Texter som berör är enormt viktiga

Fredag 14 november klockan 16.10
Vi ser det allt oftare. Insändare och debattartiklar från kända och okända skribenter skapar ett stort engagemang hos läsarna. Detta är ett intressant fenomen som jag och Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg bland annat diskuterade i det senaste avsnittet av vår podcast #GullbergNordström som ni finner i iTunes eller här.
Ett tydligt exempel är det öppna brev som författaren Jonas Hassen Khemiri skrev på DN Kultur 13 mars 2013 till dåvarande justitieministern Beatrice Ask. Artikeln handlade om polisens kontroller i tunnelbanan och jakten på papperslösa som befinner sig illegalt i Sverige. Jonas Hassen Khemiri föreslog att han och Beatrice Ask skulle byta skinn en dag så att Beatrice Ask skulle förstå känslan av att bli särbehandlad enbart på grund av sitt utseende.
Jonas Hassen Khemiris artikel fick ett enormt genomslag. Artikeln slog rekord på så sätt att den delades hela 180 000 gånger i sociala medier. I en artikel i DN Kultur sade Twitteranalytikern Hampus Brynolf att länken med artikeln delats så mycket att den i princip nått alla svenskar på Twitter.

Förra veckan visade Gefle Dagblad upp rekordsiffror på sin sajt, gd.se. Gefle Dagblad fördubblade antalet unika besökare på sajten och nådde drygt 285 000 besökare, vilket är det bästa resultatet hittills för GD. Rekordsiffrorna hade främst sin grund i två insändare, dels en från signaturen ”Rulle” som skrev om sina synpunkter efter en trafikolycka, dels en insändare från hockeymamman Kristina Lindström som handlade om känslan efter att en domare kritiserats under en match.
Båda dessa insändare och Jonas Hassen Khemiris artikel visar hur viktigt denna typ av opinionsmaterial är. Jonas Hassen Khemiri är förstås en erkänt skicklig skribent, men det riktigt intressanta är att även vanliga insändarskribenter slår igenom och når en bred publik via tidningarnas sajter. Insändarsidorna i tidningen har alltid varit viktiga. Skillnaden är att vi kan mäta läsningen på ett helt annat sätt när insändarna har flyttat ut även i den virala världen.

Den fråga jag ställer, och som vi också resonerade omkring i podcasten #GullbergNordström, är om insändarskribenterna har en förmåga som vi som skriver professionellt inte alltid har. Det jag tror är att läsarna ofta känner att röster som kommer från gräsrötterna ofta känns mer genuina och relevanta än röster från så kallade proffstyckare. Statistiken visar att det ofta är så. Där är det viktigt att vi som verkar professionellt inom medierna är ödmjuka och lyhörda kring hur vi också bäst hittar ämnen som på djupet berör våra läsare.
Vi ser visserligen också hur vårt eget opinionsmaterial får god läsning och spridning. Inte minst genom våra krönikörer, våra ledarskribenter Anna Norling och Jenny Wennberg, vår sportchef Stisse Åberg och Bodil Juggas och Kristian Ekenberg på kulturredaktionen. De har vassa pennor som berör.

I en värld där allt går snabbare, både när det gäller samhället i stort och journalistiken tror jag att skribenter som skapar känslor, förklarar, debatterar och upplyser aldrig har varit viktigare. Jag är också genuint glad över att vi inom medierna är duktiga på att släppa fram andras röster än våra egna.
Det skapar debatt.
Det skapar närvaro.
Det skapar engagemang.

Jag säger som Sokrates (470 f.Kr-399 f.Kr):
”Ett liv utan diskussion är ovärdigt människan.”

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *