eftersom medieutvecklingen redan då klart visade att strukturförändringar inom branschen var nödvändiga. Kennet Lutti kritiserade alla samverkansplaner i hårda ordalag och kallade både mig och andra på Gefle Dagblad för monopolister och hävdade att vi ville ta kål på Arbetarbladet. Men det hade varit kul att få göra en podd gemensamt med honom; jag vågar garantera att det skulle ha hettat till rejält och varit betydligt mer luft i luckan på den podden än på de ganska artiga nutida poddarna . Även Thomas Mattsson och Jan Helin, som är ”riktiga” konkurrenter utan att ha gemensamma ägare, är artiga mot varandra”, skriver Rosén.

Kennet Lutti var inte sen att svara på sin blogg.
Inte oväntat har han en annan bild av historien.
”Robert Rosén, en gång i tiden chefredaktör på Gefle Dagblad, skriver 14 000 bloggtecken om tidningshistoria, poddar, framtiden och så några rader om mig; en motvalls gubbe som inte förstod den nya tiden. Jaja, Rosén skriver från GDs horisont, jag från andra sidan gatan. Lutti var stenhårt mot samarbete mellan tidningarna, skriver han. Det är ju fel, det var länge Rosén och Jan Cahling, direktör på GD, som sade nej till våra förslag om samarbete och tryckning av Arbetarbladet på GD. Vi låg på, men fick alltid nej. GD ville ta livet av oss, och det har jag skrivit många gånger. Ett exempel; när GD gick över till 7-dagarsutgivning. Vi låg, ett tag, kvar på sex dagar. När vi en tid senare bestämde oss att följa efter skrev jag en spalt på ettan i Arbetarbladet. Från våra fönster såg vi den morgonen Cahling slå med knytnäven mot min finstämda nuna på ettan. Han höll upp tidningen och misshandlade mig. Rosén assisterade. Det var upprört”, skriver Lutti,

Om #GullbergNordström skriver Lutti så här:
”Jag har överlevt tre redaktörer på GD.  Men iskallt med de som kom efter Robert. Och samarbetet har gått för långt. Det finns ingen konkurrenssituation kvar. Allt är smetigt, kletigt och ganska likgiltigt. Nu, hör jag på de nya redaktörernas podd, är det ett jävla gullande. De har sååå treeevligt.  De är överens. De pussas. Och kramas. GD har till och med fått ta över vår fenomenala succé; Årets Lussekatt. Det är ju inte klokt. Vem har lämnat över missen till GD? Ge mig ett namn.”
Lutti kräver ett namn – och ett namn ska han få. Namnet är Daniel Nordström, det vill säga jag.
GD ska i år också köra Arbetarbladets numera klassiska ”Årets Lussekatt”. Det är inte överlämnat till GD utan det blir ett samarrangemang, allt för läsarnas bästa.
”Årets lussekatt” är ett uppskattat arrangemang, men det är inte direkt med sådana arrangemang som vi konkurrerar bäst om den lokala journalistiken, även om Lutti tycks tro det – vilket säger en hel del om hur han ser på lokal journalistik.
Nåväl.
Arbetarbladet och Gefle Dagblad tillhör samma koncern.
Trots det tävlar vi ständigt mot varandra.
Dygnet runt och inte enbart i print som på Luttis tid.
Tävlan gynnar både Arbetarbladet och Gefle Dagblad, det gynnar den lokala journalistiken som ständigt vässas inte minst digitalt och det gynnar framför allt våra läsare.

Vidare recenserades #GullbergNordström även i det senaste avsnittet av #MattsonHelin, den utmärkta podcast som Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen och Aftonbladets publisher Jan Helin har. Som vanligt är avsnittet långt. Om ni enbart vill höra omdömet om #GullbergNordström får ni klicka er fram till slutet.
Vi omnämndes också i den podcast, #Lokalen, som våra MittMedia-kollegor Bosse Andersson, utgivare för Dala-Demokraten och Carl-Johan Bergman, utgivare för Dalarnas Tidningar har.
Även Medievärlden har skrivit om vår podcast.

Denna vecka kommer #GullbergNordström naturligtvis att spela in ett nytt avsnitt. Kanske bör vi i framtiden bjuda in Robert Rosén och Kennet Lutti? Det skulle garanterat bli ett intressant samtal, lika garanterat utan pussar och kramar.

Följ #GullbergNordström på Facebook och på Twitter där vi heter @gavleutgivarna.
Vi ses och hörs på sajterna, på bloggarna, i spalterna och i etern.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *